Využití AI v marketingu: Nastupte včas, ať vám neujede rychlovlak | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Využití AI v marketingu: Nastupte včas, ať vám neujede rychlovlak

Co zvládne „marketingová AI“, jaké má limity a jak ji vytuníte, abyste maximálně využili její potenciál.

cover-65c209346db5a117496955-min-65c384d543d10743869672.jpg

AI je stále populárnější a její využití v marketingu přináší zajímavé výsledky. AI pomáhá s tvorbou obsahu, zrychluje vyhledávání informací a vygeneruje vám i obrázek k reklamě či logo.      

Často se v souvislosti s AI hovoří o „promptech“. Prompt je výraz pro zadávání dotazů nebo úkolů pro AI. Psaní promptů je pro práci s AI důležité, protože správně zformulovaný prompt umožňuje AI lépe pochopit, co od ní očekáváte a poskytnout relevantní a přesné informace nebo řešení.

Výsledkem tlaku na kvalitní prompty je dokonce vznik samostané disciplíny zvané prompt engineering. Cílem je, abychom díky promyšlenému formulování dotazů dosáhli požadovaných výsledků. Hodila by se databáze vyladěných promptů, že?  

Praktickou potřebu uživatelů v tomto směru uspokojuje AIPRM (Artificial Intelligence-Powered Response Manager), což je rozšíření pro prohlížeč Chrome. AIPRM poskytuje zdarma přístup k více než 4 500 předem vytvořených a komunitou ověřených dotazů (prompts) pro ChatGPT. Zvyšuje efektivitu a umožňuje rychle najít vhodné dotazy pro různé účely, jako je marketing, prodej, provoz, produktivita nebo zákaznická podpora. 

Řečeno slovy ChatGPT-4 „umělá inteligence mění pravidla hry v marketingu. Její potenciál je obrovský, ale stejně tak rizika. Pojďme se podívat, jak AI mění marketingový svět a co to znamená pro vaše podnikání“.

Abychom se vůbec vešli do jednoho článku, představíme si jen nejnovější verzi modelu od společnosti OpenAI, kterým je ChatGPT-4. Ukážeme si jeho výhody a práci s jednoduchými prompty, kterou zvládne každý – ať vás hned neodradíme, ale naopak vám co nejvíce usnadníme začátky s AI.     

Co umí placená verze ChatGPT-4?  

1. Největší výhodou je přístup k internetu. ChatGPT-4 využívá vyhledávací nástroj Bing a výrazně vám usnadní a zrychlí vyhledávání informací, které jsou opravdu relevantní. Překvapivé je, že pokud chcete shrnutí konkrétního článku, funguje lépe zadání názvu a výzva, ať si článek AI vyhledá sama, než přímo vložení odkazu na článek.   

2. Učí se v rámci jednoho chatu, což vám umožňuje postupně vylepšovat výstupy díky zpřesňování a vylaďování promptů (zadání). Seznam všech chatů vidíte na obrazovce vlevo a můžete se k nim snadno vracet.  

3. Vytváří nejen text, ale i obrázky a grafy. V případě obrázků vám navíc pomáhá s tvorbou promptů pro obrazový generátor DALL-E.

4. Má „schroustáno“ větší množství informací a lépe zvládá různé typy tone of voice.

5. Existují nejrůznější pluginy určené přímo pro ChatGPT-4, které rozšiřují možnosti jeho použití.  

Kromě pluginů máte na výběr také z mnoha rozšíření pro prohlížeč Chrome, která fungují i pro ChatGPT-3.5. Jako jedno z nejlepších se uvádí bezplatné rozšíření YouTube Summary with ChatGPT & Claude, které umí rychle shrnout YouTube videa, webové články a PDF dokumenty.

Vlastní účet si snadno zřídíte na webu společnosti OpenAI. Vybrat si můžete ze starší verze ChatGPT-3.5 nebo placené verze ChatGPT-4, která stojí 20 USD měsíčně plus daň 4,2 USD. Nadále můžete ve svém účtu přepínat mezi ChatGPT-4 a starším modelem ChatGPT-3.5, jehož výhodou zůstává vyšší rychlost, kterou oceníte například při překládání textů.  

Klidně začněte s AI jednoduše a zlepšujte se společně 

Ukážeme si základní postup, jak pracovat s AI:

  • Začneme seznámením s naší firmou. Kontext je klíčem ke skvělým výsledkům
  • Zadáme požadavek na vytvoření reklamy.
  • Poradíme AI, kým se má při psaní inspirovat.
  • Pokud neznáme konkrétní jména, napíšeme jí, co si má zjistit sama.
  • Přidáme obrázek. ChatGPT-4 vám ušetří čas s vymýšlením promptů pro DALL-E. 
  • Vyladíme obrázek tak, aby reagoval na potřeby našich ideálních klientů a aby vzbuzoval ty správné emoce.
  • Navíc si trochu zaexperimentujeme a vyzkoušíme jiný typ marketingového textu a zcela odlišný tone of voice.  
  • Ověříme si, jak AI zvládá jednu z nejtěžších disciplín, kterou je tvorba loga. 

