Dveře k úspěchu otevírá okouzlující elevator pitch | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Dveře k úspěchu otevírá okouzlující elevator pitch

Je public speaking stresující výzva, nebo dovednost, která se dá natrénovat?

1244-cover-66fcf6c1214a7310995230.webp

Mluvení na veřejnosti provází lidstvo celá tisíciletí a od dob antických řečníků až po moderní keynote speakery otevírá dveře ke vlivu, uznání a úspěchu. Stejně jako magické zaklínadlo v pohádkách přináší dobře zvládnuté umění veřejného vystupování spoustu nových příležitostí i v dnešní době.

Možná si pod pojmem public speaking představíte spíš předvolební mítink, přednášku na univerzitě nebo slavnostní proslovy na svatbách, ale mluvení na veřejnosti má své nezastupitelné místo také v byznysu.

Jaké typy promluv využijete ve svém podnikání a kariéře?

1. Vzdělávací semináře a workshopy

Online vzdělávání zažívá boom a lidé dnes mohou snadno předávat znalosti svého oboru mnohem širšímu publiku. Vyplatí se investovat čas a peníze do zlepšení a přihlásit se na kurz mluvení na veřejnosti, protože pak sami můžete tvořit vlastní kurzy, nebo se stát lektorem*kou zavedené online vzdělávací platformy. 

Online prostředí je navíc sympatické introvertům, kteří přece jen hůře překonávají ostych, pokud je čeká promluva na veřejnosti. Vystupování online je pro ně méně stresující a snáze zvládnutelné, ať už z pozice přednášejících, nebo studujících.

2. Keynote projevy

Vystoupení keynote speakera bývá hlavní událostí nejrůznějších konferencí. Keynote speaker má za úkol nastavit tón celé události, podívat se na téma z různých úhlů a inspirovat posluchače. Jedná se o vrcholovou disciplínu promluv na veřejnosti a tento odvážný public speaking není pro každého.

Firmy si na svoje akce najímají zkušené keynote speakery, protože díky vynikajícím řečnickým schopnostem dokáží inspirovat publikum a vynikají v předávání nových nápadů a motivace.

Keynote speaker přizpůsobuje svoje poselství tak, aby rezonovalo s publikem. Silným nástrojem je vyprávění příběhů, které vedou k probuzení emocí a vtažení publika do děje.

Doporučujeme přečíst:

0f4e4842-ba58-41f3-ab49-65f530b55d98-6454b53f13d92606229618.png

10 důležitých soft skills + 3 tipy z praxe

Číst

 

3. Prodejní rozhovory

Často se zapomíná, že pro úspěšné prodejní rozhovory je ze všeho nejdůležitější aktivní naslouchání, protože pomáhá lépe pochopit potřeby a očekávání druhé strany a umožňuje nabídnout řešení přizpůsobené jejím specifickým potřebám.

Úspěšní prodejci, kteří využívají aktivního naslouchání, jsou navíc schopni identifikovat a proaktivně řešit případné námitky již během prodejního procesu.

Mezi efektivní strategie dobrého obchodníka tak patří znalost neverbální komunikace, pokládání otevřených otázek, udržování vhodného očního kontaktu, hledání spojitostí mezi tématy, shrnutí a parafrázování rozhovoru, zrcadlení emocí a tónu mluvčího, poslouchání se zájmem a zvědavostí, zdržení se hodnotících soudů a samozřejmě trpělivost a správné načasování nabídky.

4. Elevator pitch

„Představení ve výtahu“ je výhodná dovednost pro každého, kdo chce zapůsobit na potenciální zaměstnavatele*ky, investory*ky, klienty*ky nebo získat nové kontakty na networkingových akcích.

Je to vaše přesvědčivá sebeprezentace, která by měla být dostatečně poutavá na to, aby zaujala a přiměla druhou stranu pokračovat v rozhovoru. Současně musí být krátká – uvádí se optimální délka 30–90 sekund.

Jak napsat úspěšný elevator pitch?

Představili jsme si základní typy promluv, které by se vám mohly hodit. Teď se blíže podíváme na sice nejkratší, ale ve skutečnosti velmi užitečný typ veřejné promluvy – elevator pitch. Jak napsat účinnou sebeprezentaci a kdy ji použít?

Ve své podstatě se jedná o stručný souhrn toho, kdo jste a co děláte (nebo se snažíte dělat). Název vychází z představy, že jedete výtahem s osobou, která vás může posunout ve vaší kariéře. Máte jen omezený čas, abyste zaujali někoho, kdo by vám mohl profesně pomoci, nebo komu můžete prodat svoje služby.

Omezte svoji přípravu na pouhé tři, čtyři věty a zaměřte se na vaše hlavní přednosti. Buďte struční a věcní.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

5 základních bodů vám pomůže se strukturou

1. Kdo jste?

Začněte vaším jménem, ale nezapomeňte přihodit „háček“. Osobu, s níž mluvíte potřebujete zaujmout a dát jí prostor pro pokládání otázek. Odlište se hned v úvodu.

„Jmenuji se [vaše jméno], vystudoval*a jsem [váš obor], ale nyní se zabývám [vaše práce/podnikání].“ 

2. Co děláte?

Pokračujte přesnějším popisem toho, co děláte. Neomezujte se pouze na název pracovní pozice a vysokoškolský titul. Zmiňte konkrétní úspěch, kterého se vám podařilo dosáhnout.

