Co mají společného online kurzy a studium v zahraničí? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co mají společného online kurzy a studium v zahraničí?

Lucia Klimková, CEO platformy Education.cz, o tom, jak studium v zahraničí otevírá lidem nové kariérní možnosti.

830x350-64df4062dbbd1553387727-min-657c5df8bf264387234170.jpg

Někdy se paralela hledá obtížně, jindy ji máte přímo na očích. Tady jde o ten druhý případ. 

Online kurzy i studium v zahraničí jsou totiž rozšířením standardních možností, které nabízí klasický systém. Obě formy vzdělávání vám otevřou svět nových možností a zajistí náskok na trhu práce nebo v podnikání.

U nás v Laba se snažíme pomáhat lidem překonávat překážky, se kterými se mohou setkat v tradičním systému. Například omezení daná geografickou polohou, časovými možnostmi nebo potřebou zachování komfortu a soukromí v průběhu studia. 

Education.cz jsme si za partnery vybrali právě proto, že svým klientům také zprostředkovávají nadstandardní služby a jedinečnou zkušenost. Pracují s mladými lidmi, kterým pomáhají vycestovat do světa, aby bez ohledu na své současné bydliště našli školu, kde se mohou naplno věnovat rozvoji svých silných stránek. 

Kvalitní studium v zahraničí doslova mění životy. K lepšímu

Je to víc než jen akademická zkušenost. Studium na kvalitní zahraniční střední nebo vysoké škole otevírá studentům cestu k novým příležitostem. Ať už se jedná o navazující studium, nebo získání zaměstnání v zahraničí.

Zdaleka však nejde pouze o zážitky a poznávání nové kultury. Pětice uznávaných autorů (Adam D. Galinsky, William Maddux, Jackson G. Lu, Otilia Obodaru, Hajo Adam) ověřovala hypotézu, že studium v zahraničí skutečně mění osobnost člověka. Z výsledků šesti provedených studií vyplývá, že tato zkušenost reálně zvyšuje „jasnost pojetí sebe sama (self-concept clarity)“. 

Studijní pobyt v zahraničí tak vám nebo vašim dětem pomůže nejen rozvinout důležité hard skills (schopnost používat cizí jazyk na každodenní bázi, formální znalosti), ale také doslova změní způsob, jakým vnímáte sebe sama.

„Jasně a sebejistě definované, vnitřně konzistentní a časově stabilní chápání sebe sama vede k vyšší životní spokojenosti a lepšímu plnění profesních cílů.“

– Adam D. Galinsky, William Maddux, Jackson G. Lu, Otilia Obodaru, Hajo Adam

Položili jsme proto pár otázek generální ředitelce Education.cz, Lucii Klimkové. Její práce spočívá v tom, že pomáhá mladým lidem a jejich rodinám plnit sny o studiu v zahraničí. Byla ochotna sdílet s námi své názory, zkušenosti a pochopení toho, jak může studium v zahraničí pozitivně ovlivnit životy studentů. 

Víme, že máte osobní zkušenost se studiem na zahraniční střední škole. Jak jste tehdy zvládala tu obrovskou změnu spojenou s dlouhodobým vycestováním bez rodičů? 

Začátek byl samozřejmě náročnější. Všechno je nové, prostředí, lidé kolem vás, nonstop kolem sebe slyšíte angličtinu a to je velká změna. Zvykla jsem si na to ale rychle a po pár týdnech jsem se začala v USA cítit jako doma. Měla jsem velkou podporu od rodiny, za což jsem vděčná. 

Hodně mi pomohlo i to, že škola byla jednoduše hodně zajímavá. Studovala jsem předměty, které mě bavily, prostředí školy bylo příjemné a komunita otevřená novým mezinárodním studentům. Jako celek je tato zkušenost pro mě velmi důležitá a měla dopad na mojí osobnost a budoucnost.

Promítl se rok studia na střední škole v Americe nějak do vašeho osobního a profesního rozvoje?

