Góly v síti nestačí, propagujte svůj klub na sítích | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Góly v síti nestačí, propagujte svůj klub na sítích

Jak vypadá sportovní marketing v menším fotbalovém klubu a jak ukrást míč na Euru.

1253-preview-670f50429871b854354167.webp

Sportovní marketing věnuje svou pozornost specifické skupině – fanouškům a fanynkám. Mají své idoly, týmovou loajalitu a často hluboké emocionální napojení na své oblíbené sportovní kluby nebo akce. Úspěšný sportovní marketing vyžaduje strategický a promyšlený přístup, který kombinuje správné kanály s vhodným sdělením tak, aby rezonovalo s vášní pro sport.

Produktem je v podstatě zážitek, ať už se jedná o propagaci samotného zápasu, turnaje nebo sportovního dne, jde především o emoce. Sportovní události slibují napětí, rivalitu, radost z vítězství a někdy i zklamání z porážky, ale především autenticitu. Podívejme se na kanály, které jsou využívány ve sportovním marketingu.

Sociální sítě

Sportovní fanoušci a fanynky jsou na sociálních sítích aktivní. Sdílejí výsledky zápasů, reagují na úspěchy i neúspěchy, komentují výkon svých oblíbených hráčů a hráček a často se zapojují do diskuzí s ostatními. Sociální média jsou proto skvělým místem, kde může sportovní marketing oslovit různé demografické skupiny.

Důležitá je tvorba vizuálně atraktivního a emocionálně nabitého obsahu, například videí ze zákulisí, upoutávek na zápasy nebo živých vysílání ze sportovních událostí. Videa a fotografie, které zachycují vzrušení a napětí, fungují nejlépe.

Sportovní sledující jsou přitahováni především silnými emocemi a sportovní marketing využívá dynamické záběry z her nebo zápasů, aby vyvolal adrenalinový zážitek. Představuje sledujícím momenty radosti, ať už ze slavnostních ceremoniálů, nebo z akcí, které oslavují vítězství jejich týmu.

Sport lidi spojuje a propagace by měla posilovat pocit sounáležitosti. Lidé touží být součástí něčeho většího, ať už je to komunita, nebo blízký kontakt s klubem či sportovci a sportovkyněmi. Konkrétní příklady, které zahrnují krátká videa, využití dronů a hokejovou čtecí výzvu pro děti, najdete v článku Z kanceláře na hřiště: Doveďte svůj tým k úspěchu!

Instagram a TikTok jsou vhodné pro mladší publikum. Videa ze zákulisí, momenty z tréninků či záběry z oslav dokáží vytvořit blízký vztah mezi fanoušky a týmem. Facebook je ideální pro organizaci událostí a zaměření na širší věkové spektrum. Tady můžete efektivně využít reklamní kampaně s cílením podle zájmů a regionů.

Ambasadoři a influenceři

Ambasadoři, zejména sportovní hvězdy, mohou být klíčem k úspěchu kampaně. Tím, že se hráči a hráčky osobně zapojí do propagace, například na svých osobních profilech na sociálních sítích, výrazně pomohou marketingu.

Skutečně na chuť TikToku pomalu přicházejí i čeští sportovci a sportovkyně. Ve fotbale vyniká Jan Mejdr ze Sparty Praha a Barbora Votíková, která v roce 2023 přestoupila do londýnského klubu Tottenham Hotspur. Krátké video natočila o svém příchodu do klubu.

@bara_vot_fans Baru už se zabydluje 🏟️ #baravotikova #tottenham #prestupy #sport #fypシ ♬ původní zvuk - Bára Votíková Fans

Barbora je také členkou výběru časopisu Forbes 30 pod 30 z roku 2020 a patří mezi nejvýdělečnější tuzemské youtuberky. Nedávno se vrátila do SK Slavia Praha.

Influenceři*ky s vazbou na sportovní svět, pokud sdílí podobné hodnoty, rozšíří dosah a vtáhnou i méně zapojené publikum do dění. Spolupráce s nimi přitáhne pozornost širší veřejnosti. Důležitá je však autenticita, kdy oslovení influenceři*ky propagují sport, který je samotné zajímá.

Emoce a storytelling

Sport je o emocích. Tady máte skvělou příležitost k využití příběhů o odhodlání, tréninku, úspěchu. Použijte storytelling jako zajímavý prvek vašich kampaní – příběhy z prostředí klubu mají schopnost vtáhnout sledující. Silný příběh motivuje ke koupi lístků na zápas, dává význam věrnostním produktům a pomáhá budovat komunitního ducha kolem klubu.

Podívejte se, jak napínavě se dá natočit video o tom, že si Barbora Votíková mohla úplně legálně vzít hrací míč z Eura.

E-mail marketing

Tento kanál je stále efektivní, zejména pokud jde o věrnostní programy, speciální nabídky a personalizovaná sdělení. Pravidelně zasílané newslettery s nabídkou exkluzivních obsahů, pozvánek na VIP akce nebo informace o sezónních permanentkách budují loajalitu a udržují fanouškovskou základnu ve stálém kontaktu s klubem.

Doporučujeme přečíst:

1187-preview-668d299912057617959185.webp

Sportovní management a etika jsou nerozlučná dvojka

Číst

Sponzoring a partnerské spolupráce 

Zapojení sponzorů je významné pro zajištění financí a zároveň posílení důvěryhodnosti sportovní akce. Vzájemná spolupráce, kdy sponzoři zajišťují například vybavení, vstupenky nebo reklamní prostor, pomáhá propagovat akce v širším měřítku​.

I malý klub může vyrůst díky marketingu

Martin Kovařík, náš lektor kurzu Sportovní marketing, byl nedávno hostem v podcastu Livesport Daily. Ve 46. dílu hovořil o tom, jak funguje marketing menšího ligového klubu. Martin Kovařík je šéfem marketingu a komunikace v FK Teplice. Fotbalový klub se dostal do popředí díky výrazné aktivitě v oblasti marketingu, na jaře roku 2023 navíc prošel rebrandingem.

Klub byl v posledních letech brán jako šedivý a nezajímavý, což bylo jedním z impulzů k rebrandingu. Logo se zjednodušilo a zmodernizovalo. Celý proces jsme blíže popsali v článku Tradiční klubové logo, nebo globální výdělečná značka? Připomněli jsem i nová loga SK Slavia Praha a italského klubu Juventus.

Klíčovou součástí rebrandingu v FK Teplice byla dotazníková šetření, jakým směrem by se měla změna loga ubírat. Výsledek potěšil vedení i fanouškovskou základnu a zvýšil prodej dresů ve fanshopu.

Martin Kovařík v podcastu přiblížil specifika spojená s řízením marketingu a komunikace ve fotbalovém prostředí. V menším klubu stojí marketing obvykle na jednom člověku, který pracuje na plný úvazek, a vypomáhá mu pár dalších lidí. Důležitá je spolupráce s lidmi z jiných oddělení.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Ve vztahu k fanouškovské základně je pro sportovní marketing zásadní přepnout myšlení lidí, aby chodili na zápasy, nejen když se klubu daří. Vybudování fanouškovského jádra, které chodí na stadion pravidelně, je hlavním cílem.

Sportovní marketing se také posouvá směrem k datům. V FK Teplice využívají newslettery k oslovování fanoušků*fanynek, ale není to o tom, že by posílali stejný e-mail celé databázi. Oslovují jednotlivé segmenty, například po zápase posílají dotazník lidem, kteří prošli turniketem, aby klubu poskytli zpětnou vazbu. Dále píší třeba lidem, kteří si koupili častěji jednorázovou vstupenku, jestli si chtějí pořídit permanentku.

Martin Kovařík je hrdý na posun, jaký v klubu udělali. Významná pro sportovní marketing je podpora vedení a také nalezení schopných lidí, kteří by pro klub třeba točili videa a pomáhali s dalšími marketingovými aktivitami.

Budujte dlouhodobé vztahy

Sportovní marketing se neobejde bez využití silných emocí. Sledující klubových sociálních sítí jsou hrdí na svůj klub, hltají vítězství a sžívají se s každou porážkou. Při propagaci sportovních akcí či klubů je třeba umět tyto emoce využít ve svůj prospěch

Pro úspěšný sportovní marketing je důležité najít správnou kombinaci kanálů a strategií, které nejen zaujmou, ale také udrží dlouhodobý vztah s fanoušky a fanynkami. Pracujte na pravidelné komunikaci s využitím různých marketingových kanálů. Tvořte dotazníky, naslouchejte názorům fanouškovské základny, přinášejte zážitky a nezapomínejte na to, že sport má lidi bavit a dlouhodobý vztah s fandícími je klíčem k udržení jejich loajality.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!