Používáte sociální sítě pro byznys nebo nakupujete online? Vyhněte se rizikům, podvodům a ztrátě peněz | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Používáte sociální sítě pro byznys nebo nakupujete online? Vyhněte se rizikům, podvodům a ztrátě peněz

Předvánoční čas je plný shonu, dárků a zvýšené aktivity internetových podvodníků. Jaká nebezpečí na vás číhají?

959-pouzivate-socialni-site-pro-byznys-nebo-nakupujete-online-vyhnete-se-rizikum-podvodum-a-ztrate-penez-social-657aab0c2d4bf993285234.jpg

Internet a sociální média jsou nedílnou součástí našeho života. Přinášejí však kromě zábavy také nemalá rizika. Vánoce klepou na dveře a nebezpečí v online prostoru se zvyšuje. 

Jak zvládnout sociální sítě a online nástrahy, ať už jste firma, online podnikatel*ka či nakupující? Naučte se rozeznávat podvody!

Firmy: Co zveřejňují vaši zaměstnanci? 

Pokud jde o bezpečnost společnosti, upozorňuje se zejména na záměrné i nevědomé zveřejňování obchodních informací při používání sociálních sítí. Problémem je rovněž klikání na podezřelé odkazy a stahování pochybných programů. Nemilé pro firmu však může být třeba také předčasné zveřejnění informací o spuštění nového produktu.

„Jen klikáme, klikáme, klikáme, protože žijeme ve společnosti klikačů,“ říkál Keith Elliott, prezident a CEO kanadské společnosti Reed Research Investigations. „Ale můžete se zastavit, počkat pár sekund a přemýšlet, nemusíte hned klikat.“ Tato krátká pauza vám pomůže, abyste se udrželi mimo dosah online podvodů.

Nastavte ve firmě bezpečnostní pravidla, jak se má zacházet s firemními účty a jak vnímat sociální sítě. Pravidelně informujte zaměstnanectvo a poskytujte jim školení o rizicích, která se zde skrývají. Ujistěte se, že je všem jasné, co je a není vhodné sdílet veřejně. Veďte je k tomu, aby „přemýšleli před kliknutím“, jak připomíná Elliot.

Cybersecurity je pro bezpečnost společnosti čím dál důležitější. Zajistěte, aby byli všichni ve firmě dobře obeznámeni s riziky, která sociální sítě představují.

Doporučujeme přečíst:

preview-6554a5fc91907888364603.png

Znáte užitečné funkce LinkedInu a efektivní využití obsahu?

Číst

Online byznys: Hesla, účty, reklamy 

Online byznys potřebuje sociální sítě. Ale pozor, číhají zde mnohá úskalí zejména při online podnikání. Používáte sociální sítě pro podnikání, ale přitom můžete mít pocit, že se vás cybersecurity až tak netýká. Pomalu a v klidu si budujete komunitu fanoušků a facebookovou skupinu. Platíte za reklamu na Facebooku. Co vás však může rychle připravit o vynaložené úsilí?

Dejte si pozor na upozornění, která se týkají vašeho účtu (ať už jde o ověření, či varování, že jste něco porušili). Často se jedná o podvodný způsob, jak z vás vylákat hesla k vašemu účtu. Důkladně si proto ověřte, kdo vám zprávu poslal. Odesílatel se může na první pohled tvářit třeba jako Facebook.

Oblíbeným podvodem je zneužití vaší facebookové stránky a bankovního účtu, ze kterého platíte za reklamy. Funguje to tak, že se někdo nabourá do vašeho facebookového účtu a zaplatí si z vašeho bankovního účtu svoji reklamu. Používáte na Facebooku dvoufázové ověření?

Dalším řešením tohoto problému je jednorázová virtuální platební karta, kterou použijete jen na jednu jedinou platbu. Nevystavujete tak váš bankovní účet nebezpečí zneužití karty a odčerpání financí. Virtuální platební kartou můžete platit i za reklamy na Facebooku a Instagramu. Virtuální platební karty nabízí například aplikace Revolut

Opačným schématem je podvodná reklama. Nepříjemně často se vyskytuje právě na sociálních sítích a obvykle se týká investování s lákavým výnosem.

Třeba ČEZ se potýká s tímto problémem a varuje na svých webových stránkách před podvodnými reklamami na údajně nový způsob obchodování s kryptoměnami, vyvinutý právě Skupinou ČEZ. Ve skutečnosti Skupina ČEZ investiční služby tohoto typu nikdy neposkytovala a neposkytuje.

