Seznamte se s prací datových analytiků: Potykejte si s daty | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Seznamte se s prací datových analytiků: Potykejte si s daty

O cestě k datové analýze, budoucnosti oboru a radách pro nováčky mluví Jindřich Les a Jiří Zezula.

seznamte-se-s-praci-datovych-analytiku-3-652f9461cf3f5543294813.jpg

Jeden obor, dva lektoři a spousta nástrojů. Jindřich Les a Jiří Zezula se reportingu či databází nezaleknou, protože mají s datovou analytikou bohaté zkušenosti. 

V dnešním rozhovoru můžete nahlédnout do hlav těchto odborníků na práci s daty, kteří vás na připravovaném kurzu provedou krok za krokem dynamickým světem datové analýzy

Začneme tradičně. Co Vás přivedlo ke kariéře datového vědce?

Jindřich Les: Na začátku jsem si vůbec nepředstavoval, že mne kariéra přivede k roli datového vědce. Vždy převážnou částí mého zaměstnání byla nějaká softwarová automatizace, ale jelikož data jsou nedílnou součástí v tomto odvětví IT, začal jsem se věnovat i datové analýze. Po nějakém čase bylo potřeba načerpané zkušenosti v oblasti datové analýzy posunout dále a datová věda byla tedy dalším logickým krokem.

Jaké to je řídit tým datových analytiků? Máte nějaký zajímavý zážitek, o který se s námi můžete podělit?

Jiří Zezula: Řídit tým datových analytiků v GoPay je nesmírně obohacující zkušenost. Když jsem začínal, byl jsem na všechno sám, ale s postupem času jsme každý rok tým rozšiřovali o jednoho člena.

Někteří z našich kolegů přišli z jiných společností, zatímco jiní prošli cestou interního náboru z jiných oddělení. To přináší do týmu různorodost zkušeností a perspektiv. Každý analytik je silná individualita se svou vlastní specializací, což celému týmu dodává hloubku a šířku expertizy.

Osobní zaškolení každého člena podle potřeb a standardů naší společnosti bylo pro mě prioritou od samého začátku a nadále věnuji mnoho času jejich kontinuálnímu rozvoji a podporuji je v dalším rozšiřování specialializací, mohu říct, že je to takové naše týmové hobby.

Mám za sebou mnoho projektů a zkušeností, ale jedním z nejvýraznějších bylo sledovat, jak se tým postupně rozrůstá a jak se každý člen vyvíjí a přispívá k celkovému úspěchu. Bez váhání mohu říci, že je to nejlepší tým, s kterým jsem kdy měl příležitost pracovat.

Kdybyste měl vyzdvihnout klíčovou vlastnost pro datového analytika, která by to byla?

Jindřich Les: Někdo by možná tvrdil, že to je pečlivost, ta určitě ničemu neuškodí, ale ještě bych možná více zdůraznil pátravost.

Dokázal byste ze všech projektů, na kterých jste kdy pracoval, vybrat ten nejvýznamnější?

Jiří Zezula: Během mé kariéry jsem byl součástí mnoha projektů, ale pokud bych měl vybrat ten nejvýznamnější, byla by to bezesporu implementace MS Power BI v GoPay. Tento projekt nejenže změnil způsob, jakým jsme vnímali a využívali data, ale také umožnil naší firmě ušetřit desítky hodin práce téměř každého člena týmu, který přicházel do kontaktu s reportingem.

Byl jsem na hrotu tohoto úsilí, což mi poskytlo unikátní perspektivu na význam a dopad takových inovací v oblasti datové analytiky. Díky tomuto projektu jsme také položili základy pro budování robustní datové infrastruktury. Implementace Power BI nejen prokázala technologický pokrok, ale také podtrhla důležitost dat v moderním byznysu.

V posledních letech jsme svědky rychlého technologického vývoje. Jak tyto změny ovlivňují Vaši každodenní práci?

Jindřich Les: Sám sleduji, jak se různé technologické cykly a trendy urychlují, jednu chvíli je správná tato metodologie a tu další se zase vracíme k jiné, akorát vylepšené verzi něčeho z minulosti, a přitom uběhlo méně času od zavedení posledního průmyslového standardu než předtím. 

Začínal jste jako reportingový specialista a specialista zpracování dat, potom jste se věnoval vývoji Power BI. Jak se vám podařilo postoupit na nynější pozici manažera datové analytiky?

Jiří Zezula: Reportingoví specialisté v době, kdy jsem v tomto oboru začínal, neměli tehdy k dispozici příliš sofistikované nástroje. Základem byly XLS sestavy a dobrá znalost SQL. Také jsme většinou pracovali na read-only databázích, což nás nutilo k poměrně abstraktním konstrukcím.

Když se v roce 2016 začal prosazovat MS Power BI a s ním i plno nových datových buzzwordů, bylo jasné, že vzniká něco, co od základu změní ekosystém tehdejší distribuce a využívání dat ve firmách. I my jsme záhy v GoPay na tento trend naskočili a Power BI implementovali.

