Typologie networkingu: Jaký styl vám nejvíc sedí? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Typologie networkingu: Jaký styl vám nejvíc sedí?

Využijte své silné stránky při budování sítě kontaktů, vyberte vhodnou akci a vytěžte z networkingu maximum.

1256-cover-6715f014c776f907814601.webp

Networking otevírá příležitosti, které samotné vzdělání a pracovní zkušenosti často nedokáží. Široká a udržovaná profesionální síť je významným faktorem pro kariérní růst. Co je networking a jak funguje?

Networking není jen o byznysu, ale zejména o autentických mezilidských vztazích. Existuje mnoho přístupů a rad, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Inspirovali jsme se v jednoduchosti a rozdělení do čtyř typů. Každý z nich je efektivní, když víte, na co se zaměřit a jak se na networking připravit. 

Jaký jste typ networkera*ky?

Společenský motýlek – Cítíte se v každé společnosti jako doma a snadno navazujete kontakty.

Tichý pozorovatel – Nejdříve sledujete atmosféru, než se zapojíte do rozhovorů.

Online propojovatel – Preferujete vytváření vztahů z pohodlí svého počítače.

Tvůrce vztahů – Postupně a trpělivě budujete hluboké a dlouhodobé vztahy.

Každý typ má své silné stránky, podívejme se na ně blíže.

Společenský motýlek se cítí pohodlně mezi lidmi a bez námahy navazuje kontakty všude, kde se objeví. V češtině by se pro něj chodil výraz lev*lvice salónů. Networking vyhledává a na akcích přirozeně přeskakuje mezi různými konverzacemi. Vytváří přátelskou atmosféru a přitahuje k sobě ostatní, aniž by působil příliš snaživě. Jeho tajemstvím je schopnost být sám sebou, čímž si otevírá dveře k zajímavým příležitostem.

Možná nevypadá jako typický obchodní profesionál, ale jeho schopnost oslovit kohokoliv je jeho největší předností. Na networkingových akcích je vždy v centru dění, plný energie a připraven si povídat o čemkoli, čímž zajišťuje, že si ho každý zapamatuje.

TIP: I když je snadné navazovat nové kontakty a být středem pozornosti, nezůstávejte pouze na povrchu. Snažte se rozvíjet konverzace více do hloubky a zaměřte se na budování dlouhodobých vztahů. Důležitá je nejen šířka vaší sítě, ale také její hloubka a kvalita. Věnujte čas tomu, abyste lépe poznali lidi, s nimiž navazujete kontakt, a přemýšlejte o tom, jak si můžete být vzájemně prospěšní.

Kde potkáte hodně lidí? 

Vyražte na velké podnikatelské akce, jako je říjnový MarketingON v Ostravě, dubnový Marketing festival v Brně či pátý ročník největšího českého veletrhu zaměřeného na e-commerce a online byznys Czech Online Expo, který se uskuteční v únoru 2025 v Praze.

Konference nejsou jen přednášky a workshopy, ale také skvělá příležitost pro neformální networking. Přestávky na kávu jsou ideálním momentem, kdy se můžete dát do řeči s ostatními účastníky v uvolněné atmosféře.

Stačí si vzít šálek kávy a využít tento čas k navázání nových kontaktů, sdílení zkušeností nebo získání inspirace. Neformální rozhovory během přestávek často vedou k cenným profesním spojkám, které mohou otevřít dveře k dalším příležitostem. Networking během přestávek je nenucený způsob, jak rozšířit svou síť a propojit se s lidmi, kteří mají podobné zájmy či cíle.

Tichý pozorovatel působí na první pohled nenápadně. Zatímco ostatní se rychle zapojují do rozhovorů, tichý pozorovatel si nejprve bere čas na analýzu situace. Pečlivě sleduje atmosféru, dynamiku skupin a jednotlivců, než přistoupí k vlastnímu navazování kontaktů.

Jeho přístup je strategický – vyhledává kvalitní interakce místo kvantity oslovených. Ačkoli může být jeho přístup pomalejší, přináší to výhody v podobě pečlivě vybraných kontaktů, s kterými vytváří hlubší a smysluplnější vztahy.

Tento typ networkingu ukazuje, že úspěch nezávisí jen na množství kontaktů, záleží na jejich kvalitě. Tichý pozorovatel dává přednost promyšleným rozhovorům a vytvoření vazeb s těmi, s nimiž sdílí podobné hodnoty či profesní zájmy. Tento přístup je ideální pro ty, kdo se necítí pohodlně v hlučných a přeplněných prostředích a preferují menší a osobnější setkání.

TIP: Odchyťte si společenského motýlka a na akci se držte po jeho boku. Sledujte jeho interakce, učte se z jeho přirozeného přístupu a nechte se představit dalším lidem. To vám pomůže nenásilně navázat nové kontakty, aniž byste museli sami začínat rozhovory. Tímto způsobem můžete efektivně rozšířit svou síť a získat cenné nové příležitosti.

Navštěvujte menší networkingová setkání, organizovaná třeba portálem Na volné noze, během letošního října a listopadu se konají v Olomouci, Brně, Praze, Ostravě a Liberci. 

