EdTech revoluce ve vzdělávání: Jak moderní technologie mění učební proces | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

EdTech revoluce ve vzdělávání: Jak moderní technologie mění učební proces

Co pro vzdělávání znamená EdTech? A proč se moderním technologiím nebránit?

frame-1-64fb2a4864efa589471414.jpg

Vzdělávat se je údělem a posláním nás všech. Bez vzdělání bychom moc daleko nedošli a kariéru, po které mnozí z nás touží, bychom jen tak nezískali. A přitom je vzdělávání se celkem relativní pojem – pro každého totiž znamená něco jiného. 

Pro někoho může představovat sedm titulů před jménem, pro jiného praxi, kterou mu už nikdo nevezme. Tak či tak, posouvat svoje hranice a stále se učit je něco, co by v našich životech mělo hrát určitou roli. 

Trocha historie na začátek

Ačkoliv povinná školní docházka přichází až s Marií Terezií, touha po vzdělání lidem nechyběla nikdy. Vždyť už v antickém Řecku vznikaly filozofické školy, z jejichž poznatků čerpáme dodnes. Antická společnost byla vyspělou demokratickou společností a i díky tomu se myslitelé tehdejší doby mohli zamýšlet nad smyslem života a smrti. 

Půjdeme-li ale ještě dál a zjednodušíme-li pojem vzdělání na tu nejsnazší formu, nebudeme daleko od pravdy, když za vzdělání budeme považovat získávání nových zkušeností. Předávání zkušeností z generace na generace v období pravěku bychom snad také mohli považovat za vzdělávání se. 

V době našeho letopočtu byl velkým, a možná tím hlavním, přelomem edikt milánský, se kterým vchází v platnost tolerance křesťanské víry. Díky tomu tak začínají vznikat křesťanské školy. Od 12. století jsou zakládány první univerzity a vzdělávání získává zcela nový rozměr. Korunu tomu pak nasadila povinná školní docházka. 

Systém vzdělávání od té doby prošel ne jednou revolucí. Změnil se přístup, měnily se sylaby, avšak ne vždy jsou studenti spokojeni na 100 procent. Moderní doba ale znamená moderní přístup a moderní cesty, jak učit a jak se vzdělávat. 

Doporučujeme přečíst:

940-628-17-6479d6fa3a4c4139680231.webp

Jak se učit anglicky pomocí her, karaoke a filmů

Číst

EdTech svět jako nová forma vzdělávání?

O tom, že vzdělání může mít i jinou podobu, než je prezenční výuka, nás přesvedčil covid. Byla to totiž právě doba covidu, která školy donutila změnit prezenční formu výuku na distanční. Studenti byli donuceni k větší míře samostatnosti, museli se oddat samostudiu a přitom doufat v lepší studijní zítřky. 

Jenže vývoj jednoduše nezastavíme. Dnešní doba je rychlá a s tím souvisí i přizpůsobení vzdělávání. Jak k výuce využít moderní technologie a proč je v kurzu být online? Nic není trvalé, jen změna je stálá. Odpovědí tak může být mnoho, ale jedna je asi jistá: (r)evoluce. A tak na scénu přichází EdTech: educational technology

Slovy Wikipedie EdTech představuje kombinaci využití počítače a vzdělávací teorie a praxe jako jednodušší formy učení. Představitelem EdTech společnosti jsme například my, Laba Czech. Díky našem online kurzům máte jako naši studenti možnost se vzdělávat odkudkoliv – z pohodlí domova, z kavárny nebo třeba z letiště. Odkudkoliv a kdykoliv. 

Že online svět se vzděláváním zamával, není jediná informace, kterou jsme jako společnost zjistili. Tou další je, že studijní výsledky online výuky mohou být stejně tak dobré jako výsledky prezenční výuky. A mnohdy mohou být dokonce lepší. 

Žijeme v digitální době. Dennodenně jsme zahlceni obrovským množstvím vjemů a informací, které se postupně učíme třídit. Máme obrovské množství možností a často přicházíme do kontaktu s mnoha zdroji. Jedním takovým zdrojem jsou i digitální technologie. Proč tedy nevyužít jejich potenciál? 

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Moderní technologie a učební proces 

Heather Kanuka, autor sborníku The Theory and Practice of Online Learning, nahlíží na vliv technologií na výukový proces z perspektivy determinismu. Technologický determinismus říká, že vývoj společnosti určují technologie. Kanuka vliv technologií řeší z pohledu tří úrovní: 

  1. Uživatelský determinismus – technologie fungují jako zprostředkovatel informací. 
  2. Sociální determinismus – vzdělávání je technologiemi ovlivňováno, protože technologie ovlivňují společnost a její kulturu. 
  3. Technologický determinismus – technologie přímo ovlivňují proces poznání, protože, jak říká Marshall McLuhan, „medium is the message“. 

