Jaké povinnosti vás čekají, když rozjíždíte online podnikání? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jaké povinnosti vás čekají, když rozjíždíte online podnikání?

Láká vás online byznys? Přečtěte si, jak podnikat přes internet a na co si dát pozor.

980-cover-659fab2431787370379745-min-65aa4cb63d20e076763793.jpg

Online byznys, též známý jako e-business, je obchodní činnost, která se odehrává na internetu. Zahrnuje širokou škálu aktivit od prodeje online produktů a služeb přes digitální marketing až po online konzultace. 

Tento typ podnikání je oblíbený díky nižším provozním nákladům, širšímu dosahu a možnosti pracovat z jakéhokoliv místa s internetovým připojením. Online byznys vám umožní věnovat se alternativnímu životnímu stylu, jakým je třeba digitální nomádství. 

Pokud se rozhodnete pro podnikání online, potřebujete se seznámit s některými právními a daňovými záležitostmi. 

Založte si živnost 

Víte, jak začít podnikat online neboli jak podnikat přes internet? Nejdřív potřebujete zařídit stejné náležitosti jako v případě offline podnikání.

Online byznys rovněž vyžaduje založení živnosti. Zvládnete to na kterékoliv pobočce živnostenského úřadu, kde vyplníte Jednotný registrační formulář, díky kterému se automaticky registrujete jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) rovněž na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) a na své zdravotní pojišťovně. Zaplatíte správní poplatek ve výši 1 000 Kč a můžete se vrhnout na online byznys.

Před návštěvou živnostenského úřadu si ujasněte dvě věci. Jakou živnost budete vykonávat a kde budete mít sídlo (místo podnikání). 

Sídlo můžete mít v místě bydliště, ale pokud bydlíte v podnájmu, potřebujete si opatřit souhlas majitele budovy. Další možností je virtuální sídlo, které v dnešní době nabízí za poplatek mnoho společností v různých městech. Sídlo musíte mít veřejně uvedeno na webových stránkách a jedná se o snadno dohledatelnou informaci i v případě, že nemáte web. Pokud nechcete zveřejňovat adresu vašeho bydliště, virtuální sídlo je dobrá volba.

Doporučujeme přečíst:

959-pouzivate-socialni-site-pro-byznys-nebo-nakupujete-online-vyhnete-se-rizikum-podvodum-a-ztrate-penez-preview-657aab0c2d8e4817178852.jpg

Používáte sociální sítě pro byznys nebo nakupujete online? Vyhněte se rizikům, podvodům a ztrátě peněz

Číst

Online byznys vyžaduje vybrat si vhodnou živnost. Seznamy jednotlivých živností jsou uvedeny v přílohách živnostenského zákona. Živnosti ohlašovací, které můžete provozovat na základě ohlášení živnostenskému úřadu, se dělí na živnost volnou, živnosti řemeslné (vyžadují doložení výučního listu, maturity v oboru, vysokoškolského diplomu nebo šestileté praxe v oboru) a živnosti vázané (vyžadují prokázání odborné způsobilosti). 

Živnost volná obsahuje 80 oborů činností, vyjmenovaných v příloze č. 4 živnostenského zákona. Volíte si z nich ty obory, které potřebujete pro své podnikání. 

Hlavní, nebo vedlejší?

Online byznys se často snaží rozjet ženy na rodičovské dovolené nebo lidé, kteří mají zaměstnání, ale z nějakého důvodu jim nevyhovuje a chtějí se věnovat jinému oboru. Proto je pro začínající online podnikatele*ky důležitá otázka, jestli se jich týká podnikání jako hlavní nebo vedlejší činnost

Víte, jaký je rozdíl mezi tím, když je vaše podnikání hlavní nebo vedlejší činností? Pokud je podnikání hlavní činností, musíte každý měsíc zaplatit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. V roce 2024 činí nově zálohy 2 968 Kč na zdravotní pojištění a 3 852 Kč (resp. 3 210 Kč pro nově registrované OSVČ a v prvních dvou letech činnosti) na sociální pojištění. Minimální zálohy platíte bez ohledu na to, kolik si skutečně vyděláte.

Více o výši minimálních záloh pro OSVČ a o tom, jak se budou zálohy v následujících letech zvyšovat, se dočtete v článku Novinky a změny v účetnictví pro rok 2024.

V případě, že máte podnikání jako vedlejší činnost, přináší vám to několik výhod. Nemusíte platit minimální zálohy povinně, ale budete platit pojištění až podle skutečného zisku. Online byznys nerozjedete přes noc, takže snížení výdajů vám na začátku podnikání určitě pomůže. 

