Online produkt – vydělá vám peníze, nebo vás zruinuje | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Online produkt – vydělá vám peníze, nebo vás zruinuje?

Pravda o tvorbě a prodeji online produktů vás nepotěší. Ale vždy se najde cesta.

jak-pripravit-uspesny-online-produkt-chce-to-hodne-poctive-driny-6540f21c19544384559172.jpg

Online podnikání zažívá boom a o online služby je velký zájem. Nicméně online produkt není jednoduchá záležitost a snadno můžete v jeho tvorbě a prodeji utopit spoustu peněz. Pokud si na začátku nezjistíte, jak celý proces vypadá a co všechno je s ním spojeno. 

Shrňme si v kostce obsáhlé téma a připomeňme si časté problémy, obavy a úskalí. Nejprve se podíváme, jak je online produkt často vnímán a jaká je skutečnost. Stává se, že lidé chtějí vytvořit například rovnou kompletní online kurz – a naráží na svoji nezkušenost.

Největší mýty o online produktech

  • Věříte, že kvalitní produkt se prodává sám. Neprodává. Neobejdete se bez marketingové strategie a reklamy. Potenciální zákazníci se potřebují o vašem produktu dozvědět.
  • Počítáte s rychlými výsledky. Ve skutečnosti si potřebujete budovat osobní značku, databázi e-mailových kontaktů nebo komunitu na sociální síti. Tohle všechno zabere čas.
  • Očekáváte vysoké prodeje. Úspěch je 12 prodaných kurzů, když začínáte, a kolem 100 kurzů, pokud věnujete propagaci na sítích tolik času, že jste v podstatě influencer*ka. Stovky prodaných kurzů jsou reálné, když máte statisíce na reklamu.
  • Představujete si, že jednoduše vytvoříte online produkt, uděláte prodejní kampaň a máte hotovo. Nemáte. Performance marketing a neustálé vylaďování reklamy a textů na prodejní stránce je nezbytnou součástí úspěšného prodeje.
  • Cenotvorba? Dalším problémem je rozumně nastavená cena. První online produkt se nemůže jednoduše inspirovat u známých online podnikatelů*podnikatelek. Musíte začít s levnějším online kurzem nebo třeba placeným workshopem či menším e-mailovým kurzem. Online služby zahrnují více produktů, vyberte si ten nejvhodnější.

Co vás obvykle čeká

Nejdůležitějším bodem je, abyste si napřed zjistili, jestli bude o váš online produkt zájem. Ptejte se a testujte nápady a až pak tvořte. Zjišťovat zájem jde jednoduše na sociálních sítích, kde se nacházejí vaši potenciální zákazníci.

Existuje i možnost, že nejprve prodáte online produkt v předprodeji a tvoříte ho až pak. Sice víte jistě, že se prodá, ale pro dost lidí je tvorba pod tlakem příliš adrenalinovou záležitostí. Zkušenější tuto možnost začátečníkům nedoporučují.

Našli jste téma a ověřili jste si zájem, přichází doba na promýšlení jednotlivých lekcí. Nezahlťte vaše budoucí zákazníky příliš mnoha informacemi a myslete na úroveň jejich znalostí o tématu.

Online kurz má členskou sekci, kterou můžete vytvořit na webu.

„Nejoblíbenějším redakčním systémem pro tvorbu webu je Wordpress. Online kurz je vytvořen v tzv. členské sekci, což je část webu přístupná pouze registrovaným uživatelům, kteří mají vlastní přístup.
Podnikatelky s vyšším rozpočtem si rády připlatí za web na Miowebu. To je wordpressová šablona speciálně vytvořená pro online kurzy“,

shrnuje svoje zkušenosti virtuální asistentka Helena Horáková.

Kdo chce levnější alternativu, má také možnost – často se jako prostor pro online produkt využívá uzavřená facebooková skupina

Pozor si dejte v případě, že se nadchnete pro něco nového. Líbí se vám třeba Discord, i když vám už dávno není 13–25 let. Pokud jsou cílovou skupinou online kurzu například ženy mezi 30 až 45 lety, může se lehce stát, že je využitím Discordu místo Facebooku vůbec nepotěšíte. 

Doporučujeme přečíst:

preview-653b69d54aaed207226365.png

Znáte užitečné aplikace pro finanční management?

Číst

Tvorba produktu je teprve začátek 

Máte hotový produkt, před vámi jsou další kroky a není jich málo. Co všechno děláte, než prodáte online produkt? 