Už od prvních sestav bylo jasné, že dokážeme ušetřit desítky hodin práce skoro každého člověka, který přicházel do kontaktu s reportingem, ať už na straně tvůrce, či příjemce sestav.

Já jsem tehdy jako reportingový specialista a manažer aplikačního supportu byl jasnou volbou pro tento úkol. Po několika letech práce převážně přímo v PBI jsme navázali spolupráci s naší první ETL platformou a začali budovat datovou infrastrukturu. V tu chvíli již bylo jasné, že se neobejdeme bez datového oddělení, a tak jsem jakožto nejzkušenější v tomto ohledu dostal nové oddělení na starosti.

Doporučujeme přečíst:

884-blog1-min-651fadfdbd60c664657140.jpg

Seznamte se: Datová analýza

Číst

Troufáte si odhadnout, jak bude vypadat budoucnost datové analýzy za několik měsíců nebo let?

Jindřich Les: Posun od základních nástrojů datové analýzy, automatizace prvotních úkonů a prohloubení specializace role datového analytika. Asi bych ten vývoj přirovnal k automatizaci výrobních linek, existují roboti, co zvládnou nějaké úkony, ale stále budou existovat scénáře, kdy je potřeba lidský vstup.

Prvotní analýzy zvládnou už různé softwarové balíčky, ale jakmile analyzovaný scénář má nějaká svoje specifika, tyto modely se začínají „sypat“.

Kdybyste se měl znovu rozhodovat o tom, jakou profesi si vyberete, byla by to stále datová analýza? 

Jiří Zezula: Jednoznačně. Ačkoli jsem po studiích začínal jako grafik specializující se na flash a vektorovou grafiku, následně jsem se přesunul k práci PHP programátora a specialisty na integraci, nikdy jsem nelitoval své mírně klikaté kariérní cesty, která mě nakonec dovedla k datové analytice.

Mimochodem, během studií jsem z databázových systémů a algoritmizace právě neprospíval a tato témata mi přišla neuvěřitelně nudná. (smích)

Využíváte v praxi nástroje umělé inteligence? A jaký obecně zaujímáte k AI postoj?

Jindřich Les: AI je téma, které třese celým světem a nejen technologickým, v mém dennodenním životě mi umožňuje realizovat nápady a prototypy v krátkém čase, do kterých bych se třeba jinak nepouštěl. Za mě je tedy například ChatGPT jak v profesním, tak v osobním životě již nedílnou součástí a kdokoliv, kdo AI nevyužívá, je v nevýhodě v dnešní informačně založené společnosti.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Přicházejí k Vám do týmu i nováčci v oblasti datové analýzy? Prozradíte nám, s jakými obtížemi se v začátcích kariéry nejčastěji potýkají?

Jiří Zezula: Samozřejmě jsem měl možnost zaučovat i naprosté nováčky v oblasti datové analýzy. Je pravdou, že začátečníci často bojují s několika specifickými výzvami. Jednou z nejčastějších obtíží je abstrakce datových modelů a správnost jejich návrhu vzhledem k řešené problematice. Pro někoho, kdo je v oboru nový, může být návrh efektivního a funkčního datového modelu komplikovaný.

Kromě toho nováčci stojí před poměrně strmou křivkou znalostí, které je třeba si osvojit v krátkém časovém období. A to nezahrnuje jen technické dovednosti a nástroje, ale také nepřeberné množství interních informací, zákonitostí a specifik našich systémů a procesů.

Nicméně, i přes tyto výzvy je skvělé sledovat, jak se nováčci vyvíjejí, rychle se učí a stávají se cennými členy našeho týmu. Je to proces, který dokáže být obrovským zadostiučiněním, když všechny znalosti konečně zapadnou na svá místa a nový kolega se stane plnohodnotným a efektivním členem týmu. 

Povedete u nás kurz pro začínající datové analytiky. Co byste jim chtěl během přednášek předat? 

Jindřich Les: Chtěl bych, aby účastníci kurzu neodcházeli pouze s tím, že datová analýza je nějaký souhrn metod ke zkoumání dat, ale že analytické myšlení je jeden z pohledů, jak je možné se dívat na svět a možnost, jak dát okolnímu chaosu nějaký řád.

Co byste poradil svému mladšímu já, kdybyste dnes začínal v oboru?

Jiří Zezula: Poradil bych si, abych více sledoval nové technologie a trendy, nevynalézal znovu kolo, ale učil se od jiných a zkušenějších. Také abych měl více odvahy pustit se hlouběji do věcí, které jsem vnímal jako složité a komplexní. A i když to občas neneslo ovoce, vždy to nakonec byla cenná zkušenost a časem všechno zapadlo na své místo.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4. března 17. dubna
Jiří Kohout