Jak pracuje expert na Canvu | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje expert na Canvu

Rozhovor s Davidem Svobodou o příjemných překvapeních i nevýhodách a hlavně o báječných funkcích, které nabízí Canva.

frame-43-1-6513d240ad595719983234.jpg

Potřebujete občas vytvořit poutavý vizuál s minimem námahy? Pak nejspíš už Canvu trochu znáte. 

Slyšeli jste, že někteří grafici ji nepovažují za dostatečně profi nástroj? Hlavním důvodem bývá, že Canva pomáhá vytvářet lepší návrhy než oni sami, myslí si David Svoboda. Prozradil nám také, že roste počet profi grafiků (a studií), kteří Canvu začínají používat jako komunikační nástroj s klienty, pro dohled nad značkou nebo pro kontrolu vizuálů na dálku.

V ČR je momentálně jen jeden držitel certifikace Canva Verified Expert a je jím právě náš lektor David Svoboda. Díky tomu zodpoví hravě nejen všechny otázky v rozhovoru, ale hlavně živě účastníkům kurzu Canva: grafika pro sociální sítě. Na kurzu zjistíte vše potřebné o tom, jak pracovat v Canvě. Je to totiž perfektní grafická a designová platforma i pro negrafiky.

Seznamte se s profesionálním školitelem Canvy a mentorem TedX speakerů a odhalte pod jeho vedením tajemství Canvy, která zůstávají nezasvěceným uživatelům skryta.

Čím Vás okouzlila zrovna Canva? Nejsou k dispozici i lepší nástroje?

Co znamená „lepší“? Pokud máme na mysli nástroje, které mají více profesionálních funkcí, tak takové určitě jsou. Tyto ale míří na profesionální uživatele. Jejich ovládnutí je poměrně složité a často jsou tyto nástroje i poměrně nákladné. 

Canva cílí na všechny uživatele, kteří mají ambici tvořit (téměř) cokoli. Nastavuje bariéru přístupnosti co nejníž, a proto ji dnes využívá přes 125 milionů uživatelů na celém světě a stále přibývají další.

Existují nějaká omezení nebo licenční podmínky, na které bychom měli dávat pozor při používání Canvy?

Canva se snaží komunikovat licenční politiku co nejlépe. Uživatel má vždy možnost používat vlastní zdroje, ale Canva k tomu nabízí možnost využít obrázky/videa/grafiky, které jsou pod volnou licencí a tak je možné používat bez omezení. K tomu nabízí tzv. Pro prvky – ty je možné využít i komerčně v případech, že budou součástí vašeho návrhu. 

Pokud ale chcete tyto „Pro“ prvky použít samostatně, bez úprav (např. na webu), existují velikostní omezení. Chcete-li větší rozlišení, je nutné fotku použít do svého návrhu (tj. doplnit text, grafiku… udělat z ní váš unikátní design). Dále jde o způsob použití fotografií, kdy například není možné využít fotku s člověkem jako tzv. testimonial ke svému produktu či službě, ale toto se týká používání fotek obecně.

Má Canva nějaké nevýhody?

Neřekl bych nevýhody – spíše jde o to, jestli bude splňovat to, co od ní uživatel očekává. Například Canva se neprofiluje jako profi appka, proto nemá smysl ji srovnávat s profi appkami – má svůj okruh uživatelů. Pro někoho může být jisté omezení, že jde o online appku, bez internetu nelze v Canvě pracovat (zatím). 

Na druhou stranu se i toto dá chápat jako určitá výhoda, kdy se nemusím vázat na svůj počítač a mohu přistupovat ke svým návrhům z jakéhokoli zařízení. Nedávno mi na školení odešel pod rukama notebook a během 2 minut jsem byl schopen pokračovat beze změny ze zapůjčeného. 

Doporučujeme přečíst:

940-650d42565a623025540031.jpg

Reklama na sociálních sítích: Co vám hrozí, když nevyužíváte potenciál sociálních platforem?

Číst

Reaguje Canva na zpětnou vazbu uživatelů? Jsou možnosti, jak se podílet na vylepšování programu? A zlepšila se v něčem v posledních letech?

Určitě. Canva bere každou připomínku od uživatelů jako podnětnou. A je jedno, jak se o ní Canvě zmíníte, ať je to přes sociální sítě nabo kontaktováním podpory. Já sám, jakožto Canva Verified Expert, mám přístup k budoucím verzím a testuji nové funkce v podstatě každý den. A dokonce existuje pár implementací (vylepšováků), které Canva implementovala na základě mých doporučení.

Canva se mění doslova každý den. Tím, že jde o online aplikaci, pracuje uživatel vždy s tou nejposlednější možnou verzí, protože Canva novinky postupně přidává. Změny probíhají jednak na straně možností, co vše lze v Canvě tvořit (v poslední době hlavně videa a webovky), jednak na straně zjednodušování a efektivity používání nástroje jako takového (v poslední době např. AI funkce). 

Využíváte Canvu denně? K čemu například?

Ano, doslova od rána do večera. Používám ji jednak jako pracovní nástroj pro tvorbu prezentací pro svoje workshopy, ale také pro tvorbu příspěvků na sociální sítě, tisk certifikátů, komunikaci s účastníky před workshopem apod.

