Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Modernizace vzdělávání: Co spojuje zahraniční studijní pobyty a online kurzy?

Lucia Klimková, CEO platformy Education.cz, o tom, jak mladé lidi formuje studium v zahraničí a jak je taková zkušenost připraví do kariérního života.

1235-cover-66e7f02f04d3c553814867.webp

Kam mladé studenty posune studium v zahraničí? A kam se dostanete díky online kurzům? Ptáte se, co právě tyhle dvě alternativy vzdělávání spoluje? Možná jen to, že občas je třeba zvolit pro získávání nových zkušeností a znalostí jinou než klasickou cestu.

Laba pomáhá na cestě za vysněnou kariérou, ale je to také studium v zahraničí, které vás na vaši novou cestu skvěle připraví. Podle Lucie Klimkové, CEO platformy Education.cz, je studium v zahraničí zkušeností, která vás vybaví kvalitními, a pro dnešní dobu kruciálními, soft skills, jako je například kritické myšlení.

A právě proto, že Education.cz i Laba posouvají hranice klasického vzdělávání, jsme spojili síly. Online vzdělávání i studium v zahraničí jsou něčím, co se v dnešním (moderním a globálním) světě nosí. Obojí totiž demonstruje, že pokud chcete něco (na)víc, jste schopni podniknout extra kroky.

V Laba nabízíme online kurzy, které vedou profesionálové z praxe. Education.cz svým klientům nabízí nadstandardní služby a jedinečnou zkušenost. Pracují s mladými lidmi, kterým pomáhají vycestovat do světa, aby bez ohledu na své současné bydliště našli školu, kde se mohou naplno věnovat rozvoji svých silných stránek.

Jak moc důležité je kombinovat typy vzdělávání?

Na začátek si připomeňme, proč je vlastně vzdělání potřebné. Jedná se o souhrn znalostí, dovedností a také schopností, jenž získáváme skrze vzdělávání, studium a výuku vlastně celý svůj život. O důležitosti jeho role nemusíme polemizovat – má zásadní vliv na osobní rozvoj, ekonomický rozvoj a s ním spojené blaho společnosti. 

„Pro život, ne pro školu se učíme.“ – Seneca

Mnozí se spokojí s tradičním typem vzdělávání, někteří v něm ale něco postrádají. Následně pak volí další možné alternativy – pro studenty na středních školách je to mnohdy právě výjezd na studijní pobyt do zahraničí. Z takového pobytu budou studenti opravdu benefitovat, zkušenost je totiž připraví na pracovní život a vybaví je mnoha cennými dovednostmi.

Možná se teď (znovu) ptáte, v čem je vlastně kombinování různých typů vzdělávání přínosné. Obě zmíněné varianty představují unikátní příležitosti pro rozvoj dovedností, a to zejména díky přístupu k různorodým metodám učení a prostředí. Online kurzy představují flexibilní formu (samo)studia s přístupem k aktuálním informacím a odborníkům z celého světa. Studium v zahraničí zase rozvíjí mezikulturní kompetence, jazykové dovednosti a poskytuje osobní zkušenost v globálním měřítku.

Oba způsoby studia otevírají dveře k novým (a budoucím) pracovním příležitostem, navíc rozšiřují profesní síť. Jak certifikáty z online kurzů, tak i studium v zahraničí představují cenné body na vašem CV. 

Modernizace a proměna vzdělávání

Tak, jako se vyvíjí celý svět a s ním i spojené technologie, mění se i vzdělávání. S proměnou samozřejmě souvisí i nárůst nároků na studenty, a možná mladé lidi obecně. Avšak je důležité poznamenat, že modernizace neprobíhá tak rychle a účinně, jak bychom chtěli (alespoň v České republice). 

V českém kontextu je cílem větší integrace technologií do výuky, rozvoj digitálních kompetencí u žáků i učitelů a zvýšení flexibility vzdělávacích programů. Studie OECD z roku 2020 ukázala, že český vzdělávací systém potřebuje více investic do technologií a přístupu k moderním metodám výuky, aby se zlepšila připravenost studentů na trh práce​.

Aktuální proces modernizace je součástí většího plánu, který zahrnuje reformu kurikula, vybavení škol moderními technologiemi a podporu profesního rozvoje pedagogů. To vše probíhá v souladu se Strategií 2030+, která klade důraz na rozvoj informatického myšlení a digitální gramotnosti. 

