Jak se učit anglicky pomocí her, karaoke a filmů | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak se učit anglicky pomocí her, karaoke a filmů

Přinášíme tip na 5 aplikací, které vám pomohou zlepšit angličtinu.

830-350-17-6479d6fa396cd457359772-min-651d285737094135926304.jpg

Hey, what’s up? Podle studie jazykové vzdělávací platformy Preply se díky rozmachu sledování seriálů na streamovacích platformách zvýšila poptávka po kurzech cizích jazyků téměř o třetinu.

Vybrali jsme pět aplikací, se kterými se můžete učit anglicky zábavnou formou. Můžete zpívat karaoke, číst knihy v několika jazycích současně a učit se nová slovíčka při sledování oblíbených filmů na Netflixu nebo videí na YouTube.

1. EWA English: jak se naučit anglicky z filmů

App Store, Google Play

EWA je mezinárodní společnost se sídlem v Singapuru. Její stěžejní aplikace umožňuje učit se anglicky z filmů, meme, knih a her. Knihy v angličtině jsou k dispozici v sekci Knihovna. Při čtení můžete zjistit překlad neznámého slova pouhým kliknutím na něj.

Na stránce Hry najdete slovní hádanky, které vám pomohou zlepšit slovní zásobu a gramatiku. Jsou poměrně snadné, ale zároveň dostatečně poučné, abyste si upevnili své znalosti. Můžete si také zvolit výuku angličtiny podle témat: například „Cestování“ nebo „Kariéra“.

Všechny výukové materiály v dodatku EWA jsou přizpůsobeny úrovním A1 až C1 podle mezinárodního systému CEFR a rozvíjejí klíčové jazykové kompetence:

  • poslech
  • čtení
  • psaní
  • mluvený jazyk

Aplikaci používá více než 60 milionů lidí po celém světě. V roce 2021 dosáhl počet zhlédnutých videí na EWA 10 milionů hodin. Přečteno bylo také přibližně 120 000 knih. V aplikaci je možné se učit angličtinu od začátku.

Aplikace EWA English pro výuku jazyka prostřednictvím meme, filmů, knih a her

2. Quizlet: výuka angličtiny pomocí kartiček

App Store, Google Play

Podle různých zdrojů má angličtina 600 000 až 1 milion slov. Dobrou zprávou je, že nemusíte znát všechna, abyste mohli plynule mluvit anglicky. Rodilí mluvčí aktivně používají v průměru jen asi 20 000 slov. Lidem, u nichž není angličtina mateřským jazykem, stačí 1000–3000 slov pro základní úroveň řeči a asi 10 tisíc slov pro plynulou komunikaci. Proto stojí za to se je nejprve naučit.

Můžete však strávit hodiny prohlížením seznamu 20–100 slov a po několika dnech je zapomenout. Pokud využijete metodu výuky angličtiny formou kartiček na principu intervalového opakování, vaše znalosti uloží do dlouhodobé paměti. 

Karty nemusíte vytvářet na papíře: na to existují aplikace. Při jejich vývoji se často využívá umělá inteligence. Technologie analyzuje čas, který uživatel stráví nad každou kartou, a pochopí, která slovíčka se již naučil a která stojí za to si zopakovat.

Jedním z takových programů je Quizlet. Tato aplikace byla vyvinuta s cílem pomoci americkým studentům připravit se na test z francouzštiny. Nyní ji každý měsíc používá více než 60 milionů studentů, přičemž v aplikaci je k dispozici celkem 350 milionů výukových modulů.

Quizlet nabízí režimy přiřazování slov, zapamatování, hláskování a testování znalostí. Můžete nahrát vlastní slovní zásobu nebo si vybrat připravené sady kartiček podle tématu. Program také poskytuje plán studia angličtiny: kdy a co se musíte naučit nebo zopakovat. 

Režim zapamatování je založen na platformě umělé inteligence. Umělá inteligence porovnává tisíce studijních sezení. Díky tomu, že aplikace chápe, jak dlouho lidem trvá, než si zapamatují nový materiál, pomáhá vám učit se slovíčka efektivněji.

