Jaká je budoucnost sociálních sítí? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jaká je budoucnost sociálních sítí?

Používat, či nepoužívat sociální sítě? Jaké sociální sítě známe a kam se s dalšími roky posunou? Podívejme se na to, jak sociální síť definujeme a jakých trendů je potřeba se při jejich využívání držet.

img-2398-63fe0c962b39d293950612.webp

Budeme i nadále sociální sítě využívat tak moc, jako je využíváme teď? Nebo se něco změní a místo online budeme více offline? Otázkou tedy zůstává, jak moc jsou sociální sítě důležité pro náš život a pro naši (online) propagaci. 

Definice sociální sítě 

Sociální, někdy také společenská či komunitní, síť je internetová služba, která dává uživatelům možnost tvořit si a budovat osobní či firemní profil, sdílet informace, komunikovat s dalšími uživateli napříč světem a vzájemně tak networkovat. 

Sociální sítě jsou v dnešní době téměř na svém vrcholu, bez profilu na sociálních sítích a bez dobrému social media marketingu dnes nefunguje téměř žádná firma. Jak ale ovládnout sociální sítě a jak se efektivně (sebe)propagovat? To se dozvíte na kurzu Social Media Marketing s Ing. Vítězslavem Klementem, Social Media Skillhead v mediální agentuře GroupM. 

Z definice je patrné, že sociální sítě neslouží jen a pouze k (sebe)propagaci a ke sdílení fotek z dovolené, slouží především ke vzájemné interakci a ke komunikaci. Takovými komunikačními platformami jsou již historicky známé ICQ, dále pak Skype, Zoom, Slack a dnes také Discord. Ten si oblíbili především gameři a popularitu si získává v IT komunitě i mimo ni. Discord nabízí hlasový i textový chat, hraní her i streamování. Další alternativní komunikační platformou, která pak cílí opět spíše na GenZ, je sociální síť určená pro audio chat Clubhouse. 

Co jsou sociální sítě už víme. Co jsme si ale ještě neřekli je to, které sociální sítě hrají v dnešní době pré a jaká je vlastně budoucnost sociálních sítí.

Kde rozhodit sítě 

Obecně lze říci, že v Česku patří k nejsilnějším a nejdůležitějším sociálním sítím stále Facebook a Instagram, na síle ale nabírá také LinkedIn a TikTok. TikTok se obecně označuje za aplikaci a sociální síť tzv. GenZ, chcete-li tedy cílit zejména na mladší generaci, je výhodné se TikToku věnovat. Cílová skupina se dnes pohybuje ve věkovém rozmezí přibližně 15–25 let. LinkedIn je pak profesní sociální síť, kde komunikují profesionálové, a která tak slouží k budování komunity, díky které můžete získat dobré pracovní kontakty. 

Instagram i Facebook jsou známé sociální sítě Metaverse a i na nich se samozřejmě vyplatí zůstat aktivní. 

Trendy v sociálních sítích 

Facebook vznikl jako jedna z prvních sociálních sítí už v roce 2004. Nové sociální sítě ale vznikají stále, v roce 2022 tak vznikl BeReal, sociální síť, jejímž hlavním principem je autenticita. A samozřejmě nesmíme zapomínat na TikTok, který dnes, de facto, světu sociálních sítí vládne. 

Trendy na tomto poli se tak drží jakési pomyslné sinusoidy. Důležité je udržovat si svou transparentnost, publikovat video obsah a snažit se co největší mírou zaujmout a zapojit diváka na druhé straně obrazovky. Součástí je pak i konzistence v přidávání příspěvků a udržování pozornosti uživatelů. 

Obsahu na sociálních sítích i nadále dominuje video a v příštích letech tomu nebude jinak. Video, ideálně s hudebním podkresem, zaujme větší procento lidí než například psaný text. Mladá generace navíc konzumuje prakticky jen video obsah. Dalším důležitým trendem je samozřejmě influencer marketing, který v průběhu let nabírá více a více na důležitosti. 

Doporučujeme přečíst:

940-628-px-63f728e00556c763118236.webp

9 důležitých instagramových trendů a předpovědí, které je třeba sledovat v roce 2023

Číst

Budoucnost sociálních sítí 

Jak si tedy budou stát sociální sítě v roce 2023? 

Jedno je jisté, a to už jsme si řekli. Bez sociálních sítí se nehneme, jsou naším každodenním chlebem. Video obsah bude stále dominovat, stejně jako svou důležitou roli bude hrát influencer marketing. Zda je influencer marketing dobrý sluha i dobrý pán, se dozvíte tady

Metaverse je a bude ohrožen novými sociálními sítěmi, specificky například TikTokem. Mladá generace na sítích Meta tráví zlomek času, zatímco na TikToku pak tráví hodiny denně. Je pravděpodobné, že v Česku dojde k tzv. zmrtvýchvstání sociální sítě Snapchat. Ten čeští uživatelé sice znají, ale své pevné postavení si drží spíše v Americe. 

Do již pevně ustavených sociálních sítí jako Instagram a Facebook proniknou trendy TikToku a zároveň i jakási autenticita BeReal, kterou tyto dvě sítě stále ve větším měřítku postrádají. Všichni do jednoho budeme muset více pracovat se SEO a více se zaměřovat na obsah generalizovaný uživateli.

Podle dalších zdrojů lze pak předpovídat, že v nejbližší době se sociální sítě stanou více i prodejním místem a místem, kde se buduje komunita, což ale ve výsledku prakticky žádná novinka není. Mezi důležitá témata pak bude, jako již několik posledních let, patřit udržitelnost. 

Doporučujeme přečíst:

articlevisualjpg-6421950eb3470178230872.webp

SMM internetové perličky

Číst

Co z toho plyne?

Využívejte sociální sítě, buďte realističtí, budujte svou komunitu, myslete na SEO a nezapomínejte na pravidelnost. Nastudujte si, jak na dané sociální síti komunikovat a zkoušejte, co a jak vám funguje. Adaptujte se na svou cílovou skupinu, mluvte jejich jazykem a snažte se být co nejvíce originální. Vystupte z řady.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!