Bezplatný grafický nástroj (i) pro negrafiky | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Canva: Bezplatný grafický nástroj (i) pro negrafiky

Doby, kdy jste museli na každý banner najímat grafika, jsou dávno pryč. Představujeme Canvu a její features.

frame-63-min-652406d28d022835533441.jpg

Potřebujete příspěvek na sociální sítě, banner do reklamy nebo dokonce nové logo? Canva vás nezklame.

Připravíte s ní všechny prvky firemní identity i marketingové podklady. Canva si vás získá rychle. Pro základní práci vám stačí chvilka intuitivního klikání a pátrání na internetu. Pokud ale chcete dělat firemní grafiku na úrovni, potřebujete know-how zkušeného experta. Ukáže vám totiž features, ke kterým se člověk běžně nedostane.

Ale zpátky ke Canvě. Dnes se seznámíte s výhodami této grafické platformy, zjistíte, pro koho je znalost Canvy neocenitelná, posoudíte přidanou hodnotu prémiového účtu, nahlédnete do toho, jak Canva využívá umělou inteligenci, a nakonec si podle návodu založíte uživatelský účet. Pokud tedy budete chtít… (Budete!) 

Co dnes navrhnete?

Na to se vás Canva zeptá, když se přihlásíte do svého uživatelského účtu, který je mimochodem v základní variantě úplně zdarma. 

Uživatelsky přívětivé prostředí a funkce „drag-and-drop“ umožní i naprostým laikům bez praxe v  oblasti grafického designu snadno tvořit vizuálně atraktivní vizuály. Jednoduše a zcela zdarma, pokud se rozhodnete zůstat u základního členství. Nebo za menší měsíční poplatek u účtu Canva Pro.

Úvodní screen programu Canva v desktopové verzi

Výhod je spousta, tak jen ty základní

Canva je ideální pro ty, kteří se chtějí ponořit do světa grafického designu, ale nemají vzdělání ani praxi v této oblasti. 

Ať už jste majitelé menších firem, social media manažeři, influenceři, podnikatelé a freelanceři nebo si třeba jen chcete vyrobit hezkou koláž do rodinného alba, Canva by mohla být vaše první volba. Mrkněte, co dokáže. 

🔮 Drag-and-drop builder

S Canvou se skamarádíte velmi rychle. Pokud umíte ovládat jakoukoliv jednoduchou appku na telefonu nebo na webu, máte vše, co k ovládnutí platformy potřebujete. Snadno přetáhnete grafické prvky do vybraných šablon nebo vlastních layoutů.

🎨 Rozsáhlá knihovna šablon a grafických prvků

Canva poskytuje rozsáhlou knihovnu předem navržených šablon a grafických prvků, které můžete použít jako výchozí bod pro své projekty​. Spousta z nich je zdarma a máte k nim přístup i v základní verzi programu.

🔧 Snadná personalizace 

Jednoduše přizpůsobíte barvy, písma a další grafické prvky podle svého vkusu, což vám umožní vytvořit jedinečný design, který vyhovuje vašim potřebám a značce.

⚡️ Rychlost

Canva umožňuje rychle vytvářet hodnotný obsah. Příspěvek si můžete okamžitě vyexportovat do potřebných formátů a sdílet na různých platformách. Pokud navrhujete tiskové materiály, program dokonce nabízí i možnost okamžitě objednat tisk. 

Existuje dnes vůbec podnikatel, pro kterého by rychlost nebyla klíčová? Možná ano, ale nebude jich mnoho.

Pokud bychom měli vybrat nejzajímavější výhody programu Canva pro majitele firem a podnikatele, budou to nejspíš tyto:

  • Cenová dostupnost

    Canva nabízí bezplatnou verzi, která poskytuje podnikatelům a majitelům firem přístup k základním nástrojům a zdrojům potřebným k vytváření kvalitního vizuálního obsahu bez dodatečných nákladů.
  • Profesionální výsledky

    Skvělá prezentace posiluje brand a zvyšuje angažovanost zákazníků. Profesionálně zpracované propagační materiály mohou přímo ovlivnit růst zisků. Efekt se projeví nejvíce u těch společností, kde byl budget na propagaci nízký a dosud chyběla profesionální grafika. 
  • Multiplatformní přístupnost

    Díky online přístupu a mobilní přístupnosti mohou podnikatelé a majitelé firem pracovat na svých designech kdekoliv a kdykoliv, což je v dnešním rušném podnikatelském světě klíčové.

To, že je Canva přístupná pouze online, je zároveň i její nevýhodou. Do budoucna se však počítá i s možností offline módu.

Canva a využití umělé inteligence

Připravte se, že o fenoménu AI toho ještě hodně uslyšíte. I Canva pracuje s umělou inteligencí. Tady jsou některé funkce, které nabízí:

  • Odstraňovač pozadí

    Není tomu tak dávno, kdy se s odstraněním pozadí grafičtí designéři trápili i hodiny. Vy dnes v prémiové verzi Canva Pro odstraníte pozadí objektu na fotografii během několika vteřin.
  • Zázračné přepnutí

    Další z prémiových funkcí vám umožní během chvilky připravit celou řadu vizuálů na základě jednoho designu. K nezaplacení – když například potřebujete připravit sadu reklam pro různé formáty. Vytvoříte jeden banner a funkce sama upraví váš návrh pro další požadované rozměry.
  • Funkce Magic Media

    Tuto funkci najdete i v bezplatné základní verzi Canvy. S její pomocí dokážete své myšlenky transformovat v jakýkoliv obrázek. Stačí zadat textový popis, a potom jen vybrat svého favorita z návrhů, které vám online grafický editor nabídne.

    Vývoj v oblasti AI jde dopředu tak rychle, že v době vydání článku už možná budete mít možnost díky této funkci tvořit i videa. Prozatím je feature pro video v aplikaci pouze avizovaná.

    Takto si například Canva představuje sebe jako skutečnou osobu.

Canva Magic Media

Je Canva vhodná i pro vás?

Dejte si s námi malý kvíz. Odpovězte na následující otázky:

  • Chcete ušetřit peníze při tvorbě marketingových materiálů a prvků firemní identity?
  • Přejete si mít kontrolu nad procesem tvorby firemní grafiky?
  • Je pro vás důležitá rychlost a možnost ovlivňovat proces tvorby grafiky?
  • Potřebujete často měnit informace na svých propagačních materiálech?
  • Chcete tvořit poutavé příspěvky na sociální sítě?
  • Vaše příspěvky nemají takový dosah, jaký byste si přáli mít?
  • Cítíte, že vaše firemní prezentace potřebuje vylepšit?
  • Potřebujete jednoduchý web, který si můžete sami editovat?

Pokud jste minimálně na 2 otázky odpověděli „ano“, rozhodně dejte Canvě šanci. Zaslouží si to. A vy také.

Doporučujeme přečíst:

img-2399-6401d2e47e910337773735.webp

Jaká je budoucnost sociálních sítí?

Číst

Kdo Canvu využije nejvíce?

Dalo by se říci, že snad úplně každý, kdo nějakým způsobem pracuje s vizuálním obsahem. Přece jen ale existují skupiny uživatelů, kteří pomoc Canvy nejspíš uvítají více než ostatní. 

Jsou to lidé, kteří ve své profesi potřebují prezentovat ostatním informace ve vizuální podobě. Nemají dostatečně silný vědomostní a znalostní background, aby sami ovládli složité grafické programy. Zároveň si ale grafiku chtějí nebo potřebují tvořit sami.

Program Canva nejvíce ocení:

  • Negrafici 

    Všichni ti, kteří neovládají grafický design, ale chtějí tvořit grafiku. Program jim umožní vytvářet základní vizuální obsah pro profesionální i osobní využití.
  • Studenti

    Canva je užitečná pro studenty, kteří potřebují vytvářet prezentace, plakáty nebo jiné vizuální materiály pro školní a studentské projekty.
  • Učitelé a lektoři

    Vyučující a lektoři mohou využít program Canva k vytváření interaktivních a vizuálně atraktivních učebních materiálů a prezentací.
  • Zástupci charitativních organizací

    S omezenými rozpočty mohou charitativní organizace využít bezplatnou verzi Canvy k vytváření marketingových materiálů a informačních kampaní a dosáhnout i s nízkým rozpočtem profesionálně působících výsledků.
  • Freelanceři

    Freelanceři, kteří potřebují vytvořit vizuální obsah pro své klienty nebo osobní značku, mohou využít širokou škálu nástrojů a zdrojů, které Canva nabízí. I u nich hrají konzistentní komunikace a jednotná brand identita důležitou roli. 
  • Profesionálové v oblasti sociálních médií a digitálního marketingu

    Digitální marketéři menších společností využívají Canvu k rychlé a efektivní tvorbě vizuálního obsahu pro různé platformy a kampaně.
  • Týmy organizací

    Díky funkcím sdílení a spolupráce mohou týmy a organizace využít Canvu ke společnému vytváření, revizi a sdílení designů, což zvyšuje efektivitu a zlepšuje týmovou spolupráci.

