Jaké startupy vedou ženy | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jaké startupy vedou ženy?

Různé výchozí podmínky, odlišné vzdělání a životní příběh, úspěšné výsledky. Co spojuje ženy ve vedení startupů?

cover-6538f2a64edfb619934206-min-659bee647c423371946714.jpg

Slova jako management, startup a CEO (výkonný ředitel) má někdo pořád spojeny více s muži než se ženami. Ale časy se mění. Podle statistiky z roku 2022 přibývá mezi nově založenými firmami žen zakladatelek – z celkového počtu firem vlastněných ženami je 37 % na trhu nanejvýš 5 let, v případě firem vlastněných muži se jedná o 32 %. 

Naopak, u starších firem, které jsou na trhu 21 a více let, jsou tato čísla 15 % v případě žen a 22 % u firem vlastněných muži.

Když se podíváme přímo na české startupy, v roce 2022 byla podle CzechCrunch celková výše investic, kterou přilákaly, 46,5 miliardy Kč. Pokud jde o osobnost zakladatele, pak 44 % startupů zakládal jednotlivec, 53 % zakladatelů startupů nezaložilo předtím žádnou firmu a 43 % studovalo informatiku.

Jak si vedou Češky ve startupech? Podíl žen mezi zakladateli českých zainvestovaných startupů je 3,3 %. Celosvětově se přitom jedná o 20 %, takže ženy v ČR zatím zakládají a vedou startup méně často, než je možné. 

Podle CzechCrunch se jen 12 žen a 350 mužů objevuje mezi zakladateli českých startupů, které získaly investici v posledních letech. Jsou mezi nimi i Božena Řežábová, Eva Hlavsová a Karin Fuentesová, které zmiňujeme v článku. 

Co vede ženy k založení vlastního startupu? Podívejme se na čtyři inspirativní ženy. Jejich začátky a sbírání zkušeností jsou různé, ale všem se líbí startupové prostředí a dokázaly se v něm prosadit.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Startup je punk i dobrodružství,

řekla o své firmě Top žena Česka za rok 2016 v rozhovoru pro DVTV. Božena Řežábová spoluzaložila a vede startup GAMEE, který vytváří globální platformu pro hraní oddechových mobilních her. Její manžel Jan Řežáb, známý jako zakladatel Socialbakers, se spolupodílel na rozjezdu firmy. 

Božena Řežábová začínala v Ogilvy, kde připravovala marketingové strategie pro známé značky. Bavilo ji rozjíždění a tvoření něčeho od nuly, a tak nemohla odolat, když přišla možnost pracovat pro úplně novou značku. Stála u zrodu startu-pu Bezrealitky, s ostatními spoluzakladateli se potkali na Vysoké škole ekonomické v Praze, a pomáhala dostat brand do povědomí.

Později působila v Googlu a v roce 2014 se stala spoluzakladatelkou a CEO startupu GAMEE. Nešlo o její nápad, ale téma jí bylo hodně blízké a vnímala jeho obrovský potenciál. V roce 2017 zařadil časopis Forbes GAMEE mezi deset nejperspektivnějších startupů Česka. 

Nejdůležitější pro GAMEE nejdřív byly technologie a komunita. Cílem bylo vytvoření co největší herní komunity, což se povedlo. Jejich hry si už zahrálo 40 milionů hráčů. Mají na kontě i aplikaci pro NASA. Posouvají se dál k vlastní herní kryptoměně a blockchainu. 

Hraní her vnímá pozitivně, pokud se to s ním nepřežene: „Když chcete hrát dobře, tak se musíte soustředit na hru.“ Sama o sobě říká, že „dává lidi dohromady a spojuje věci do jednoho celku“. 

Generace Z a investování? Odvážný brand je nutný

Další zajímavou oblast si pro podnikání zvolila Eva Hlavsová. Vystudovala ekonomii na Cambridge a na Institutu ekonomických studií na Karlově univerzitě. Praxi získala v bankovním domě Morgan Stanley v Londýně jako viceprezidentka analýzy investičních rizik. 

Společně s manželem v roce 2017 založili online investiční platformu Fondee, která si klade za cíl změnit způsob, jakým Češi přemýšlejí o investování. Jejich investiční platforma umožňuje online investování do fondů, akcií a dluhopisů. 

Zaměřují se na mladší generaci, protože investování se ve školách neučí, finanční gramotnost je na rodičích, ale jen málo z nich má patřičný přehled. Z průzkumů, které si nechává Fondee vypracovávat, vyplývá, že Češi pořád mají o investování jen omezené znalosti. 

Fondee od začátku tvořili jako hravou, odlehčenou a uživatelsky jednoduchou online službu pro snadné investování. Ve Fondee budují snadno rozpoznatelný brand, nechybí jim odvaha a svou reklamou vzbudili velkou pozornost i na LinkedInu – jejich slogany mají jasnou cílovku a nebojí se nepochopení ostatních. 

