3 tipy na měření úspěchu v agilních projektech | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

3 tipy na měření úspěchu v agilních projektech

Jak pomáhají vašemu týmu k dosahování lepších výsledků nástroje jako Burndown Chart, Velocity a Lead Time?

1198-cover-66a749ef30478822227450.webp

Co je agile, kde se vzala agilní metodika a jaké jsou její základní hodnoty, jsme si ujasnili v článku Je vaše projektové řízení nuda, nebo agile?

Připomeňme si nejprve hlavní výhody. Agilní přístup k projektovému řízení se odlišuje od tradičních metod zejména tím, že klade důraz na pružnost, adaptabilitu a spolupráci. Jedná se o způsob řízení projektů, který podporuje rychlou a flexibilní reakci na změny a zahrnuje neustálou spolupráci se zainteresovanými stranami a kontinuální zlepšování.

Agilní metodika se často používá v softwarovém vývoji, ale její principy lze aplikovat i v jiných typech projektů. Cílem je zefektivnění procesů a pružné reagování na požadavky zákazníků*nic a také na měnící se tržní podmínky. Tím se zajišťuje, že výsledný produkt nebo služba neustále reflektuje aktuální potřeby trhu.

Agile přináší výhody

Agilní projektový management předpokládá, že požadavky se mohou během projektu měnit, a systém je proto navržen tak, aby byl dostatečně flexibilní a umožňoval snadné zapracování těchto změn. To je výrazně odlišné od tradičních metod, které vyžadují, aby byly všechny aspekty projektu pevně definovány na jeho začátku.

Agilní metodika také zdůrazňuje důležitost týmové práce a komunikace. Týmy pracující agilně jsou obvykle menší, což zlepšuje koordinaci a usnadňuje pravidelnou komunikaci. Pravidelné setkání, známé jako daily stand-ups nebo scrum meetings, pomáhají udržovat členy týmu informované o postupech a potřebách projektu.

Cílem agile je tedy nejen dodat kvalitní výsledek, ale také udržovat vysokou míru spolupráce mezi projektovým managementem a klientelou. Tento přístup usiluje o to, aby výsledný produkt neustále odpovídal aktuálním potřebám a byl co nejlepší. Agilní řízení není jen o plnění úkolů, ale o vytváření hodnoty a adaptabilitě v neustále se měnícím prostředí.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Agile, úspěch a metriky

Agilní metodika a její zavádění přináší také výzvy, především vytvoření a integraci vhodných metrik, které pomáhají měřit a zlepšovat výkon týmu. Jako jeden z důležitých bodů zmiňuje metriky také Martin Fiala, expert na agile, v rozhovoru Jak přizpůsobit agilní metodiku projektu? Agilní projektový management má více možností, zde jsou tři z nich:

1. Burndown Chart

Burndown Chart je grafický nástroj používaný během agilního vývoje projektu. Graf znázorňuje množství práce, která byla dokončena v rámci jednoho sprintu, a ukazuje zbývající práci. Vizualizace pracovního tempa pomáhá týmu, aby si udržel konstantní rychlost a efektivitu při plnění úkolů. Navíc se Burndown Chart používá k předpovídání pravděpodobnosti, jestli tým dokončí svou práci v čase, který má k dispozici.

Na vodorovné ose (x) je čas (intervalem je jeden sprint) a na svislé ose (y) je množství zbývající práce (jednotkou je story point, úkol nebo hodina). Název grafu je odvozen od „spálené“ (burndown) práce. 

Příklad grafu ukazuje projekt naplánovaný na šest sprintů a 360 story pointů práce. Zdroj: www.mountaingoatsoftware.com

Burndown chart ukazuje, že tým zahájil projekt, který byl naplánován na šest sprintů. Začali s 360 story pointy práce. Aby dokončili projekt během šesti sprintů, plánovali zvládnout průměrně 60 story pointů za sprint. První sprint proběhl dobře a dokončili 90 story pointů, čímž jim zůstalo 270. Zdroj: www.mountaingoatsoftware.com.

Jak Burndown Chart funguje

Startovní bod: Na začátku sprintu nebo projektu je zaznamenáno celkové množství práce.

Denní aktualizace: Každý den se aktualizuje zbývající množství práce.

Ideální linie: Úsečka ukazuje rovnoměrný pokles zbývající práce až k nule na konci sprintu nebo projektu.

Skutečný výsledek: Pokles může být nad nebo pod ideální linií, což ukazuje, zda tým pracuje rychleji nebo pomaleji, než bylo plánováno.

Výhody Burndown Chart

  • Přehlednost: Jasná vizualizace umožňuje týmu vidět progres v reálném čase.
  • Identifikace problémů: Graf pomáhá identifikovat překážky a problémy v rané fázi.
  • Motivace týmu: Tým vidí svůj pokrok a je motivován k udržení nebo zvýšení produktivity.

2. Velocity

Další významná metrika, kterou agilní projektový management využívá, se nazývá Velocity. Ukazuje, kolik toho tým zvládl během jednoho sprintu. Měří se obvykle ve story pointech odpracovaných za jeden sprint.

Velocity je v agile užitečná pro plánování a odhadování, jak rychle může tým pracovat na budoucích úkolech. Pomáhá v nastavování realistických cílů a časových rámců.

Jak Velocity funguje

Dokončená práce: Na konci každého sprintu tým zaznamená počet dokončených story pointů nebo úkolů.

Průměrná hodnota: Po několika sprintech se vypočítá průměrná velocity, což je průměrné množství práce dokončené během sprintu.

Plánování budoucích sprintů: Tým používá průměrnou velocity k odhadu, kolik práce mohou realisticky dokončit v nadcházejících sprintech.

Výhody Velocity

  • Prediktivní plánování: Pomáhá týmu předpovídat jeho budoucí možnosti.
  • Hodnocení výkonu: Poskytuje měřítko pro hodnocení výkonu týmu v čase.
  • Optimalizace procesů: Identifikace dlouhodobých trendů i výkyvů pomáhá při zlepšování výkonnosti týmu.

Doporučujeme přečíst:

1184-preview-6686842ef2a68388335784.webp

Vyřešit problém nebo změnit svůj postoj k němu: 2 způsoby, jak se vypořádat se stresem

Číst

 

3. Lead Time

Lead time v kontextu agile označuje časový úsek mezi zadáním úkolu nebo požadavku a jeho kompletním dokončením. Jedná se o důležité měřítko pro sledování efektivity a rychlosti dodávání hodnoty zákazníkům*nicím. Čím kratší je lead time, tím rychleji tým reaguje na požadavky a změny, což znamená spokojenější nakupující.

Jak Lead Time funguje

Zadání úkolu: Lead time začíná ve chvíli, kdy je úkol nebo požadavek zaznamenán.

Práce na úkolu: Během této fáze tým pracuje na úkolu, což zahrnuje analýzu, vývoj, testování a případné opravy.

Dokončení úkolu: Lead time končí, když je úkol kompletně dokončen a připraven k nasazení nebo dodání zákazníkovi*nici.

Výhody Lead Time

  • Měření efektivity: Umožňuje týmu měřit a analyzovat efektivitu při plnění úkolů.
  • Zlepšení procesů: Slouží k odstranění překážek, které zpomalují dokončení úkolů.
  • Viditelné výsledky: Zkrácení lead time znamená nejen rychlejší dodání, ale také lepší schopnost reagovat na změny.

Jaké nástroje používáte? 

Měření úspěchu není v agile jen o sledování postupu, ale také o porozumění, jak efektivně tým pracuje a reaguje na výzvy. Využití vhodných metrik a nástrojů výrazně pomáhá týmům, aby se neustále zlepšovaly, což je smyslem agile.

Agilní metody jsou v dnešní době základem mnoha projektových týmů, které chtějí být flexibilní, rychle reagovat na změny a efektivně plnit vytyčené cíle. Ale jak skutečně posoudíte, zda je váš projekt úspěšný? Nejedná se jen o dodání produktu včas, ale také o to, jak efektivně tým pracuje během celého procesu.

Využijte vhodné nástroje a podpořte váš tým v práci na projektu díky lepší motivaci, rychlejší identifikaci problémů, kvalitnějšímu plánování, pravidelné optimalizaci procesů a objektivnímu hodnocení výkonu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Projektové řízení»
Business a management
Vede Martin Fiala
22. srpna 1. října
Martin Fiala