Jste jediný verifikovaný expert na Canvu v Česku. Co to obnáší?

Obnáší to velkou zodpovědnost, protože jde o titul, který vám Canva propůjčuje. Pro ostatní to ale znamená především to, že se mohou v Česku obrátit na někoho, kdo by měl o Canvě vědět první poslední, měl by mít prokazatelnou úspěšnost ve svých školeních a měl by šířit hodnoty Canvy nejen na českém trhu. 

Praktické výhody pro mě jsou, že mám tzv. přímou linku na Canvu, kdy v soukromé skupině jsme schopni diskutovat novinky, dostat se k testování nových funkcí, eskalovat chyby apod.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

Umí vás Canva ještě něčím překvapit? Objevil jste v poslední době nějakou novou funkci? 

Canva mě překvapuje pořád. Tím, jak neustále přidává nové funkce, je to navíc pro mě, jako lektora Canvy, docela adrenalin při školení. Sice o nových funkcích vím, ale netuším, ve kterém okamžiku se dostanou do produkčních verzí. 

Občas se stane, že polovina účastníků workshopu má určitou novou funkci na různých místech na obrazovce – protože Canva provádí současně i A/B testování na různých kohortách uživatelů. Ale je to krásný adrenalin.

Já osobně tíhnu spíš k funkcím, které nejsou na první pohled vidět, ale které umí posunout přístupnost nástroje dopředu. Například AI úpravy fotek jsou sice zábavné, mně ale víc imponuje třeba možnost přesunu návrhů mezi účty. Co chcete od geeka, že. (smích)

Zkoušel jste už Canvu propojit s nějakými nástroji AI? Budete se tomu věnovat v kurzu?

Ano, AI je velké téma a určitě nám nějakou dobu vydrží. Canva samotná má mnoho z AI funkcí implementovaných v sobě a další přidává pomocí integrací, propojení. Proto se v kurzu o AI „otřeme“ téměř na každém kroku. Nedávno jsem byl hostem webináře společnosti Murf AI, která umí poměrně přesvědčivě vyrobit voiceover z libovolného skriptu. Navíc 4. října Canva uvede další řadu pokročilých AI novinek a všechny budou demonstrovány účastníkům kurzu.

Údajně se dá v Canvě rychle vytvořit jednoduchá webová stránka. Jak dlouho to trvá a co vše takový web může obsahovat?

Je to tak! Mluvíme o velmi jednoduché webovce, landing page. Ideální na jednoduché projekty nebo jako dokonalá alternativa PDF médií. Takovou stránku je možné vytvořit doslova za jednotky minut. Web je responzivní, obsahuje menu sekcí na stránce, animace textu, obrázky, videa, vložené objekty (formuláře, obecně cokoli, co lze vložit pomocí technologie embed).

Lze v Canvě vytvářet konzistentní vizuální identitu pro značku nebo projekt se vším všudy?

V Canvě lze snadno vytvořit jednotný vizuální styl tak, že na jednom místě budou loga, barevné palety, hierarchie textů v definovaných fontech, fotky, grafiky, ikony. 

Takových sad pro značku může být dokonce více – ideální pro správu více projektů. Vše je pak přístupné při tvorbě jakéhokoli vizuálu, šablony z Canvy lze „přebrandovat“ do svých barev a fontů doslova na jedno kliknutí. Značku pak doplňují vlastní šablony, které napomáhají udržovat konzistentní vzhled a šetří čas při tvorbě.

Kromě Canvy se profesně věnujete i jiným oblastem. Můžete nám je krátce představit? 

Mimo Canvu školím jednotlivce a týmy, jak se co nejlépe odprezentovat. Jsem dlouholetým koučem spíkrů prestižní konference TEDxPrague a pro tyto dovednosti jsem vyhledáván především většími společnostmi nebo jedinci, kteří nechtějí podcenit přípravu na důležité vystoupení. 

Možná dodám malou raritu: jsem jeden z mála v ČR, kdo má certifikát školení myšlenkových map přímo od jejich novodobého tvůrce Tonnyho Buzana.

Jaká máte očekávání ohledně Vašich budoucích studentů, kteří se rozhodli naučit využívat Canvu k tvorbě grafiky?

Ze zkušenosti můžu zaručit jejich nadšení po kurzu. Očekávám, že je Canva bude inspirovat v jejich tvoření, že jim ušetří mnoho času a peněz, protože si budou moci tvořit většinu návrhů zcela samostatně. Věřím, že jim Canva a tento kurz pomůže kultivovat vlastní vizuální tvorbu.

Co byste vzkázal těm, kdo uvažují, jestli se jim vyplatí přihlásit se na kurz?

Jsem přesvědčen, že se jim náklady vrátí ještě v průběhu kurzu. Po absolvování kurzu budou jedni z nejkomplexněji připravených uživatelů Canvy. Dozví se mnoho nepublikovaných tipů a triků a budou mít možnost konzultovat svoje dotazy s předním lektorem Canvy na světě.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou na kurzu!

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4. března 17. dubna
Jiří Kohout