S přihlédnutím k těmto nadcházejícím změnám je pro studenty důležité posouvat se kupředu a neztratit svou konkurenceschopnost, až se posunou na trh práce. Pracovat na své kredibilitě, získávat nové znalosti, dovednosti, zkušenosti a také držet krok s rychle se měnícím digitálním prostředím dnešního světa? I to jsou nároky dnešního vzdělávacího systému.

„Oblast vzdělávání, která byla dlouhou dobu poměrně rigidní, musela v poslední dekádě projít zásadními změnami a přizpůsobit se externím vlivům. Flexibilita ve vzdělávání, využívání technologií či individuální přístup, které byly v minulosti spíše výjimečné, se nyní stávají nezbytností.

Technologické inovace, globalizace a měnící se potřeby pracovního trhu způsobily, že vzdělávací systém musí reagovat na tyto změny. Online kurzy, hybridní vzdělávání, důraz na kritické myšlení a praktické dovednosti přetvářejí způsob, jakým se dnes učí,“ říká o nutné proměně vzdělávání Lucia Klimková, CEO platformy Education.cz.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Jaké další změny a trendy v oblasti vzdělávání zaznamenala?

„Celkově lze říci, že rozdíl mezi fyzickým a digitálním světem se stále více stírá, což platí i pro oblast vzdělávání. Ačkoli studenti nadále navštěvují a budou navštěvovat tradiční školy, hybridní model výuky, integrace technologií, online komunikace, zapojení umělé inteligence a další alternativy mění svět vzdělávání. Tento posun se týká jak teenagerů, tak celoživotních studentů.

Očekává se, že zapojení technologií učiní kvalitní vzdělání dostupnějším, a to jak z hlediska nákladů, tak i času. Virtuální třídy umožňují studentům zapojit se do vědeckých experimentů, cestovat do různých koutů světa či vesmíru nebo si vyzkoušet, jaké by to bylo stát se chirurgem. A to vše z pohodlí třídy nebo domova za relativně nízké náklady a s možností opakování učení dle potřeby.

Větší nároky jsou a budou kladeny i na učitele. Pedagogové se musí učit pracovat s novými technologiemi a správně je integrovat do výuky. Zároveň pro ně bude stále náročnější najít správný poměr mezi technologickým zapojením a osobní interakcí, aby bylo zajištěno například budování sociálních dovedností, týmové práce či komunikačních schopností.

Dnešní studenti nechodí do školy jen proto, aby získali znalosti, které jim vydrží celý život pro jedno povolání, které si nyní zvolí. Školy dnes musí připravovat jedince, kteří budou flexibilní v myšlení a připravení se učit po celý život.

Myslím, že tyto trendy jsou viditelné jak v zahraničí, tak u nás. Rozdíl je především v rychlosti a kvalitě zavádění změn a v připravenosti pedagogů. Je také důležité zmínit očekávání rodičů a studentů, kteří v zahraničí často požadují vyšší standardy a nespokojí se s průměrem. To v konečném důsledku zvyšuje standard vzdělávání.“

Doporučujeme přečíst:

1231-social-66deb5510b308684826963.gif

Jak si najít práci jako junior? 3 praktické tipy od úspěšné CEO

Číst

V hlavní roli studium v zahraničí 

O tom, jak moc důležité vlastně je rozšiřovat si obzory, poznávat jiné kultury a obecně být součástí globálního světa, vzniklo mnoho studií. Studující, kteří do zahraničí vyrazí, mají jednoduše výhodu a náskok před ostatními spolužáky. To ostatně potvrzuje i Lucia Klimková:

„Studenti, kteří studují v zahraničí, získávají neocenitelné dovednosti, jako je schopnost samostatnosti, adaptabilita, interkulturní komunikace a širší globální pohled na svět. Kromě toho se učí efektivně řešit problémy a pracovat v multikulturních týmech, což je zásadní pro dnešní globalizovaný pracovní trh.

