Užitečné aplikace pro finanční management | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Znáte užitečné aplikace pro finanční management?

Jak udržet konkurenceschopnost ve firmách díky zjednodušení, zefektivnění a automatizaci? České aplikace to umějí.

cover-653b69d54a615591907400-min-659bee9d682cd806404307.jpg

Finanční management zpracovává mnohem větší množství informací než dříve a musí je umět efektivně a rychle vyhodnocovat. Na druhou stranu se svět stále více digitalizuje a najít kvalitní finanční aplikace je v dnešní době snazší než kdy dřív. 

Tomáš Vahalík, národní finanční ředitel pro Českou republiku a Slovensko ve firmě Valeo a lektor pro finanční management v Laba, vzpomíná v rozhovoru na začátky své kariéry. Tehdy bylo obvyklé, že měl každý závod vlastní finanční oddělení s účtárnou, „účetní systémy byly postaveny na DOSu a uživatelsky rozhodně nebyly nejpřívětivější“, zatímco „dnešní finanční manažer bývá vybaven nejmodernější výpočetní technikou“.

Finanční management se neobejde bez užitečných nástrojů, aby se mohl lépe strategicky rozhodovat a pružně reagovat na změny. Finanční aplikace přinášejí úsporu času, flexibilitu a lepší přehled o dění ve firmě. Zjednodušují opakované procesy a umožňují lépe analyzovat data.

Firmy nabízejí účinná řešení, která zahrnují moduly pro účetnictví, řízení financí a další oblasti klíčové pro finanční management. Co můžete na tomto poli najít? Inspirujte se v článku. 

Finanční management a efektivní řízení v praxi

Finanční management hraje v životě velkých firem zásadní roli. Jeho význam se projevuje na několika důležitých úrovních: 

  • je zodpovědný za správu a optimalizaci finančních operací, ekonomickou stabilitu a vedení účetnictví,
  • sleduje evidenci movitého a nemovitého majetku,
  • zabývá se tvorbou ročního plánu s detailním rozpočtem a odhadem tržeb, 
  • má za úkol optimalizaci nákladů a minimalizaci rizik. 

Doporučujeme přečíst:

frame-2813-64afa14f5b8d7054765802.webp

Revoluční vlna digitálního účetnictví – Trendy, výhody a transformace pro podniky 21. století

Číst

Aplikace umožňují týmu finančního managementu lepší sledování a analyzování finančních dat v reálném čase, vytváření reportů a přehledů, efektivnější plánování a přehlednější sledování výkonnosti firmy. 

Finanční aplikace nabízejí i české firmy. Jsou vyvinuty v souladu s českými účetními a daňovými předpisy, což usnadňuje správu finančních operací na českém trhu. Některé jsou vhodné pro střední a velké firmy, jiné naopak pro živnostníky a malé firmy. Každý si najde, co potřebuje. 

Efektivní správu finančních procesů ve velkých firmách umožňují ERP systémy s moduly pro účetnictví a finanční řízení. 

Databáze – ERP systémy – aplikace 

ERP systémy (Enterprise Resource Planning) jsou určeny k plánování podnikových zdrojů. Základem je sdílená databáze s informacemi o účetnictví, financích, skladech, zásobách, výrobě, zpracování objednávek, řízení lidských zdrojů a dalších důležitých datech. ERP systémy pak přidávají nejrůznější moduly pro automatizaci, sledování a analýzu operací, což umožňuje rychlejší a chytřejší rozhodování.

ERP systémy jsou ideální pro střední a velké firmy, které mají složitější procesy a pracuje v nich více zaměstnanců. Cílem je právě zefektivnění procesů a snížení nákladů. V dnešní době jsou ERP systémy dostupné rovněž pro menší firmy a mohou být užitečné i pro ně. 

Odborník na digitalizaci a automatizaci firemních procesů Adam Bárta vyjmenovává přínosy ERP pro firmu: Centralizovaná správa informací přináší snadnější řízení a plánování, zlepšuje komunikaci a spolupráci mezi odděleními, zvyšuje pružnost a schopnost reagovat na změny, odstraňuje duplicitu údajů a procesů, zlepšuje kvalitu dat a snižuje chyby, zvyšuje ochranu dat a citlivých informací.

Kdy je vhodné přemýšlet o ERP? Začněte se jimi zabývat, jestli „chcete zlepšit podnikové procesy, zefektivnit výrobu a snížit náklady“, protože „investice do ERP systému může být klíčem k efektivnějšímu řízení podnikových procesů a zvýšení konkurenceschopnosti firmy“ upozorňuje Adam Bárta.

Proč se zabýváme ERP v článku o aplikacích? Možnosti ERP systémů rozšiřují právě nejrůznější aplikace. Finanční management tak má na výběr z různých možností.

Komplexní řešení s mnoha funkcemi 

Podívejme se na dvě české firmy, které nabízí komplexní řešení a přehledně a podrobně na svých webech představují jednotlivé funkce

HELIOS Nephrite od společnosti Asseco Solutions je určený velkým firmám. Má mnoho funkcí, které výrazně zrychlí práci s elektronickými dokumenty. 

Pomáhá v projektovém řízení, dále se získáváním informací o stavu výroby, plánovaných aktivitách i realizovaných zakázkách, přináší lepší přehled o obchodním skladu, obsahuje agendy spojené s náborem, onboardingem i ukončením pracovních procesů a také se věnuje řízení vztahů se zákazníky (CRM). Dashboardy, přehledy a finanční plánování zefektivní a zlepší vaši manažerskou práci. 

Speciální mobilní aplikace pro iOS i Android umožňuje čtení a zapisování dat přímo z displeje vašeho mobilního telefonu.

Firma ABRA Software vyvinula ERP systém ABRA Gen, informační systém určený pro řízení a provoz velké nebo střední firmy.

Přizpůsobí se různým oborům podnikání a opět řeší vše od řízení a managementu, přes CRM, finance a účetnictví, mzdy a personalistiku až po výrobu, sklad a poprodejní servis.

Zdůrazňují snadnou integraci s jinými aplikacemi, vlastní cloud a kvalitní zákaznickou linku. Online přístup k datům v ERP ABRA Gen máte i z mobilního telefonu. 

Rychlá pomoc pro účetní 

Specializované nástroje pomáhají přímo daňovým poradcům, auditorům a účetním při řízení jejich daňové a účetní kanceláře. 

Aplikace Taxlio od české firmy AVE Soft usnadňuje rozdělení úkolů podle daňového kalendáře a jejich následnou kontrolu, zrychluje práci díky propojení s datovými schránkami a automatickému třídění pošty. Pomáhá s měřením efektivity a vytváří přehledné výstupy pro manažery.

Digitoo je další česká firma, která se věnuje účetní automatizaci. Digitoo App se zaměřuje na faktury. Nahrajete fakturu nebo účtenku a umělá inteligence doklad přečte a přepíše. Účetní pak vše jedním kliknutím přenese do účetního systému. Digitoo App je kompatibilní s HELIOS i ABRA Gen. Umožňuje podívat se na náklady a výnosy za určité časové období

Účetní program Pohoda je opět komplexnější záležitost s mnoha funkcemi a doplňkovými aplikacemi. Jedna z aplikací od společnosti Pohoda například sbírá data při příjmu, výdeji a vytváření inventurních seznamů zboží a spolupracuje s účetním systémem. Další program s mobilní aplikací provádí inventury majetku a import do účetního systému pomocí čárových kódů.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

Promyslete si, co potřebujete 

Finanční management pro své efektivní fungování potřebuje využívat moderní nástroje. Finance vyžadují přesnost, přehlednost a kontrolu. Finanční aplikace vám pomohou při udržování pořádku a přehledu o všech datech ve vaší firmě. 

Dosáhnete díky nim zefektivnění celé řady procesů. Zjednoduší se vaše komunikace s klienty i státními úřady. Lépe evidujete potřebné dokumenty. Finanční aplikace zjednodušují řízení firmy a automatizace a šetří zaměstnancům čas. Finanční management se může lépe rozhodovat, protože mu usnadní složitou správu firemních financí. 

Co je důležité si uvědomit? Nejdříve si pečlivě promyslete, jaké máte nároky a požadavky. Pamatujte při výběru finančního softwaru na to, aby odpovídal skutečným potřebám vaší firmy a vašeho oboru a pomohl vám ve vaší konkrétní situaci.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«HR manažer»
HR a recruitment
Vede Gabriela Šimšová
27. května 3. července
Gabriela Šimšová