Co chtějí náboráři slyšet od kandidátů | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Řekněte nám něco o sobě: co chtějí náboráři slyšet od kandidátů

Na příkladech zjistíme, jak odpovědět na nejčastější otázku při pohovoru.

cover-662a3177112e5850190970.webp

Hledáte nové zaměstnání? Pak byste se měli připravit na otázku „Řekněte nám něco o sobě“. Zní to jako samozřejmost, ale najít efektivní odpověď není snadné. Náborářka Anna Stelmakh a content manažerka Tetiana Khomutovska z personální agentury talentC uvádějí příklady, jak se na pohovoru prezentovat.

Proč náboráři žádají kandidáty o informace

  • Otázky pomáhají navázat vztah s kandidáty a udávají tón komunikace.
    Je jasné, že otevřít se cizímu člověku není snadné. Aby náboráři zmírnili napětí a postupně přešli k podrobnějším a užším otázkám, požádají vás, abyste jim nejprve řekli něco o sobě.
  • Otázky ukazují, jak si poradíte s podrobnými odpověďmi.
    Je zřejmé, že náborář již četl váš životopis a nyní chce vědět více. Neopakujte jen to, co jste již napsali, ale jděte nad rámec stránky A4 a zaujměte ho novými informacemi o sobě.
    Kontrolujte svá gesta, mimiku, chování a odpovědi na otázky. Vaše odpověď ukáže úroveň vašich komunikačních schopností a logiky.
  • Otázky odhalují, zda se kandidát a budoucí tým budou mit podobné hodnoty.
    Když se náborář ptá na informace o vás, chce se ujistit, že cíle a ambice kandidáta jsou v souladu s cíli týmu. Totéž platí pro hodnotovou shodu mezi společností a kandidátem. 
    Připravte se předem a zjistěte si informace o organizaci, týmu, projektech, partnerech atd. A uvědomte si, zda se v ní vidíte. Pokud ano, máte ideální příležitost to uvést ve svém osobním prohlášení.

Co tato otázka znamená pro kandidáta

Pro kandidáta je odpověď na tuto otázku další příležitostí, jak se představit jako profesionál.

Váš životopis sám o sobě zaměstnavateli neřekne, jak skvělým odborníkem jste. Vyprávějte tedy personalistovi a náborovému pracovníkovi o svých úspěších, dovednostech a kompetencích, které jsou relevantní pro portrét kandidáta na požadovanou pozici.

Jak uspořádat všechny informace o sobě do logické a stručné odpovědi, najdete níže.

Metoda 1: Formule přítomnost + minulost + budoucnost

Ve zkratce by vaše odpověď měla obsahovat následující části:

  • Současnost: Povězte o svém současném stupni profesního rozvoje.
  • Minulost: zdůrazněte, co ovlivnilo výběr vašeho oboru, místa zaměstnání a obecně formování vaší osobnosti jako odborníka. 
  • Budoucnost: podělte se o své kariérní plány a jejich vztah k zaměstnavatelské společnosti.

Připravené odpovědi vám pomohou lépe porozumět formuli. Vezměme si jako příklad marketingové pozice.

Současnost: co říct

Povězte o tom, co děláte nyní, a to jak profesně, tak osobně.

Popište své současné povinnosti a jak mohou být vaše odborné znalosti užitečné pro vašeho budoucího zaměstnavatele. Podělte se o své koníčky (možná totéž dělá váš nadřízený nebo členové týmu) – řekněte, jak vás naplňují a proč je děláte.

✅ Příklad

„Pracuji jako Employer Branding Specialist a buduji značku zaměstnavatele pomocí různých marketingových nástrojů. Při své práci využívám precizní přístupy k analýze dat, testuji hypotézy generování leadů a hledám další kontaktní body s publikem.

Ve volném čase navštěvuji kroužek divadelního umění. Pomáhá mi rozvíjet kreativní myšlení a dovednosti veřejného vystupování.“

Minulost: co říct

Dále se zaměřte na předchozí zkušenosti a konkrétní úspěchy, které vás dovedly na současnou pozici. 

Pokud máte relevantní zkušenosti, popište, s čím jste nejvíce pracovali z hlediska přístupů/projektů nebo nástrojů. Pokud jste potřebné zkušenosti neměli, je vhodné zmínit vaše vzdělání, koníčky, oblíbené projekty nebo alternativní zkušenosti, které měly významný vliv na váš profesní rozvoj.

