Co trenduje v beauty segmentu a na čem stojí beauty marketing? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co trenduje v beauty segmentu a na čem stojí beauty marketing?

„Je potřeba mít připravený plán a strategii, to je zásadní a je potřeba tomu věnovat dostatek času a nepodcenit to,“ říká Petra Kostková.

1247-cover-670669bfcf193850040793.webp

Petra Kostková, CMO ve společnosti Revolution Hair, se marketingu věnuje více než 6 let. Působí jako influencerka, pracovala jako social media manažerka a nyní se podílí na marketingových strategiích známých kosmetických značek.

V rozhovoru jsme se ptali na aktuální trendy, ale i roli influencer marketingu v beauty oblasti. Dotkli jsme se také kurzu social media marketingu pro beauty specialisty, kterým vás Petra provede.

Petro, čím vás beauty marketing zaujal a nalákal? Proč jste si vybrala právě tuto specializaci? 

Beauty směr mě zajímal už odjakživa, jako malá jsem si dělala pleťové a vlasové masky nebo jsem trénovala líčení na babičce. Když jsem se pak rozhodovala, kam půjdu studovat, vybrala jsem si střední školu s maturitou, obor kosmetička. K marketingu jsem se dostala až později, v období rozmachu sociálních sítí, které mě velmi zajímaly a tvorba na nich mě bavila, což mi přivedlo dost sledujících na Instagramu a stala se ze mě influencerka.

Jelikož v té době influencer marketing moc společností neznalo a já měla zkušenosti jako zpracovatelka, věděla jsem, jak by mělo vypadat takové zadání a celkový průběh spolupráce s influencery, začala jsem pracovat pro firmu jako manažerka influencer marketingu.

To bylo vůbec poprvé, co jsem si přičichla k online marketingu. Tak mě to zajímalo, že jsem se v tomto směru začala více vzdělávat a díky tomu podpořila svůj kariérní růst až na pozici marketingového ředitele. Nejdříve pro společnost s doplňky stravy pro ženy, dnes v beauty sektoru a beauty směr se mě drží i na dráze influencerky.

Jak úspěšně budovat identitu beauty značky na aktuálním trhu?

Je potřeba mít připravený plán a strategii, to je zásadní a je potřeba tomu věnovat dostatek času a nepodcenit to. Ve strategii by měly být stanovené cíle s časovým ohraničením, aby bylo možné vyhodnotit její úspěšnost. Definovat si zde, jak těchto cílů dosáhneme – zde bych doporučila zahrnout co nejvíce komunikačních kanálů, abychom oslovili co nejvíce lidí, plus zapojit aktuálně oblíbený referenční marketing.

Dále bych řekla, že je velmi důležité být konzistentní a mít trpělivost, nevzdávat se, pokud hned nepřijde úspěch, ale pokračovat ve své práci a být připraven rychle reagovat na trendy nebo optimalizovat nastavenou strategii. Ze svých zkušeností mohu říci, že někdy je potřeba plán v průběhu upravit nebo úplně překopat.

Působíte jako CMO pro značku Revolution Hair – co byste označila za úspěchy? 

Za největší úspěch považuji zavedení značky Sorted Skin na trh a dosazení produktu na první místo v prodejnosti za velmi krátkou dobu. Značka byla na trhu nová, téměř hned po jejím launchingu ve Velké Británii jsme se ujali distribuce pro Česko a Slovensko a přesvědčili velkou masu lidí, že právě tento produkt potřebují ve své skincare. Podařilo se nám tedy značku úspěšně zavést a udržet vysokou retenci zákazníků.

Mezi další úspěchy bych zmínila podporu značky vlasové kosmetiky Vitality’s, kde prodeje výrazně vzrostly. Momentálně je mou největší výzvou launching značky vlasové kosmetiky Glow Room. Tuto značku jsme sami vyvíjeli, takže je to trochu jiné v tom, že k tomu je větší osobní vztah, cílem je vybudovat love brand se silnou komunitou lidí.

V oboru beauty marketingu se pohybujete přes 6 let, jak se obor za tu dobu proměnil? 

Řekla bych, že online marketing jako takový se velmi rychle mění, primárně s příchodem umělé inteligence, jejíž využití je pro firmy zajímavé, ale online marketingové nástroje se vyvíjí obecně a přichází nové.

Co se týče beauty směru, i zde se rychleji mění trendy, především díky sociálním sítím. 

Jaký význam má influencer marketing?

Čím dál větší. Pokud jsme si mysleli, že influencer marketing je na vrcholu, byl to a je stále začátek. Podle aktuálních dat se spendy do tohoto směru rapidně navyšují a společnosti tohoto komunikačního kanálu využívají stále více, což mohu potvrdit i ze strany influencera.

Spojení značky s vhodným influencerem je přínosné a určitě bych to doporučila, zejména v beauty průmyslu. Ale neodpustím si poznamenat, že je zásadní výběr správného influencera, zadání a průběh celé spolupráce. Pokud toto podceníme, může to mít i negativní dopad.

Které chyby jsou pro marketing a branding beauty značek možná až typické? 

Často vidím, že značky propagují moc velkou dokonalost, až nereálnou, a to si myslím, že by se mělo změnit. Autenticita a přirozenost je aktuálně trendy a zákazník se s tím více ztotožní a věřím, že i ocení. Pak mě hned napadá právě influencer marketing, kde se dá hodně zkazit. Například propagace kosmetiky u influencerky Andrey Verešové – produkt neměla fyzicky, takže tam „plácla“ grafiku ve photoshopu, což je nádherná ukázka toho, jak kampaň vypadat nemá.

Doporučujeme přečíst:

1238-preview-66f16cf8b6d9b855856338.webp

Pivo a strategický marketing aneb jak přijít za minutu o miliardy

Číst

Na které aktuální trendy by se měly beauty značky opravdu zaměřit? A co už je tak trochu passé?

Co už je passé, jsou modelky 90-60-90, dokonalá pleť, ani náznak celulitidy… Nikdo už dnes neuvěří, že toho dosáhly díky nějakému produktu nebo proceduře.

Naopak bych se v beauty směru zaměřila na přirozenost a různorodost, ukázat více typů žen nebo i mužů, různých problémů s pletí, vlasy nebo pokožkou těla během propagace a tím si získat „obyčejné lidi“. Klidně i ukázat účinky produktů na běžných lidech nebo zpracovávat recenze od běžných uživatelů formou videa. Tyhle formáty aktuálně frčí.

Jakou roli hraje v dnešním beauty sektoru umělá inteligence?

To už jsem trochu nakousla výše. Myslím, že příchod umělé inteligence změnil hodně. AI nám může ulehčovat práci na denní bázi, ať už se jedná o popisky na web, textace SOME, mailingu, inspirace na příspěvky atd. Je to opravdu velký pomocník a sama AI využívám každý den.

Může být ale velkým game changerem v rámci e-shopu, kde může doporučovat produkty každému zákazníkovi na míru a tím navyšovat obrat. Funkcí, jak nám může pomoct, je opravdu hodně a vidím v tom potenciál i budoucnost.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

Které dovednosti považujete za ty nejdůležitější pro práci ve svém oboru? Co by měl mít kandidát, kterého přijmete jako nového člena týmu?

Určitě je to vztah ke kosmetice a kladný vztah k práci s moderními technologiemi, to mi přijde naprosto zásadní. Vše ostatní se dá naučit. Pokud přijde uchazeč, který bude používat jeden krém na tělo i obličej a bude nesnášet sociální sítě (třeba na pozici Social Media Manager), těžko mu vysvětlíte, že je potřeba zpracovávat videa s pětikrokovou skincare. (smích) Bylo by to akorát trápení pro obě strany.

Kde berete inspiraci? A jak vlastně vypadá váš běžný pracovní den?

Inspiraci hledám především na sociálních sítích zahraničních tvůrců nebo přímo u značek ze zahraničí, případně ve spolupráci s AI.

Můj pracovní den začíná v 7:30 příchodem do práce, připravím si teplou vodu a dám si smoothie. Pak záleží, každý den je jiný, někdy chystám marketingový plán na další období, jindy procesuji úkoly z MKT plánu, jindy se věnuji vyhodnocení aktivit. Někdy se scházím s influencery nebo se účastním jiných schůzek. Je to opravdu různorodé a nenudím se. Co se ale snažím, je mít pečlivě naplánovaný kalendář, v tom vidím velký přínos v rámci efektivity a produktivity.

V čem je podle vás náš společný kurz specifický? Co je jeho největší přidanou hodnotou?

Myslím, že největší přidanou hodnotou je má práce a zkušenosti v marketingu a beauty. Nejen jako CMO, ale i jako influencerka vím, co funguje a čemu se raději vyhnout. Rozhodně mám co předat a má priorita je, aby si studenti odnesli co nejvíce praktických informací, které jim pomohou k dosažení cílů. Možná to zní jako klišé, ale kdo mě zná, tak ví, že to myslím smrtelně vážně! (smích) 

Další přidaná hodnota jsou domácí úkoly, které studentům pomohou lépe pochopit samotný proces některých postupů a také dostanou zpětnou vazbu na tyto úkoly. Kurz je skvělý v tom, že je celý veden online a studující tak ušetří čas a peníze s dojížděním.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!