  • Vybíráte poskytovatele e-mailingových služeb (Ecomail, MailerLite, MailChimp, SmartEmailing). 
  • Tvoříte online produkt zdarma (neboli magnet na kontakty), abyste do své e-mailové databáze dostali lidi.
  • Potřebujete texty a grafiku na landing page, stránce, na které si lidi stahují magnet. 
  • Píšete sérii e-mailů na uvítanou ve vaší databázi.
  • Následně píšete sérii e-mailů pro prodejní kampaň. 
  • Vymýšlíte a realizujete webinář nebo výzvu ve skupině na Facebooku (opět zdarma, pořád jste ještě nic nevydělali).
  • Píšete prodejní příspěvky na různé sociální sítě, točíte krátká videa a platíte si reklamu, ať dostanete lidi na webinář a do výzvy.
  • Úspěch stojí a padá s prodejní stránkou – čeká vás další psaní textů a studium základů copywritingu.
  • Produkt musí být možné koupit – napojujete prodejní stránku na prodejní formulář (SimpleShop, FAPI) a řešíte platbu kartou (což je důležité – když lidi nezaplatí hned, tak zapomenou).
  • Dostali jste do kurzu lidi z e-mailové databáze (jako reálné se uvádí 1–5 %) a z výzvy zdarma. Spouštíte reklamu, abyste získali další zákazníky – což opět znamená texty, grafiku a další výdaje. 
  • Cenotvorba je oříšek, který potřebujete vyřešit. 

Pomáhá vám performance marketing. Cože? Nejvíce opomíjenou aktivitou při prodeji online kurzů svépomocí je právě průběžné vyhodnocování marketingové kampaně. Zde se určitě vyplatí najít si experta*ku.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

Když vám něco nejde, delegujte 

Postupně si uvědomíte, že jste si na sebe naložili příliš mnoho činností. Nakonec zjistíte, že jste zcela zavaleni, a začnete s delegováním. Online produkt se tvoří a prodává mnohem snadněji, když vám někdo pomáhá. Jak na předávání jednotlivých činností? 

Nejčastěji se podnikatelé a podnikatelky obracejí na virtuální asistent(k)y, protože nabízí pomoc s technickými věcmi, třeba s nastavením e-mailingu, a jejich práce je dobře pochopitelná. 

„Většina online podnikatelek už samotnou tvorbu online kurzu nechává na webaři nebo na virtuální asistentce, kteří si poradí s technickým nastavením členských sekcí i s vytvořením samotné struktury online kurzu, aby byl přehledný a lehce ovladatelný všemi uživateli. Ve studiu vaseva.cz nastavujeme online kurzy podnikatelkám téměř denně“,

popisuje svou práci virtuální asistentka Helena Horáková.

Obtížněji vypadá delegování odborných činností, protože jim nerozumíte a máte strach, abyste se nespálili. Objevují se i bezdůvodné obavy. 

Krásným příkladem je copywriting. Častý předsudek zní: Jak může někdo napsat prodejní stránku, když nezná můj produkt? Jednoduše. Kvalitní copywriter*ka si s vámi nejprve domluví cca hodinový rozhovor, díky kterému získá přehled nejen o vašem produktu, cílové skupině a problému, který řešíte. 

Dostane z vás i hlavní myšlenku, pochytí vaše vyjadřování, zapíše si vaše věty a vystihne na prodejní stránce správný tone of voice, zachytí vaše nadšení a emoce. 

Zná na rozdíl od vás pravidla pro psaní prodejních stránek. Ví, že nejdůležitější je přehledná struktura, výstižná první věta a (mezi)nadpisy a také jedna klíčová myšlenka, která se vine celou stránku jako červená nit. Dobře zná způsob, jakým lidi na webových stránkách čtou texty. 

Jeho*její přínos spočívá právě v úplném překopání struktury stránky a vyhmátnutí toho podstatného, co čtenáře ve skutečnosti zajímá. Prodejní stránka díky výstižnějším textům zaujme hned na začátku, zvládne ji přečíst i někdo, kdo čte jen (mezi)nadpisy. Lidé přestanou z vaší stránky znuděně odcházet a pochopí přínos vašeho online kurzu. Dojde jim, že jste ho vytvořili pro ně.

Doporučujeme přečíst:

preview-6538f2a64f535028156692.png

Jaké startupy vedou ženy?

Číst

Jaký postup má smysl? Tvořte osobní značku!

Překvapilo vás množství práce? Ano, moc se o něm nepíše a nemluví. Zvažte své časové možnosti a podnikatelské schopnosti. Dobrá zpráva zní, že celý proces je možné dělat obráceně. 