Studium v zahraničí je učí, jak se přizpůsobovat novým výzvám, což výrazně rozvíjí jejich osobnost a sebevědomí. Tyto zkušenosti jim poskytují konkurenční výhodu v kariéře – zaměstnavatelé oceňují schopnost zvládat mezinárodní výzvy, chápat různé kultury, být flexibilní a ukázat, že byli schopni čelit výzvám.“

Dodává také, že v Education.cz používají osobnostní diagnostiku, která sleduje, jaký pokrok studenti během studia v zahraničí udělali. Diagnostiku absolvují před odjezdem a následně po návratu a zjišťují, v jakých kompetencích a v jaké míře se zlepšili. Data aktuálně plánují zkoumat ve spolupráci s odborníky – zajímají je výsledky ve vztahu k jejich budoucímu zaměstnání.

Jakou roli v otázce studia v zahraničí hrají české vzdělávací instituce? Jak mohou studenty co nejlépe připravit? 

„Nejlépe tím, že jim nabídnou kvalitní jazykové vzdělání, zejména v angličtině, a podpoří je v rozvoji kritického myšlení a sebevědomého vystupování. Důležité je také vzdělávání v oblasti interkulturní komunikace, aby se studenti dokázali přizpůsobit různým kulturám a prostředím.

Ochota a zájem českých středních škol podporovat studenty ve studiu v zahraničí jsou velkým tématem. Čeští studenti a studentky se občas potýkají s komplikacemi před odjezdem na zahraniční školy. Po návratu je totiž často čeká velké množství srovnávacích zkoušek nebo opakování ročníku, který během studia v zahraničí vynechali. Neexistuje jednotná metodika, která by školám určovala, jak přistupovat ke studentům, kteří se rozhodnou část svého studia strávit v zahraničí. To záleží na rozhodnutí vedení školy. 

Mám pocit, že si ředitelé českých škol často neuvědomují, čím studenti, kteří odcházejí do zahraničí, procházejí. Vyžaduje to odvahu, odhodlání, ambici, vizi a určitou míru rizika, protože během pobytu jsou studenti neustále vystaveni novým věcem, podnětům a někdy i náročným situacím.

Musí se umět přizpůsobit, komunikovat v cizím jazyce, začlenit se do nového kolektivu, naučit se respektovat odlišnosti a naučit se mluvit za sebe. Objevují hodnoty, které budou pro jejich budoucí život důležité. Je to jedna z největších škol, které v životě projdou. Není to výlet. Proto je škoda, když cestu studenta za jeho osobním rozvojem překazí byrokracie nebo neochota vedení české školy.“

Chcete-li se jako studující dozvědět o možnostech studia v zahraničí, spojte se s Education.cz. A ideálně se zúčastněte jejich EduFestivalu, který proběhne 1. října 2024. Získáte na něm přehled o možnostech, můžete se zúčastnit zajímavých workshopů i přednášek a připravit si plán svého vycestování za studiem.

V čem je EduFestival specifický? A jakou roli doopravdy hraje v rozhodovacím procesu studentů při výběru zahraniční školy?

„EduFestival je jedinečný tím, že poskytuje studentům a rodičům přímý kontakt se zástupci zahraničních škol, univerzit a vzdělávacích institucí. Je to platforma, kde si mohou osobně vyslechnout informace o jednotlivých programech, přijímacím procesu a životě v dané zemi.

Tímto způsobem EduFestival pomáhá při jejich rozhodování a odpovídá na otázky, které si potenciální uchazeči často kladou. Navíc nabízí cenné rady a tipy, jak se připravit na úspěšné přijetí a adaptaci v zahraničí. Je to neocenitelná příležitost pro studenty, aby získali jasnou představu o tom, co mohou od konkrétní školy očekávat, a pomáhá jim v důležitém rozhodovacím procesu.“ 

Plánujete v budoucnosti nějaké nové iniciativy nebo služby v rámci platformy Education.cz, které by mohly ještě více podpořit studenty?

„Stále pracujeme na rozšíření naší nabídky, abychom studentům poskytli více možností. Plánujeme organizovat poznávací zájezdy na školy, které máme v nabídce, a rozšířit nabídku o krátkodobé programy pro dospělé profesionály. V budoucnu chceme také více zkoumat propojení osobnostního rozvoje a jeho vliv na budoucí kariéru studentů v praxi.“ 

Měňte životy k lepšímu. Vzdělávejte se v Česku s námi a v zahraničí s Education.cz.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!