Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

10 otázek, na které je třeba odpovědět při pohovoru

A jak se na ně připravit.

frame-1707478389-670d2c084a8ac000426353.webp

Během pohovoru budete pravděpodobně požádán*a, abyste řekl*a něco o sobě, svých silných a slabých stránkách, vysvětlil*a, proč jste se rozhodl*a změnit zaměstnání, a vyjádřil*a svá platová očekávání. Na tento rozhovor je lepší se předem připravit, abyste udělal*a dobrý dojem.

Vybrali jsme 10 základních otázek k pohovoru z katalogu The Balance Careers.

1. „Řekněte nám něco o sobě“

Použijte vzorec „přítomnost – minulost – budoucnost“:

Začněte tím, co děláte teď – profesně i ve volném čase. Mluvte o koníčcích, které vás ukazují v příznivém světle: například láska k šachům svědčí o vysoké inteligenci, jóga ukazuje, že dbáte o své zdraví a umíte se soustředit. Pokud víte, že si do kanceláře firmy můžete vzít domácího mazlíčka, zmiňte se v rozhovoru o svém psovi.

Dále prozraďte, jak jste se dostal*a na svou současnou pozici – důležité je vaše vzdělání, kurzy a školení, dosavadní pracovní zkušenosti, účast na dobrovolnických projektech apod.

Nakonec se zmiňte o svých plánech do budoucna. Bonusem bude, pokud dokážete propojit své vlastní cíle s kariérními možnostmi společnosti, která vás pozvala na pohovor.

Co nedělat

  • Nenuťte recruitera tahat z vás informace jako z chlupaté deky. V opačném případě se může divit, proč jste na schůzku vůbec přišli, pokud se omezíte na jednoslovné odpovědi.
  • Neodhalujte však všechny své karty najednou – máte před sebou ještě celý pohovor.
  • Nesdělujte příliš mnoho osobních informací o své rodině, dětech, partnerech, zdraví atd.
  • Nenechte se příliš unést, když mluvíte o svých koníčcích. Recruiter může usoudit, že jsou pro vás důležitější než vaše práce.

2. „Povězte o svých zkušenostech“

Zaměřte se na dovednosti, které lze uplatnit na pozici, o kterou máte zájem. Mluvte o měřitelných úspěších a konkrétních případech – například jste zorganizoval*a 5 konferencí pro 2 000 účastníků. Buďte připraven*a odpovědět na otázky týkající se kteréhokoli z bodů vašeho životopisu.

K popisu svých zkušeností můžete použít model STAR:

S – Situation – jaká byla situace, když jste nastupoval*a do této pozice?

T – Task/Target – jaký byl váš úkol nebo cíl?

A – Action Taken – jaké kroky jste podnikl*a k dosažení cíle?

R – Results Achieved – jakých výsledků jste dosáhl*a?

Pokud jste omezen*a NDA a nemůžete uvést konkrétní projekty a čísla, řekněte to a pokuste se popsat své úspěchy v procentech, například 25% nárůst uživatelů.

Začněte nejnovějšími zkušenostmi – řekněte, čím jste se zabýval*a v poslední době.

Co nedělat

  • Nelžete. Informace o vašich profesních zkušenostech lze snadno ověřit. I když vás přijmou, může se později ukázat, že jste lhal*a. Skandální propuštění generálního ředitele společnosti Yahoo! dokazuje, že lhaní v životopise nevede k ničemu dobrému.
  • Při vyprávění o svých předchozích zkušenostech nezveřejňujte důvěrné informace.
  • Náborový pracovník je s vaším životopisem obeznámen, takže není třeba uvádět všechny vaše pracovní povinnosti za všechny roky, kdy jste pracoval*a.

3. „Jaké jsou vaše silné stránky?“

Připravte se: vyberte si z popisu práce požadavky, které splňujete. Může se jednat o vzdělání, tvrdé a měkké dovednosti, odbornou praxi atd.

Seznam zkraťte na 3–5 nejdůležitějších bodů a u každého z nich napište, jak jste tuto silnou stránku v minulosti využil*a. Čím více se váš seznam podobá požadavkům na danou pozici, tím větší máte šanci práci získat.