Eva vnímá rovné příležitosti „jako velmi důležitý předpoklad k tomu, aby firma nebo startup mohly uspět v tvrdé konkurenci na trhu. A to zejména kvůli diverzitě názorů a přístupů, které firmu obohacují a posouvají vpřed“.

V tištěném Forbesu probraly s redaktorkou, že třetina lidí u Fondee jsou prvoinvestoři a typický klient má 35 let. 

Když využijete vyhoření, máte startup

Víte, že vyhořet můžete opakovaně? Simona Zábržová si vyhořením prošla dvakrát a právě vlastní zkušenosti ji přivedly na myšlenku, aby založila startup v oblasti duševního zdraví.

Věnovala se více praxi než vzdělání, po maturitě na brněnském gymnáziu odešla do USA. V 21 letech spoluzaložila IT firmu, kterou o sedm let později prodala. Pak ji ovlivnil management velkých firem (Giftisimo, Bushman, Suitu).

V roce 2019 založila startup Soulmio, což je online platforma se zaměřením na cenově dostupnou prevenci psychického zdraví ve firmách. Americká asociace Medical Startups zařadila v roce 2020 Soulmio mezi 61 nejzajímavějších startupů v oblasti duševního zdraví.

Uvedla na trh komplexní program péče o duševní zdraví, prevenci vyhoření a mentální rozvoj osobnosti. Služby Soulmia využívá několik desítek firem různých velikostí napříč obory.

Sama si prošla řízením několika firem a poznala negativní stránku velké zodpovědnosti a psychického tlaku na vlastní kůži. Díky tomu dokázala program ve spolupráci s odborníky navrhnout tak, aby pokryl potřeby co největšího množství lidí. 

„Každý si v programu najde svůj vlastní způsob, jak chce své téma řešit, nebo se v něm posunout z místa,“ říká v rozhovoru.

A proč ji baví pracovat ve startupu? „Startupy nemají limity. Jediné limity, které existují, jsou v naší hlavě. Každý startup může být tak velký, jak velký ho dokážete ve svých snech vytvořit, a to mě baví.“

Doporučujeme přečíst:

preview-644b8423cea50477644540-min-64ca5528e8c01353885249.jpg

Významné průkopnice v „mužských“ profesích

Číst

Jak bojovat s hromadami papírů? Pomůže AI 

Osobní zkušenosti přiměly k založení vlastního startupu také Karin Fuentesovou. Její příběh začíná v Mohelnici. Už v dětství ji bavila čísla, v osmi letech programovala a na obchodní akademii se dostala k účetnictví. V osmnácti pracovala jako asistentka auditora a účetní. Poznala účetní praxi mnoha firem a viděla „tu hrůzu s papírováním“ a zbytečnou administrativu. 

Dnes je Karin Fuentesová zakladatelkou, většinovou majitelkou a CEO startupu Digitoo. Jejím cílem je co největší zautomatizování a zefektivnění účetních procesů, aby práce účetní konečně přestala být manuální otročinou. 

Její startup od roku 2019 digitalizuje ve firmách celý účetní proces a využívá přitom umělou inteligenci. Zaměřuje se zejména na malé a střední podniky, které mají s digitalizací největší problémy, ale mezi její klienty patří i velké korporace. Služby jejího startupu využívá na českém trhu více než 3 000 uživatelů. 

Karin na práci ve startupu oceňuje, že „denně potkává inspirativní lidi, kteří se nebojí vedle sebe nechat růst ostatní. Dalo by se to přirovnat k rodině, která vám dává konstruktivní feedback, když je potřeba, a neustále vás podporuje“. Objevila na obálce jarního vydání Forbes Woman, kde s ní vyšel obsáhlý rozhovor.

Podařilo se jí propojit velmi konzervativní papírový svět účetnictví a startupové prostředí technologických firem. Pomohla ji s tím předchozí práce v jiném startupu, firmě Rossum, a tím se vracíme k žebříčku časopisu Forbes z roku 2017, zmíněném v úvodu článku, ve kterém se startup Rossum umístil na desátém místě. 

Staňte se jednou z nich

Stále více žen se stává zakladatelkami a CEO úspěšných startupů, což dokazuje, že záleží více na povaze a osobnosti jedince než na pohlaví. Roli hraje schopnost využít své zkušenosti, objevit díru na trhu a obrovská dávka kreativity při propojování dosud nevyzkoušených věcí.

Jestli oplýváte odhodláním, vytrvalostí a schopností rychle reagovat na změny, využijte je v podnikání naplno. Přidejte se k úspěšným ženám.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková