Power BI Pro vs. Premium | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Power BI Pro vs. Premium

Rozhodujete se mezi variantami nástroje Power BI? Přinášíme vám souhrn toho, jaké výhody jednotlivé licence poskytují.

main-image-11-6419abbe92558070919626.webp

Mocný nástroj pro práci s daty od společnosti Microsoft můžete provozovat rovnou pod třemi licencemi. Která z nich je pro vás ta pravá?

Microsoft nabízí tři licence. Každá z nich disponuje poněkud rozdílnými možnosti. Placené varianty přitom logicky poskytnou uživateli více funkcí. To nejspíš tak nějak předpokládáte. Jak se ale rozhodnout, která varianta je vhodná právě pro vaše potřeby? Po přečtení dnešního článku si to ujasníte.   

Jaké licence pro nástroj Power BI Microsoft nabízí?

V nadpisu zmiňujeme pouze placené verze nástroje, Microsoft si pro vás ale připravil rovnou tři úrovně Power BI. Dobrou zprávou pro běžné uživatele je, že si mohou vybrat i verzi zdarma. Proto ji do dnešního srovnání také zařadíme. Pro náročnější klienty je potom vhodná Power BI Pro Licence a nejvyšším nárokům vyhoví licence Power BI Premium. Prozkoumejme nyní jednotlivé varianty podrobněji.

Power BI zdarma

Můžete se setkat i s označením Power BI Desktop. Pod tímto názvem produkt také najdete přímo na stránkách výrobce. Program stáhnete k volnému užití bezplatně a můžete začít vytvářet vizualizace dat téměř okamžitě. Nástroj vám umožní propojovat data z různých databází, transformovat je, vytvářet dashboardy a sestavy z tabulek nebo grafů. Se základní free licencí máte k dispozici většinu funkcí. Skvělé, že? 

Klíčovým rozdílem mezi bezplatnou verzí programu a těmi placenými je nemožnost sdílet obsah a spolupracovat s dalšími uživateli. Když chcete reporty sdílet bez Power BI Pro licence nebo Premium licence, máte jen dvě možnosti. Přeposlat celý soubor (třeba e-mailem) nebo výsledky publikovat veřejně na webu. Taková řešení ovšem vylučují práci s citlivými daty. Zároveň neumožňují spolupráci na stejné verzi souboru.

Pro koho je tedy bezplatná varianta nástroje Power BI vhodná? 

  • Datoví analytici nebo zástupci příbuzných profesí, kteří se chtějí s nástrojem seznámit
  • Menší podniky, které nepotřebují sdílet výstupy ani interně
  • Firmy, které pracují s menším objemem dat 

Power BI Pro

Díky placené verzi už můžete spolupracovat s ostatními členy týmu na řídících panelech, sestavách a datových sadách. Jedním ze způsobů je využívání workspaces. Zajímavá je i možnost integrace se skupinami a týmy sady Office 365. 

Po zadání dotazu na Power BI Pro download se v ideálním případě dostanete na stránky Microsoft, kde si můžete licenci rovnou zakoupit. Pro zjednodušení vám dáme odkaz i sem, abyste zbytečně nebloudili ve vodách internetu. Výrobce v současnosti nabízí i možnost vyzkoušet si plán pro profesionály zcela zdarma.

Kdo bude nejvíc profitovat z licence Power BI Pro? 

  • Střední a větší podniky
  • Korporáty, které si vystačí s povoleným objemem dat

Power BI Premium

Dostáváme se k licenci s největším rozsahem možností. Tady můžete sdílet sestavy nejen s interními členy týmu, kteří disponují Pro licencí, ale také s dalšími uživateli. Licenci Power BI Premium platíte pro konkrétní uživatele nebo podle požadované kapacity. Tato vyhrazená kapacita je prémiovým pracovním prostorem, který poskytuje místo pro hostování velmi objemných datových souborů. A právě s těmito daty mohou pracovat i uživatelé se základním členstvím. Pokud by ale takový uživatel chtěl reporty a dashboardy sám tvořit, bude muset své členství navýšit minimálně na variantu Power BI Pro. 

Licence Premium poskytuje nejširší možnosti a také si za ni nejvíce připlatíte. Pro aktuální ceny předplatného sledujte přímo stránky společnosti Microsoft.

Kdy využijete Power BI Premium? Tentokrát pro vás nemáme výčet potenciálních klientů, ale rovnou výhody licence oproti nižší verzi.

Srovnání Power BI Pro vs Premium

Pokud právě teď rozhodujete o nákupu jedné z placených licencí, třeba vám s finálním verdiktem pomůže výčet některých výhod varianty Premium:

  1. Vyšší kapacita zpracování dat
    Pracuje vaše organizace s většími datovými soubory? Potom Premium určitě oceníte. Umožňuje totiž zpracovávat větší objemy dat a také efektivněji a rychleji provádět náročné analýzy. Třeba i s pomocí umělé inteligence.
     
  2. Lepší zabezpečení dat
    Oproti Power BI Pro umožňuje licence Premium řídit přístup k datům na úrovni skupin uživatelů. Velké organizace s množstvím různých oddělení díky tomu mohou lépe ovládat přístup ke svým citlivým datům, a tím minimalizují riziko úniku informací.
     
  3. Nižší náklady (v některých případech)
    Například tehdy, když máte organizaci s velkým počtem pracovníků, kteří se potřebují dostat k výstupům programu a pracovat s nimi. Už ale nepotřebují reporty tvořit. Tady se vyplatí licence Premium se sdíleným pracovním prostorem, ke kterému získají přístup i zaměstnanci s bezplatným členstvím.

Jaký je tedy závěr?

Vybírejte především s ohledem na velikost vaší organizace, její potřeby a požadavky. Jaké jsou vaše obchodní cíle a které funkce Power BI budou pomáhat k dosažení nastavených met? Menší týmy si vystačí se základní verzí. Když potřebujete výsledky sdílet v rámci interních týmů, zvolte licenci Pro. A pokud vaše organizace pracuje s velkými datovými soubory a potřebuje vysoký stupeň zabezpečení, bude pro vás už výhodné zvolit licenci Power BI Premium.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Pokročilý kurz Power BI»
Programy
Vede Stanislav Rubina
29 ledna 6 března
Stanislav Rubina