Určitě, třeba jen tím, že jsem si osvojila angličtinu na úplně jiné úrovni. Po střední škole jsem se pak rozhodla pro studium v angličtině i na vysoké škole v České republice. Kromě toho mi studium v USA už na střední pomohlo se osamostatnit. 

Zahraniční zkušenost pak byla výhodou i při hledání práce, protože jsem se rozhodla pro pozici v mezinárodní firmě v oddělení HR, kde byl důležitý nejen cizí jazyk, ale i soft skills, odvaha, kritické myšlení a schopnost se ozvat a prosadit svůj názor. 

Zkušenost z USA vám úplně změní pohled, jakým se na věci díváte. Začnete přemýšlet jinak, odvážněji a globálně. To je něco, co českým a slovenským studentům často chybí, a přitom zaměstnavatelé to velmi oceňují. Jsem přesvědčená o tom, že moje zkušenost ze zahraničí měla co dělat s tím, že jsem svoji první manažerskou roli dostala už v 25 letech.

Co byste vzkázala studentům, kteří třeba o studiu v zahraničí uvažují?

V případě, že je to jen trochu láká, určitě bych jim doporučila překonat obavy, pokud nějaké mají, a jít do toho. Je to příležitost posunout se v mnoha ohledech, od rozvoje osobnosti po možnost věnovat se vlastním koníčkům a talentům na špičkové úrovni. 

Na středních školách v USA se budou rozvíjet nejen akademicky, ale i ve sportu, vědě nebo v umění, budou budovat neocenitelné vztahy s lidmi z celého světa. Kromě toho je to podle mého názoru konkurenční výhoda na trhu práce a rozšíření vlastních obzorů. 

A máte radu pro rodiče, kteří mohou trpět určitými obavami, když své dítě posílají na internátní školu? 

V prvé řadě jsou obavy rodičů normální a setkáváme se s nimi poměrně často. Přirozeně bych doporučila najít si agenturu, které může rodina důvěřovat a která je provede celým procesem od výběru školy po nákup letenky a je jejich partnerem i v době studia. 

Doporučila bych, aby se rodiče soustředili na benefity, které taková zkušenost jejich dětem přináší. Je dobré si zvážit, co může studium v zahraničí studentům přinést a co vzít. Z mojí vlastní zkušenosti, stejně jako ze zkušenosti našich klientů, vím, že výhody vysoko převažují.

Jak pomáháte studentům a rodičům překonat výzvy spojené se studiem v zahraničí? Popíšete nám vizi platformy Education.cz?

Chceme být pro naše rodiny partnerem a poskytnout jim potřebné informace a servis k tomu, aby využili potenciálu, který studium v zahraničí otevírá. Pomáháme studentům i jejich rodičům se zorientovat v dostupných možnostech, ale i rozhodnout se pro tu správnou variantu.

Hledáme školy splňující představy i podmínky, které umožní konkrétním studentům a studentkám se rozvíjet, najít jejich talent a silné stránky a na nich pracovat.

Chceme celý proces rodinám co nejvíc usnadnit, ale zároveň si být jistí, že jsme našli správný „match“. Naše partnerské školy známe osobně a pravidelně je navštěvujeme. Dokážeme tak dobře zhodnotit, která škola je vhodná pro kterého studenta. Dáváme si záležet na tom, aby škola studentům seděla a přinášela jim hodnotu, kterou očekávají, protože studium v zahraničí je podle nás svého druhu investice, která se jim v budoucnosti vrátí. 

Končí vaše práce potvrzením přijetí studenta na vybranou školu nebo poskytujete i další doprovodné služby?

Určitě nekončí, s našimi studenty jsme v kontaktu i v průběhu studia a jak studenti, tak rodiče se na nás mohou kdykoli obrátit. Moc rádi také sledujeme příběhy našich studentů a dopad téhle zkušenosti na jejich životy.

