Významné průkopnice v „mužských“ profesích | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Významné průkopnice v „mužských“ profesích

Nejslavnější ženy historie. Právničky, lékařky, doktorky, prezidentky a tak dále. Ženy, které dobyly svět a chopily se rolí, které byly do té doby přístupné pouze mužům.

cover-min-64e4b13b2e0cc707517596.jpg

V dnešní době je pro nás naprosto normální, že my ženy můžeme vystudovat právo, medicínu nebo se stát třeba i prezidentkou. Místo první dámy je sice hezké, ale prezidentka České republiky zní prostě lépe. Poznejte slavné ženy světa, které se zapsaly do historie. Všechny tyto ženy udělaly pro svět tolik a neměly to jednoduché a i tak to dokázaly.

I ženy mohou samozřejmě chránit svou zemi, vládnout jí nebo třeba i vést. Ženy jsou schopné vůdkyně a my vám ukážeme ty, které byly první.

Anna Honzáková nebo Elizabeth Blackwellová

Medicína je náročný obor a fandíme všem ženám, které jej zvládnou vystudovat a stanou se z nich medičky. Ovšem někdo musel být první. Elizabeth Blackwellová se může zařadit mezi slavné ženy světa, protože jako první promovala v New Yorku a stala se z ní oficiálně první vystudovaná lékařka na celém světě. 

A co nějaké slavné ženy z Česka? Nu dobrá, bylo nebylo, roku 1902 na dnešní Karlově univerzitě obdržela mladá češka Anna Honzáková diplom o úspěšném absolutoriu oboru lékařství. Bylo to více než 50 let poté, kdy jej získala první Američanka.

Co takhle nějaký sport?

Kdo nesleduje olympiádu, jako by ani nebyl. Věděli jste ale, že ženy dříve neměly možnost soutěžit, protože jsou to křehká a něžná pohlaví a nesmí si ublížit? Tenkrát se to zdálo jako dobrý verdikt, ale již čtyři roky poté byl ženám umožněn start v disciplínách, jako jsou golf a tenis.

Roku 1920 se v Antverpách pořádaly Olympijské hry, kde bylo celkem 2 626 účastníků a z toho jenom 65 žen. V dnešní době jezdí na olympijské hry 45 % žen ze všech účastníků, což je v poměru celkem velký rozdíl. Sice nevíme, která žena byla první ale rozhodně víme, kdo byla první vítězka. Charlotte Cooperová z Velké Británie a její disciplína byl tenis.

Trocha té demokracie

Pro nás naprosto normální a běžná činnost. Volba prezidenta a možnost výběru. Dříve tomu tak nebylo a první žena, která byla zvolena demokratickou volbou, byla Islanďanka Vigdís Finnbogadóttir. Nebyla to jediná věc, díky které vynikala, protože se zároveň stala první ženskou prezidentkou v Evropě a vstoupila tak mezi slavné ženy světa.

Zároveň, když už jsme u té demokracie, bylo by nemístné opomenout první Československou starostku, která se jmenovala Anna Matoušová. Funkci vykonávala v letech 1919 až 1924 a mimo funkci starostky to také byla politička a feministka.

100 let výročí právniček

Neuvěřitelné, o kom že se to bavíme? O první právničce v Evropě, která pocházela z Československa. Anděla Kozáková Jírová se stala první právničkou v celé Evropě a ovlivnila budoucí postavení žen v této profesi.

Dnes už totiž jsou genderové síly zcela vyrovnané co se týče aktivních advokátů a advokátek máme tu 59 % ku 41 %. Slušný výsledek a naše první Evropská právnička si jistě zaslouží po právu zahrnout mezi nejslavnější ženy historie.

Matematika a počítače

O ženě, o které se budeme bavit nyní, je dlouhá historie. Avšak ona si své místo zde zasloužila právě díky ovládnutí dvou poměrně těžkých oborů, ve kterých vládnou muži. Ada Lovelace byla anglická matematička, která se proslavila hlavně tím, že vytvořila první algoritmus zpracovaný počítačem. 

No jako páni! Neskutečné co ženy zvládnou a tato nadaná dáma je toho důkazem, protože dokázat něco tak složitého v oboru, který je považován pro ženy jako obtížný je tedy úžasný výkon. Takže mezi nejslavnější ženy historie by se mohla počítat i ona, co myslíte?

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku. Pojďte se připojit!

První ochránkyně zákona

Policie je poměrně důležitý faktor ve společnosti a vždy byla tato práce spíše braná jako mužská. Dnes již na tuto pozici berou i ženy a první z nich byla Alice Stebbins, která nastupovala k losangeleské policii roku 1910.

Neměla to ale rozhodně jednoduché, protože cestu si musela doslova probojovat. Povinnou výbavu, kterou všichni při nástupu dostávají si musela zařídit naprosto sama ze svých vlastních zdrojů. Kompletně celou uniformu si nechala ušít a k tomu všemu nedostala na ochranu ani zbraň. Za nás klobouk dolů.

Architektura a stavby

Ženy mají prý cit vytvořit a zvelebit domov a muži ho mají postavit. Ale někdy to může být klidně i úplně naopak. První žena, která toho byla důkazem, se jmenovala Dame Zaha Mohammad Hadid, která se narodila v roce 1950 v Bagdádu. Zaha Hadid je dodnes považovaná za symbol ženské emancipace v architektuře a ženy po celém světě k ní vzhlíží.

Nejen, že byla první a velmi významná žena v architektuře, ale zároveň získala Pritzkerovu cenu. Jedná se o cenu, po které touží každý, kdo se tomuto oboru věnuje. Neměla ji úplně zadarmo, protože během své kariéry navrhla desítky ikonických staveb.

Do vesmíru a zpátky

První pes ve vesmíru, první člověk ve vesmíru, ale co takhle žena? Valentina Vladimirovna Těreškovová startovala v roce 1963 na svou první cestu do vesmíru. Stala se tak první ženou, která opustila zemskou atmosféru a zapsala se mezi slavné ženy.

Planetu zemi obkroužila kolem dokola celkem 48 krát a celý let trval 3 dny. Zároveň je dosud jediná žena, která byla na vesmírné misi sama. 

Hledáte inspiraci?

Nezaručíme vám prvenství v žádné profesi, ale pomůžeme vám získat dovednosti, díky kterým si sama dobudete místo v kterékoliv z nich. Online živý kurz Ženy ve vedení, který vede Lenka Helena Koenigsmark, vás naučí:

  • Jak překonat únavu z rozhodování
  • Jak být autentická
  • Být vyslyšena a být viděna
  • Jak se stát silným lídrem, když jste žena

A mnoho dalšího, tak neváhejte a pojďte podpořit to, za co naše předchůdkyně tolik let bojovaly, protože vy tu možnost máte. Připojte se mezi slavné ženy, které vládnou pracovnímu světu. Budeme se na vás těšit.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!