#1. Uveďte AI do situace 

Znalost kontextu umožňuje AI lépe zpracovávat data, rozumět vašim požadavkům, přizpůsobit se specifické situaci a nabídnout relevantní řešení. 

Prompt: Podívej se na kurzy firmy LABA.

Shrnutí činnosti firmy LABA vytvořené přes ChatGPT.

Jak vidíte, v psaní shrnutí je ChatGPT-4 skvělý. 

#2. Vyzkoušejte, co umí  

Prompt: Napiš pro firmu LABA reklamu na Facebook na online kurz Využití AI v marketingu.

 Text reklamy pro firmu LABA vytvořený přes ChatGPT.

ChatGPT-4 vám k požadovanému textu, napíše i zdůvodnění: „Tato reklama je určena k přilákání pozornosti na kurz "Využití AI v marketingu" nabízený firmou LABA, s důrazem na praktické výhody a odborné vedení kurzu. Cílem je motivovat potenciální účastníky k registraci skrze výzvu k akci a odkaz pro více informací a registraci.“

Dejte si pozor: Výsledek je dost podobný našim existujícím textům. AI v tomto případě využila texty reklam, které pro firmu LABA píšou copywriteři. Počítejte s tím, že AI bere, co najde, a přizpůsobuje si věci bez morálních a právních zábran.    

#3. Požadujte vylepšení  

Promt: Podívej se, jak píše Rusell Brunson a uprav text reklamy. 

Text reklamy vytvořený přes ChatGPT po požadavku na upravení reklamy podle stylu Rusella Brunsona.

ChatGPT-4 přidá opět vysvětlení a tentokrát i odkazy na články, ze kterých čerpal informace: „Tato upravená reklama využívá Brunsonovu strukturu "Hook, Story, Offer", která zdůrazňuje význam přilákání pozornosti silným hákem, vytvoření osobního a relatabilního příběhu a poskytnutí atraktivní nabídky. Významná je také personalizace a emocionální spojení s cílovým publikem.“

Doporučujeme přečíst:

frame-64-min-652406d28d7dd523082803.jpg

Canva: Bezplatný grafický nástroj (i) pro negrafiky

Číst

#4. Vytvořte více variant

Prompt: Podívej se, jak píšou nejznámější američtí copywriteři, a uprav reklamu.

ChatGPT-4 si sám vyhledává v angličtině články na téma „Writing style of famous American copywriters“ a pak upraví text reklamy. 

Text reklamy vytvořený přes ChatGPT po požadavku na upravení reklamy podle stylu nejznámějších amerických copywriterů.

ChatGPT-4 opět přidá zdůvodnění a odkazy na zdroje: „Tato upravená reklama kombinuje přístupy několika nejznámějších amerických copywriterů. Používá emocionální háček, vytváří zapamatovatelný příběh a nabízí konkrétní, lákavou nabídku. Cílem je vytvořit hlubší spojení s potenciálními zákazníky a motivovat je k nákupu.“ 

Jak se vám líbí „marketingová AI“? Zkusíme, jak si poradí s příběhem

Promt: Napiš reklamu s příběhem.

 Text reklamy vytvořený přes ChatGPT po požadavku na reklamu s příběhem.

ChatGPT-4 k tomu dodává: „Tato reklama využívá silu příběhu k vytvoření emocionálního spojení s potenciálními zákazníky, ukazuje reálný příklad transformace, kterou kurz nabízí, a motivuje ke konkrétní akci.“

#5. Získejte obrázky 

Díky spojení s obrazovým generátorem DALL-E vytvoříte obrázky přímo v chatu. ChatGPT-4 vám pomůže s psaním dlouhých promptů. Celý prompt v angličtině se objeví, když kliknete na vygenerovaný obrázek a pak na ikonkonku „i“ vpravo nahoře. 

Takže jednoduchý prompt „a teď vytvoř obrázek pro reklamu na online kurz firmy LABA“, ChatGPT-4 sám rozepíše na podrobný anglický text pro DALL-E. 

Když si prompt necháme od ChatGPT-4 přeložit do češtiny zní následovně: „Obrázek pro reklamu propagující online kurz od LABA, zaměřený na využití umělé inteligence v marketingu. Vizuál by měl zobrazovat moderní a profesionální vzdělávací prostředí s digitálními prvky, jako jsou grafy, analýza dat a ikony AI. 

