Jak si najít práci jako junior? 3 praktické tipy od úspěšné CEO | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak si najít práci jako junior? 3 praktické tipy od úspěšné CEO

Chcete uspět u pohovoru do prvního zaměstnání? Klíčem je pečlivě vybraná praxe, sledování akčních lídrů a mentoring s lidmi z oboru.

1231-cover-66deb550e8342721665008.gif

Hledání první pracovní příležitosti bez předchozích zkušeností připomíná začarovaný kruh. Firmy často vyžadují kandidáty s praxí, ale kde ji získat?

Fungující strategie začíná už ve škole. Úspěšný start kariéry neznamená čekat s rukama v kapsách až na první pracovní nabídku po ukončení studia. Naopak, čím dříve se vrhnete se sbíráním zkušeností a kontaktů, tím lépe. Vyhnete se později nepříjemnému problému, jak si najít práci.

Jedním z nejlepších způsobů k získání náskoku na pracovním trhu, je cílený výběr praxe během studia a také sledování inspirativních lídrů ve vašem oboru. Tato kombinace vám nejen pomůže nabrat cenné zkušenosti, ale také se dozvíte, jak úspěšní lidé přemýšlejí a pracují.

Jak se dostanete co nejblíže k CEO a vyzkoušíte si v praxi, co vám jde? Pro mnoho mladých lidí se stává řešením cesta přes startupy a mentoring. Startupové prostředí nabízí jedinečnou možnost ponořit se do práce a rychle se učit, zatímco mentoring poskytuje nezbytnou podporu a vedení. Co urychlí váš profesní růst a pomůže vám v budoucnu s úspěšným startem kariéry prozrazuje zakladatelka úspěšné firmy.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Hledejte zkušenosti a práce se objeví

Trápí vás otázka, jak si najít práci? Pojďme se podívat, jak vypadá práce pro absolventy z druhé strany. Takto přistupuje k nováčkům Petra Doubková, CEO a zakladatelka startupu EcoHaus:

„Já nabírám i studenty*ky na roční praxi. Je to velká dřina, protože nic neumí, ale když projeví drive a ochotu se učit, tak moc ráda do takové spolupráce jdu.

Téma praxí je mi hodně blízké. Mám v kanceláři slečnu, která si u nás prošla roční stáží. Teď tady pracuje na full time. Přišla k nám a nevěděla, co ji baví. Nechala jsem ji dělat úplně všechno a na základě měsíčních reportů, kdy mi vyplňovala, co jí dělá radost a co ji naopak vůbec nebaví, tak jsme ji pomalu profilovali. Nakonec se našla ve financích a našla se i v procesech.

Takže to je i ten důvod, proč to dělám. Dělá mi radost, takhle někomu pomáhat. Když jsem brala studentku na praxi, dělala jsem ji svým způsobem roční mentoring. Musím říct, že to byla velmi obohacující část mého života. Každý zakladatel firmy na to nemá čas. Ale já jsem tomu dala hrozně moc a těší mě, jaký člověk se z ní stává, že nešla makat do korporátu jako ostatní mladí, ale vybrala si práci, která je velmi rozmanitá a hodně jí přinese.“

Vyzkoušejte si, co vás baví 

V čem chybují mladí uchazeči*ky u pohovoru? „Chybují úplně ve všem. Jsou zbytečně moc stydliví a rozklepaní, a proto se snažím vést pohovor v přátelském duchu. Osobnost je to, co mě na člověku nejvíc přitáhne a vyberu si ho do firmy.

Ještě doplním, že zrovna dnes jsme měli na pohovoru jednu kandidátku, která má roční praxi na Technické univerzitě na informačním managementu ve třetím ročníku. To mi přijde velmi přínosné a oceňuji, že to ta škola dělá.

Sama jsem řekla slečně, že chápu, že nic neumí a zeptala jsem se jí na otázku, jestli je ochotná se všechno naučit. A ona odpověděla, že ano. U nás to teď funguje tak, že já jako CEO už nemám prostor někoho učit, ale je to hodně o samostudiu a vlastní proaktivitě.

Ještě dodám, že my ve firmě děláme měsíční follow upy a já se vždy každého ptám, co ho bavilo ten daný měsíc a co ne. Děláme různé přesouvačky, protože my jsme kolektiv mladých lidí. Já opravdu chci, aby každý dělal, co ho nejvíc baví, protože v tom bude přirozeně nejlepší.

Je důležité mít takový ten všeobecný přehled, kde ve startupu každý dělá všechno, nebo je ideální, aby si prošel každým odvětvím a od všeho věděl něco. A tím pádem z něj bude člověk, který je vážně schopen kritického myšlení v jakékoliv situaci.“

Začněte co nejdřív

Práce pro absolventy se nehledá snadno, připravte se proto co nejdřív. Petra Doubková k tomu říká: „Už na střední škole jsem se pečlivě rozhodovala, kam půjdu na praxi. Měli jsme na obchodce měsíční praxi. Našla jsem firmu, která mě zaujala, naučila jsem se tam hrozně moc a nasála jsem tam tu vášeň k podnikání.

Hodinová odměna byla nízká, ale ty peníze mi byly úplně jedno, líbil se mi kolektiv a to, jak jsem získala podnikatelského ducha, to bylo úplně nejlepší!

Doporučovala bych každému juniorovi*ce, dokud nemá žádné závazky, ať jde za CEO v daném sektoru, který ho zajímá, a ať pro něj*ni jde pracovat klidně zadarmo na měsíc.

Protože od CEO dostane takové zkušenosti, takové know-how, že z toho může čerpat celý život. Měla jsem tenhle mindset, když jsem si na střední škole vybírala praxi. Chtěla jsem být co nejblíž zakladateli, pochopit ho a odnést si co nejvíc z jeho myšlení.“

Doporučujeme přečíst:

preview-662a317718565386964452.webp

Řekněte nám něco o sobě: co chtějí náboráři slyšet od kandidátů

Číst

Nadšení vede k výsledkům

Petra Doubková vyřešila otázku, jak si najít práci, po svém. V roce 2022 vyhrála startupovou soutěž na Technické Univerzitě v Liberci. Její startup EcoHaus získal o rok později ocenění ministerstva průmyslu a obchodu. V roce 2024 se Petra začala věnovat mentoringu, aby podpořila další kreativní lidi nadšené do podnikání.

Jedním z nejzajímavějších zážitků, které jí podnikání přineslo, bylo setkání s prezidentem Petrem Pavlem. Akce se konala na podporu mladých podnikatelů*ek. Startup přitom Petra založila bez investorů, když se jí podařilo vybrat na platformě Hit Hit ve dvou kampaních jeden milion korun.

Jak je vidět, hraje mindset a nadšení velkou roli jak v kariéře, tak v podnikání. Ostatně během praxe je možné rozmyslet si směr a začít nakonec raději s vlastním byznysem. Podobně jako Petra se ve startupech prosazuje stále více žen.

Štěstí přeje připraveným

Problém, jak si najít práci, přestane vypadat tak neřešitelně, když se na něj včas připravíte. Pokud se vám podaří získat praxi v dynamickém startupovém prostředí, získáte příležitost pracovat na různých projektech a osvojit si dovednosti, které vám pomohou při hledání první práce.

Mentoring vám pak poskytne cenné rady a zpětnou vazbu. Pomůže vám překonat výzvy, které před vámi stojí. Pokud jste připraveni investovat čas a energii do svého rozvoje, tato kombinace vám otevře dveře k úspěšné kariéře, a to i bez dlouholetých zkušeností. Sledování úspěšných lidí vám může ukázat, jak si najít práci, která odpovídá vašim ambicím.

Ještě jednu věc můžete udělat a podpořit tak vaše šance na získání vysněné práce. Věnujte se průběžně doplňování znalostí ve vašem oboru. Aktuální poznatky z praxe se nejsnáze dozvíte v online kurzech. Vybírejte si kurzy, které vede zkušený lektor*ka. Důležitá jsou také živá vysílání jednotlivých lekcí a možnost klást vyučujícím otázky. Součastí některých kurzů bývají také rady, jak si najít práci tak, aby rezonovala s vašimi hodnotami a cíli.

Pamatujte si, že nejdůležitější je váš zájem a ochota se učit – ostatní přijde časem. Mnozí lidé zjistí, jak si najít práci svých snů, až když začnou sledovat úspěšné vzory ve svém oboru. Vyhlédněte si, kam půjdete na praxi, najděte si mentora*ku a vzdělávejte se v kvalitním online kurzu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!