Kromě toho jsme ale postupně přišli i s dalšími službami a produkty, které v oblasti vzdělávání můžeme poskytnout. Například EduPlán je náš kariérně vzdělávací program, který pomáhá studentům s plánováním vzdělávací i kariérní cesty. Pomáhá jim vytvořit si akční plán, přemýšlet nad vzděláváním a kariérou, najít silné stránky a propojovat koníčky a talenty.

V září (26. 9. 2023) pořádáte druhý ročník EduFestivalu, události, která propojuje budoucí zahraniční studenty a jejich rodiče se zástupci zahraničních škol. Povíte nám o něm více?

EduFestival je pro nás jednou z nejdůležitějších událostí roku. Přivezeme na podzim do Prahy a Bratislavy zahraniční střední školy a umožníme rodinám se s nimi setkat a probrat vše, co je zajímá. Tam to ale nekončí, EduFestival jsme rozšířili i o kariérní centrum, kde mohou studenti projít osobnostním testem a probrat výsledky nebo dotazy týkající se jejich rozvoje a kariéry s kariérními poradci. 

Střední školy budou mít na místě i krátké přednášky, takže kdo zatím váhá a rád by se jen dozvěděl, jak to na středních školách v USA, UK, Kanadě ale i třeba ve Švýcarsku funguje, může přijít na přednášku. 

Na hlavní stage pak promluví spousta zajímavých řečníků. Letos jde především o studenty a absolventy zahraničních škol. Inspirovat ale přijde s přednáškou o překonávání strachu a hledání motivace třeba i Kovy. Mezi řečníky je pak třeba i Karolína Holubová, Marie Polášková, Bára Cihlová nebo Kateřina Janečková. 

A v neposlední řadě se během akce budou moct studenti, ale i rodiče a učitelé potkat s mladými aktivními studenty, kteří zakládají spolky, soutěže a organizace. Partnerská zóna bude opět plná zajímavých projektů a firem, které podporují mladé lidi. 

Celá akce je pro účastníky zdarma, chceme aby každý, kdo se chce rozvíjet, měl možnost přijít a najít inspiraci. 

Málem bych zapomněla na letos novou spolupráci s KudyKampusem, který zorganizuje během festivalu sérii praktických workshopů o podnikavosti, hledání vlastní vize nebo prezentačních dovednostech. Je toho opravdu hodně.

Jak vidíte budoucnost Education.cz a vzdělávání v zahraničí obecně? 

V Education.cz nás teď čeká především růst na Slovensko i další rozšiřování formátu EduFestivalu v rámci střední Evropy. Chystáme také přípravné kurzy na zahraniční vysoké školy, které nám umožní pomoct ke studiu v zahraničí ještě více studentům. Vidíme, že o studium v zahraničí je větší a větší zájem, a věříme, že tomu tak bude i do budoucna. 

Čím dál více lidí se pohybuje v mezinárodním prostředí a zkušenosti ze zahraničí se na trhu práce určitě uplatní. Kromě toho začíná být trendem i online vzdělávání, které jsme si vyzkoušeli během pandemie, a od některých zahraničních škol bychom se mohli učit.

 

Investice do studia se vždy vyplatí

Ať už jde o naše online kurzy, nebo o studium na zahraniční škole. Pokud si přejete studovat na škole v zahraničí nebo studium dopřát svým dětem, platforma Education.cz je rozhodně dobrá volba. Proč?

  • Ve vedení jsou lidé, kteří zažili studium v zahraničí na vlastní kůži.
  • Spolupracují s nejkvalitnějšími středními školami v USA, Kanadě, UK, Švýcarsku a Španělsku. 
  • Vybírají školy se silným akademickým, sportovním nebo uměleckým zázemím. Proto studenti mohou volit školu i s ohledem na rozvoj svých talentů. Golfisté studují na Floridě, hokejisté v Kanadě, vědecky zaměření studenti zase často směřují do oblasti Bostonu.
  • Díky expertize a partnerům pomáhají rodinám plánovat vzdělávací cestu pro jejich děti, které si tak mohou plnit životní sny a posouvat hranice.

Měňte životy k lepšímu. Vzdělávejte se v Česku s námi a v zahraničí s Education.cz.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!