SMM internetové perličky | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

SMM internetové perličky

articlevisualjpg-6421950eb2026711725326.webp

Co v roce 2022 rezonovalo v marketingu? Krásné kampaně, trochu bizarní reklamy, neotřelá komunikace nebo taky homofobie. 

The Greatest

Jde o reklamní video od Applu, které vzdává hold handicapovaným. Světlo světa spatřilo pár dní před Mezinárodním dnem osob se zdravotním postižením, který se slaví 3. prosince. Již od začátku provází reklamu hudba s názvem „I Am the Greatest“ od skupiny Spinifex Gum. Výběr písně není v žádném případě náhodný, její text vychází z výroků amerického boxera Muhammada Aliho, který trpěl v pozdější fázi svého života Parkinsonovou chorobou a bojoval za práva handicapovaných.

V reklamě se objevují lidé s různým postižením, kteří dokážou i přes svá omezení, zvládat řadu činností. S mnohými z nich jim však dokáže pomoci také asistence produktů Apple – neslyšící matka může být funkcí Rozpoznat zvuk upozorněna na plačící dítě, funkce Detekce dveří zvládne pomoci nevidomému najít, kudy má jít, a tak podobně. V mnohých ohledech to však neznamená, že Apple přišel na trh s něčím inovativním, co zařízení jiných značek neobsahují. Kouzlo je ovšem v tom, že dokáže vytvořit reklamu, která společnost zaujme, a tím dokáže také efektivně své funkce prodávat. Celé video najdete tady.

Mc'n'Roll

Šéfkuchař vyhlášené restaurace Entrée v Olomouci a známý porotce kuchařské soutěže Masterchef Přemek Forejt, uzavřel počátkem února 2022 tříletou spolupráci s McDonald’s. V rámci této spolupráce natočil se společností dvouminutový klip s názvem Mc’n’Roll. V klipu tančí, rapuje a pomocí technologie Playtronica rozehrává jednotlivé suroviny. Video bylo oficiálně zveřejněno v srpnu a ihned spustilo vlnu kritiky.

Pod videem i na Forejtově instagramu se začaly objevovat negativní komentáře. V reakci na video nezůstalo bez poskvrny ani hodnocení jeho restaurace Entrée na Mapách Google. Na druhou stranu se objevilo také mnoho lidí, kteří Forejta podpořili. Tato spolupráce jednoduše rozdělila veřejnost na dvě poloviny. Pro jednu stranu se jedná o bizarní video ve kterém by se neměl šéfkuchař jeho kvalit vůbec objevit a pro druhou stranu jde o úspěšný a chytlavý marketingový kousek.

Na to si však musí udělat obrázek každý sám. Video můžete zhlédnout zde.

„Mňam, mňam, mňam, je to fresh, mám to rád. Burger, best best burger.“

Liftago

Na sociálních sítích v roce 2022 rozhodně rezonovala neotřelá komunikace dopravce Liftago. Head of Communications Martina Bechyňová se s trolly na sociálních sítích vypořádá vtipem a notnou dávkou sarkasmu. Sama Martina komunikaci školí, dříve radila provokatéry svými reakcemi „nekrmit“, teď je tomu ale jinak. Její přístup sklízí potlesk na všech stranách a dodává odvahu ostatním, aby se nebáli na nenávistné komentáře reagovat s trochou drzosti. Na profilu Liftaga se po vypuknutí války začali objevovat proruští trollové, těm se nelíbila zejména podpora, kterou

firma napadené Ukrajině vyjádřila a nadále vyjadřuje. V komunikaci s nimi jim Martina třeba pomáhá s doplňováním čárek do textu, na které tento typ komentujících mnohdy nebere zřetel.

Dráčik

Notoricky známé logo Dráčika je populární mezi dospělými i dětmi. Kdo by taky neznal jednoho z největších prodejců hraček, který provozuje celkem 149 prodejen na území České republiky a Slovenska. Nikdo z nás by ale netipoval, že zrovna firma zaměřená na dětský sortiment, která působí na trhu již od roku 1991, vzbudí takové kontroverze.

Na webu firmy se již koncem února 2022 začaly objevovat podivné příspěvky, které se naprosto vymykaly firemní identitě. Majitel společnosti Dušan Víglaský, který je mimochodem také vítězem slovenské soutěže Obchodník roku 2021, si totiž ze slovenského webu Dráčik.sk a později také z české domény udělal něco jako svůj vlastní dezinformační blog. Po rozkliknutí stránek na vás vyskočí velký banner, kde pan Víglaský prezentuje homofobní, pro-ruské a další kontroverzní názory. Očkované osoby označuje za blázny, staví se proti vojenské pomoci Ukrajině a šíří řadu konspiračních teorií. Po dvojnásobné vraždě u bratislavského klubu Tepláreň v textu opovrhoval lidmi, kteří jsou součástí LGBT+ komunity. V reakci na texty už se od firmy distancovaly společnosti jako Lego a Albi.

#Detoxyourfeed

Pečující kosmetika Dove přišla na jaře roku 2022 s novou kampaní zaměřující se na toxické prostředí sociálních sítí ve kterém se dnes a denně pohybují náctileté dívky. Značka se v reklamním spotu snaží poukázat na to, jak je důležité v digitálním světě chránit svou sebeúctu a nepodléhat toxickým radám o kráse na internetu. V rámci kampaně, která nese název #Detoxyourfeed firma poskytla dívkám zdarma  na webových stránkách vzdělávací návody a videa, která jim ukazují, jak podpořit své sebevědomí. 

V úspěšném reklamním videu se objevují dívky se svými matkami, které si představují sociální sítě spíše jako zdroj inspirace a místo, kde mohou jejich dcery budovat své sebevědomí. Dívky následně dostanou za úkol scrollovat svou hlavní stránkou na instagramu, kde se často objevují influencerky, které jim dávají rady jak zhubnout, mluví o pozitivech botoxu a podobně. V určitý moment se však dynamika videa mění a na obrazovkách se objevují tváře matek, které jsou vytvořené pomocí deepfake technologie a vzápětí rady influencerek vychází přímo z jejich úst. Jedná se o zlomový moment, kdy si matky uvědomí, že by svým dcerám takové věci nikdy neřekly. Celé video můžete zhlédnout zde.

Tento rok toho bylo spoustu a za zmínku by toho stálo rozhodně více. Nás v Laba Czech zaujali tyhle internetové perly. Pokud byste také rádi pronikli do digitální světa, určitě vás zaujme náš nový kurz social media marketingu, klikněte zde a zjistěte o něm více.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!