✅ Příklad

„Na své předchozí pozici PPC specialisty jsem vytvářel šablony Google Sheet s nastavením pro různé typy reklamních kampaní. Díky tomu se čas týmu strávený těmito úkoly snížil o 40 %. Obecně umím a rád pracuji s automatizací procesů, hledáním nových řešení a s velkým množstvím dat. Tyto dovednosti mi pomohly během uplynulého roku vyrůst z junior specialisty na middle manažera.“

Budoucnost: co říci

A na závěr své odpovědi popište svá profesní očekávání pro další pozici a místo zaměstnání a vysvětlete, jak si představujete svůj profesní rozvoj. Je důležité, aby zaměstnavatel viděl shodu mezi očekáváními kandidáta a plány společnosti.

✅ Příklad

„Věřím, že jako Middle Marketing Manager jsem mohl dosáhnout maxima ve svém profesním rozvoji a vytvořit si vlastní přístupy k zavádění kreativních reklamních kampaní. Při komunikaci se svými kolegy jsem si uvědomil, že mé metody nastavení publika a formátů kreativního podání nejsou na trhu příliš rozšířené. 

Jsem připraven se o tyto zkušenosti podělit a sám uzavírat velké mezinárodní projekty na klíč. Rád bych přímo ovlivňoval vývoj produktů. Právě s pomocí svých odborných znalostí budu schopen přivést váš produkt na nevyužité trhy a přilákat nové publikum.“

Metoda 2: Elevator pitch

Elevator pitch je stručná a přesvědčivá prezentace, která vystihuje podstatu toho, kdo jste, co děláte a jakou hodnotu můžete nabídnout. 

Název této metody souvisí s časovým úsekem rovnajícím se délce krátké jízdy výtahem (přibližně 30 až 60 sekund nebo 75 slov).

✅ Příklad úspěšného elevator pitch:

„Jmenuji se Anya a ve společnosti ABC pracuji jako Creative Marketing Lead a řídím tým marketingových specialistů. Jsem zodpovědná za celý cyklus vývoje reklamních kampaní pro všechny obchodní produkty. 

Buduji interní procesy související s implementací nových kreativních řešení a výkonem, tyto oblasti automatizuji a optimalizuji. Za posledních 12 měsíců se pod mým vedením tým rozrostl o 10 %, přičemž došlo k 40% nárůstu příjmů, včetně dodatečných nákladů na nové zaměstnance.“

Lepší a horší: příklady odpovědí na otázku „Řekněte nám něco o sobě“

Odpověď kandidáta č. 1:

„No, kde mám začít? Narodil jsem se a vyrostl v malém městě. Na střední škole jsem byl v debatním klubu a získal několik ocenění. Pak jsem šel na vysokou školu a studoval marketing. Po ukončení studia jsem pracoval pro několik různých společností a získával zkušenosti na různých pozicích, které mě formovaly jako SMM specialistu. Ve volném čase rád hraji videohry a sleduji filmy. Moje oblíbená barva je modrá.“

❌ Proč je to špatný příklad?

Kandidát se neprezentuje jako profesionál a zaměřuje se na osobní detaily a nesouvisející zkušenosti. 

Zaměstnavatel zůstává bez odpovědi:

  • Proč si kandidát vybral marketing?
  • Pro jaké společnosti a projekty pracoval?
  • Proč změnil zaměstnavatele?
  • Co dělal a jaké dovednosti rozvíjel?
  • Jaké má zkušenosti v oblasti SMM a jaké má dovednosti?

Pro podnikání je důležitá profesní minulost kandidáta: v jakých oblastech jste pracovali, jaké máte odborné znalosti a jaké jsou vaše profesní úspěchy – na to je třeba se zaměřit.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Odpověď kandidáta č. 2: 

„Četli jste vůbec můj životopis?“

❌ Proč je to špatný příklad?

Taková odpověď zní hrubě a okamžitě naznačuje nedostatek důvěry ke společnosti. Profesionální náborář si vždy přečte životopisy kandidátů a neztrácí čas svůj, čas kandidáta ani náborového manažera.

