Employer branding není radno podcenit | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Employer branding není radno podcenit

untitled-36-copy-63529f6e65812965704067-min-649237fa15122606910303.jpg

Jste nová firma na trhu a hledáte nové zaměstnance? Jste důležitou součástí tržní ekonomiky, ale nábor nových zaměstnanců se nedaří? Nebo jste snad dobře prosperující firma, která nechce usnout na vavřínech? Ať už je vaše situace taková či maková, employer branding je něco, na co se opravdu nevyplatí zapomenout. 

Employer branding ve zkratce 

Značka zaměstnavatele, tak se tento anglický název překládá do češtiny. Jednoduše se jedná o disciplínu, kdy je tato značka zaměstnavatele vytvářena. A kým? Přeci zaměstnavatelem samým. Každý zaměstnavatel by se měl snažit o to, aby byl jeho brand oblíbený a atraktivní, a to nejen pro klienty/zákazníky, ale samozřejmě také pro (potenciální) zaměstnance. 

V employer brandingu se odráží zaměstnavatelova pověst a to, jaký jako zaměstnavatel doopravdy je, jak se chová k zákazníkům a k zaměstnancům. Cílem celé této strategie je získání co nejlepšího postavení na trhu. 

Na první pohled se sice může zdát, že se employer branding rovná HR marketingu, ale opak je pravdou. Employer branding je HR marketingu nadřazen – HR marketing je totiž jeden z nástrojů na cestě za vybudováním silné značky zaměstnavatele. 

Jak na employer branding 

První rada je jednoduchá: štěstí přeje připraveným. Budovat značku zaměstnavatele je důležité od prvního zaměstnance. Spokojení zaměstnanci dělají firmě dobré jméno. Jsou-li vaši zaměstnanci spokojení, velmi často vaše služby doporučují svým známým, díky čemuž získáte nové zákazníky. Jak prosté. 

Jak tedy na employer branding? Připravte si strategický plán, určete si priority, cíle, firemní hodnoty, vize a mise společnosti. Firemní hodnoty a vize jsou pomyslnými stavebními pilíři společnosti, právě na jejich základě je vystavěna firemní kultura, veškerá komunikace firmy i její přístup k (sebe)propagaci. Navíc se díky tomu můžete zaměstnancům přiblížit – snáze tak pochopí, kam firma směřuje a jaký je její cíl. 

Důkladná analýzy nesmí chybět 

Po vytvoření plánu přichází na řadu důkladná analýza, která je důležitým krokem. Analýza vám umožní detekovat vaše nedostatky. V rámci analýzy nezapomeňte zkoumat emoce. Zajímá vás vaše postavení na trhu, ale také to, jak vás vnímají vaši zaměstnanci, ať už aktuální, bývalí, či ti potenciální.

  • Zjistěte, jak na tom jste v porovnání s konkurencí. 
  • Pročtěte si své kariérní stránky a inzeráty a vnímejte, jak na vás působí. Dobře, špatně? 
  • Nezapomínejte na zpětnou vazbu. Od kandidátů, zaměstnanců a ex-zaměstnanců. 

Firemní kultura 

Na employer brandingu se nepodílí jen jeden člověk. Všichni jsou součástí týmu, všichni tvoří dobré jméno firmy. Značka zaměstnavatele je přímo napojená na spotřebitelskou značku, i váš zaměstnanec může být vaším spokojeným zákazníkem a tím pádem firmu doporučovat. Nedílnou součástí employer brandingu je také firemní kultura. Prostředí a atmosféra ovlivňují mnohé, stejně jako vzájemné chování na pracovišti. Nezapomínejte na autenticitu, otevřenost, důvěryhodnost, pravdivost a uvěřitelnost. Snažte se, aby se zaměstnanci cítili dobře. Dobře fungující firma závisí na dobře (vy)budované značce zaměstnavatele.

Nikdy není pozdě začít 

Dává vám employer branding smysl, ale stejně pořád nevíte, jak na něj? Nevadí. Od prosince u nás startuje kurz, který se věnuje právě budování značky zaměstnavatele. S lektorem Michalem Kosařem, který stojí v čele employer brandingu České spořitelny, se během 12 lekcí dozvíte všechno, co je pro vybudování silné značky zaměstnavatele třeba.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!