V současné době moderní technologie prosakují do všech didaktických teorií. Naše společnost existuje v online světě a online svět tvoří nemalou součást naší společnosti. Moderní technologie otevírají dveře do světa interaktivnějšího a zábavnějšího vzdělávání. A přitom se nemusí jednat o internet jako takový. Za moderní technologie se považuje i dataprojektor. 

Nové modely sice narušují status quo tradičního vzdělávání, otázkou ale zůstává, zda je to na škodu. My jako EdTech společnost samozřejmě lobbujeme za to, že každá změna je dobrá. Jak jsme si již řekli, je to jen změna, která je stálá. A potřebná. Moderní technologie představují nástroj, jak ušetřit čas a jak vzdělávání usnadnit. 

Jak moderní technologie (ne)vylepšují vzdělávání

To, že technologie jednou proč vždy změnily a ovlivnily vzdělávání, si už znovu opakovat nemusíme. Naopak bychom si měli položit otázku, v čem přesně jsou v rámci získávání znalostí prospěšné. 

Kromě argumentu, že moderní technologie negativně ovlivňují rozvrh výuky studentů, se ukázalo, že EdTech je užitečný nástroj. V dnešní době mohou studenti čas, který investují do učení, využít co nejlépe, protože svůj růst mají důkladně pod kontrolou: buď mohou vyvinout úsilí k tomu, aby vynikli, nebo nechat příležitosti vyjít naprázdno. 

Zapojení moderních technologií do vzdělávání je přínosem hned z několika důvodů:

1. Možnost učení se kdekoliv a kdykoliv 

Jste-li studentem online kurzu či online vzdělávací platformy, můžete se jednoduše vzdělávat kdykoli a odkudkoli. Prezenční výuce už odzvonilo. Když nestíháte, nevadí. V online prostoru je čas relativní. 

Doporučujeme přečíst:

940-628-1-64dcd09de91b9045485920.jpg

Proč někteří lidé chodí vždy pozdě: co říká věda

Číst

2. Komunikace a networking

Komunikace je nezbytnou součástí každé činnosti. Jde-li o vzdělávání, je neefektivní komunikace nepřijatelná. Od doby, kdy do vzdělávání vstoupily moderní technologie, se podařilo překlenout komunikační mezery a zklidnit tok znalostí. 

Ať už se jedná o tradiční nebo virtuální třídu, s nástroji pro online spolupráci může každý jednoduše vytvořit komunitu, která funguje. Učitelé či lektoři zadávají projekty svým studentům v reálném čase a studenti se mohou ptát na případná vysvětlení. Jako bonus mohou snadno komunikovat mezi sebou. 

Myšlenka skupinového studia se díky kybersvětě posunula zase o kousek dál. Nyní se studenti nemusí scházet fyzicky, ale díky online platformám mohou spolupracovat z pohodlí domova. V online světě mohou diskutovat i sdílet dokumenty a poznámky. 

3. Okamžitá dostupnost informací jako otevřené vzdělávání

Díky moderním technologiím stačí jen pár kliknutí a máme před sebou oceán znalostí a informací. Díky internetu můžeme jako studenti hledat a najít jakýkoli druh informací. A přitom vůbec nezáleží na tom, kde se právě nacházíme. Knihy, podcasty, blogy, videa, to všechno je nám neustále k dispozici. Cokoli potřebujeme, máme na dosah ruky. 

Internet dnešním studentům značně usnadňuje výzkum. Pryč jsou doby, kdy jsme se museli prohrabávat hromadami knih, abychom našli konkrétní odkaz pro zlepšení svých úkolů a projektů. Díky moderním technologiím se výzkum stal mnohem jednodušším.

4. Učení vlastním tempem a zábavnější formou

Není třeba dodávat, že učení vlastním tempem je další velkou výhodou, kterou studenti využívají s nástupem technologií ve vzdělávacím průmyslu. Když se rozhodnou naučit se určitý koncept a čelí nějakému problému, není třeba ho jen tak přeskočit. 

V rámci online vzdělávání mají totiž možnost se k dané problematice vracet znovu a znovu, dokud ji opravdu nepochopí. Právě to je dalším z mnoha velkých plus moderního vzdělávání. Opakování je matka moudrosti a vlastní tempo je způsob, jak svou moudrost budovat. Interaktivně a pomocí praxe.

Závěrem 

Moderní svět nabízí mnoho možností, jak si ze vzdělávání se udělat něco, co nás bude opravdu bavit. Až už jsou to různé programy, diskuzní fóra, networking a nebo jen moře způsobů, jak nově nabyté vědomosti (o)testovat. 

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že online svět s sebou nese spíše negativa než pozitiva, opak je (jako vždy) pravdou. EdTech jako moderní způsob vzdělávání otevírá dveře k dalším a často i hlubším znalostem. Je to způsob, jak si držet své vlastní tempo a jak se opravdu stát mistrem ve svém oboru.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!