Z kanceláře na hřiště: Doveďte svůj tým k úspěchu! | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Z kanceláře na hřiště: Doveďte svůj tým k úspěchu!

Co mají společného a v čem se liší sportovní management od korporátního?

1191-cover-6697860201744050670471.webp

Sportovní management je specifickou oblastí managementu, která se zaměřuje na řízení sportovních organizací a také na plánování a realizování sportovních aktivit a událostí. Jeho hlavním úkolem je spojit principy obchodního a sportovního světa tak, aby sportovní organizace, týmy a sportovci*sportovkyně dosáhli*dosáhly úspěchu.

Sportovní management zahrnuje celou paletu činností, které vyžadují širokou škálu dovedností a znalostí. Shrňme si, co všechno práce manažera*manažerky obnáší.

1. Nastavení strategie

Sportovní management připravuje dlouhodobé plány, které zajistí nejen sportovní úspěchy, ale i finanční stabilitu klubu. To zahrnuje vytyčení cílů, přípravu zápasů, rozvoj mladých talentů a také efektivní využívání finančních zdrojů.

2. Koordinace pracovníků

Jako vedoucí týmu má manažer*ka zodpovědnost za koordinaci a motivaci veškerého personálu (trenérského, lékařského, marketingového a administrativního). Udržuje týmového ducha a zajišťuje, aby všichni měli potřebné zdroje pro plnění svých úkolů.

3. Plánování rozpočtu

Efektivní správa finančních prostředků je zásadní. Sportovní management plánuje rozpočet tak, aby pokrýval vše od finančních odměn a každodenního provozu až po marketingové kampaně a další investice potřebné pro rozvoj klubu.

4. Jednání s médii a sponzory

Sportovní manažer*ka reprezentuje klub ve veřejném prostoru, což zahrnuje komunikaci s médii a udržování vztahů se současnými i potenciálními sponzory. Důležité je umět efektivně komunikovat a také chránit obraz a pověst klubu.

5. Komunikace a smlouvy

Manažer*ka jedná o smlouvách, transferových podmínkách a dalších právních záležitostech. Schopnost vyjednávání je hodně důležitá, protože umožňuje uzavírání dohod, které jsou pro klub výhodné.

6. Sportovní diplomacie

Orientace v politickém sportovním prostředí a dobře zvládnutá diplomacie je dalším zásadním bodem v práci sportovního manažera*manažerky. Jedná s tak významnými institucemi, jako je například Olympijský výbor.

7. Organizace turnajů a zápasů

Sportovní management často pomáhá s organizací sportovních událostí, což vyžaduje zvládnutí logistiky, bezpečnostních opatření a také koordinaci marketingových aktivit.

8. Různorodé pracoviště

Sportovní manažeři*manažerky pracují v různých prostředích, od profesionálních sportovních klubů přes sportovní agentury až po akademie a jiné sportovně orientované organizace. Flexibilita a schopnost adaptace je proto nezbytná.

Doporučujeme přečíst:

1168-preview-667031459396f322805642.webp

7 tipů pro vedení týmu k úspěchu. Co víte o leadershipu?

Číst

Jaké jsou rozdíly ve způsobu vedení?

Přechod z korporátního managementu do světa sportu přináší nejen změnu prostředí, ale i některá specifika, se kterými se ve firmách tak moc nesetkáte.

1. Připravte se na emoce

Sportovní management se od klasického vedení firemního týmu liší zejména v jednom ohledu. Sport žije emocemi. Očekávejte, že místo čistě racionálního bilancování tabulek budete balancovat na tenké hraně mezi prohrou a úspěchem. Navíc budete stále pod drobnohledem fanoušků a fanynek. Čekají vás jejich výbuchy radosti či zklamání, intenzivní oslavy nebo naopak tvrdá kritika.

Emocionální faktory v klasickém managementu obvykle nehrají tak zásadní roli, zatímco ve sportovním mohou ovlivňovat rozhodování.

Emotivní videa ze zápasů patří také k nejsledovanějším na sociálních sítích sportovních klubů. Třeba krátká videa anglického fotbalového klubu Arsenalu na Tik Toku jsou dobrým příkladem. Ačkoli sociální média nabízejí rozsáhlé možnosti pro zapojení fanoušků a fanynek, úspěšná správa účtů na různých sociálních sítích je další výzvou.

@arsenal Emirates Stadium at full volume 🔊 #arsenal #northlondonforever ♬ original sound - arsenal

2. Poznejte svůj sport

Sportovní management vyžaduje znalost sportovního průmyslu, včetně pravidel, regulací a specifik jednotlivých sportů. Naproti tomu klasický management může být aplikován v různých průmyslových odvětvích bez potřeby hluboké znalosti daného odvětví.