Uveďte třeba o kolik % se díky vaší práci zlepšily výsledky projektu, nebo jaký problém obvykle pomáháte svým klientům*kám vyřešit a jakým způsobem. Pomůžete tak druhé straně získat lepší představu o tom, co dokážete.

Pokud nemáte konkrétní příklady, použijte příběh. Lidé si je pamatují lépe než pouhé abstraktní informace.

3. Čím jste jedineční?

Myslete na to, že máte vyměřený jen krátký čas. Nevytvářejte žádný sáhodlouhý seznam pracovních zkušeností, stáží a dosažených úspěchů. Elevator pitch není životopis.

Vyberte jednu specifickou dovednost, abyste ilustrovali, čím se lišíte od ostatních lidí ve vašem oboru, například unikátní kombinací vzdělání a praxe, zaměřením na perspektivní trhy díky vašim jazykovým znalostem, úzkou specializací v jinak přehlceném oboru. 

4. Výzva k akci 

Následuje aktivita, jakou dobře znáte z newsletterů, kde na konci e-mailu najdete tlačítko s výzvou k akci.

Cílem vaší „výtahové“ sebeprezentace je zapojit osobu, se kterou mluvíte, do rozhovoru a rozproudit delší konverzaci nebo domluvit pozdější setkání, či se propojit během networkingu také na sociálních sítích.

5. Buďte zapamatovatelní

Nakonec zkuste zahrnout do své prezentace něco nezapomenutelného. Výběr závisí na situaci a nabízí se vaše láska ke sci-fi, neobvyklý koníček, nebo skutečnost, že jste si právě pořídili kočku.

Přizpůsobte se situaci 

Připravte si více verzí elevator pitch pro různé příležitosti. Nejspíš použijete jiná slova na networkingu, jiná během pracovního pohovoru, nebo když se představujete potenciálnímu klientovi*klientce, nebo když naopak chcete pozvat někoho do svého podcastu.

Článek na webu asana.com zmiňuje dokonce 15 kreativních příkladů pro různé situace. Jeden z nich používá otázky pro snazší zapojení druhé osoby do konverzace. Zkuste začít a skončit vaši krátkou řeč otázkou, která vede k zamyšlení:

„Máte někdy pocit, že trávíte spoustu času prací kolem práce? Mluvil jsem s mnoha lidmi, kteří jsou z toho taky frustrovaní. Dříve jsem každý den sotva stíhal. Ale víte co? Od té doby, co jsme začali používat software pro řízení projektů, udělám mnohem víc skutečné práce. Zkoušeli jste už něco podobného?“

Další příklad zmiňuje příběh a doporučuje využití zákaznických referencí, pokud je vaše téma příliš těžké na vysvětlení během 30 sekund. Vaše promluva pak snáze zaujme.

„Máme zákazníka, který letos přešel na full remote a potřeboval pomoc s dodržováním termínů. S naší pomocí ušetřil během dne až 10 % času a soustředil se na důležitější věci, jako je třeba strategické plánování.“

Stejně jako jiné typy promluv, vyžaduje elevator pitch pečlivou přípravu. Kvalitní public speaking je výsledkem přemýšlení, pilování a následného tréninku. Čím lépe si svůj elevator pitch nacvičíte, tím přirozeněji a plynuleji ho budete schopni odprezentovat. Ale co když si nevíte rady s napsáním textu a do aktivního zkoušení se vám už vůbec nechce?

Doporučujeme přečíst:

482657-min-6512928812e59747774430.jpg

Jak pracuje úspěšná mentorka veřejného vystupování

Číst

Cvičení dělá mistra

V případě public speaking se bez zkoušení a trénování neobejdete. Přirozený přednes působivého elevator pitch je umění, které vyžaduje praxi. Public speaking je prostě věc, kterou se zpaměti nenaučíte. Potřebujete publikum a nesmírně cenná je pro vás zejména zpětná vazba od druhých lidí. Jenže, kde ji získat? Těžko zakončíte jakýkoliv váš výstup na veřejnosti nesmělým dotazem: Jaké to bylo?

Nejlépe se public speaking trénuje v bezpečném prostoru malé skupiny lidí. Ideálně se zkušenou lektorkou, která má za sebou spoustu praxe jako mentorka lídrů a majitelů firem, ale také jako keynote speaker, trenérka dovedností a týmová koučka. Takové zkušenosti má za sebou naše lektorka Ivana Šedivá, oficiální mentorka a trenérka pro Google for Startups a členka advisory boardu University of New York in Prague.

Kurz mluvení na veřejnosti je hlavně praktický, tak jak to téma public speaking vyžaduje. Čeká vás příprava vlastního představení na 90 sekund, natáčení videa, zpětná vazba na vaše vystoupení a opět natáčení videa. Vystoupíte z vaší komfortní zóny, dozvíte se, v čem a jak se můžete zlepšit, a naučíte se pracovat s různými typy publika a jejich očekáváními.

Živý online kurz Public speaking: Mluvte tak, aby poslouchali vám umožní vyzkoušet si mluvení na veřejnosti, pomůže vám vhodnými technikami překonat nervozitu a strach a posune vás na vysněnou úroveň sebeprezentace. Public speaking pak snadno využijete v běžném životě.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!