9 důležitých instagramových trendů a předpovědí, které je třeba sledovat v roce 2023 | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

9 důležitých instagramových trendů a předpovědí, které je třeba sledovat v roce 2023

DIY oblečení, ohleduplnost nejen k planetě, globální jídlo, finanční gramotnost a politický aktivismus.

830-350-px-1-63f728e004d57660281401.webp

Je to tady! Společnost WGSN pro předvídání trendů společně s Instagramem provedla průzkum Gen Z v USA a vydala zprávu o trendech na sociálních sítích v roce 2023. Respondenty bylo 1200 uživatelů sociálních sítí ve věku 16–24 let. Celkově Instagram předpověděl devět trendů sociálních sítí, které budou mladí lidé příští rok následovat. Vybrali jsme ty nejzajímavější.

Ať už jste tvůrce Instagramu nebo tvůrce trendů, znalost projevujících se trendů je klíčová pro získání náskoku před konkurencí na sociálních sítích.

1. Recyklace, udržitelnost a vědomá spotřeba

Je čas šetřit! V roce 2023 si instagrameři budou více uvědomovat změnu klimatu a dopad módního průmyslu na životní prostředí. Studie ukázala, že více než polovina respondentů Gen Z uvedla, že jsou náchylní kupovat udržitelné oblečení nebo začít šít vlastní oblečení. Během příštího roku bychom mohli očekávat, že si mnoho instagramových influencerů sedne k šicímu stroji. Uživatelé začnou sdílet svá DIY módní řešení a povzbudí své následovníky, aby vyzkoušeli upcyklovanou módu.

Mladí spotřebitelé navíc nejsou imunní vůči inflaci a prudkému růstu cen. Jejich letošním plánem je proto ušetřit na oblečení. Více než čtvrtina nakupujících uvedla, že by raději odmítli nákup nového oblečení, bot a doplňků a ušetřili svůj rozpočet.

2. Občanský postoj a politické aktivity

Gen Z je další generací aktivistů. Letos počet mladých tvůrců využívajících Instagram jako platformu pro aktivismus a advokacii bude jen růst. Podporují věci, na kterých jim skutečně záleží, a povzbuzují ostatní uživatele Instagramu, aby zaujali pevný postoj k mnoha společenským otázkám. V roce 2023 budou i nadále mluvit o politických a sociálních záležitostech a poskytovat dary na pomoc potřebným.

Gen Z se v dnešní době obzvláště zajímá o politiku a prosazuje svůj hlas, aby zajistili, že jejich postoj budou vnímat i úřady. Respondenti se domnívají, že jejich země potřebují mladé politiky, aby prosadili změnu.

3. Ochrana práv osob se zdravotním postižením

Diverzita je jedním z nejmocnějších současných hnutí v popové a digitální kultuře. Plus-size modelky, 50+ módní blogeři a influenceři s handicapem jsou stále více vidět. V současné době sledují 3 ze 4 dotázaných Instagramerů influencera s handicapem. K dnešnímu dni je jich na světě asi 15 %. Očekává se, že příští generace bude více komunikovat s blogery, kteří obhajují lidi s mentálním nebo tělesným postižením.

Nicméně mluvit o různých lidech nestačí. Je nutné vytvořit podmínky, příležitosti a zákony pro lidi se speciálními potřebami, aby mohli studovat, pracovat, sportovat a získávat ocenění ve srovnatelných podmínkách, jako mají ostatní. V módním průmyslu je celé hnutí adaptivní módy v poslední době na vzestupu. Tommy Hilfiger, Zappos a další značky nabízejí kolekce oblečení pro lidi se zdravotním postižením od spodního prádla po džíny a tenisky.

4. Kosmetika uprostřed klimatických změn

Pro generaci Z se kosmetické produkty staly jakýmsi sebevyjádřením. Mladí instagrameři se méně zaměřují na konvenční standardy krásy a více na vyjádření své kreativity. A tak musíme očekávat zářivější make-up.

Vzhledem k tomu, že znečištění ovzduší a UV záření se v důsledku změny klimatu pouze zhoršují, 2 ze 3 kupujících by dali přednost opalovacímu krému/přípravkům pro péči o pleť SFP+. Očekává se také, že si lidé budou více svědomitě vybírat kosmetiku a volit alternativy šetrnější k životnímu prostředí.

 Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Žijeme ve světě, kde i šampon na vlasy znečišťuje vodu. Výrobci často jako klíčové složky používají komponenty jako Carbomer, Ethylen-Vinylacetat-Copolymere, Nylon-6 a Polyethylen. Ty se skládají převážně z mikroplastů, které nakonec plavou  v jezerech a oceánech a ohrožují flóru a faunu a celý ekosystém Země.