Aplikace Quizlet pro učení anglických slovíček ve formátu kartiček

3. LingoClip: jak se naučit anglicky z písniček

App Store, Google Play

Aplikace španělského vývojáře LingoClip vám umožní učit se anglicky z vašich oblíbených písní. Jde o to vybrat si píseň, pozorně ji poslouchat a později doplnit chybějící slovíčka v textu nebo vybrat správnou odpověď z nabízených. 

LingoClip má k dispozici hudbu 30 různých žánrů a také nahrávky televizních pořadů nebo kultovních filmových scén. Význam nových slov a výrazů si můžete prohlédnout ve vestavěném překladači.

Podle výzkumů vám v hlavě často „uvíznou“ písně, které posloucháte opakovaně. Statistiky ukazují, že až 98 % lidí zažívá kognitivní svrbění (syndrom uvízlé písně), a proto může být učení anglických slovíček pomocí aplikace LingoClip opravdu účinné.

Na nižších úrovních se můžete naučit mnoho základních slovíček a výrazů a procvičit si výslovnost. Na vyšších úrovních si můžete zapamatovat konkrétní použití slovíček. Můžete si například několikrát zopakovat píseň Ellie Goulding a zapamatovat si, že sloveso wait se používá s předložkou for: „What are you waiting for“.

Aplikaci LingoClip používají více než 2 miliony uživatelů po celém světě.

4. eLang: učení jazyka z filmů

Rozšíření prohlížeče

Rozšíření je k dispozici pro prohlížeče Google Chrome, Opera a Microsoft Edge a umožňuje učit se angličtinu z filmů. eLang překládá titulky (lze nastavit i dvojité titulky), poskytuje podrobné informace o slově (synonyma, výslovnost) a umožňuje udržovat anglický slovník.

Při výběru filmu nebo seriálu je vhodné zvážit svou úroveň. Pro uživatele na úrovni A1–B1 jsou vhodné sitcomy s opakující se a předvídatelnou strukturou: objeví se problém a postavy ho během 20–30 minut vyřeší. I když student nerozumí některé replice, dokáže odhadnout, o čem je řeč. To usnadňuje zapamatování nové slovní zásoby.

5. Beelingu: Jak se naučit anglicky čtením oblíbených knih

App Store, Google Play

Lidé se efektivně učí jazyky čtením svých oblíbených příběhů. Proto společnost Beelingu vyvinula metodu, pomocí které se můžete učit audioknihy nebo písničky v cizím jazyce a zároveň ve svém rodném jazyce. Čtení příběhů nebo textů písní v několika jazycích prohloubí vaše porozumění anglické gramatice a slovní zásobě.

Můžete si zvolit svou aktuální jazykovou úroveň, preferované žánry a cíl: kolik knih/článků týdně chcete přečíst, a to od 1 do 10. Aplikace má široký výběr ke čtení – od klasických děl, jako jsou Velký Gatsby a Sherlock Holmes, přes životopisy, zpravodajské články až po knihy pro děti.

Ve skutečnosti se lidé učí nový jazyk snadněji, pokud znají kulturu a historii dané země. Učení jazyka vás vtáhne do kultury a učení se kultuře vám pomůže porozumět jazyku. V Beelingu jsou k dispozici kulturní průvodci: například průvodce francouzskou kuchyní, materiály o Johnu Lennonovi, historii kávy a hamburgeru.

Beelingu má také režim současného čtení a poslechu. Knihy dabují rodilí mluvčí. Můžete si nastavit rychlost zvuku a zvolit pomalejší tempo, abyste každou větu slyšeli pozorně.

Své znalosti si můžete ověřit pomocí kvízů a kartiček. Své pokroky můžete hodnotit pomocí osobní karty pokroku a podle toho, jak zvládáte obtížnější slova a čtete složitější texty.

Aplikaci Beelingu používají více než 4 miliony lidí po celém světě.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!