Co nedělat

  • Neprojevujte falešnou skromnost – musíte se zaměstnavateli příznivě prodat.
  • Nechlubte se, že jste lepší než ostatní („jako jediný jsem nedělal*a takové chyby“, „na rozdíl od ostatních jsem si rychle poradil*a“).
  • Nemluvte o dovednostech, které nesouvisejí s danou pracovní pozicí. Například pokud se účastníte pohovoru na pozici účetního, neměli byste mluvit o svých schopnostech organizovat akce.

4. „Jaké jsou vaše největší slabiny?“

I když se personalisté ptají na vaše nedostatky, odpověď by měla být pozitivní. Můžete k tomu použít jeden ze tří přístupů:

Drobné nedostatky. Vyjmenujte slabé stránky, které nejsou pro vaši profesi důležité. Například copywriter*ka může říci, že mu nejdou čísla. A pak zmíní, že od dětství miluje vše, co souvisí se slovy.

Dovednosti, které aktivně rozvíjíte. Můžete například říci, že jste vždy měl*a trému a při mluvení jste se cítil*a nepříjemně. Nyní jste však absolvoval*a kurz veřejného vystupování a milujete prezentace.

Slabost, která se stává silnou stránkou. Proměňte minus v plus. Přiznejte například, že vám nejde multitasking, ale to znamená, že se na úkoly hluboce soustředíte a nepřeskakujete z jednoho na druhý.

Co nedělat

  • Nepouštějte se do sebeobviňování.
  • Neuvádějte své slabé stránky jako vlastnosti, které jsou pro danou práci důležité.
  • Netvrďte, že nemáte žádné nedostatky.
  • Netvrďte, že vaší hlavní slabinou je perfekcionismus. Často to zní neupřímně.

5. „Proč jste se rozhodl*a změnit práci?“

Místo abyste si stěžoval*a na svého předchozího zaměstnavatele, řekněte mu, proč chcete pokračovat a rozvíjet se v nové společnosti.

Možná chcete řešit složitější a zodpovědnější úkoly, hledáte neobvyklé výzvy, chcete pracovat na jiném produktu apod.

Co nedělat

  • Nekritizujte svého bývalého zaměstnavatele, kolegy ani klienty. Pokud si budete stěžovat a pomlouvat, pravděpodobně neuděláte dobrý dojem.
  • Neprozrazujte důvěrné informace.
  • Neomezujte se na vnější důvody, jako je hledání práce blíže k domovu.

6. „Proč pro nás chcete pracovat?“

Náborový pracovník chce vědět, jak dobře jste se na pohovor připravil*a – zda jste si zjistil*a informace o společnosti, její kultuře, projektech, partnerech atd.

 Při přípravě odpovědi můžete použít následující šablonu:

„Práce pro vás mi dá šanci rozvíjet se v ____ a _____. Pokud vím, ____ a _____ si vaše společnost cení a já bych se v této atmosféře rád rozvíjel*a. Zvláště by mě zajímala práce na [název projektu z portfolia].“

Buďte stručný*stručná a konkrétní – ukažte, že dobře rozumíte specifikům společnosti, a propojte své zkušenosti a hodnoty s jejími potřebami.

Snažte se důkladně prostudovat nejen webové stránky potenciálního zaměstnavatele, ale také jeho sociální sítě a zmínky v médiích.

Co nedělat

  • Nesoustřeďte se na sebe. Vaše odpověď by se měla zaměřit na společnost.
  • Nepoužívejte obecné, nekonkrétní fráze, které by mohly popsat jakoukoli organizaci na trhu.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

7. „Co vás motivuje?“

Nejprve si upřímně odpovězte na tuto otázku. Zamyslete se nad tím, v jakých situacích se cítíte plní energie? Když spěcháte do kanceláře? O čem vyprávíte svým blízkým po práci? Může to být úspěšné jednání s klientem, náročný projekt, vzdělávání zaměstnanců, zvládnutí nové dovednosti – cokoli, co vás nabíjí.

Zamyslete se nad tím, jak to souvisí s náplní práce a firemní kulturou. Zde je několik příkladů motivátorů:

  • jasný výsledek,
  • práce v zapáleném týmu,
  • náročné úkoly, výzvy,
  • příležitost učit se novým věcem,
  • uznání zásluh.