Scéna by měla vyzařovat pocit inovace a vzdělávání, s důrazem na digitální a futuristické aspekty AI v oblasti marketingu. Celkový dojem by měl být elegantní, technologicky pokročilý a profesionální, lákající ty, kteří chtějí rozšířit své marketingové dovednosti prostřednictvím pokročilé technologie.“

Chtělo by se vám psát takový text? 

Obrázek k reklamě vytvořený přes ChatGPT.

ChatGPT-4 vám k obrázku ještě napíše, co vytvořil a proč: „Obrázek pro reklamu na online kurz firmy LABA byl vytvořen. Na obrázku je zobrazeno moderní a profesionální vzdělávací prostředí s digitálními prvky, které ilustrují použití AI v marketingu.“

Obrázky stejně jako text můžete vylepšovat. Takhle dopadlo postupné přidávání dalších požadavků na zdůraznění úspory času a na vytvoření milejšího obličeje AI, který vzbuzuje pozitivní emoce. Zde se už neobejde bez znalosti vašich ideálních klientů, protože pořád jste to vy, kdo říká AI, co je pro vaše klienty*ky důležité. 

Obrázek k reklamě vytvořený přes ChatGPT po požadavcích na zdůraznění úspory času a na vytvoření milejšího obličeje AI.

ChatGPT-4 k němu napsal následující vysvětlení: „Obrázek pro reklamu online kurzu firmy LABA byl vytvořen s důrazem na přátelský a vstřícný AI interface, který vzbuzuje pozitivní emoce. Na obrázku je zobrazeno, jak AI komunikuje s uvolněným podnikatelem v moderní kanceláři, čímž je naznačena harmonie mezi technologií a pohodlím.“

Problém: Přetížené DALL-E

Práce s AI není bezproblémová. Občas se ChatGPT-4 zasekne a někdy je naopak zahlceno požadavky DALL-E.    

ChatGPT-4 vysvětluje vzniklou situaci následovně: „DALL–E momentálně zažívá velkou poptávku a nepodařilo se mi vygenerovat požadovaný obrázek. Jakmile se poptávka sníží, můžeme to zkusit znovu a vytvořit obrázek, který zahrnuje aspekt úspory času pro vaši reklamu. Dejte mi prosím vědět, pokud máte jakékoli další požadavky nebo pokud byste chtěli později znovu zkusit generování obrázku.“

#6. Zkuste si skok do jiného tone of voice 

Co se stane, když vyzkoušíme jiný typ marketingového textu a navíc téma se specifickým vyjadřováním? Odpovídající text generuje AI na první pokus, struktura stránky by ovšem potřebovala vylepšit.   

Prompt: Zvládneš prodejní stránku na akci „ženské kruhy“?

  • Text prodejní stránky vytvořený přes ChatGPT (začátek).
  • Text prodejní stránky vytvořený přes ChatGPT (pokračování).

Doporučujeme přečíst:

944-9-prodejnich-trendu-ktere-zasadne-meni-e-commerce-preview-6569b23783582598864931.jpg

9 prodejních trendů, které zásadně mění e-commerce

Číst

#7. Jak dopadne logo? 

Prompt: Nakresli logo pro firmu LABA.

Logo pro firmu LABA vytvořené před ChatGPT.

ChatGPT-4 zvládá různé typy obrázků. Vytvoří společně s DALL-E logo a přidá vzletné vysvětlení, proč jej zvolil a co vyjadřuje:

„Logo pro firmu LABA bylo vytvořeno. Logo má moderní a profesionální vzhled, vhodný pro společnost specializující se na online vzdělávání a tréninkové kurzy. Písmo je stylové a rozpoznatelné, s použitím sofistikované barevné schématy. Design odráží inovaci, znalosti a přístupnost, což reflektuje zaměření firmy na rozvoj profesionálních dovedností prostřednictvím digitálního učení.“

Prompt: A logo pro ženské kruhy.

Logo pro ženské kruhy vytvořené přes ChatGPT.

„Logo pro akci "Ženské Kruhy" bylo vytvořeno. Logo má elegantní, inspirující a ženský vzhled, vhodný pro setkání zaměřené na posilování žen a osobní růst. Obsahuje prvky, které reprezentují jednotu, sílu a pečující aspekt ženství, jako jsou kruhy, propojené postavy nebo přírodní elementy. 

Barevná schéma je teplá a přívětivá, s použitím odstínů červené, oranžové nebo zlaté. Design vyjadřuje pocit komunity, podpory a transformace, což odráží zaměření akce na ženské pouto a sebepoznání.“

Prompt:  Logo pro malé nakladatelství fantasy literatury. 

Logo pro nakladatelství fantasy literatury vytvořené přes ChatGPT.