Doporučujeme přečíst:

1244-social-66fcf6c135a62017799060.webp

Dveře k úspěchu otevírá okouzlující elevator pitch

Číst

 

Jsme v tom s vámi

Naše Laba stánky najdete na různých akcích, kde vám osobně představíme naše služby a možnosti, jak zlepšit vaši profesní dráhu. Ať už jde o konference zaměřené na kariérní růst, nebo třeba B2B oblast, jsme vždy připraveni odpovědět na vaše otázky a pomoci vám najít správný kurz. Věříme v osobní kontakt a jsme rádi, když se můžeme setkávat s lidmi tváří v tvář. 

Tento podzim nás uvidíte na B2B konferenci 12. listopadu v Praze, kde zazní množství přednášek na téma marketingu, brandu a budování komunity. Třetí ročník oblíbené konference nabídne také workshopy a večerní networking.

Myslíme také na mladší generaci a vyrážíme na AIESEC Headstart konferenci, která se koná 29. listopadu v Praze. AIESEC je celosvětová platforma, která mladým lidem poskytuje příležitost rozvíjet své vůdčí schopnosti prostřednictvím praktických zkušeností. Organizuje stáže, dobrovolnické programy, konference a další aktivity, které podporují osobní i profesní růst.

Online propojovatel je typ networkera, který preferuje vytváření kontaktů z pohodlí svého domova či kanceláře, za klávesnicí počítače. Namísto osobních setkání sází na sílu digitální komunikace a sociálních sítí, jako je LinkedIn. Tento typ networkingu umožňuje budovat vztahy a rozšiřovat síť bez nutnosti fyzické přítomnosti na akcích.

Online propojovatel často využívá efektivní komunikaci přes e-maily nebo chaty a cíleně navazuje kontakty s lidmi, kteří mohou být přínosem pro jeho kariéru nebo podnikání. Jeho síla spočívá ve schopnosti navazovat spojení a rozvíjet vztahy s lidmi po celém světě, aniž by musel opustit pohodlí svého prostředí.

Tento způsob networkingu je obzvláště přínosný pro ty, kteří se neúčastní pravidelných společenských akcí, ale přesto chtějí rozvíjet svou profesní síť.

TIP: Aktivně komentujte příspěvky a zajímejte se o lidi ve vaší síti. Když věnujete čas a úsilí kvalitním komentářům, lidé ocení autentický zájem o jejich práci a myšlenky a vám to umožní budovat silná profesní spojení. Networking nepřínáší jen přidávání kontaktů, ale především vytváření hodnotných a oboustranně prospěšných vztahů. Buďte v onlinu vidět.

Co se na LinkedIn naučíte, v offlinu vytěžíte

Využijte příležitost, když se koná offline setkání lidí, kteří se už znají z online prostředí. Populárními se stala networkingová setkání LinkedIn skupiny Stotisícovka. Setkání se konají pravidelně už ve třech městech: v Ostravě (kde skupina vznikla), v Praze a v Brně.

Když už jste si vybudovali silné online kontakty, odhodlejte se udělat další krok a sami naplánujte menší offline setkání. Osobní schůzky mohou výrazně prohloubit vaše vztahy a poskytnout nové příležitosti ke vzájemné spolupráci. Spojte se s lidmi, které jste poznali přes sociální sítě, a navrhněte společnou kávu nebo účast na profesním eventu. Tímto způsobem můžete přenést své digitální vztahy do reálného světa a posílit jejich hodnotu.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Tvůrce vztahů si dává na čas a buduje hluboké a trvalé vztahy postupně. Namísto rychlých a povrchních spojení se zaměřuje na kvalitu interakcí. Pro tvůrce vztahů je důležité poznat druhou stranu do hloubky a vytvořit pevné základy pro dlouhodobé partnerství. V jeho přístupu jde o důvěru, vzájemnou podporu a porozumění.

Tento typ networkingu může přinést velmi silná spojení, která se promění v dlouhodobou spolupráci, profesní růst a vzájemné obohacení.

TIP: Věnujte čas udržování vztahů, ne jen jejich vytváření. Vytvořit nový kontakt je důležitý první krok, ale skutečná hodnota vztahů se ukáže až v jejich dlouhodobém budování. To zahrnuje pravidelnou komunikaci, zájem o profesní i osobní život druhé strany a hledání příležitostí, jak být prospěšný.

Nemusí jít o časté nebo dlouhé interakce – někdy stačí krátká zpráva, poděkování nebo sdílení zajímavého článku. Klíčem je, aby druhá strana věděla, že na vztahu skutečně záleží, a že si jí vážíte nejen v době, kdy něco potřebujete.

Networking není sprint, ale maraton

Dosažení skutečných výsledků prostřednictvím networkingu vyžaduje trpělivost, čas a vytrvalé úsilí. Ukázali jsme si, co je networking a že jeho opravdová síla spočívá v dlouhodobě budovaných vztazích. Udržujte své kontakty živé, pravidelně komunikujte a investujte čas do vzájemně prospěšných vztahů.

Ačkoli vzdělání a zkušenosti jsou důležitými stavebními kameny úspěchu, mnoho lidí potvrzuje, že skutečný posun v kariéře jim umožnila právě síť kontaktů. Schopnost propojit se s lidmi, kteří můžou nabídnout nové příležitosti, rady nebo podporu, bývá tím rozhodujícím faktorem, který vás posune kupředu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!