Adaptace na cílovou skupinu | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Adaptace na cílovou skupinu

articlevisualjpg-4-6421956c6344e848513129.webp

Adaptace na cílovou skupinu znamená upravit komunikaci směrem k zákazníkům tak, aby co nejlépe vyhovovala jejich potřebám a osobnímu nastavení. 

Adaptací na cílovou skupinu je někdy myšlena také úprava produktu nebo služby. Dnes se ale zaměříme čistě na komunikaci mezi značkou a jejími zákazníky. Kde a jak probíhá? Jaké jsou její principy? To se dozvíte v dnešním článku.

Místa, kde dochází ke komunikaci s klientem 

Takovým místům říkáme marketingové kanály. Marketingový kanál je pomyslný prostor, ve kterém se firma setkává se svým potenciálním klientem. 

  • E-mail marketing. Komunikace se zákazníkem probíhá prostřednictvím e-mailových kampaní. 
  • PPC reklama. Neboli reklama pay-per-click. Jak napovídá její anglický název, tento typ reklamy vede klienta na webovou stránku z prokliku ve vyhledávači. Zadavatel reklamy platí za každý proklik.
  • Content marketing. Tady patří hodnotný obsah (blogové příspěvky, videa), který má za cíl pomoci zákazníkům rozhodnout se pro nákup. Když je obsah pro čtenáře nebo diváky zajímavý, může se stát virálním a díky masovému sdílení oslovit s minimálními náklady velké množství potenciálních zákazníků.
  • SEO. Zkratka, kterou známe téměř všichni, ale málokdo ví, co se za ní skutečně skrývá. SEO (Search Engine Optimization) je poměrně složitý proces optimalizace webových stránek za účelem vylepšení jejich pozice ve vyhledávačích. 
  • SMM. Nebo také Social Media Marketing je dnes značkami využíván velmi často. Mezi aktuálně nejznámější sociální sítě patří Facebook, Instagram, TikTok, Twitter nebo LinkedIn. Chcete, aby vaše správně zacílené reklamní kampaně byly skutečně efektivní? Zúčastněte se našeho online živého kurzu Social Media Marketing.
  • Influencer marketing. Úzce souvisí s předchozím marketingovým kanálem. Influencer marketing totiž využívá vliv výrazných osobností na jejich příznivce. Obvykle jsou takovými influencery celebrity nebo odborníci na dané téma. Influencer marketing je spojován s SMM především proto, že osobnosti s vysokým počtem sledujících na sociálních sítích mají lepší organické dosahy. Sociální sítě navíc vytvářejí i své vlastní celebrity, které potom spolupracují se značkami a propagují jejich výrobky nebo služby. 
  • Televize a rádio. V moderní době mají tyto marketingové kanály větší konkurenci, přesto jsou stále živé a při zaměření kampaně na určité cílové skupiny téměř  nepostradatelné.
  • Venkovní reklama. Nebo jinak out-of-home reklama. V tomto případě značka oslovuje klienta mimo domov. Jedná se typicky o reklamu umístěnou na billboardech, venkovních reklamních plochách nebo třeba v MHD. 

Principy adaptace na cílovou skupinu

Abyste dokázali prodat svůj produkt nebo službu, musíte se svými zákazníky komunikovat efektivně. Znát jejich potřeby a preference, reagovat na jejich možné problémy, umět řešit příjemná i nepříjemná témata. K tomu vám pomůže znalost základních principů:

  • Porozumění cílové skupině. To je naprostý základ, který každý marketér musí znát a ovládat. Do této oblasti patří například definice persony.
  • Analýza dat. Můžete si něco myslet nebo něco předpokládat, ale když svou hypotézu dostatečně neověříte, pohybujete se stále jen v oblasti „možná to funguje“. Analýza dat a sledování chování zákazníků je pro správnou adaptaci na cílovou skupinu naprosto stěžejní. Na základě zjištěných dat potom svou stávající strategii můžete vyladit k dokonalosti.
  • Zpětná vazba. Ta probíhá na základě testování. Testujte, na jaký styl komunikace vaši potenciální zákazníci nejlépe reagují. Zpětná vazba vám pomůže komunikaci vylepšit.
  • Flexibilita. Svět se mění, vaši zákazníci se mění a vaše značka se musí těmto změnám přizpůsobit. Adaptace na cílovou skupinu je nikdy nekončící, kontinuální proces. Zahrnuje i změny marketingové strategie, rebranding, využití nových marketingových kanálů nebo technologií. 

Mluvte jejich jazykem, ať už je jakýkoliv

Vaše cílová skupina může být různorodá, komunikuje ale podobným jazykem a vyznává podobné hodnoty. Adaptujte se na její jazyk a pochopte její potřeby a problémy. Komunikujte srozumitelně témata, která jsou pro ni relevantní.

Klíčovým principem je flexibilita. Potřeby a preference zákazníků se totiž v průběhu času mění. Je důležité být otevřený k testování nových přístupů a přizpůsobování se změnám, například s použitím nových marketingových kanálů nebo nových technologií, které by mohly být pro cílovou skupinu zajímavé.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!