„Logo pro malé nakladatelství specializující se na fantasy literaturu bylo vytvořeno. Logo je imaginativní, mystické a zachycuje esenci fantasy žánru. Obsahuje prvky jako otevřená kniha, magické symboly, mytické bytosti nebo kouzelné lesy. 

Barevná schéma je okouzlující a světová, s použitím odstínů fialové, modré nebo zelené. Design vyjadřuje pocit divu, dobrodružství a magických světů, které se vyskytují v literatuře fantasy, a je atraktivní pro fanoušky tohoto žánru.“

Prompt: Zkus udělat stejné logo s hradem.

„Logo pro malé nakladatelství specializující se na fantasy literaturu s motivem hradu bylo vytvořeno. Logo je kreativní a mystické, s hradem jako centrálním prvkem, který reprezentuje žánr. Hrad je stylizovaný a kouzelný, obklopený magickými prvky jako jsou hvězdy, mystické bytosti nebo nadpozemská krajina. 

Barevná schéma zůstává okouzlující a světová, s použitím odstínů fialové, modré nebo zelené. Design vyjadřuje pocit divu, dobrodružství a magických říší, které jsou často součástí fantasy literatury.“

Jaké problémy přináší tvorba loga?

Možná máte pocit, že jste podobné obrázky už někdy někde viděli. Zejména poslední logo dost připomíná Disney hrad. Jak vidíte, je zde vysoké riziko vykrádání podobných námětů, a proto si dejte při používání AI pozor na autorská práva.   

Obrázky k reklamě připomínaly fotobanku a loga vypadají krásně. Bohužel úplně nezohledňují pravidla pro jejich tvorbu. Takže připomeneme AI, ať se podívá, jak se tvoří logo a zkusí nový návrh pro malé nakladatelství fantasy literatury. 

Prompt: Ještě se podívej na pravidla tvorby loga, myslím, že má být jednodušší.

Shrnutí požadavků na tvorbu loga vytvořené přes ChatGPT.

Prompt: Zkus to. 

 Logo pro nakladatelství fantasy literatury vytvořené přes ChatGPT po požadavku na uplatnění zásady tvorby loga. Obrázek se velmi zjednodušil a zmizely barvy.

„Logo pro malé nakladatelství fantasy literatury bylo vytvořeno. Design zahrnuje stylizovaný hrad, který vyjadřuje magický a dobrodružný duch fantasy románů. Logo je čisté a zapamatovatelné, využívá minimalistický přístup se zaměřením na siluetu hradu. 

Barevná schéma je kouzelná, možná v monochromatické paletě, aby zajistila všestrannost přes různá média. Logo vyjadřuje podstatu fantasy vyprávění, zůstává elegantní a nadčasové a je atraktivní pro nadšence fantasy literatury.“ 

Ani placená verze ChatGPT-4 není zatím spolehlivá při vkládání textů do obrázků, situace se však zlepšuje a uvidíme, čeho se v brzké době dočkáme. 

Zefektivní AI vaši práci? 

Ano, „marketingová AI“ se určitě vyplatí. Skvělým přínosem je rychlé vyhledávání relevantních článků z českých i zahraničních zdrojů, vytváření různých typů textů pro reklamy, e-maily a články. Můžete po AI chtít, ať text vylepší a lépe přizpůsobí vašim požadavkům. V rámci jednoho chatu se do jisté míry učí a zlepšuje svoje výstupy.

Úžasně vás nakopne, když se během vymýšlení zaseknete a nic kreativního vás nenapadá. Získáte několik verzí textu, se kterým se dá dobře pracovat a které si upravíte podle svých představ a vyladíte do ideálního stavu. 

Limity souvisí s možnostmi AI, která je prostě jazykovým modelem. Zejména u prodejních stránek a loga jste odkázáni sami na sebe pokud jde o představu, jak nejlépe oslovit vaše ideální klienty. 

Chybí vám živý expert*ka, který si s vámi promluví o vaší firmě či o vašem produktu, dostane z vás klíčové informace a otiskne do textu prodejní stránky nebo do loga vaši jedinečnost, výjimečný přínos a odlišnost od konkurence. 

Teď přichází na řadu nejčastější otázka: Nahradí AI kvalitní copywritery a grafiky? Nenahradí, lidská kreativita, znalosti a zkušenosti zůstávají nadále nepostradatelné. Pokud vám AI nevygeneruje ideální řešení, potřebujete vědět, v čem je chyba, abyste si jí všimli.    

Skutečný minimalismus, výstižnost a vyladěnost získáte pořád ještě jen spoluprací s živými lidmi, kteří do svojí práce promítají nejen znalosti, ale i empatii a zkušenosti. Spoustu času však zvládnete ušetřit díky AI.  

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!