Projektový management nabízí slibnou kariéru. Jak začít? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Projektový management nabízí slibnou kariéru. Jak začít?

Jak se junior projektový manažer posune dál a získá potřebné znalosti, praxi a sebevědomí?

1248-cover-6707d276b3b15173283570.webp

Projektový management hraje významnou roli v nejrůznějších oborech. Proč je tak důležitý? Schopnost řídit projekty efektivně a úspěšně je pro firmy cenná, protože bez dobrého projektového managementu mohou projekty selhat – dodržení termínů se stane nemožným, rozpočet se překročí a konečný výsledek nesplní očekávání klienta.

Správně řízený projekt může naopak přinést skvělé výsledky, ať už jde o vývoj nové aplikace, stavbu budovy nebo organizaci velké společenské akce. Projektový management je umění organizovat, řídit a koordinovat zdroje tak, aby projekt dosáhl konkrétních cílů v daném čase, rozpočtu a kvalitě.

Pokud vás projektový management láká, máte nejspíš dobrý nápad. Očekává se rostoucí poptávka po lidech, kteří zvládnou dovést firemní projekty ke zdárnému konci. Junior projektový manažer tak stojí na začátku perspektivní kariéry jak v českých, tak také v mezinárodních firmách.

Projektový management má velkou budoucnost

Zpráva Project Management Institute na základě analýzy 11 zemí zdůrazňuje významný nárůst počtu pracovních míst zaměřených na projektové řízení po celém světě. Předpokládá se, že do roku 2027 poptávka vzroste o 33 %, což znamená téměř 22 milionů nových pracovních míst zejména v oblasti informačních technologií, zdravotnictví, stavebnictví a financí.

Růst je způsoben faktory, jako je ekonomická expanze, zavádění inovací a rozšiřování projektového managementu do dalších odvětví. Výsledkem je, že kvalifikovaný projektový management bude stále žádaný, což z projektového řízení dělá zajímavou kariérní cestu. Nedostatek talentů se netýká jen rychle rostoucích ekonomik, jakými jsou Čína a Indie, ale také například Velké Británie, Německa, USA a Kanady.

Doporučujeme přečíst:

1198-preview-66a749ef58f58002289273.webp

3 tipy na měření úspěchu v agilních projektech

Číst

 

Junior projektový manažer na startovní čáře

Úspěšný projektový manažer musí zvládnout nejen technické dovednosti, ale i soft skills, mezi které patří komunikace, vedení týmu a strategický management. Dále mezi nezbytné schopnosti patří dobré plánování, stanovování priorit, optimalizování zdrojů a řešení neočekávaných problémů. Jaké kroky můžete udělat, když v oboru teprve začínáte?

Zvládněte teorii

Začít v projektovém managementu vyžaduje nejprve porozumět základním konceptům a terminologii. Než se pustíte do řízení svého prvního projektu, je důležité znát pojmy jako Ganttův diagram a jeho použití, řízení rizik a problémů, agilní řízení projektů a spoustu dalších.

Ideálním způsobem, jak se rychle posunout, jsou online kurzy, nejlépe s praktickými úkoly. V Laba jsme připravili obsáhlý kurz Projektový management od A do Z, ve kterém si ve 28 živě vysílaných online lekcích projdete důležité body a jako junior projektový manažer načerpáte spoustu užitečných znalostí.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Získejte zkušenosti

Teorie je jedna věc, praxe druhá. K tomu, abyste se stali dobrým projektovým manažerem, potřebujete zkušenosti. Začněte malými projekty ve své aktuální práci nebo dobrovolnickými aktivitami. Zkuste se stát asistentem projektového manažera nebo převzít odpovědnost za dílčí část projektu.

Pokud pracujete v menší firmě, můžete nabídnout své služby na řízení interních projektů. To vám umožní vyzkoušet si, jaké je to vést projekt od začátku do konce. Další možností jsou neziskové projekty. Neziskové organizace často potřebují pomoc s organizací akcí a menších projektů. Tímto způsobem můžete získat reálné zkušenosti, aniž byste museli čekat na příležitost v placené práci.