A nakonec největší noční můra online podnikatelů a podnikatelek, kteří využívají sociální sítě. Ať už pravidla některé sociální sítě porušíte či ne, může být váš účet nenávratně zablokován a vy přijdete o všechny kontakty. Je pro vás proto důležité, abyste průběžně budovali vlastní databázi e-mailových kontaktů. Můžete pak třeba posílat pravidelně newsletter a budovat si dlouhodobý vztah s vašimi potenciálními zákazníky.

Zákazníci: Poznáte podvodný e-shop?

Podvodný e-shop je téma, které před Vánoci zajímá snad každého. Pokud se věnujete podnikání, pak si zkontrolujte, jestli náhodou váš web nepůsobí jako podvodný e-shop. Tato otázka je čím dál důležitější, protože podvedení lidé se samozřejmě více bojí nakupování na internetu.

Jak zjistíte, že něco není v pořádku?

  • Zadejte název e-shopu do Googlu a najděte si hodnocení a recenze. Využijte weby jako Heureka.cz a Zboží.cz.
  • Ověřte si, zda jsou na webu povinné údaje: jméno firmy nebo živnostníka, sídlo společnosti nebo místo podnikání, identifikační číslo (IČO), daňové evidenční číslo u plátce DPH (DIČ), údaje o zápisu do obchodního nebo živnostenského rejstříku. 
  • Dají se na webu najít obchodní podmínky?
  • Zaujala vás divná čeština? Jestli jde zjevně o text přeložený překladačem, jděte pryč.
  • Dokonce i v případě známého názvu raději zkontrolujte pravost webové adresy. Alza upozorňuje na podvodnou stránku, která se nachází na falešné doméně a imituje adresu e-shopu Alza.
  • Podívejte se, jaký je na webu kontaktní e-mail. Odpovídá doméně webu? 
  • Dalším varováním je podezřele nízká cena. Nenechte se nachytat. 
  • Zkontrolujte sociální sítě společnosti, jestli vůbec existují a zda se o ně někdo stará.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

  • Pokud si pořád nejste jistí, zkuste zavolat na číslo, které je uvedené na webu, jestli se dovoláte.
  • Je zbytečné řešit, zda e-shop posílá zboží na dobírku. Hodně menších firem neposkytuje dobírku kvůli nezodpovědným zákazníkům, kteří nevyzvedávají balíky. Navíc se v poslední době vyskytly dokonce případy, kdy balík na dobírku sice přišel, neobsahoval však zakoupené zboží.

Česká obchodní inspekce uvádí na svých webových stránkách rizikové e-shopy. Často se jedná o anonymní stránky, na kterých chybí kontaktní údaje. Podezřelý e-shop můžete také ověřit na stránkách časopisu dTest.

Málo se ví, že platba kartou je bezpečnější než platba převodem na účet. Platbu kartou je totiž možné reklamovat nejen u banky, ale i u poskytovatele platební brány, který je zpravidla schopen problém řešit a vrátit vám peníze na účet.

Kontaktujte proto nejprve poskytovatele platební brány, pokud vám zboží nebylo doručeno, nebo jste dostali jiné než objednané zboží. Některé platební brány na svých webových stránkách uvádí, že peníze pošlou zpět na váš účet v kratší lhůtě, než by to udělala banka.

Buďte v obraze

Témata podvodných aktivit na sociálních sítích se často řeší ve facebookových skupinách pro online podnikatelky a podnikatele. Věnuje se zde problematice online podvodů například Anna Fink. Sledovat ji můžete také na Instagramu. Výše uvedené body vychází z jejích příspěvků na sociálních sítích.

Přidejte se do skupin o podnikání, ať máte přehled o aktuálních hrozbách a ať vám sociální média přinášejí jen samé příjemné věci.

Pozor na Vánoce! 

Už jsme zmínili riziko nepozornosti a automatického klikání bez ověření odesílatele či zdroje. Zintenzivnění podvodných útoků přichází zejména před Vánocemi, protože lidé jsou ve větším stresu, spěchu a nepozornosti.

I když sociální sítě a všechny fígle s nimi spojené dávno znáte, může vás zradit nepozornost a nedostatek času na rozmyšlenou, proto je předvánoční čas pro podvodníky ideální. Nedejte jim šanci!

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!