Jak funguje influencer marketing? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Marketing a influenceři

Influencer marketing – jak funguje a jsou influenceři dobrý způsob, jak dostat produkt do povědomí lidí?

articlec1-62da70e76ab41212494008-min-647ee60a7e73a337616830.png

Co je to vlastně influencer marketing? Ve zkratce jde o způsob propagace produktu či služby prostřednictvím osobností s vlivem na sociálních sítích. Je mnoho způsobů, jak spolupráci mezi influencerem a značkou či službou pojmout. Nejčastěji se využívají sociální sítě, na kterých je relevantní cílovka a publikum, které chcete zaujmout a oslovit. Možná se to, v jisté míře, může zdát pro mnohé neefektivní vyhazování peněz, které se dají použít na jiné účely. Ovšem záleží na výběru influencera a způsobu propagace. Jak tedy volit správně, abyste peníze nevyhazovali oknem?

Výhody influencer marketingu

Na začátku vám prozradíme pár výhod, které vám pomohou se rozhodnout, zda pro váš marketing je dobré použít někoho, kdo má vliv na potenciální zákazníky. Pokud správně pojmete influencer marketing, dostanete spoustu výhod:

  • lidé věří spíše lidem než značkám, takže spojení se správnou osobou, která má velký vliv, může přinést řadu zákazníků
  • skrz influencera můžete oslovit jakoukoliv cílovou skupinu
  • můžete získat větší povědomí o vašem produktu či službě
  • budujete silnější a důvěryhodnější zázemí značky 
  • můžete zvýšit prodeje produktů či služeb

Nabízí se nespočet dalších výhod, které můžete získat, ale nic není stoprocentní a nemůžete na to spoléhat, jako na jedinou možnost propagace. Vše chce spoustu práce, ale pokud do toho dáte svůj čas a peníze, máte šanci uspět. Ovšem stále je nutné kombinovat několik kanálů pro propagaci. Například blog, PPC reklamu a mnohé další.

Podle čeho vybírat influencera?

Základním faktorem, který je třeba určit, je vaše zaměření a cílová skupina. Influencer totiž musí mít mezi svými sledujícími vaší cílovou skupinu. Je sice hezké, že má hodně sledujících, ale musíte také přemýšlet nad tím, zda je vůbec schopen je zaujmout. Taky asi nedáte propagovat dekorativní kosmetiku někomu, kdo má obsah zaměřený na počítačové hry. V tomto případě je to stejné. Nejde ale pouze o tyto dva faktory, v úvahu musíme brát mnoho věcí. Jde i o styl komunikace, jakým influencer se sledujícími komunikuje, způsob jakým zpracovává a prezentuje jednotlivé produkty. To si například můžete ověřit skrze jiné příspěvky na jeho profilu.

Jak vybrat vhodného influencera?

Dostáváme se do bodu výběru a zde vám dám menší radu. Váš hlavní ukazatel by neměla být popularita influencera. Vždy je nutné se zaměřit na řadu věcí. Ne vždycky se vyplatí spoléhat jen na trendy influencery. Obecně je nejlepší si před začátkem samotné spolupráce zažádat od influencera analýzu jeho profilu. Jde o klasický přehled, který Instagram sám vyhodnocuje, pokud máte nastavený profesionální účet.

Co taková analýza profilu vlastně obsahuje:

  • informace o tom, odkud pochází většina sledujících
  • cílová skupina sledujících
  • genderové procento sledujích
  • průměrná návštěvnost profilu
  • zhlédnutí InstaStories a příspěvků
  • Máte možnost vidět i kolik lidí na profil kouká, bez toho aniž by ho sledovali

Díky těmto informacím, tak nejlépe vyhodnotíte, zda se vám vyplatí investovat zrovna do vybraného influencera. Možná dojdete i k přesvědčení, že žádný z influencerů nesplňuje vaše podmínky, a vy tak jednoduše jeho služby nepotřebujete. I to se může stát. Pamatujte, že využití influencerů nemusí být zrovna pro danou značku to nejlepší řešení, naopak jiná značka je pro to jako stvořená.

Barterová spolupráce versus placená spolupráce 

Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? Je to naprosto jednoduché a žádné složitosti v tom nehledejte. Barterová spolupráce s influencerem je klasický směnný obchod mezi vámi a jím. Tedy vy poskytnete službu či produkt a influencer jej zpropaguje výměnou za produkt, který od značky dostane. Placená spolupráce je postavená na základě finanční odměny ve výši, která je domluvena a obě strany s ní souhlasí.

Na kolik vás taková spolupráce s influencerem vyjde?

Nejde určit přesná částka, kterou budete muset vymezit v marketingu na tyto výdaje. Musíte brát v potaz mnoho faktorů, které vám finální cenu tvoří. Nejedná se totiž pouze o počet sledujících, ale také o velikosti zásahu cílové skupiny, na kterou budete chtít zapůsobit, čas vyložený na propagaci, velikost vaší značky a hlavně ceny produktů či služeb. Předtím, než oslovíte influencera, musíte vědět, kolik jste ochotni do propagace investovat. Protože stejně tak, jako vy budete mít nastavené požadavky, influencer bude mít své podmínky, aby na spolupráci kývnul. Proto vybírejte pečlivě, s kým spolupráci navážete a dbejte, aby obě strany byly spokojeny s konečnou nabídkou.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Umění úspěšného obchodování»
Business a management
Vede Václav Pergler
7. května 13. června
Václav Pergler