Power BI a Copilot: Rychlejší analýza dat pro lepší podnikání | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Power BI a Copilot: Rychlejší analýza dat pro lepší podnikání

Umělá inteligence úspěšně proniká do každodenní kancelářské práce. Naučte se ji používat, ať vám šetří čas.

1193-cover-669e35a819141645948707.webp

Microsoft umělou inteligenci zabudoval přímo do svého balíku kancelářských nástrojů, čímž zcela změnil podobu kancelářské práce. Copilot pro Microsoft 365 jsme si už představili, teď si jen připomeneme, co umí. Copilot lze snadno propojit s nástroji, které již používáte.

V aplikacích jako Outlook a Teams pomáhá Copilot s organizací e-mailů a zápisů ze schůzek. Copilot také podporuje práci s textem a soubory v aplikacích jako je Word, Excel a PowerPoint. Copilot pro Microsoft 365 se úspěšně testuje v několika velkých českých společnostech, včetně České spořitelny, kde již přináší pozitivní výsledky ve zvýšení produktivity a efektivity práce.

Jak vypadá práce s Power BI, když vám pomáhá AI? Slovy Microsoftu se jedná o jednu z největších příležitostí, kterou nyní vidí. Spočívá v urychlení cesty k velkému množství dat tím, že se zvýší produktivita datových týmů a analýza dat se stane dostupnější pro všechny uživatele*ky.

Copilot a Power BI

Microsoft přináší novou generaci umělé inteligence. Ve videu říká, že Copilot v Power BI umožní vašim lidem, aby naplno využili potenciál vašich dat a rychleji z nich získávali potřebné informace. Nyní mohou s Copilotem v Power BI snáze vdechnout datům život. Stačí jednoduše popsat slovy, co hledáte. AI nové generace vytvoří váš report a pomůže vám s jeho úpravami do finální podoby.

Můžete také lépe prozkoumat data tím způsobem, že položíte otázku a Copilot najde nejlepší odpověď. Copilot nejenže pomáhá vizualizovat vaše data, ale využívá také pokročilé analytické schopnosti Power BI, aby vám pomohl s rozpoznáním významných jevů i výjimek a s vytvářením předpovědí.

Copilot může vaše data shrnout do snadno pochopitelného textu, který ostatním pomůže s rychlejší orientací v datech. Pomáhá také analytikům, kteří vytvářejí výpočty a modelují data. Stačí, když popíší, co potřebují, a AI automaticky vygeneruje kód. Zpracovávání dat je tak s Copilotem v Power BI mnohem snazší.

Jak vypadá práce s Power BI je dobře vidět na videu. 

Ve druhém videu od Microsoftu se podrobněji seznámíte s využitím Copilota v Power BI. Zmíněno je zde také několik příkladů.

Podívejme se, jak Copilot a Power BI umožňuje rychlé vyhledávání a sdílení přehledů. Představte si například, že jste analytik prodeje pro společnost, která provozuje hotely a resorty. Nyní s Copilotem a Power BI můžete jednoduše popsat report, který chcete vytvořit. Přehled získáte během několika sekund.

Třeba potřebujete nový report, který vám pomůže lépe pochopit profil vašeho zákaznictva a získat tak představu, co je přivádí k opakovaným návštěvám vašich zařízení.

Stačí popsat, co potřebujete, a Copilot automaticky analyzuje data a vytvoří nový report podle zadání. Data můžete začít prozkoumávat do hloubky. Copilot přidá požadované grafy a také vám nabídne možnosti, jak upravíte výstup tak, abyste získali přesně to, co hledáte. Přepnete například na dotaz na metriky, trendy a trochu jiné rozložení a Copilot report automaticky aktualizuje.

Pojďme dál a podívejme se na jednu stránku reportu. Můžete pokládat analytické otázky, jako například: „Jaké jsou hlavní důvody pro opakované návštěvy zákazníků?“

Copilot odpoví přidáním nové stránky do vašeho reportu a využije pokročilé analytické schopnosti Power BI pro nalezení klíčových vlivů pro proměnné ve vašich datech.

Ihned vidíte, že třeba návštěvníci*ice lázní budou s největší pravděpodobností stálými zákazníky*zákaznicemi. Následují je hosté, kteří si půjčili sportovní vybavení. V Power BI můžete snadno prozkoumat klíčové vlivy, abyste se dozvěděli víc. Dokonce můžete automaticky vidět nejvýznamnější segmenty ve svých datech jedním kliknutím.

Nyní se vraťme na první stránku, kde dokončíme váš nový report. Požádáte Copilota, aby report vypadal jako váš stávající prodejní dashboard. Copilot ho automaticky najde a odkáže se na něj, aby upravil formátování a rozložení tak, aby odpovídalo vašim požadavkům. Nejlepší je, že stále můžete interagovat přímo s reportem v Power BI, který Copilot vytvořil.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Pokud byste například chtěli ručně změnit vybraný graf tak, aby zahrnoval důvod, proč vás lidé navštěvují, lze to snadno udělat několika kliknutími. Změňte tedy graf tak, aby data opravdu vynikla. A konečně, abych byl report ještě srozumitelnější pro celý váš tým, požádejte Copilota, ať přidá podrobný textový popis přímo do reportu.

Textové shrnutí je navíc dynamické a Copilot nejenže zvýrazní zajímavé poznatky z vašich dat, ale také doplní citace, odkud se data v reportu vzala. Shrnutí se aktualizuje pokaždé, když se změní data, a tak se během několika sekund vytvoří report, na který byste ručně potřebovali hodiny nebo dny.

Copilot, postavený na základě Azure Open AI, přináší opravdu revoluční způsob, jakým umožňuje každému nalézt a sdílet data z Power BI.

Co vám Copilot v Power BI přináší

Copilot představuje významný pokrok v integraci umělé inteligence do každodenních pracovních procesů a nabízí značný potenciál pro zlepšení produktivity a efektivity ve firmách různé velikosti.

Copilot a Power BI pomáhá vylepšit zpracování dat a vytváření reportů:

1. Sumarizace datových modelů: Můžete požádat Copilot, aby „sumarizoval model“ v rámci Power BI, což pomáhá k lepšímu porozumění datům ve vašem datovém modelu, identifikování klíčových metrik a zlepšení procesu zkoumání dat.

2. Generování stránek reportu: Copilot pomáhá s vytvořením stránky reportu tím, že identifikuje tabulky, pole, míry a grafy pro data. Pokud zadáte specifický dotaz, Copilot vygeneruje stránku reportu, kterou poté může upravovat a modifikovat podle dalších požadavků.

3. Automatická tvorba reportů: Uživatelé mohou jednoduše požádat o vygenerování reportu založeného na uživatelských požadavcích a datech, čímž se šetří čas a zdroje. Díky Copilotu tak proces vytváření reportů automatizujete.

Doporučujeme přečíst:

895-seznamte-se-s-praci-datovych-analytiku-potykejte-si-s-daty-1-652f9283a7af3905081917.jpg

Seznamte se s prací datových analytiků: Potykejte si s daty

Číst

4. Interaktivní analýza dat: Copilot umožňuje provádění dotazů pomocí přirozeného jazyka, čímž zjednodušuje přístup k datům a analýzám bez potřeby složitého kódování v SQL nebo DAX.

5. Vylepšení vizuální prezentace dat: Copilot pomáhá zvyšovat interaktivitu a vizuální přitažlivost reportů tím, že umožňuje upravit layout, přidávat nebo odebírat vizualizace a zlepšovat celkovou prezentaci dat v reportech.

Rozšíření dovedností umělé inteligence v Power BI poskytuje značné výhody v rámci efektivity práce. Umožňuje rychlejší a přesnější zpracování dat a zvyšuje vaši schopnost rychle reagovat na změny v chování zákaznictva. 

Práce s Power BI je příjemnější

Copilot zlepšuje efektivní spolupráci mezi členy*kami týmu a poskytuje přístup k datům v reálném čase. Podporuje v rámci organizace kvalitní rozhodování založené na datech.

Copilot je navržený tak, aby byl uživatelsky přívětivý pro všechny úrovně dovedností, což rozšiřuje přístup k datům a posiluje využívání analytiky v každodenní práci většího počtu zaměstnanců*kyň. Umělá inteligence tak zvyšuje celkovou produktivitu ve firmě.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!