Větší společnosti nabízejí stáže v projektovém managementu. I když nemáte okamžitě na starost velké projekty, máte příležitost učit se jako junior projektový manažer od zkušenějších. Praxi ve firmách se věnuje článek Jak si najít práci jako junior?, kde najdete další tipy přímo od úspěšné zakladatelky a CEO startupu.

Přidejte se do týmu

Projektový management v neziskovém sektoru vám nabízí příležitost nejen rozvíjet své dovednosti, ale také přispět k něčemu většímu – k řešení skutečných společenských problémů. Jedním z vhodných míst, kde začít, je organizace Česko.Digital, která se zaměřuje na digitalizaci Česka pomocí dobrovolnických projektů. Česko.Digital nabízí různé pozice pro dobrovolníky a můžete zde získat také zpětnou vazbu.

Zapojíte se jako junior projektový manažer do smysluplných projektů a na vašich schopnostech bude záležet, jak rychle a úspěšně se daný projekt posune dopředu. Uvidíte za sebou výsledky a vaše projekty přinesou praktické změny. Česko.Digital je tvořeno expertními odborníky z mnoha oblastí – od vývoje aplikací až po marketing. 

Jako junior projektový manažer povedete tým nadšenců, kteří se věnují tomu, co umí nejlépe, a budete pracovat na dosažení společného cíle. Naučíte se pracovat v týmu a budete koordinovat lidi s různými časovými možnostmi, což vám dá jedinečnou šanci ke zlepšení v plánování úkolů. Naučíte se také pracovat v nástrojích Trello a Slack.

Moderní projektový management se totiž neobejde bez nástrojů, které vám usnadní organizaci a sledování projektů. Trello, Asana nebo Frello slouží k jednoduchému sledování úkolů, milníků projektu a odpovědnosti v týmu. Oblíbeným nástrojem pro týmovou komunikaci je právě Slack.

Junior projektový manažer získá v Česko.Digital příležitost pro osobní růst, zlepšení projektových dovedností a zapojení do smysluplných projektů s reálným společenským dopadem. Vytvoří si také síť kontaktů s dalšími lidmi, kterých není zrovna málo. V Česko.Digital se zapojují do jednotlivých projektů dobrovolníci*ce z nečekaně velké skupiny přes 6 000 lidí.

Očekává se pravidelná časová investice a základní znalosti o vedení projektů, to zahrnuje plánování, řízení týmu, monitorování průběhu a dodržování harmonogramu. Jedná se sice o dobrovolnickou práci, ale přesto vyžaduje určitou pravidelnost a zodpovědnost.

Pokud hledáte způsob, jak spojit svou kariéru s něčím, co má hodnotu, je tohle dobrá příležitost. Navíc zde získáte dobrou představu o závislosti procesů na konkrétních lidech, je třeba upozornit, že způsob práce s dobrovolníky*cemi se v Česko.Digital neustále mění.

Co jim dala dobrovolnická práce v Česko.Digital si můžete přečíst v rozhovorech s Terézií Palaščákovou, která začínala jako copywriterka a koordinátorka, a Lukášem Návesníkem, který se z role střihače videí posunul na pozici koordinátora.

Udělejte první krok

Junior projektový manažer se na začátku kariéry potýká s obvyklými problémy, stejně jako ostatní junioři na začátku své kariéry. Práce v projektovém managementu vyžaduje kombinaci vzdělání, praktických zkušeností a osobního rozvoje.

Je důležité být trpělivý, protože projektový management je dovednost, kterou nelze zvládnout přes noc. Pokud ale budete postupovat systematicky a neustále se učit, máte všechny předpoklady uspět ve svém oboru. Začněte s rozšiřováním svých znalostí a vyzkoušejte si praktické úkoly. 

Proaktivní junior projektový manažer najde potřebné know-how a zpětnou vazbu na úkoly v online kurzu Projektový management od A do Z. Věnovat se vám budou dva zkušení lektoři a pozvaní hosté. Vyzkoušíte si na vlastním projektu, jak jste zvládli probíranou látku. Dobře se tak připravíte na další kroky na své pracovní cestě.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Projektový manažer ve stavebnictví»
Business a management
Vede Jan Horáček
3. prosince 30. ledna
Jan Horáček