Vnímání značky zaměstnavatele z pohledu zaměstnance | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Vnímání značky zaměstnavatele z pohledu zaměstnance

articlevisual-1-4-6421b298963c5842674721.webp

Employer branding? K čemu je a proč jej budovat?

Tento pojem je v současné době zmiňovaný velmi často a řada zaměstnavatelů s ním spojuje značku své firmy. O co ale vlastně jde? Ve své podstatě jde o pověst firmy, kterou na trhu má, a od koho jiného by se to mělo odvíjet než od zaměstnanců. Tím mám na mysli nejen současné zaměstnance, ale i ty, kteří ve firmě pracovali, nebo budou pracovat, protože i na nich záleží. V základech si je employer branding podobný s brand buildingem, avšak jsou tu patrné rozdíly. K budování značky zaměstnance používá společnost například jiné nástroje – patří mezi ně prezentace na veletrzích nebo náborové inzeráty. Ale v konečném důsledku jde o to, udělat si co nejlepší jméno na trhu práce, protože na to budoucí kandidáti velmi dobře slyší.

Co tvoří značku vašeho zaměstnavatele?

Je zde několik faktorů, které se podílejí na tom, jak firma působí a prezentuje se. Navíc jsou dnes kvalitně vybudované značky daleko větší konkurencí na trhu, než kterékoliv jiné. Takže budujte své jméno zaměstnavatele, dokud je čas, a měňte faktory, které vám vadí. Podívejme se, na co je třeba se zaměřit.

  • Firemní komunikace – týká se to vnitřní komunikace (vedení se zaměstnanci i zaměstnanců mezi sebou) i vnější (jak firma komunikuje se zákazníky a s veřejností).
  • Pracovní prostředí – právě zde tkví jádro employer brandingu. Dobré pracovní prostředí se totiž rovná spokojenému zaměstnanci. A každý takový zaměstnanec pak prezentuje svého zaměstnavatele v nejlepším světle.
  • Firemní kultura – třetí bod našeho stupínku úzce souvisí s předchozími body. Obsahuje společné vize, cíle a chování, jež mají zaměstnanci mezi sebou. Firma by měla mít správně nastavená pravidla a ta nejen proklamovat, ale opravdu je také dodržovat.
  • Firemní hodnoty –  zastřešují celý náš výčet. Každá společnost by si je měla ujasnit a stavět na nich od samého vzniku. Předává je nejen klientům, ale i zaměstnancům.

Proč je dobrý Employer branding?

Většina firem hodně přemýšlí o spokojenosti zákazníka, tak aby se cítil co nejlépe a dále u nich nakupoval. Jenže už se postupně přichází na to, že to tak úplně nestačí. Jak lépe docílit toho, že zákazníci budou nadmíru spokojeni se službami? Začněte u zaměstnanců. Především oni vám do firmy přinášejí zisk a bez nich by nebylo možné dosáhnout úspěchu. Proto je důležité dbát na jejich spokojenost. Vaše firma pak bude silnější než kdy předtím. 

Je to opravdu tak důležité? No, že se ptáte. Většina potencionálních uchazečů odmítne nabídku práce, pokud potenciální zaměstnavatel nemá dobrou pověst, a mnohdy je v tu chvíli nezajímá ani nabízený plat. Dnes je trh neomezených možností a lidé nemusejí zůstávat na místě, kde nechtějí být. Navíc každý nový kandidát si firmu prošetří, než jde na pohovor, a hodně mu záleží na tom, jak se firma chová ke všem svým zaměstnancům.

Kdo by se měl podílet na tom, aby měla firma dobrou pověst?

Ano, zaměstnanci jsou správná odpověď, ale o jakých tu je přesně řeč? Každý jeden z nich má důležitou úlohu, kterou může hrát v procesu budování značky zaměstnavatele.

HR oddělení je pro vás klíčové, protože to oni potkají každého, kdo do firmy bude chtít přijít, nastoupí a následně i každého, kdo z ní odejde. Takže se hodně zaměřte na to, jak komunikují a jakou reputaci firmě dělají lidé z HR.

Vedení společnosti má sice práce až nad hlavu, ale jsou taky velmi důležití pro doplnění celého obrazu vaší firmy. To oni vytvářejí firemní kulturu a především hlavně je by mělo zajímat, jak jsou zaměstnanci pod nimi spokojení. Často také bývají nejvíce na očích a svoji společnost reprezentují.

Marketingový tým celou mozaiku doplní. Právě oni vám totiž zařídí vizuál, tone of voice a mediální obraz firmy. Nezanedbatelná část prezentace společnosti tkví v tom, jak vypadá práce marketingového oddělení.

Všichni ostatní zaměstnanci, protože zkušenost každého z nich může přispět k dobré pověsti firmy jako zaměstnavatele, nebo naopak poukázat na to, že dané společnosti na jejích lidech až tak moc nezáleží.

Je toho více?

Přesně tak, je toho daleko více, než jsme si tu společně vyjmenovali. Toto jsou pouze ty nejdůležitější ze všech bodů, které by vás měly zajímat. Chcete přece, aby byli vaši zaměstnanci spokojení. A vy, zaměstnanci, chcete ve firmě dobré zázemí pro lepší pracovní výkon. Pokud začnete správně budovat Employer branding, budete o krok napřed před jinými firmami. Každý chce být lepší než konkurence, co tedy začít právě zde?

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!