Jak funguje Power BI | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak funguje Power BI

Nástroj pro zefektivnění práce s daty, který vám pomůže data nejen importovat, ale také vizualizovat a sdílet.

main-image-9-64134a6a46c08916438972.webp

Power BI – v současnosti jeden z nejpopulárnějších nástrojů pro vizualizaci dat.

Jak funguje Power BI? Umí pracovat s velkými datovými sadami a vizualizovat výstupy, v tom je jeho největší síla. Vznikl pod rukama šikovných vývojářů společnosti Microsoft. Těm tedy vděčíme za to, že dnes můžeme díky Microsoft Power BI pohodlně importovat data z různých zdrojů, vytvářet vizualizace a sdílet nebo publikovat výsledky. V dnešním článku si vysvětlíme základní principy fungování nástroje, jak na Power BI a jak s jeho pomocí vylepšit chod společnosti.

Pár slov přímo od výrobce

Takto charakterizuje své softwarové řešení přímo společnost Microsoft, tvůrce nástroje Power BI.

„Co je Power BI? Vyplnění mezi daty a rozhodováním. Power BI je sjednocená škálovatelná platforma pro samoobslužné a podnikové funkce business intelligence (BI). Umožňuje propojit a vizualizovat jakákoli data a efektně vložit vizuály do aplikací, které používáte každý den.“

Nástroj podle Microsoftu umí vytvářet působivá datová prostředí, zajišťovat přehled o nejrozsáhlejších nasazeních business intelligence (BI) a pomáhat k rozhodování s jistotou.

Od teorie k praxi: jak funguje Power BI?

K čemu tedy nástroj primárně slouží už víte. Jak s ním ale pracovat? Asi tušíte, že software vezme data, která mu poskytnete, propojí je a výsledkem budou vizuálně atraktivní přehledy. Pojďme se tedy o použití pobavit konkrétněji.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-12-6419abbe93899913165348.webp

Power BI Pro vs. Premium

Číst

Import dat

Když chcete analýzu, musíte nejdřív poskytnout validní data. Microsoft Power BI umožňuje import dat z různých zdrojů. Například z Excelu, SQL databází nebo webových služeb. Nástroj také podporuje připojení cloudových služeb (například Azure, OneDrive nebo SharePoint). Importovaná data mohou být nástrojem Power BI také pravidelně aktualizována. 

Vytváření vizualizací

Ti, co pracují s daty na denní bázi, možná vizualizace sami pro sebe ani nepotřebují. V reálném životě ale data slouží nejen těm, kteří je zpracovávají, ale především poskytují podklady ke strategickým manažerským rozhodnutím. Vizualizace výsledků je tedy tím, co každá firma potřebuje a ocení. 

Jak na Power BI vizualizace? Jednoduše. Služba vám nabídne spoustu možností. Grafy, tabulky nebo křivky, cokoliv si budete přát, abyste mohli prezentovat data v přehledné a srozumitelné formě. Velkou předností je možnost tvořit interaktivní vizualizace téměř v reálném čase.

Sdílení a publikace výsledků

Vizualizovaná data poté můžete sdílet. Uvnitř nebo vně organizace. Záleží na konkrétních potřebách společnosti. Zajímavá je i možnost zasílat výsledky činnosti přímo na web. Taková data jsou potom čitelná skutečně komukoliv, výhodou je také dostupnost aktuálních dat kdykoliv a odkudkoliv. Nástroj nabízí i pohodlnou editaci veřejně sdílených výsledků. Z pracovního prostoru publikujete data na základě licence Microsoft Power BI. K publikaci z pracovních prostorů skupin už potřebujete Pro licenci. 

Proč uvažovat o implementaci Power BI?

Obejdete se sice i bez něj, nástroj Power BI ale nabízí řadu vlastností, které firmám umožňují efektivněji pracovat s daty. Kompletní dokumentaci k Power BI najdete na tomto odkazu. My si dnes shrneme jen jeho nejvýznamnější výhody:

  • Možnost automatizace procesů
    Ušetřit čas a zjednodušit práci s daty. To by si přál určitě každý, ať už jde o řadového zaměstnance nebo vrcholového manažera. Power BI umožňuje automatizovat proces importování a vizualizace dat.
     
  • Široká škála vizualizačních nástrojů
    Zpracovaná data budou vizuálně atraktivní díky množství typů grafů a tabulek.
     
  • Intuitivní uživatelské rozhraní
    Nástroj ovládnete díky uživatelsky přívětivému rozhraní velice rychle. Dosáhnout mistrovské úrovně potom ale stojí čas a úsilí. To ostatně tvrdí i jeden z našich lektorů Jakub Fabian. Přečtěte si, jaký má názor na využití nástroje Power BI.
     
  • Výborná konektivita
    Nástroj vám nabídne možnost propojení s dalšími nástroji společnosti Microsoft (například Excel, SharePoint nebo Teams) i se službami třetích stran. To jeho uživatelům výrazně zefektivňuje a usnadňuje práci napříč různými platformami.
     
  • Možnost využití AI
    Umělá inteligence je na vzestupu. Dobrou zprávou je, že ji můžete využít přímo v Power BI ve formě strojového učení a analýzy segmentu. To vám zajistí možnost vytěžit z dat mnohem více informací. 

    Metodu strojového učení Power BI využívá pro tvorbu predikcí na základě známých dat. Sestavíte model strojového učení, který na základě historických dat předpoví pravděpodobný výsledek.
     
  • Zabezpečení dat
    Pokud zrovna nepublikujete výsledky na webu, kde k nim mají přístup všichni, můžete si být jisti, že vaše data zůstanou v bezpečí. Postará se o to šifrování dat během přenosu a klíčování přístupu k nim. 

Závěrem

Power BI je výkonný nástroj, který firmám pomáhá zpracovávat velké množství dat, tato data poté efektivně vizualizovat a dokonce je s pomocí technologie strojového učení používat i k predikcím vývoje. Díky tomu mohou organizace kontinuálně vylepšovat své byznysové a rozhodovací procesy, a tím zvyšovat svou konkurenceschopnost. Nástroj Power BI se tak stává vítaným společníkem firem na cestě za vyšší prosperitou.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Pokročilý kurz Power BI»
Programy
Vede Stanislav Rubina
8. října 14. listopadu
Stanislav Rubina