Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Pokud pomůžeme jednomu manažerovi stát se lepším, pomohli jsme tím možná stovkám zaměstnanců

S Ninou Aleksievou o tom, jak znalost psychologie formuje přístup k vedení týmů, řízení změn a rozvoji zaměstnanců.

1229-cover-66d9beba2a55f750761626.webp

Lidé na vedoucích postech, HR pracovníci nebo konzultanti a koučové. Ti všichni pracují s člověkem jako s osobností a měli by k tomu mít i patřičné vzdělání. 

Nina Aleksieva ve svém kurzu Manažerská psychologie také díky své více než 20leté praxi ve vedoucích pozicích v nadnárodní korporaci přináší unikátní pohled na propojení psychologie a manažerských dovedností. Založila projekt Meetpsychology a vede sekci Leadership Academy při Akademii psychologie. V dnešním rozhovoru se s námi podělí o své zkušenosti, klíčová témata kurzu a praktické tipy pro lepší leadership.

Můžete nám prozradit, co Vás přivedlo ke studiu filologie a psychologie a jak tyto obory ovlivnily Vaši profesní cestu?

Odjakživa mě fascinovalo, co se skrývá za slovy a činy lidí. Filologie mi umožnila pochopit hloubku a nuance jazyka, zatímco psychologie mi otevřela dveře do lidské mysli. Tato kombinace mi nesmírně pomohla v profesním i osobním životě. Díky ní dokážu lépe porozumět potřebám a motivacím lidí, což je klíčové pro efektivní vedení týmů a budování silných vztahů.

Strávila jste více než 20 let na vedoucích postech v nadnárodní korporaci, to je dost dlouhá doba. Jakou nejcennější zkušenost si z toho nesete?

Pokud bych měla vybrat jednu nejcennější zkušenost, kterou by leadeři mohli získat v nadnárodní společnosti, byla by to schopnost pracovat s lidmi z různých kultur a vytvářet inkluzivní a diverzifikované pracovní prostředí. Tato schopnost je klíčová pro úspěch v dnešním propojeném globalizovaném světě.

Co Vás inspirovalo k založení Meetpsychology a jaké jsou hlavní cíle tohoto projektu?

Věřím, že psychologické poznatky mohou výrazně zlepšit naše mezilidské vztahy a pracovní život. Meetpsychology má za cíl poskytnout praktické nástroje a dovednosti, které umožní lidem lépe porozumět sobě samým a ostatním, a tím dosáhnout větší spokojenosti a úspěchu.

Myslíte si, že manažeři nutně potřebují mít znalosti z psychologie? V čem konkrétně jim Váš kurz může pomoci?

Ano, bezpochyby. Psychologie je pro manažery jako kompas, který jim pomáhá orientovat se ve složitém světě lidských vztahů. Můj kurz jim poskytuje praktické nástroje pro budování efektivních týmů, řešení konfliktů, zlepšování komunikace a motivaci zaměstnanců.

Když jde o vedení týmů, jaké problémy se v praxi objevují nejčastěji?

Mezi nejčastější problémy patří nedostatečná komunikace, rozdílné pracovní styly, konflikty, demotivace a neschopnost spolupracovat. Další výzvou je zvládnutí změn a budování důvěry v týmu. Tyto problémy však nejsou neřešitelné. S pomocí správných nástrojů a technik je možné je efektivně řešit.

Můžete se podělit o konkrétní případ, kdy psychologické techniky výrazně pomohly zlepšit týmovou dynamiku?

Je málo organizací, kde je zavedená kultura pravidelného feedbacku. Zpětnou vazbu, kterou zaměstnanec dostane jednou ročně, ani nelze považovat za skutečný feedback.

Pravidelný feedback otevírá prostor pro otevřenou komunikaci a vzájemnou důvěru mezi manažerem a zaměstnancem. Pokud zaměstnanci vnímají feedback jako podporu, nikoli jako kritiku, cítí se více zapojeni a loajální k organizaci.

Pamatuji si na jeden tým, kde panovala napjatá atmosféra a nízká motivace. Zaváděli jsme program zaměřený na budování důvěry a zlepšení komunikace formou pravidelného a cíleného feedbacku. Výsledkem bylo výrazné zlepšení výkonnosti a spokojenosti všech členů týmu.

Jakou roli hraje feedback ve vašem kurzu a jaké techniky doporučujete pro jeho efektivní poskytování?

Zpětná vazba je klíčová pro osobní a profesionální rozvoj a psychologické bezpečí na pracovišti. V kurzu se věnujeme různým technikám poskytování zpětné vazby, které jsou konkrétní, konstruktivní, včasné a oboustranné. 

Techniky zpětné vazby jsou rozmanité, důležité je, aby zpětná vazba byla poskytována v bezpečném prostředí a aby byla vnímána jako příležitost k růstu.

Jaké praktické přínosy může základní znalost psychologie manažerům nabídnout?

Základní znalost psychologie umožňuje manažerům lépe porozumět především sobě samým a následně i lidskému chování. Lépe pochopí, co motivuje zaměstnance, jaké mají potřeby a jak reagují na různé situace. Naučí se jasně a srozumitelně komunikovat a vyhýbat se konfliktům.

Budou schopni se lépe vcítit do situace svých zaměstnanců nebo kolegů. Díky tomu mohou vytvářet pozitivní pracovní prostředí, kde se lidé cítí dobře a motivovaně. To se následně odráží i na výsledcích celé organizace.

Doporučujeme přečíst:

1202-preview1-66b0c68bb0c79010294928.webp

Proč jsou cynici a pesimisté úspěšnější v kariéře a šťastnější v manželství?

Číst

Emoční inteligence je jednou z klíčových schopností, kterou by měli manažeři bezesporu vynikat. Jaké techniky Vy sama používáte pro její rozvoj a co doporučujete svým studentům?

Emoční inteligence se dá rozvíjet jako každý jiný sval. Já osobně věnuji čas rozvoji slovní zásoby: čím bohatší je, tím přesněji dokážeme vyjádřit své myšlenky a pocity. 

Učit se poslouchat a slyšet nejen slova, ale také se snažit pochopit emoce a myšlenky, které za nimi stojí. Schopnost vyjádřit své potřeby a názory jasně a přímo tak, aby to u druhých nevyvolávalo pocit ohrožení. To všechno je součástí emocionální inteligence.

Jednou z výzev při vedení týmu mohou být i mezigenerační rozdíly. Jaké strategie doporučujete pro efektivní spolupráci mezi různými generacemi?

Každá generace přináší do týmu své vlastní hodnoty, pracovní styl a očekávání. Abyste zajistili efektivní spolupráci, je důležité tyto rozdíly nejen respektovat, ale také aktivně využívat. Je třeba vytvořit bezpečný prostor, prostředí aktivního naslouchání a především zjednodušit komunikační jazyk.

Je psychologické bezpečí v týmech velké téma? A jak jej manažeři mohou podporovat v rámci svých organizací?

Ano, psychologické bezpečí v týmech je v současnosti velmi aktuálním a důležitým tématem. Stále více organizací si uvědomuje, že vytvoření prostředí, kde se zaměstnanci cítí bezpečně a mohou vyjádřit své názory, udělat chyby a riskovat, je klíčové pro inovace, produktivitu a celkovou spokojenost. 

Tady hrají leadeři klíčovou roli. Umět přiznat své vlastní chyby, ukázat, že se z nich lze poučit, a podporovat přesvědčení, že všechny názory jsou cenné a že je důležité brát je v úvahu, je alfou a omegou psychologického bezpečí.

Můžete nám přiblížit, jak probíhají workshopy na Vašich lekcích a jaký mají vliv na studenty?

Na workshopech kombinujeme teorii s praktickými cvičeními a simulačními hrami. Účastníci mají možnost získat nové poznatky, rozvíjet své dovednosti a vytvářet si síť kontaktů. 

Workshopy jsou individuální nebo týmové a přispívají k lepšímu zapamatování a uplatnění získaných vědomostí.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Vnímáte řízení změn v organizacích jako velkou výzvu pro management? Máte oblíbené modely nebo techniky, které doporučujete pro úspěšné zvládnutí tohoto procesu?

Ano, řízení změn je náročný úkol. Většina z nás si myslí, že jako lidé jsme flexibilní, otevření změnám a nemáme problém přizpůsobit se novým podmínkám… ale opak je pravdou. Náš mozek má rád rutinu, a proto má často tendenci odolávat změnám. Pokud chceme měnit své návyky nebo způsob života, musíme počítat s tím, že bude klást odpor. 

Pochopení toho, proč se lidé brání změnám, může pomoci efektivněji je zavádět. Jako manažeři bychom měli vědět, jak motivovat lidi ke změně a jak jim pomoci překonat počáteční odpor. Existuje mnoho modelů a technik, které mohou pomoci při řízení změn. Výběr správné strategie závisí na konkrétní situaci.

Podporujete charitativní a filantropické projekty. Jak se tyto aktivity prolínají s Vaším profesním životem a co Vás k nim motivuje?

Věřím, že každý z nás může přispět k lepšímu světu. Charitativní a filantropické aktivity jsou pro mě důležitou součástí života. Kombinace mého profesionálního zájmu o lidské chování a touhy pomoci druhým mi umožňuje vidět, jak mohu své znalosti a zkušenosti využít na podporu dobrých věcí. 

Věřím, že společenská odpovědnost je nedílnou součástí úspěšného podnikání a že firmy by měly přispívat k řešení společenských problémů.

Máte vizi, kam by měla směřovat budoucnost projektu Meetpsychology?

Mou vizí je, aby naše programy byly dostupné pro širokou veřejnost a abychom přispěli k tomu, aby se lidé cítili spokojenější, motivovaní a naplnění. A pokud pomůžeme jednomu manažerovi stát se lepším, pomohli jsme tím možná stovkám zaměstnanců.

 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!