Zamyslete se i nad zapojením nových technologií do marketingu. Populárními se stalo použití dronů během golfových turnajů (PGA Tour). Série videí využívala drony ke sledování letu golfového míčku a k produkci vizuálně úchvatných videí.

Poutavá videa navíc vyzdvihla silné stránky, které odlišují PGA Tour od ostatních turnajů. Použití dronů inovativním způsobem propaguje golf na sociálních sítích a zlepšuje fanouškovský zážitek. Zapojení sledujících na sociální síti Facebook svědčí o úspěchu „dronových“ videí.

3. Propojte všechny zúčastněné

Klasický management se zaměřuje na zaměstnance*zaměstnankyně a dále na nakupující a dodavatele. Sportovní management řeší potřeby a zájmy více skupin: jedna fandí, druhá závodí, třetí trénuje, čtvrtá sponzoruje a pátá o tom všem píše v médiích.

Správné zapojení a spokojenost všech uvedených skupin je pro úspěch sportovního týmu nebo organizace zásadní. Kvůli závislosti na příjmech z prodeje vstupenek a sponzorských či mediálních práv jsou sportovní organizace a kluby vystaveny větší nejistotě. V klasickém managementu jsou příjmy často více předvídatelné a stabilnější, závislé na prodeji produktů nebo služeb.

Když se podíváme na facebookovou stránku jednoho z programů České televize ČT Sport, vidíme, že má přes 400 000 sledujících. V poslední době vyvolal největší zájem příspěvek o tom, že česká fotbalová reprezentace nepostoupila na mistrovství Evropy a předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek kritizuje rozhodčí.

Příspěvek má 747 komentářů a je příkladem vášnivé diskuze v případě nenaplněných fanouškovských očekávání. Také ukazuje na schopnost médií vypíchnout kontroverzní citát šéfa českého fotbalu: „Už jsme viděli lepší výkon rozhodčích.“

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Sportovní management a etické výzvy

Sportovní manažeři*manažerky čelí etickým otázkám jako je diskriminace, korupce nebo užívání zakázaných látek. Neřešení těchto problémů má vážné dopady na reputaci a budoucnost sportovních organizací. Média se zajímají o negativní příběhy a s vervou se pouští do sledování skandálů a dramatických titulků na předních stránkách.

Důležitá pak je dobře zvládnutá krizová komunikace s médii a včasná příprava na podobné situace. Ideální samozřejmě je, když se podobným problémům předchází. Sportovní management a etika jsou nerozlučná dvojka, jak jsme ukázali v předchozím článku. Najdete v něm i příklad zneužití nových technologií v americké baseballové lize.

Čtecí výzva hokejového klubu 

Sport se stal na druhou stranu rovněž platformou pro vyjadřování názorů a upozorňování na společenské problémy. Sportovní týmy se zapojují do nejrůznějších aktivit, jako je třeba letní čtecí výzva hokejového klubu Boston Bruins.

Soutěž pro děti do 12 let je zamýšlena jako zábavná aktivita, která má motivovat děti ke čtení a zlepšení čtecích dovedností. Rodiče (rezidenti USA) si mohou na webu NHL stáhnout čtecí deník a od 10. června do 3. září usilovat s dětmi o „čtecí hat trick“. Děti, které odevzdají svůj čtecí deník, budou zařazeny do slosování o ceny.

Rozdáno bude 20 kusů prvních tří cen: puk podepsaný Charliem Coylem za první gól (13 knih), puk podepsaný Brandonem Carlem za druhý gól (25 knih), puk podepsaný Davidem Pastrňákem za třetí gól (88 knih). Hlavní cena je pouze jedna za splnění všech tří gólů, tedy čtecí hat trick (celkem 126 knih) – dres podepsaný celým týmem Boston Bruins.

Čtecí výzva hokejového klubu Boston Bruins. Zdroj: Facebooková stránka Boston Bruins.

Vyrazte směle do akce!

Sportovní průmysl má v sobě dynamiku a přechod z korporátního marketingu do sportovního je jako změna sportovní disciplíny. Role sportovního manažera*manažerky je komplexní a vyžaduje osvojení nových dovedností, adaptabilitu a především schopnost chápat, že sportovní management hraje o mnohem více než jen o prodej.

Jde o budování komunity, sdílení vášní a tvoření nezapomenutelných zážitků. Marketingový profesionál*ka, který*která si tyto rozdíly uvědomuje, může dosáhnout skvělých výsledků.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Sportovní management»
Business a management
Vede Filip Sakala
13 srpna 19 září
Filip Sakala