Jak probíhá nábor nových zaměstnanců | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak probíhá nábor nových zaměstnanců

Jak najít nové členy týmu? Jaké jsou jednotlivé kroky a co všechno je, i když to na první pohled nevypadá, součástí tohoto procesu?

main-image-5-640f09cf1d785589575452.webp

Foot a Hook nábor zaměstnanců definují jako soubor takových aktivit, jejichž cílem je nalezení potenciálních zaměstnanců a také obdržení přihlášek od nejvhodnějších kandidátů. 

K náboru nových zaměstnanců firmy přistupují z mnoha různých důvodů. Může to být nespokojenost se stávajícími zaměstnanci či nedostatečné množství zaměstnanců kvůli expanzi. 

Zároveň ale můžeme nábor zaměstnanců chápat více možnými způsoby. Může se jednat jak o nábor interní, tak nábor externí. Nábor interních zdrojů nastává ve chvíli, kdy dochází k pohybu zaměstnanců v rámci jedné firmy. Nábor externích zdrojů pak logicky představuje situaci, kdy jsou do pracovního kolektivu přijímáni noví zaměstnanci tzv. zvenčí. 

Jak na nábor zaměstnanců 

Základní otázkou možná bude, kdo má nábor nových zaměstnanců na starosti. Není však žádným překvapením, že je to HR oddělení. Proniknout do světa HR můžete s naším kurzem Kariéra v HR, díky kterému se během 17 týdnů stanete profesionálním HR manažerem. Pochopíte roli HR, naučíte se principy, procesy a postupy, na kterých oddělení lidských zdrojů stojí a navíc budete schopni vést svůj tým. 

V případě, že hledáte nové zaměstnance, je nutné myslet na to, jak je co nejlépe oslovit. Je tedy klíčové znát svou cílovou skupinu a při hledání se na ni adaptovat. Celá psychologie náboru pak funguje na velmi jednoduchém principu – musíte vědět, jakou pozici chcete obsadit a co by měl vhodný kandidát splňovat. Dost možná je ale jasné, že prakticky nikdo do kategorie „dokonalý kandidát” nezapadne. 

Pokud známe obsazovanou pozici, následuje další krok, a tím je komunikace. Cílem je, velmi zjednodušeně řečeno, vyhlásit do světa, že hledáte takového a takového kandidáta pro takovou a takovou pozici. 

Abychom však odpověděli na prvotní otázku – nábor nových zaměstnanců spadá do kompetence HR oddělení, konkrétně je náplní práce recruitera. Tato pozice je velmi často zaměňována s pozicí personalisty. Jaký je mezi nimi, jsme vysvětlili tady.

Inzerát a pohovor 

Na začátku výběrového řízení stojí dobře napsaný inzerát. Jak napsat inzerát na pracovní pozici, který bude klíčem k oslovení přesně té cílové skupinu, kterou hledáte? Základem takového inzerátu je adaptace na cílovou skupinu potenciálních zaměstnanců podle specifik dané pozice, dále pak dostatek informací o nabízené pozici a v neposlední řadě transparentnost a autenticita. Dobrý inzerát je takový, který by oslovil i vás – jako HR manažery a jeho autory. 

A teď prakticky: 

  • Klíčem k úspěchu je stručnost. Buďte struční a jasní, jděte rovnou k věci. 
  • Požadavky nenastavujte nijak extra vysoko. Ano, něco od kandidáta sice očekáváte, na druhou stranu ale nehledáte zachránce vesmíru. 
  • Myslete na posloupnost sdělení. To nejdůležitější nahoru, to méně důležité do spodní části textu. 
  • Nezapomeňte na benefity. A tím opravdu nemyslíme kávovar v kuchyňce a sympatické kolegy.

Dalším krokem výběrového řízení je pohovor. Samozřejmě poté, co vyberete ty kandidáty, kteří vás zaujali. Těm, kteří se vám nehodí, nezapomeňte napsat stručné zdůvodnění. Otevřené a korektní jednání s odmítnutými kandidáty dělá hodně pro budování vaší značky jako zaměstnavatele. Pohovor je obecně považován za stěžejní část výběrového řízení, a to jak pro potenciálního zaměstnance, tak pro HR specialistu či recruitera. Je to právě pohovor, který určuje výsledek výběrového řízení. 

Podle statistik vyplývá, že od dob covidu více a více firem volí formu online pohovorů. Doporučení jsou stejná pro obě formy, ať už dáváte přednost výhodám jedné či druhé. 

Cílem je představit danou pozici a zjistit, zda je pro ni kandidát dostatečně kvalifikovaný nebo zda je schopen ji kvalitně a efektivně vykonávat. Vy, jakožto HR specialista, i kandidát byste oba měli odcházet s pocitem, že jste si vzájemně předali všechny důležité a potřebné informace. Pokud jsou obě strany v souladu, podpisu pracovní smlouvy pak nestojí nic v cestě.

Doporučujeme přečíst:

940x628-63ef41a27b582927038304.webp

Definice HR – zajímá vás, co dělá personalista?

Číst

Co dalšího osloví 

Může se zdát, že nábor nových zaměstnanců stojí jen a pouze na vypsání výběrového řízení a nalezení ideálního kandidáta, ale pravdou je, že se za ním skrývá mnohem víc. 

Snažte se být atraktivní a komunikujte i ve chvílích, kdy zrovna nové členy týmu nepotřebujete. A když právě jste ve fázi, kdy nováčky hledáte, myslete na to, že omezit se jen na dobře napsaný inzerát nestačí. Existují totiž jisté metody, s jejichž pomocí si nábor usnadnit. Mezi takové pomocníky tak patří například články na blogu zaměřené na popis pozic, kariérní weby či kariérní aplikace.

Doporučujeme přečíst:

articlevisual-1-4-6421b29896b08610046338.webp

Vnímání značky zaměstnavatele z pohledu zaměstnance

Číst

Employer branding je základ 

Ať už je vaše firma z IT odvětví, nebo působíte na poli kultury, employer branding není radno podcenit. V employer brandingu se odráží zaměstnavatelova pověst a to, jaký jako zaměstnavatel doopravdy je, jak se chová k zákazníkům a k zaměstnancům. Cílem celé této strategie je získání co nejlepšího postavení na trhu. Základní premisou, na které je budování značky zaměstnavatele postaveno, je to, že váš zaměstnanec je také váš zákazník. Jednoduše řečeno – employer branding je to, jak vás jako značku a firmu vnímají (potenciální) zaměstnanci. 

Z výzkumů a anket totiž vyplývá, že až 60 % zaměstnanců doporučilo firmu, ve které pracují, svým přátelům. Je tedy až nad míru jasné, že budete-li si své zaměstnance hýčkat, vyplatí se to. Kvalitní employer branding navíc opravdu zvyšuje vaší cenu na trhu zaměstnavatelů. S dobrou značkou zaměstnavatele pak roste i firemní kultura, která je dalším důležitým pilířem spokojenosti zaměstnanců.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!