Nezapomeňte uvést příklady na podporu svých tvrzení. Nebojte se projevit emoce – pokud budete mluvit monotónním hlasem, pravděpodobně nikoho nepřesvědčíte.

Co nedělat

  • Neobelhávejte náboráře (ani sebe). Pokud jste vlk samotář, ale tvrdíte, že vás nejvíce inspiruje týmová práce, můžete se ocitnout na špatném místě.

  • Nemluvte o negativní motivaci. Zpravidla je založena na strachu. Například: „Chci odvádět dobrou práci, aby mě nevyhodili“.

8. „Jaká jsou vaše platová očekávání?“

Jak se vyhnout chybě: nežádat méně, než je zaměstnavatel ochoten zaplatit, ale ani to nepřehánět? Pro začátek si prostudujte situaci v oboru a to, jak jsou placeni odborníci na podobných pozicích. Další možností je přidat 15–20 % ke svému současnému platu, aby vaše nová práce vypadala atraktivněji.

Doporučujeme přečíst:

1193-preview-669e35a854750570164453.webp

Power BI a Copilot: Rychlejší analýza dat pro lepší podnikání

Číst

Několik doporučení:

  • Řekněte, že jste flexibilní, pokud jde o plat, a jste ochotný*ochotná diskutovat o podmínkách. Možná, že nižší plat bude vyvážen motivačním balíčkem nebo systémem bonusů.
  • Nezapomeňte, že ve zkušební době může být plat nižší, a diskutujte o jeho zvýšení po 3–6 měsících.
  • Zmiňte se o svých silných stránkách, např.: „Vzhledem k mým desetiletým zkušenostem v oboru očekávám, že…“.
  • Ujistěte se, že s náborovým pracovníkem hovoříte o stejné částce – „čisté“ částce, tj. po zdanění.
  • Pokud si z reakce druhé osoby uvědomíte, že jste „zlevnil*a“, můžete situaci zachránit větou typu: „Mám na mysli pevnou částku, bez bonusů a prémií“.

Co nedělat

  • S otázkou peněz nespěchejte. Je vhodné, aby zaměstnavatel mluvil o mzdě jako první.
  • Neuvádějte přesnou částku, ale raději uveďte rozmezí.
  • Neočekávejte, že když budete skromní, bude vám nabídnut vyšší plat. Nesnižujte svá očekávání.
  • Neuvádějte částky, které jsou několikanásobně vyšší než na trhu.

 

9. „Proč bychom si měli najmout právě vás?“

 

Zamyslete se nad tím, jakou hodnotu můžete společnosti přinést, a doložte to příklady. Vaše odpověď může mít následující strukturu:

  • Řekněte, co si myslíte, že zaměstnavatel hledá, jaké problémy chce vyřešit.
  • Popište své profesní zkušenosti a dovednosti, které vám pomohou tyto úkoly splnit.
  • Vysvětlete na příkladech z minulosti, jak jste řešil*a podobné problémy.

Co nedělat

  • Nepřemýšlejte příliš dlouho. Vaše prezentace by měla trvat 1–2 minuty.
  • Nemluvte o tom, jak jste skvělý*skvělá, soustřeďte se na přínosy pro společnost.

10. „Máte nějaké otázky?“

Teď je řada na vás, abyste vedl*a pohovor se zaměstnavatelem. Předem si připravte seznam témat, která vás zajímají. Nepokládejte otázky, které jsou zodpovězeny na webových stránkách, neptejte se na osobní záležitosti a nezatěžujte tazatele příliš dlouhými formulacemi.

Zde je několik příkladů dobrých otázek, které prokážou váš zájem:

  • Jak vypadá typický pracovní týden?
  • Jaké nejdůležitější úkoly musím splnit během prvních tří měsíců, pokud mě přijmete?
  • Kolik lidí pracuje v oddělení?
  • Komu budu na této pozici podřízen*a?
  • Máte nějaký nástupní program?
  • Proč je zde volné místo? Jedná se o novou pozici, nebo zaměstnanec odešel či přešel na jinou pozici?

Na co se neptat:

  • Co firma přímo dělá?
  • Pokud nastoupím do práce, kdy si mohu vzít dovolenou?
  • Kdy budu mít šanci na povýšení?
  • Budu moci jít domů dříve, až skončím práci?
  • Udělal*a jsem dobrý dojem? Přijmete mě?

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!