Jak pracuje úspěšná mentorka veřejného vystupování | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje úspěšná mentorka veřejného vystupování

V rozhovoru s hvězdnou lektorkou Ivanou Šedivou dnes nahlédneme do světa umění komunikace.

482658-1-651292d811b78962236826.jpg

Přesvědčivým lidem jde všechno snáz. I pokud patříte mezi zdatné řečníky, je dobré svůj projev před veřejným vystoupením trénovat. To platí koneckonců i pro extroverty, kteří mluví rádi, ale neuváženě dávkují informace svému publiku.

Laba spouští kurz Public speaking, na kterém se pod vedením zkušené trenérky naučíte posilovat své prezentační dovednosti. Ivanu Šedivou si zvou k rozhovoru známé podcasty a média a nyní navázala spolupráci s námi.

V rozhovoru nám prozradila, jestli vtipy udrží pozornost posluchačů, proč je dobré znát neverbální komunikaci a co při projevech pomůže introvertům.

Ivano, představila byste nám prosím svou práci mentorky a trenérky?

Mentoruji jak individuálně lídry korporací i středních firem, tak startupy. Mentorovat pro Google for Startups je čest. Je to pátý nejvýznamnější akcelerátor na světě a sdružuje neskutečně silnou komunitu mentorů. 

Nedávno jsem se vrátila z kick-off týdne nejnovější kohorty startupů v Berlíně. Je hodně inspirativní se setkat nejen se skvělými lidmi z Google, ale  také s ostatními mentory. Tam se vám určitě nestane, že budete nejchytřejší v místnosti. Znáte tu radu, že? 

Říká se, že větší část toho, jak při komunikaci působíme, tvoří neverbální komunikace – postoj, gesta, mimika, vzhled… Má smysl učit se, kdy se hodí dát třeba ruce nahoru a kdy se postavit bokem, nebo je lepší chovat se přirozeně a být sami sebou?

Určitě má smysl těm věcem chtít porozumět. Rozhodně ale nedoporučuji snažit se předstírat pomocí neverbální komunikace. Lidé to přečtou. Signálů, které neverbálně i verbálně vysíláme zároveň, těch je prostě příliš. To neošéfujeme nikdo. Ale pokud jsme autentičtí, pak můžeme znalostí některých pravidel svůj projev výrazně posílit. 

Když na mě nefungují tzv. osvědčené rady proti trémě jako „představte si, že posluchači jsou ve spodním prádle“, bude fungovat něco jiného?

Bude. Dobré je třeba na záchodě vstoupit do pozice síly před samotným vystoupením. Inspirací vám může být třeba haka. Nebo kingkongovský pokřik s bitím v prsa. Nebo třeba se jen postavit před zrcadlem rovně, hrdě, s rukama v bok. A dýchat. 

Existuje nějaký jednoduchý postup pro lepší projev, který pomůže každému?

Těch je víc. Co třeba tenhle: ptám se neustále, co ještě mohu z projevu nebo prezentace vynechat.

To nejzákladnější je ale vědět, čeho chci docílit. Divila byste se, kolik lidí to předem nemá konkrétně definováno.

Doporučujeme přečíst:

img3-6503fea3764aa874258594.jpg

Public Speaking: Jak se přestat stydět a začít mluvit

Číst

Co když mám vadu řeči? Mám jít nejdřív na logopedii, nebo se dá řečnit i tak?

No jasně, jděte mluvit! Všimněte si, kolik moderátorů v médiích nebo kolik významných herců má nějakou vadu řeči. A přesto je milujeme, posloucháme a jejich původní vada se stala jejich poznávacím znakem.  A vůbec nám to nevadí, naopak.

Když někdo mluví rád a hodně, měl by zařadit taky vtipné části, aby udržel pozornost publika?

Udržet pozornost je strategicky důležitá část projevu. Jestli do toho zařadíte vtipnou část, už záleží na vašem záměru. Člověk, který mluví hodně, by měl spíš pracovat na tom, jak projev strukturovat. I to jde, a to velmi snadno.

Jakou radu byste dala naopak introvertovi, který se nehrne do networkování a nechce být středem pozornosti, ale potřebuje kvůli podnikání budovat svou osobní značku?

Musí mít silné PROČ. Takže si připravím situaci tak, aby hrála pro mne. Dopředu se domluvím se známým, že mě na networkingu seznámí. Vyberu si lidi, se kterými se chci setkat a proč. 

Když není mluvení má silná stránka, píšu blog, články a tak. A protože mluvit ale přece jen musím, nachytřím se, jak do toho.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Jak udržet nit, když není možnost nakukovat do připravené osnovy? Přece se nedá naučit celá řeč nazpaměť?

Dá. Pro některé je to záchrana. Třeba pro silné introverty z předchozí otázky. Dobře naučit a pak kvalitně zapomenout, nestresovat se, jestli to odříkám přesně. 

A pak, kdo říká, že nemůžu nakukovat do osnovy nebo mind mapy? Tak si o to řeknu organizátorům. Však oni něco vymyslí.

Vzpomínáte si na nějaký svůj projev, který se opravdu nepovedl?

Jasně. Prezentace byznys plánů šéfům ze zahraničí šla fakt dobře, tak dobře, že jsem se rozvášnila a začala přidávat argumenty, příklady… ajajaj. Pak jsem si to schytala od kolegů. Bylo to velké otevření očí. Míň je víc. 

Doporučila byste kurz někomu, kdo často někde mluví či prezentuje před lidmi a chce se zdokonalit, nebo naopak těm, kteří mají z veřejných projevů hrůzu, vyhýbají se jim, ale chtěli by to překonat? 

Vím, že pro mně samotnou by byl přínosem i v době, kdy jsem byla už velice zkušená. A kdybych jím prošla mnohem dřív, možná bych si ušetřila nějaké ty (později) veselé historky. Ono se to má většinou tak, že každý si z kurzu vezme to, co zrovna potřebuje. Je koncipovaný tak, aby každý mohl hned druhý den něco začít dělat jinak. 

Jestli ale někdo má nepřekonatelnou hrůzu z prezentování, tomu bych kurz nedoporučila. Spíš bych doporučila zaměřit se na odhalení příčiny strachu z vystupování, tréninky, kde se  „léčí“ smíchem a tak. Možná i terapeut by mohl pomoci. 

Vystudovala jste na FEL ČVUT obor zaměřený na AI a postupně jste se dostala až k mentoringu řečníků. Jak se to stalo?

To by byla dlouhá řeč. Prostě jsem slyšela na změny a příležitosti a pořád jsem se vzdělávala. A nikdy mě neopustila jedna věta Pippi Punčochaté: to jsem ještě nedělala, to mi půjde. (smích)

Označila byste se za multipotenciálku? Zvládáte skloubit všechny svoje profesní zájmy?

Musela jsem si vygooglit, co to přesně znamená. (smích) Renesanční holka, možná. Baví mě nové věci, ano. A s tím skloubením jste udeřila hřebíček. Hodně lidí mi říká, že vše propojuji, a pak to dává větší smysl. 

Máte i nějaký volný čas? Jak relaxujete?

Vždycky jsem si ho uměla udělat. Ráda ho trávím někde na vodě, ve vodě, pod vodou, zpěvem, a s rodinou. Nejlíp když to je dohromady. (smích)

Děkujeme za rozhovor a za užitečné tipy!

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!