Canva zdarma vs. Canva Pro

Canva je úžasná tím, že za nula peněz nabídne velkou spoustu muziky. Celkem obstojně můžete fungovat i s free verzí. 

Musíte se ale smířit s omezeným výběrem prvků a s dalšími nevýhodami. Nebo se s nimi nesmiřujte a kupte si PRO verzi. Založit i zrušit předplatné je jednoduché, můžete si jej tak platit jen tehdy, kdy prémiové funkce skutečně využíváte. 

Podívejte se na malé srovnání základního a prémiového účtu Canva:

K datu vydání článku Canva nabízí také bezplatné 30denní zkušební období pro všechny uživatele, kteří tuto možnost zatím nevyužili. 

S Canvou Pro získáte 100 milionů+ prémiových fotografií, videí a prvků, 3 000+ prémiových fontů a 610 000+ prémiových šablon. Můžete se v klidu rozhodnout, jestli prémiové funkce do budoucna využijete, nebo zůstanete u bezplatné verze.  

Přechod na Canva Pro by pro vás mohl být vhodný, pokud:

  • Potřebujete pravidelně vytvářet vysoce profesionální a jednotný vizuální obsah.
  • Potřebujete pokročilé nástroje pro týmovou spolupráci a efektivní správu projektů.
  • Hledáte rozšířené možnosti přizpůsobení a přístup k většímu množství grafických zdrojů.

Ideálně si nejdřív vyzkoušejte bezplatnou verzi, ať máte potom s čím porovnávat.

Canva: postup přihlášení (desktop)

Máme pro vás dobrou zprávu. Od začátku objevování Canvy vás dělí asi tak 3 minuty. Zhruba tak dlouho vám bude trvat vytvoření bezplatného členství. 

1. Otevřete si webové stránky platformy Canva.

2. Přihlaste se stávajícím účtem služeb Google, Facebook, Microsoft, nebo Clever, pokud některý z nich máte. To je nejjednodušší způsob. 

3. Alternativně se můžete přihlásit také svým e-mailem.

Canva: přihlášení

Jak stáhnout Canvu

4. Zvolte si jméno a vytvořte účet.

Vytvoření účtu v Canvě

5. Teď se proklikněte na e-mail, který jste uvedli při registraci. Canva vám pošle kód, který zadáte při dalším kroku. 

Canva registrace

6. A máte hotovo! Canva vám nabídne i placenou verzi. Tu teď s klidem odmítněte, přejít na premium plán můžete kdykoliv.

Postup přihlášení v mobilní verzi stránek nebo v aplikaci Canva je velmi podobný a stejně intuitivní. Aplikaci si můžete zdarma stáhnout i obchodech Google Play nebo App Store.

Na Canvu není nikdy pozdě

Začít s ní můžete kdykoliv. Canva je vždy „up to date“. Sleduje trendy za vás, takže vám stačí jen naskočit a svézt se na aktuální trendové vlně. Nezáleží na tom, jestli je vám 20 a rozjíždíte svůj první byznys, nebo ve 40 řídíte úspěšnou firmu. 

V digitální době je vizuální komunikace klíčová pro úspěch v každém podnikání i při jakékoliv veřejné prezentaci. S Canvou je tvorba obsahu snazší a dostupnější než dříve.

Nyní, když jste se seznámili se všemi základními i pokročilými funkcemi, které Canva nabízí, je načase pustit se do tvorby. 

Vytvořte si účet, objevte nástroje a šablony, které jsou vám k dispozici, a začněte tvořit vizuální obsah, který zaujme vaše publikum a posílí vaši značku. Se svým intuitivním ovládáním, rozsáhlými knihovnami a možnostmi sdílení a spolupráce je Canva nástrojem, který rozhodně zasluhuje získat si místo ve vašem digitálním arzenálu.

A pokud chcete v grafice i jako negrafik skutečně excelovat, přihlaste se do našeho kurzu s Davidem Svobodou, jedním z mála lidí, kteří kdy získali prestižní certifikaci Canva Verified Expert.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4. března 17. dubna
Jiří Kohout