Odpověď kandidáta č. 3: 

„Jsem společenský, dochvilný, odolný vůči stresu, proaktivní a sleduji trendy na trhu. Upřímně na mě zapůsobila snaha společnosti o inovace a rozvoj vysoce kvalitních technologických podniků a nadchla mě myšlenka spolupráce s vaším týmem. Díky své schopnosti rychle nacházet inovativní řešení a smyslu pro detail se na tuto pozici skvěle hodím.“

❌ Proč je to špatný příklad?

Takové odpovědi postrádají osobní zkušenosti kandidáta, které by zdůraznily jeho výjimečnou shodu s danou pracovní pozicí a společností. Takové formulace připomínají jazyk generovaný umělou inteligencí.

Podobných textů v motivačních dopisech od uchazečů dostáváme denně naprostou většinu. Občas se však vyskytnou případy, kdy lidé takto odpovídají na otázky během pohovoru. Pokud se tedy rozhodnete napsat motivační dopis nebo připravit odpověď „o sobě“ k pohovoru, doporučujeme věnovat mu více času a text si vytvořit sami. Naplňte jej jedinečnými příklady ze své profesní praxe a osobními dojmy ze zaměstnávající společnosti.

Doporučujeme přečíst:

preview-65bb7ae35f9ca591883912.png

Jak zvýšit svůj social selling index na LinkedInu a vyniknout ve svém oboru?

Číst

Odpověď kandidáta č.  4: 

„Jsem Social Media Manager, mám více než 1 rok zkušeností a již jsem pracoval s různými kategoriemi podniků. V předchozím zaměstnání jsem pracoval pro společnost zabývající se elektronickým obchodem, takže se moje práce týkala různých klientů a nik. 

Během své práce jsem se dokázal vypracovat z asistenta na samostatného specialistu, úspěšně jsem realizoval marketingovou strategii na sociálních sítích, která pomohla přilákat další publikum na stránky s nárůstem o 250 %.

Zpočátku jsem měl na starosti přípravu prezentací se strategiemi rozvoje pro každého klienta podle pokynů mého vedoucího. Postupem času jsem po projednání s nadřízeným rozšířil své kompetence. A výsledkem bylo, že mnou navržená řešení vedla k pozitivní dynamice rozvoje značek našich klientů.

Nyní mám zkušenosti se samostatným řízením klientů a vytvářením vlastních strategií rozvoje.

Aktivně využívám analytiku k rozhodování a optimalizaci výkonu kampaní. Rád bych dostal příležitost připojit se k vašemu týmu ABC a využít své zkušenosti a přijmout nové výzvy.“

✅ Proč je to dobrý příklad?

V odpovědi kandidát věnuje pozornost struktuře svého vyprávění, důsledně rozděluje informace v kontextu přítomnosti, minulosti a budoucnosti. Zaměřuje se na svůj vývoj, úspěchy a plány.

Odborníci všech úrovní a oborů se při pohovoru musí prezentovat. Podívejme se tedy na vhodný příklad odpovědi kandidáta na vrcholovou manažerskou pozici.

„Svou kariéru v marketingu jsem začal před pěti lety prací pro přední společnost zabývající se elektronickým obchodem. Během svého působení jsem úspěšně realizoval marketingovou strategii, která vedla k 200% nárůstu povědomí o značce a 30% nárůstu zapojení zákazníků. Vedl jsem také spuštění obsahové marketingové kampaně, která vygenerovala více než 1 milion organických zobrazení a výrazně rozšířila online přítomnost společnosti.

V současné době vedu tým marketingových specialistů v agentuře ABC, která se specializuje na vývoj integrovaných marketingových kampaní pro technologické startupy. Aktivně využívám analytiku k rozhodování, optimalizaci reklamních kampaní a vytváření efektivních strategií, které zvyšují zisky.

Rád se připojím k vaší společnosti, budu se podílet na nových výzvách a přispěji k úspěšnému rozvoji vašeho podniku.“

✅ Proč je to dobrý příklad?

Kandidát dodržuje strukturu vyprávění a logicky rozděluje informace v kontextu přítomnosti, minulosti a budoucnosti. Zaměřuje se na své profesní zázemí a podrobně popisuje svou současnou roli, úspěchy, zásluhy a plány.

Autorky: 

Anna Stelmakh, náborářka ve společnosti talentC

Tetiana Khomutovska,сcontent manažerka ve společnosti talentC

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!