Rok 2023 může být pro značky poslední šancí naskočit do rozjetého vlaku udržitelnosti. Vyrobit dobrý produkt už nestačí. Je důležité zvážit, jak udržitelný a recyklovatelný produkt je a zda zanechává nějakou uhlíkovou stopu.

Například švédský řetězec potravin Felix otevřel pop-up obchod s názvem „The Climate Store“. Obchod prodává produkty, které jsou označeny podle úrovně uhlíkové stopy a uvedená „cena“ každé položky je ekvivalentní emisím oxidu uhličitého (CO₂e). Aby si zákazníci mohli lépe vybrat, vytvořil obchod pro všechny produkty barevně odlišené obaly, které označují dopad produktu na klima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений FELIX (@felix_sverige)

5. Monetizace účtu a finanční gramotnost

Je čas začít s vedlejším podnikáním! Odhaduje se, že do roku 2023 bude 64 % uživatelů Instagramu generace Z hledat nové způsoby, jak proměnit svou vášeň v zisk, a to především pomocí sociálních médií. Zároveň bude tvorba obsahu jejich hlavní práci spíše doplňovat, než ji zcela nahrazovat.

Získání finanční gramotnosti se navíc stane prioritou pro Gen Z. Více než 85 % generace Z plánuje v roce 2023 naučit se novou dovednost, která jim pomůže zlepšit jejich finanční situaci.

6. Zkoumání potravin z různých kultur

Řekl někdo „čas na svačinu“ ? Tento rok by měli být foodblogeři při tvorbě obsahu kreativnější než kdy jindy. Gen Z touží objevovat nové kuchyně a různé kultury a přitom ochutnávat nová jídla.

Přibližně 68 % respondentů má tendenci ochutnat neobvyklé jídlo poté, co je vidělo na sociálních sítích. Instagrameři budou mít zájem najít v roce 2023 nové kuchařské tipy a recepty na profilech svých oblíbených foodblogerů.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Pierce Abernathy (@pierceabernathy)

7. Návrat rave a vzestup globální hudby

Rave vám dává hypnotizující pocit, že jste v okamžiku, kdy můžete pustit všechno špatné. Očekává se, že 68 % generace Z bude mít zájem zúčastnit se příští rok rave . Kromě toho uživatelé Instagramu hledají způsoby, jak se vyjádřit prostřednictvím písní a tanečních pohybů. K-pop, latinx a africké hudební trendy jsou zpět na scéně! Tyto žánry měly hluboký dopad na hudební průmysl a staly se nejžhavějšími styly po celém světě. Brzy budou trendy na Instagram stories nebo Reels.

 

8. Devirtualizace influencerů a nové formy obsahu

Zhruba třetina uživatelů sociálních sítí má zájem o offline schůzky s influencery, které na sociální síti sledují. Generace Z také očekává, že influenceři a tvůrci začnou vytvářet nové formy obsahu. Více než 40 % respondentů by například chtělo poslouchat podcasty vytvořené jejich oblíbenými blogery.

Od roku 2021 poslouchalo podcasty více než 19,1 milionu Britů. Sledovanost audio show roste každý rok v průměru o 16 %. Statistika předpovídá, že do roku 2026 překročí publikum podcastů ve Spojeném království 28 milionů. Uživatelé stráví poslechem podcastů v průměru asi 54 minut denně. Stal se skvělou alternativou pro získávání informací.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Xiye Bastida (@xiyebeara)

9. Seznamka na Instagramu – bez nutnosti přejetí prstem doprava

Láska je ve vzduchu?! Instagrameři se obracejí na aplikaci v naději, že najdou tu pravou osobu. Přímé zprávy na Instagramu budou brzy bezpečným místem pro navazování nových přátelství a rozvíjení románků, aniž byste potřebovali schválení. Gen Z je připravena rozloučit se s Tinderem. Vznik mobilních aplikací, které kombinují funkce seznamovacích platforem a sociálních sítí, tento proces jen usnadní. Příkladem tohoto vývoje je například Snack, aplikace známá jako „TikTok meets Tinder“.

Inovativní seznamovací aplikace se snaží upoutat pozornost generace Z. Mnoho z nich říká, že jsou unavení z mainstreamových aplikací, které propagují uživatelské rozhraní „swipe to match“.

Zástupci Gen Z jsou také velmi zapálení pro astrologii a horoskopy. Téměř polovina uživatelů odpověděla „ne“, když se jich zeptali, zda by chodili s někým s nekompatibilním astrologickým grafem.

Pokud vás téma sociálních sítí zajímá natolik, že byste se mu chtěli věnovat i ve své pracovní době, v Laba Czech pro vás máme řešení. V dohledné době spustíme dlouhodobý profesní kurz Digitálního marketingu, tak nás sledujte a nenechte si ho ujít.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!