Jak využít Microsoft Copilot k efektivnější práci? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak využít Microsoft Copilot k efektivnější práci?

Na nástroj, který pomocí AI posunul aplikace Microsoft 365 do 21. století, jsme se zeptali Petera Jankoviče.

cover-65f02a9119ae0698246628-min-65f2ce51e740e990237165.jpg

Microsoft Copilot je nástroj budoucnosti, který šetří spoustu času. V čem tento moderní asistent vyniká a kde má ještě rezervy? V dnešním rozhovoru nám Peter Jankovič, lektor připravovaného kurzu M365 Copilot a inženýr automatizace ve společnosti Orange, prozradil nejužitečnější prompty jednotlivých aplikací M365 a jak využívat Copilota v týmu. 

Jak můžeme efektivně využívat Copilota v každodenní práci?

Copilot je výborný pomocník pro práci v Microsoft Office aplikacích a také jako Copilot Chat, který vám odpoví vaše otázky velmi rychle a velmi přesně. Pro uživatele, kteří používají M365 aplikace jako Word, Excel, PowerPoint a Teams, umí zjednodušit práci, jako zesumarizovat dokument, který nemáme čas dlouho studovat, pomůže s přípravou prezentace, rychle nám pomůže zorientovat se v tabulce a shrnout meeting, jehož jsme se nemohli zúčastnit.

Kdy a jak jste poprvé narazil na situaci, kdy Copilot výrazně usnadnil Vaši práci?

Poprvé jsem si řekl, že je to skvělý nástroj, když jsem nestíhal meeting, kde se probíraly důležité věci, připojil jsem se, transcript v meetingu běžel a já věděl, že se můžu Copilota zeptat, co jsem zmeškal. Napsal jsem do Copilota „recap meeting“ a stalo se něco úžasného – všechno, co bylo prodiskutované do této chvíle, mi Copilot napsal a já se mohl směle připojit k diskuzi.

Kdy jste s Copilotem začal pracovat? 

Poprvé jsem narazil na Copilota, když mi v práci byla nabídnuta možnost účastnit se EAP (early access program). Byl to úplný začátek, kdy byl Copilot integrovaný jen ve Wordu, po nějaké době se mi začal objevovat Copilot v ostatních aplikacích a já se vždy těšil, že ho můžu vyzkoušet a otestovat. Toto testování bylo mým úkolem jako člena EAP pro Copilota. Postupně jsem se přihlásil na roli „Champion“ kde jsem sbíral komentáře od testerů a pomáhal jim pochopit, jak Copilot funguje a jak ho co nejlépe využít.

Jaké jsou nejběžnější úkoly, které můžeme s pomocí Copilota rychleji a efektivněji dokončit?

Toto si můžeme rozebrat podle jednotlivých aplikací. 

Word

  • Dokáže rychle vygenerovat text podle toho, co mu dáme jako zadání.
  • Zesumarizuje rozsáhlý dokument bez námahy.
  • Rychle umí prohledat dokument a odpovědět na uživatelovy otázky.

PowerPoint

  • Pomůže vygenerovat prezentaci na základě požadavku uživatele, následně s prezentací může uživatel pracovat a dotvořit ji.
  • Zesumarizuje prezentaci. 

Excel

  • Dokáže vytvářet grafy na základě údajů z tabulky
  • Umí filtrovat data. 
  • Pomůže s funkcemi v buňkách.

Teams

  • Umí shrnout schůzku nebo chat.
  • M365 Chat pomůže odpovědět na jakoukoli otázku a vyhledávat informace na všech dostupných místech jako sdílený dokument, kalendář…

Co byste poradil uživatelům, kteří se s Copilotem teprve seznamují? Jak mohou začít a co by od toho měli očekávat?

Základní věc je naučit se, jak s Copilotem komunikovat. Jak správně zadat příkaz, aby nám dal tu nejlepší odpověď. Když nejsem spokojen s odpovědí, zkusit modifikovat otázku. Využívat potenciál Copilota, ale vždy zkontrolovat odpověď než ji pošleme někam dál.

Doporučujeme přečíst:

preview-65c209346e184812520704.png

Využití AI v marketingu: Nastupte včas, ať vám neujede rychlovlak

Číst

Pomáhá Vám Copilot běžně řešit složité problémy nebo urychluje procesy?

Copilot je pro mě jako asistent, který mi umí pomoci v M365 aplikacích, ale neumí mi připravit kávu, zatím. (smích) Copilot určitě urychluje procesy a pomáhá mi ušetřit čas. Pomáhá řešit i složité problémy. Například jsem měl požadavek vytvořit makro pro práci s daty v MS Excel. Dal jsem mu zadání a Copilot vytvořil VBA makro a návod, jak ho aplikovat. Kdybych makro měl vytvářet manuálně, tak mi to vezme asi 2 hodiny času, Copilot ho měl hotové za 10 vteřin.

Jaký je Váš postup při využívání Copilota při psaní textu nebo tvorbě prezentace?

Jako první si promyslím prompt. Do promptu se snažím zahrnout všechny věci, které od vygenerovaného textu očekávám − co má obsahovat, kde má čerpat informace, jakým stylem to má napsat, pro koho je text určen…

Následně zhlédnu vygenerovaný text a věci, které se mi nelíbí nebo bych očekával, že budou jinak napsané, dám generovat znovu. Pokud chci něco přidat, tak poprosím Copilota, aby to tam přidal. Nakonec použiju funkci „Inspire me“, která mě vždy překvapí a na základě stávajícího textu přidá ještě nějaké zajímavé informace.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Existuje nějaký specifický typ úkolu, kde je Copilot nejvíce užitečný?

Jak jsem již zmínil, tak osobně se mi nejvíce líbí a nejvíce využívám Copilota ke shrnutí schůzky, vytvoření „meeting minutes“ nebo vypsání otevřených otázek.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s reakcemi uživatelů na využívání Copilota?

Zkušenosti uživatelů jsou smíšené, nejprve říkají, že očekávali od Copilota více, nevědí, jak zadat ten správný prompt, neušetří tolik času, kolik očekávali, protože výstup i tak musí kontrolovat. Ale když s Copilotem pracují nějaký čas a najdou věci, se kterými jim na jejich dané pozici opravdu umí pomoci, a osvojí si správné zadávání promptů, tak se jejich postoj změní a jsou s Copilotem spokojení.

Co byste rád v budoucnu viděl jako vylepšení nebo novou funkci v Copilotovi?

M365 Copilot zatím není podle mého názoru ideální v aplikacích PowerPoint a Excel, tam bych viděl prostor ke zlepšení. Co se týče funkce, očekává se integrace programovacího jazyka Python do Excelu − na tu se těším. Tady by byl Copilot velmi užitečný a uměl by nám generovat super Python skripty na automatizaci procesů.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-10-64134a6a47e9c652892467.webp

Jak funguje Power BI

Číst

Máte nějaký tip, jak efektivně využívat Copilota při týmové spolupráci v Microsoft 365?

M365 je super pro týmovou práci, jelikož jde o cloudové řešení a data jsou ukládána v úložišti, kde k nim na základě oprávnění mohou členové týmu přistupovat. A ke všem těmto datům má přístup i Copilot a umí pracovat se sdílenými dokumenty, vyhledávat informace v nich, na základě dokumentů umí vygenerovat třeba e-mail. 

Pokud máte nějaké schůzky, všechny si můžete nahrát a v případě potřeby se k nim vrátit a zjistit, zda členové týmu mají nějaké otevřené úkoly…

Které prompty jsou podle Vás nejužitečnější? 

Vybral jsem podle mě nejvíce zajímavou funkci („Inspire me“) v aplikaci Word a k tomu nejvíce používaný prompt („Summarize“) ve všech aplikacích M365. Nejdříve jsem požádal Copilot, aby napsal blog o Praze.

Potom jsem použil funkci „Inspire me“.

Funkce přidala informace o známých muzeích v Praze.

Na závěr jsem si nechal dokument zesumarizovat.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4. března 17. dubna
Jiří Kohout