Znáte užitečné funkce LinkedInu a efektivní využití obsahu? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Znáte užitečné funkce LinkedInu a efektivní využití obsahu?

Jak můžete využít profesionální síť co nejlépe díky funkcím, znalostem algoritmu a recyklování obsahu.

cover-6554a5fc913c6922005150.png

Sociální sítě mohou časem upadat, nebo se naopak stále více rozvíjet. LinkedIn je ten druhý případ. Postupně se vyvinul z čistě profesionální sítě, využívané spíše jen lidmi z HR, na sympatické místo sdílení pracovních i osobních témat. LinkedIn je dnes skvělá síť pro budování značky a networking

Nové funkce LinkedIn zkouší a testuje postupně, takže je nemají všichni uživatelé najednou. Drobnou nevýhodou sítě LinkedIn je občasné nečekané rušení některých funkcí. Letos se jednalo třeba o profilová videa, karuselové příspěvky a odkazy v obrázku.

Podíváme se, jaké zajímavé funkce LinkedIn nabízí a na jaké se můžete těšit. Odpovíme na nejčastější otázky spojené s fungováním LinkedInu a připomeneme si základní pravidla, jak LinkedIn využít při budování byznysu co nejlépe. 

AI pomáhá

Umělé inteligence si všimnul i LinkedIn. Testuje psaní příspěvků s pomocí AI. V beta verzi je možné při otevření nového příspěvku vybrat možnost „Draft with AI“. Pak jste vyzváni, ať napíšete váš nápad – máte zadat minimálně 30 slov. Vygeneruje se návrh a následně kliknete na možnost upravit, abyste doladili příspěvek a vybrali vhodné hashtagy z navržených. Nakonec jako obvykle kliknete na tlačítko „Zveřejnit“.

Cílem LinkedInu není, aby za vás AI psala příspěvky. Má vám jen pomoci s návrhem, příspěvky si pořád upravujete sami. Existuje několik důvodů, proč zatím nikdo nedoporučuje nechat psaní textů pouze na AI, ať už se bavíme o příspěvcích na sítě nebo třeba o článcích na webu:

  • AI si občas vymýšlí a texty je třeba kontrolovat z hlediska věcné správnosti. 
  • AI neumí váš styl a připomíná svůj vlastní robotí tone of voice.
  • Pořád je důležité kvalitní zadání.

Takže raději kontrolujte a upravujte texty napsané AI do lidštější a srozumitelnější podoby. 

Ztrácíte se v oznámeních?

Lépe se zorientovat v oznámeních vám pomohou tři nové filtry: Vše, Moje příspěvky a Zmínky. Filtry najdete nahoře na stránce po rozkliknutí ikony zvonečku (Oznámení). Praktický je zejména filtr „Zmínky“. Snadno díky němu zjistíte, kdo vás kde zmínil v komentáři. Můžete odpovědět a dát tak o sobě vědět více lidem. 

Filtr „Moje příspěvky“ se dá dále rozkliknout na Komentáře (vidíte, kdo přidal k vašim příspěvkům komentář), „Reakce“ a „Přesdílení“. Získáte zde přehled, co se děje s vašimi příspěvky a jak na ně lidé reagují.

Ponechme stranou politiku

Objevila se nová funkce, ale zatím ji nemají všechny profily. Klikněte na „Já“ vpravo nahoře na stránce a potom vyberte „Nastavení“. Zvolte vlevo na stránce „Předvolby účtu“ a pak z nabídky vyberte „Obecné předvolby – Předvolby pro informační tok“. 

Objeví se „Vyberte preferované zobrazení informačního kanálu“ a máte na výběr z možností „nejdříve nejrelevantnější“ nebo „nejdříve nejnovější“, úplně dole se nachází možnost „Zobrazit politický obsah“. Zde si můžete vypnout zobrazování příspěvků s politickým obsahem. 

Doporučujeme přečíst:

940-628-29-64a8169e289ff444291186.webp

Jak hledat klienty na LinkedInu v roce 2023

Číst

Jak je to s autorským módem?

Snad nejčastější otázkou v souvislosti s LinkedIn je: Jaký vliv má autorský mód na dosah příspěvků? Podle Miloše Křepelky, který se LinkedInu profesně věnuje, dosáhnete nejlepších výsledků, když budete publikovat 4x týdně. Stačí i publikování 2x týdně. Problém je, pokud píšete příspěvky méně často než 2x týdně, pak je pro vás zapnutý autorský mód nevýhodný. 