Zdravotní pojišťovnou bude vaše podnikání považováno za vedlejší činnost, pokud splňujete některou z následujících podmínek: 

  • Máte zaměstnání, ze kterého váš zaměstnavatel odvádí pojistné. 
  • Pobíráte rodičovský příspěvek.
  • Pobíráte mateřskou (z nemocenského pojištění zaměstnanců).
  • Celodenně osobně a řádně pečujete alespoň o jedno dítě do 7 let nebo nejméně o dvě děti do 15 let, což znamená, že dítě může být ve školce maximálně 4 hodiny denně a školák nemůže navštěvovat školní družinu. 
  • Studujete je vám méně než 26 let. 
  • Pobíráte starobní nebo invalidní důchod. 
  • Pečujete o osobu, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost).
  • Pečujete o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost). 

Vaše podnikání bude vedlejší činností pro sociální (důchodové) pojištění, když pro vás platí některá z následujících možností:

  • Máte zaměstnání, ze kterého se platí odvody na sociální pojištění, na základě pracovní smlouvy nebo dohody o provedení práce (pokud přesahujete limit 10 500 Kč u jednoho zaměstnavatele nebo 17 500 Kč u více zaměstnavatelů). 
  • Pobíráte rodičovský příspěvek.
  • Pobíráte mateřskou (z nemocenského pojištění zaměstnanců).
  • Jste student a je vám méně než 26 let. 
  • Pobíráte starobní nebo invalidní důchod. 
  • Pečujete o osobu mladší 10 let, závislou na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud je osobou blízkou, nebo s vámi žije ve společné domácnosti.
  • Pečujete o osobu, která je závislá na péči jiné osoby ve druhém, třetím nebo čtvrtém stupni bez ohledu na její věk, pokud je zároveň osobou blízkou nebo žijete ve společné domácnosti. 

Nevyjmenováváme zde úplně všechny případy, detailní přehled najdete třeba tady

Dejte si pozor na limity, pro rok 2023 se jedná o čistý zisk do 96 777 Kč. Jakmile tuto částku překročíte, musíte platit sociální pojištění. Pro rok 2024 bude limit pro čistý zisk 105 502 Kč

Pozor na reklamu a kurzy ze zahraničí!

Online podnikání má určitá specifika. Kurzy a další online produkty budete pravděpodobně prodávat pomocí reklamy na sociálních sítích jako je třeba Facebook. Také se budete neustále vzdělávat a kupovat si online kurzy od českých i zahraničních lektorů. 

Nákup kurzů (pokud je kupujete na IČO a využíváte pro své podnikání) a reklamy ze zahraničí však představuje problém, stejně jako placený účet v zahraniční fotobance. Vzniká vám tím povinnost stát se tzv. identifikovanou osobou. Jedná se o osobu, která obchoduje se zahraničím, ale není plátcem DPH. 

Neplátcem DPH zůstává identifikovaná osoba pro český trh i nadále. Může tedy prodávat českému odběrateli a nakupovat od českého dodavatele, aniž by bylo třeba řešit DPH.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Co vás v praxi čeká, pokud:

  • přijímáte služby zahraniční firmy (ze států EU nebo z třetích zemí),
  • prodáváte vaše služby podnikatelům, kteří mají sídlo v jiném členském státě EU,
  • nakoupíte zboží z jiných členských států EU v hodnotě nad 326 000 Kč během dvou po sobě jdoucích let.

Musíte se registrovat na finančním úřadě jako identifikovaná osoba do 15 dnů od okamžiku, kdy vám povinnost k registraci vznikla. Dobrá zpráva je, že všechny náležitosti spojené s identifikovanou osobou můžete řešit online. Na webu Finanční správy moje daně vyplníte formulář Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty platná od 1. 1. 2015.

Daňové přiznání podáváte opět online a pouze v případě, že vám ve zdaňovacím období, tedy za poslední kalendářní měsíc, vznikla povinnost přiznat daň. Musíte tak učinit do 25. dne následujícího měsíce. Nejedná se o nic složitého, stačí vyplnit na daňovém portále formulář Přiznání k dani z přidané hodnoty platné od 1. 1. 2011, které najdete ve složce Daň z přidané hodnoty.

Přiznání k dani z přidané hodnoty podáváte při nákupu, v případě prodeje služeb do zahraničí se vás týká formulář Souhrnné hlášení VIES. Týká se vás opět pouze za měsíc, během kterého jste vystavili fakturu za své služby klientovi z EU, který je povinný k DPH.

Pokud chcete, aby vám online byznys dobře fungoval, registraci jako identifikovaná osoba se nevyhnete. Nemá tedy smysl tento krok zbytečně odkládat. 

Pamatujte na odlišnosti

V článku jsme si prošli, jak začít podnikat online. Ukázali jsme si, že podnikání online má mnoho společného s offline podnikáním, platí zde však některá specifika, na která si musíte dávat pozor. 

Nejčastěji se zapomíná na placení DPH při nákupu služeb ze zahraničí. Když rozjíždíte online byznys, nezapomeňte, že kromě marketingu a správného nastavení facebookové reklamy, se musíte registrovat jako identifikovaná osoba a podávat přiznání k dani z přidané hodnoty, pokud v daném kalendářním měsíci využíváte služby ze zahraničí.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Sportovní management»
Business a management
Vede Filip Sakala
13 srpna 19 září
Filip Sakala