8 chyb v životopisu top manažera | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

8 chyb v životopisu top manažera

2-1200-630-635153b59bf50080052866-min-649237b68012c992352308.jpg

„Životopis od top manažera by měl přesvědčit, že jeho autor přerostl úroveň středního manažera a je připraven pracovat na vrcholové pozici. Měl by také odrážet stálý kariérní postup,“ říká Katharine Hansen. Ve své knize Top Notch Executive Resumes vysvětluje, jak toho dosáhnout.

Tony Beshara, autor knihy Unbeatable resumes, dodává: „Když si zadáte do Googlu ‚tajemství životopisu‘, dostanete asi 22,5 milionu výsledků. Absurdita situace spočívá v tom, že žádná tajemství neexistují. Psaní životopisu je jednoduché - stačí dodržovat určitou strategii.“

Zkombinovali jsme rady Hansen a Beshary, doplnili je a sestavili náš přehled, jak napsat životopis pro top manažera.  

1. Neskrývejte své poslední zaměstnání

Strach z přilákání nežádoucí pozornosti médií nebo konkurence nutí zaměstnance držet své plány na odstoupení v tajnosti.

Mnoho lidí řeší tento problém radikálně tím, že v životopise jednoduše zamlčí údaje o svém posledním zaměstnání. Ti, kteří to potřebují vědět, se to dozvědí. A ostatní nebudou mít záminku k šíření pomluv. 

Je to špatné rozhodnutí. Bez aktuálních informací jsou vaše zkušenosti neúplné. A proto je CV nepřesvědčivé. Přílišné utajování navíc vždy vzbuzuje podezření.

Pokud je pro vás tak důležité zůstat inkognito, jednoduše do životopisu neuvádějte název společnosti. Podrobně a úplně však popište své povinnosti a úspěchy. 

2. Nepřeceňujte hodnotu svého současného zaměstnání

Zatímco někteří top manažeři svého předchozího zaměstnavatele skrývají, jiní se jím naopak chlubí. A nic jiného do životopisu nepíšou.

Zdá se jim, že k získání nabídky stačí zmínka o známé společnosti. Ale není tomu tak.

V životopise prodáváte sebe, nikoli organizaci, pro kterou jste pracovali. Musíte tedy psát o svých vlastních dovednostech a úspěších. Pravděpodobně to sami víte, protože jste v rámci své pozice také absolvovali pohovor.

3. Udržujte chronologický přístup

Tony Beshara říká: „98 % společností, které jsme oslovili, dává přednost životopisům, které jsou seřazeny chronologicky (první dole, poslední nahoře), nejsou delší než 2 strany, je v nich jasně uvedena pozice, název společnosti a typ podnikání.“

Mnoho manažerů tyto vlastnosti ignoruje ve snaze zmást zaměstnavatele. Uchazeči například často uvádějí na prvním místě společnost, pro kterou pracovali před pěti lety, protože její jméno okamžitě upoutá pozornost. Takové triky však potenciálního zaměstnavatele obvykle odradí.

4. Nezneužívejte odborný žargon

Životopisy většinou čtou lidé, kteří nemají dostatečné znalosti z vašeho oboru. Například majitel IT společnosti pravděpodobně nebude odborníkem na účetnictví. Ale je to právě on, který mimo jiné přečte životopis kandidáta na pozici hlavního účetního. Pokud se životopis skládá výhradně z odborného žargonu, text jednoduše nebude srozumitelný. Nebo si jej nezapamatují, protože důležité informace se utopí v záplavě složitých pojmů.

Buďte proto opatrní se slovy. Ukažte svou profesionalitu způsobem, který nikoho nenudí ani nemate.

5. Nepřeceňujte význam komunikace

Mnoho úspěšných generálních ředitelů jsou veřejně známé osobnosti. V oboru jsou známí a často se je někdo snaží přetáhnout jinam.

Za těchto okolností je top manažer přesvědčený, že životopis nepotřebuje - zaměstnavatel si takového vynikajícího odborníka najde sám. Nebo si špičkoví manažeři myslí, že pozici snadno získají díky svým konexím.

Tento scénář funguje, ale není moc efektivní. Životopis je stejně důležitý jako cestovní pas. Důvěryhodnost životopisu je vyšší než důvěryhodnost pověsti v oboru. Je to jako právní smlouva: můžete se bez ní obejít, ale když je vše potvrzeno na papíře, máte větší jistotu.

Životopisy jsou také důležitým komunikačním nástrojem. Majitelé a manažeři jsou často na služebních cestách a jejich den je nabitý na minuty. Je snazší mít před sebou životopis, abyste si mohli ověřit, zda má cenu ztrácet s uchazečem čas, i když ho všichni kolem nich chválí. 

6. Pravdivě rozepište své úspěchy

V životopisu manažera je důležitý výsledek, nikoli proces. V části „pracovní zkušenosti“ proto neuvádějte pouze popis své práce. 

Fráze jako „provedl průzkum trhu“ a „vytvořil prodejní skupinu“ vypadají solidně, ale vůbec neodhalují vaše kompetence. Místo triviálních popisů nám řekněte, čeho jste na své pozici dosáhli. A nezapomeňte uvést metriky, podle kterých byly výsledky určeny. Například: „zavedl věrnostní program pro zákazníky a za 2 měsíce zvýšil prodej o 50 % místo plánovaných 20 %.“ 

Čísla jsou mimochodem úžasná věc. Zapůsobí okamžitě a jsou zapamatovatelnější než souvislý text. 

7. Nepoužívejte stejnou šablonu

Každé pracovní místo má jiné požadavky na uchazeče, takže i top manažer by měl svůj životopis před odesláním přepsat. Na začátek seznamu umístěte věci, které jsou pro danou společnost nejzajímavější. Pokud je to perfektní angličtina, napište více o své úrovni angličtiny a o tom, kde ji používáte. 

Nezapomeňte také do životopisu doplnit aktuální informace. Pro zaměstnavatele je důležité, aby pochopili váš pokrok od doby před čtyřmi lety do současnosti.

Před odesláním životopisu je dobré si udělat průzkum: prozkoumat společnost, její hodnoty, poslání - a pokud je to možné, propojit je se svými úspěchy a cíli v životopisu nebo motivačním dopisu. Dáte tak najevo, že vám na zaměstnavateli záleží a že rozumíte jeho potřebám.

8. Nestavte se do pozice všeuměla.

Samozřejmě se rozumí, že manažer by měl umět všechno. Ale v životopise je kvantita na škodu kvalitě. Působí to dojmem, že vaše znalosti jsou povrchní a neúplné.  

Vyberte si jednu kvalifikaci a propagujte ji jako klíčovou. A všechny ostatní přidejte jako sekundární. Pokud jste odborníkem v několika specializacích, uveďte na začátek životopisu tu, která nejlépe odpovídá požadavkům dané pracovní pozice. 

Význam osobní značky

Má přímý dopad na vnímání vašeho životopisu. Podle průzkumu 70 % firem sleduje účty kandidátů na sociálních sítích. Téměř polovina dotázaných zaměstnavatelů sleduje účty svých stávajících zaměstnanců. Z nich 34 % alespoň jednou pokáralo nebo propustilo zaměstnance kvůli nevhodnému obsahu. 

Bez ohledu na to, jak dokonalý je váš životopis, může chaos na vašich účtech na sociálních sítích zkazit dojem. Naopak dobře provedený obsah zlepší vaši pověst a zvýší vaši důvěryhodnost. 

Při budování osobní značky je důležité vzít v úvahu tři klíčové body:

  • Působení. Jak chcete, aby vás ostatní vnímali? Jaké sdělení jim chcete předat? Teprve po promyšlení odpovědí můžete začít připravovat obsah. Je nepravděpodobné, že by vám někdo věřil, když se budete prezentovat jako workoholik, ale často budete zveřejňovat fotografie z dovolených a večírků.
  • Komunikační kanály. Vyberte si alespoň tři nebo čtyři, menší počet nestačí k tomu, abyste zaujali své publikum. Kromě sociálních sítí a YouTube má smysl podívat se i na blogovací platformy, jako jsou Tumblr a Medium. Můžete začít psát sloupky v publikacích, které se týkají vaší specializace. Hlavní je mít na paměti své schopnosti a dovednosti: dbejte na vysokou kvalitu obsahu.
  • Známky úspěchu. Uveďte fakta, která dokazují vaši profesionalitu. Například smlouvy s významnými klienty nebo účast na fórech. Mluvte o všem, ale nezapomeňte myslet na formát - vaše příběhy by neměly vypadat jako prázdné chvástání.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!