Nejprve získávejte zkušenosti při práci s klienty. Tvořte si osobní značku, sbírejte reference a buďte vidět na sociálních sítích. Ideálně si vyberte jen jednu sociální síť a té věnujte plnou pozornost. Dostaňte se do bodu, kdy nemusíte své dovednosti dokazovat během prodejní kampaně, protože jsou vidět na první pohled. Lidé vás sami sledují, čtou vaše příspěvky a těší se na nový newsletter.

Máte pak na čem stavět, když se vrhnete na online služby a začnete prodávat online produkt. A taky víte, jaké problémy vaši klientelu nejvíc trápí a jaké problémy nejčastěji řeší. Díky zkušenostem s konkrétními lidmi vytvoříte online produkt na míru své cílové skupině. 

Je tady jeden háček. Možná se vám pak nebude chtít investovat spoustu vlastního času, energie a peněz do reklamy, abyste online produkt propagovali sami. Pokud nezvažujete delegování jednotlivých činností, ale hledáte pomoc rovnou s celým procesem, řešení existuje. Je tady Laba. 

Laba se o vás postará 

V Laba máme propracovaný systém tvorby a prodeje online kurzů. Zabýváme se celým procesem: vybíráme téma, společně s lektorem tvoříme online produkt, sledujeme výsledky marketingové kampaně. 

Jak vypadá příprava a prodej online produktu u nás? 

1. Vybíráme a testujeme téma 

2. Každý kurz má svého projektového manažera

3. Plánujeme tvorbu, obsah a cílovou skupinu kurzu

4. Hledáme špičky v oboru

5. Společně s lektorem*lektorkou a metodickým týmem tvoříme kurz

6. Prodejní stránku a text k reklamám píše copywriter*ka

7. Tvoříme marketingovou kampaň

8. Investujeme do reklam

9. Kurz prodávají obchodníci 

10. Nepřetržitě sledujeme kampaň a zpětnou vazbu z hovorů s klienty

11. Vyhodnocujeme marketingové a sales metriky 

12. Průběžně upravujeme texty, vizuály a nastavení kampaní

13. Spouštíme kurz a zpracováváme zpětnou vazbu klientů, aby byl pro účastníky opravdu přínosný 

Různých procesů a práce na přípravě produktu je mnohem víc. Zaměstnáváme několik týmů v Laba Czech, navíc máme za sebou podporu a zkušenosti mezinárodní firmy. Chceme, ať se nám do kurzů hlásí lidé, kteří budou spokojení. A jak nás vnímají lektoři?

„Lektoři s námi rádi spolupracují a předávají svoje know-how z mnohaleté praxe. Během tvorby kurzu jsme s nimi v neustálém kontaktu tak, abychom pro definovanou cílovou skupinu vytvořili ten nejlepší kurz s relevantním obsahem“,

říká Aneta Lízancová, Head of Production.

Dá se vůbec začít s online podnikáním? Ano! 

Díky našim bohatým zkušenostem, víme, co děláme. Jsme mezinárodně úspěšnou firmou v tvorbě a prodeji online kurzů. Rozhodli jsme se zlepšit situaci na trhu s online produkty, které jsou v některých případech pochybné kvality a vedou spíše k vyhoření než k prosperujícímu byznysu.

Neděste se, bezútěšná situace popsaná v článku je způsobena zejména chybějícím byznys a finančním plánem a podceněním dalších zásadních náležitostí (analýza trhu, cenotvorba, správné sbírání dat a práce s nimi a další). Máme pro vás smysluplný postup, i když jste teprve na začátku.

Ve spolupráci se čtyřmi zkušenými lektory jsme připravili online kurz, který vám představí online podnikání zodpovědně a prakticky. Podíváme se i na delegování a time management, ať vám online nepřeroste přes hlavu. Čeká vás 31 lekcí a témata:

  • právní, zákonné a účetní náležitosti a specifika online podnikání
  • byznys plán a finanční plán
  • základy marketingu a PR v digitálním věku
  • osobní PR a budování značky na sociálních sítích a v médiích
  • AI jako pomocník při online podnikání

Kurz Online business od A do Z neslibuje rychlé zbohatnutí, ale naučí vás, jak vybrat vhodný online produkt a vytvořit skutečně fungující online podnikání

Kurz je vhodný pro začínající online podnikatele i zkušené offline podnikatele, kteří chtějí proniknout do online prostředí. Užitečný je také pro marketingové specialisty malých firem, kterým umožní získat komplexní přehled o propagaci online byznysu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková