Vyberte si virtuálního AI asistenta podle svých potřeb | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak dopadne souboj Microsoft Copilot versus ChatGPT od OpenAI?

Zajímá vás umělá inteligence, ale ztrácíte se v aktuální nabídce chatbotů? Vyberte si virtuálního AI asistenta podle svých potřeb.

cover-65fd54713fc9e826850602-min-660d19b17d2b3034570346.jpg

Umělá inteligence mění způsob práce a svět, jak ho známe. Místo děsivých vizí budoucnosti se raději podívejme, jak vám AI šetří čas. Copilot je výborný pomocník pro všechny, kdo používají Microsoft 365 a chtějí si zjednodušit a zrychlit práci s aplikacemi Word, Excel, PowerPoint, Outlook a Teams.

Základní přehled o schopnostech placené verze ChatGPT-4 jsme přinesli v článku Využití AI v marketingu: Nastupte včas, ať vám neujede rychlovlak. Teď si odpovíme na otázku: Kde se vzal a co umí Microsoft Copilot?

Microsoft přechází na Copilota

Microsoft se věnuje investování do využití umělé inteligence delší dobu a hledá různé způsoby, jak se prosadit. Nejprve se zaměřil na oblast vyhledávání a nasadil Bing jako konkurenci Googlu. Přes vysoká očekávání a snahu Microsoftu se však jeho podíl na trhu v oblasti vyhledávání nijak výrazně nezměnil ani rok po spuštění nového Bing Chatu. 

Podle údajů StatCounter vzrostl od února 2023 do ledna 2024 podíl Bing Chatu na trhu v USA na 7,87 % z 6,35 % a celosvětově z 2,81 % na 3,43 %. Google tak stále zůstává dominantním vyhledávačem. Jeho podíl na trhu v USA klesl z 88,96 % jen na 87,46 %. Celosvětově se podíl Googlu snížil z 93,37 % na 91,47 %.

Na podzim 2023 přišel Microsoft s rebrandingem. Společnost opustila označení Bing Chat a přešla na Copilota. „Bing Chat a Bing Chat Enterprise se nyní jednoduše stanou Copilotem“, oznámila Colette Stallbaumer, generální manažerka společnosti Microsoft 365. 

Zdá se, že Microsoft ustoupil od svých ambicí konkurovat Googlu ve vyhledávání a vydal se cestou přidávání umělé inteligence do celého spektra vlastních produktů. Copilot se díky tomu může stát přirozenou volbou pro běžné uživatele*ky i podniky.

Microsoft se rozhodl pro rebranding, aby lépe konkuroval ChatGPT. Oznámení o rebrandingu přišlo jen pár dní poté, co společnost OpenAI odhalila, že ChatGPT používá týdně 100 milionů lidí. Navzdory těsné spolupráci v hodnotě miliard dolarů Microsoft a OpenAI nadále soutěží o stejné zákaznictvo se zájmem o AI asistenty.

Všude samý Copilot

I když opuštění zažitého názvu Bing Chat lze považovat za odvážný krok, dává sjednocení názvů AI chatbotů smysl. Není těžké se v nich ztratit.

  • GitHub Copilot (placený) – Microsoft spustil prvního Copilota už v roce 2021 na GitHubu, kde pomáhal vývojářům s psaním zdrojových kódů. Cena je 10, 19 nebo 39 dolarů měsíčně.
  • Copilot v prohlížeči (zdarma) – Původně známý jako Bing Chat.
  • Copilot Pro v prohlížeči (placený) – Dříve se jmenoval Bing Chat Enterprise. Stojí 20 dolarů měsíčně. 
  • Copilot na liště ve Windows (zdarma) – V září 2023 byl Copilot integrován do Windows 11.
  • Copilot pro Microsoft 365 (placený) – Méně se pletou anglické názvy Copilot Pro (výše) a Copilot for Microsoft 365. Cena je 30 dolarů za osobu měsíčně. 
  • Copilot pro Android (zdarma) – V prosinci 2023 spustil Microsoft speciální aplikaci pro systém Android. Nová aplikace Copilot je k dispozici v obchodě Google Play.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Copilot zdarma nebo placený ChatGPT?

Copilot je nový název pro chatbota s umělou inteligencí (dříve Bing Chat). Najdete ho na adrese copilot.microsoft.com. Nadále zůstává funkční i web chat.bing.com. Copilot vám pomůže s vyhledáváním, překlady, psaním textů, kódováním a generováním obrázků, kdy využívá AI generátor obrázků DALL-E 3. 

ChatGPT na rozdíl od Copilota umožňuje vyhledávání na internetu a generování obrázků s DALL-E jen v placené verzi ChatGPT-4. Cena je 20 dolarů měsíčně. Ale pozor, ChatGPT přehledně ukládá jednotlivé chaty (jak v placené verzi, tak ve verzi zdarma), zatímco v Copilotovi se po ukončení konverzace historie neukládá a odpovědi zmizí.

V porovnání s Copilotem bezplatná verze ChatGPT lépe zvládá české texty a překlady do češtiny.

Copilot v kanceláři

Ve Windows získáte přístup ke Copilotovi, když na klávesnici stisknete klávesy Windows + C. Další možností je kliknutí na ikonu Copilot na hlavním panelu. Microsoft Copilot je zde váš osobní asistent, kterého máte neustále k dispozici. 

Copilot Pro je zpoplatněná verze, která umožňuje přístup ke Copilotu v aplikacích Word, Excel, PowerPoint, Outlook a OneNote na PC, Macu a iPadu pro předplatitele služby Microsoft 365 Personal a Family.

Copilot pro Microsoft 365 je rovněž zpoplatněná verze, integrovaná do aplikací Microsoft 365: Word, Excel, PowerPoint, Outlook a Teams. Verze byla dříve jen pro velké společnosti, ale od poloviny ledna je dostupná také pro malé firmy

Automation Senior Engineer a náš lektor Peter Jankovič vyjmenovává hlavní výhody, které placená verze přináší, v rozhovoru Jak využít Microsoft Copilot k efektivnější práci? Připomíná, že AI asistent vám pomůže s vygenerováním textu ve Wordu, vytvořením prezentace v PowerPointu, s filtrováním dat a vytvářením grafů na základě údajů z tabulky v Excelu a dokáže shrnout obsah schůzky na Teams. 

Zachrání vás na meetingu

Peter Jankovič si poprvé uvědomil, jak moc mu Copilot usnadňuje práci, když nestíhal meeting. Připojil se později a využil Copilota, aby mu shrnul, co se zatím dělo. Stačilo napsat „recap meeting“ a Copilot mu okamžitě napsal, o čem se diskutovalo. Peter se mohl díky tomu bez problémů zapojit do diskuse, aniž by ztrácel čas čtením dlouhého transcriptu.

Zvládne přípravu prezentace 

Když máme zmínit jeden konkrétní příklad rozdílu mezi Copilotem a ChatGPT, můžeme vybrat přípravu prezentace. Microsoft Copilot vám pomůže vygenerovat prezentaci na základě vašich požadavků. Zatímco ChatGPT zvládne vytvořit osnovu prezentace a napíše za vás jednotlivé texty.

Doporučujeme přečíst:

preview-65f02a911c4f9968632348.png

Jak využít Microsoft Copilot k efektivnější práci?

Číst

Jak se liší GitHub Copilot?

Primárně byl navržen pro vývojáře softwaru, aby jim pomáhal při psaní kódu v různých programovacích jazycích, odhaloval chyby a nabízel návrhy na zlepšení. Tvoří celé řádky nebo bloky kódu, čímž zjednodušuje proces vývoje.

ChatGPT nebyl na rozdíl od GitHub Copilotu specificky trénován na souborech dat obsahujících kód. Nemusí proto poskytovat stejně kvalitní odpovědi jako GitHub Copilot a ani nemůže fungovat ve vývojovém prostředí (IDE).

Konverzace – Kód – Kancelář 

Společnost Microsoft dlouhodobě investuje do využití umělé inteligence a snaží se konkurovat silným hráčům na trhu. Letošním rebrandingem přesunula pozornost od Googlu směrem k OpenAI a jejímu ChatGPT. 

Přejmenování Bing Chatu na Copilot není jen kosmetickou změnou, ale strategickým krokem k lepší dostupnosti AI pro velké množství uživatelů*lek. Vize Microsoftu se odráží v integraci Copilota do různých aplikací, jako jsou Word, PowerPoint, Excel, Outlook a Teams. Cílem je poskytnutí efektivního AI asistenta pro každodenní kancelářskou práci.

V „souboji“ ChatGPT versus Copilot není jednoduché určit jednoznačného vítěze, protože každá AI exceluje v jiné oblasti. Zatímco ChatGPT-4 se hodí pro vyhledávání, generování textu a „konverzaci“, GitHub Copilot je přizpůsoben pro vývoj softwaru a vyniká v kódování, Microsoft Copilot je skvělý pro usnadnění činnosti během práce ve Windows. Výběr tak závisí na konkrétních potřebách a úkolech, které potřebujete řešit.

Chcete vlastního AI asistenta co nejlépe využít? Online kurz M365 Copilot vám přinese během 4 týdnů a 8 lekcí okamžité výsledky. Kurz umělé inteligence má živý průběh a umožňuje kladení otázek lektorovi. Díky živým online lekcím snadno pochopíte všechny úžasné možnosti, které AI asistent dokáže. 

Využívejte efektivně Copilota ke zjednodušení každodenních rutinních úkolů a implementujte tento nástroj budoucnosti ve svém podnikání nebo ve firmě. Získejte nové dovednosti v aplikacích MS Office a Teams. Pracujte efektivněji a s větší radostí. Kurz umělé inteligence M365 Copilot vám pomůže.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4. března 17. dubna
Jiří Kohout