Upravovat, či neupravovat? 

Druhou zapeklitou otázkou je upravování již zveřejněného příspěvku. Povědomí o tom, jak fungují úpravy příspěvků na LinkedInu, není úplně rozšířené, a proto si raději připomeneme základní fakta

  • Příspěvky můžete upravovat, ale bez následků jsou pouze drobné úpravy a překlepy. 
  • Pokud měníte slova a věty, postihne vás snížení dosahu.
  • Omezení mají i drobné úpravy. V pořádku jsou maximálně dvě kola editací. Třetí úprava příspěvku vás bude stát mínus 20–30 % dosahu.

Když se rozhodnete již publikovaný příspěvek smazat, vnímá to algoritmus jako uveřejnění dvou příspěvků denně, což také není dobré pro dosah. 

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Přidejte osobní vzkaz

LinkedIn je sociální síť. Nestačí jenom psaní příspěvků, potřebujte se propojovat s dalšími lidmi. Co můžete udělat, abyste zvýšili procento přijatých žádostí o spojení? 

Přidávejte osobní zprávy k žádostem o spojení. V okamžiku, kdy posíláte žádost, vám LinkedIn tuto možnost sám nabídne. Můžete využít až 100 osobních vzkazů za měsíc. 

Efektivně recyklujte

Jak na propojení LinkedInu s blogem, e-mailingem a dalším obsahem? Expertka na LinkedIn Jana Bartíková pravidelně radí s praktickými otázkami. Doporučuje recyklování obsahu. 

Přemýšlíte o cestě vašeho článku ke čtenářům? Využívejte SEO a link na článek v e-mailingovém newsletteru. Ale existuje více možností, jakým způsobem se čtenáři dostanou na váš blog.

Bohužel, pokud dáte jen link do vašeho příspěvku na LinkedInu není to nejlepší řešení. Externí link obvykle vede k nižšímu dosahu. Důvodem je, že žádná sociální síť nechce, aby jí lidi odcházeli jinam. LinkedIn není výjimka a také reaguje na chování uživatelů. 

Vy ale nemusíte odvádět lidi pryč. Víc získáte, když svůj obsah využijete znovu. Klíčové myšlenky z blogu pište i do příspěvků. Myslete přitom na stručnost a přehledné formátování příspěvků. Můžete tak z jednoho článku udělat hned několik příspěvků.

Doporučujeme přečíst:

940-628-64dcc50fa2d02838833249.jpg

Od nuly k úspěchu – Praktické rady, jak získat zakázky na LinkedInu

Číst

Další možností je psaní článků na LinkedInu, které pak využijete i jako newsletter. Stačí vzít obsah z blogu a použít ho jako zpravodaj na LinkedInu, jen udělejte určité změny (názvu, perexu, textu), ať se nejedná o stejný článek. 

Když začnete na LinkedInu s publikováním zpravodaje, dozví se o tom celá vaše síť. Do zpravodaje můžete dávat odkazy na váš web i na videa. 

Jak připomíná Jana Bartíková: „Váš obsah na LinkedIn vás může dostat daleko snáz a rychleji na přední místa ve vyhledávačích než váš obsah na blogu.“ 

A jak propojíte váš e-mailový newsletter a LinkedIn? Dávejte do e-mailových newsletterů odkazy na své články, živá vysílání a klidně i na posty na LinkedIn. Zvýšíte množství sledujících vašeho obsahu a můžete je sami přivést na příspěvek, který považujete za hodnotný. Zlepšujete sledovanost vašeho obsahu a počet zobrazení a reakcí, což všechno má opět vliv na dosah. 

Pamatujte 

Připomeňme si užitečná pravidla. Buďte konzistentní a publikujte pravidelně. Tvořte obsah, který vaše sledující zajímá. Rozšiřujte svou síť o vhodné kontakty. Recyklujte a propojujte zajímavý obsah z různých míst (blog, newsletter, LinkedIn). Jestli vám článek nestačil, máme pro vás kurz LinkedIn, kde se dozvíte konkrétní rady a postupy. 

Chcete se naučit používat LinkedIn co nejefektivněji? Vystupte z davu a buďte víc vidět. Kurz LinkedIn vám pomůže s vaší kariérou, budováním značky i zviditelněním firmy.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková