Revoluční vlna digitálního účetnictví – Trendy, výhody a transformace pro podniky 21. století | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Revoluční vlna digitálního účetnictví – Trendy, výhody a transformace pro podniky 21. století

Chcete ušetřit 90 % manuální a administrativní práce v účetnictví? Začněte číst.

frame-2812-64afa14f5917d689825098.webp

V dnešní digitální době se technologie neustále rozvíjejí a ovlivňují prakticky všechny oblasti podnikání. Jedním z odvětví, které prošlo zásadní proměnou, je účetnictví neboli dneska už digitální účetnictví. 

Tradiční papíry a ručně psané záznamy postupně ustupují a digitální účetnictví nabízí nejen efektivitu a přesnost, ale také mnoho dalších výhod pro podniky. V článku se podíváme na klíčové trendy digitálního účetnictví a prozkoumáme, jaké výhody s sebou tato revoluce přináší.

Účetní firma wflow.com tvrdí, že díky digitalizaci ušetříte až 90 % manuální a administrativní práce s účetními doklady a můžete i nadále zůstat skutečnými účetními profesionály. Budete mít totiž čas řešit s klienty to podstatné a necháte rutinní práci počítačům. 

Jaké jsou hlavní přínosy digitálního účetnictví?

  • Automatizace a efektivita

Nebaví vás mravenčí práce? Automatizace v digitálním účetnictví to zvládne hravě za vás. Třeba takové zpracování faktur, sledování výdajů nebo vyhledávání transakcí. Díky tomu není potřeba manuální zásah a snižuje se riziko lidských chyb. Automatizace také umožňuje účetním pracovníkům více se zaměřit na strategii v účetnictví.

  • Data přístupná odkudkoliv

Digitální účetnictví má snadný přístup k datům, která se dají sdílet mezi členy týmu, a to odkudkoliv a komukoliv. To zlepšuje spolupráci a komunikaci mezi různými odděleními i poskytuje prostor sledovat finanční situaci podniku. Díky tomu mohou manažeři rychle reagovat na změny a rozhodovat na základě aktuálních dat.

Třeba Dominik z firmy Kawková si myslí toto: „Pro účetní digitalizace ve většině případů urychluje práci. Stejně tak klient má díky digitalizaci větší přehled v účetních dokladech i v různých ukazatelích. Digitalizací účetnictví se šetří životní prostředí.

  • Lepší přehlednost a analýza dat

Díky digitálnímu účetnictví mají podniky i klienti lepší přehlednost nad veškerými údaji. Využíváním digitálních nástrojů a softwarů je možné generovat výkazy, reporty a grafy, které pomáhají přehledně prezentovat a analyzovat finanční situaci podniku. Tím se zvyšuje schopnost podniků přijímat informovaná rozhodnutí a plánovat budoucí strategie.

Nikol z firmy Kawková má o přehlednosti jasno: „Jednou z výhod digitalizace účetnictví pro klienty je přehlednost. Klienti nemají své doklady uložené v šanonech v účetní kanceláři, takže si mohou během chvíle dohledat doklad, který potřebují. Dalším plusem může být taky větší kontrola klienta nad svým účetnictvím.

  • Bezpečnost a ochrana dat

Digitální účetnictví je také bezpečnější a chrání vaše data jako nikdo jiný. Digitální systémy šifrují a zabezpečují přístup k citlivým informacím, což minimalizuje riziko úniku dat. Navíc zálohování dat a jejich uložení v cloudu snižuje riziko jejich ztráty v důsledku technických problémů či havárií.

  • Flexibilita a úspora času

Digitální účetnictví je flexibilnější a ohebnější více, než by se vám kdy zdálo. Digitální systémy umožňují snadné přidávání nových účtů, oddělení či poboček do stávajícího účetního systému, což vylepšuje správu a sledování finančních operací v rámci rozrůstajícího se podniku. 

Klienti zase naopak nemusí běhat někde s papíry či šanony a můžou si vše udělat z pohodlí domova. Existuje řada firem, které takové služby poskytují, a některými z nich jsou třeba:

  • TRIVI
  • Kvitto
  • wflow

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jak funguje skutečný model digitálního účetnictví?

Model digitálního účetnictví je lepší si ukázat než si ho jen představovat. Skutečně fungující model může velmi jednoduše vypadat zhruba takto:

Dodavatel vystaví fakturu v elektronické podobě, kterou zašle na danou e-mailovou adresu. E-mail s fakturou je automaticky přesunut do systému OCR (optické rozpoznávání znaků). Systém rozpozná a extrahuje veškeré důležité informace z faktury, pokud se jedná o již existující vzor faktury. 

Vytěžené údaje jsou podrobeny několika klíčovým kontrolám, jako je ověření existence dodavatele v registru dodavatelů, správnost čísla bankovního účtu a ověření v registru spolehlivých plátců. Poté je druhá strana informována e-mailovou nebo mobilní notifikací o připravené faktuře k schválení. 

Po schválení je faktura automaticky přenesena do účetního systému, který je synchronizován s OCR, a je připravena k zaúčtování. Zaúčtování probíhá potvrzením předem připravených údajů (částka, číslo účtu, datum uskutečnění zdanitelného plnění a další).

Tento systém popsal na blogu peníze.cz Petr Vlček, který má 17 let zkušeností na vedoucích finančních pozicích. Ovšemže digitální účetnictví lze dělat i jinak, ale tento vzor je jedna z nejjednodušších metod, jak na to.

Doporučujeme přečíst:

img-0590-634d67cf11416477838366.png

Srovnání účetních programů

Číst

Digitální účetnictví a jeho výhody

Bez výhod by se to neobešlo a digitalizace v účetnictví jich má hned několik. Pojďme se podívat na pár z nich:

  • Dokumenty jsou přístupné odkudkoliv a kdykoliv.
  • Bez problému si označíte všechny informace (údaje o zaúčtování, náklady, stav).
  • Zbavíte se papírů a snížíte jednak náklady na skladování, ale i tisk.
  • V dokumentech digitálního účetnictví vyhledáváte rychleji. 
  • Dokumenty jsou v bezpečí, takže nehrozí odcizení ani poškození.

Třeba společnost ASEKOL ušetřila digitalizací v účetnictví 210 00 Kč ročně, což není malá částka. Zároveň také ušetříte i čas, který můžete investovat jinam.

digitální účetnictví

Chcete se dozvědět více? Zkuste kurz

Chápeme, že digitální účetnictví není snadný oříšek, ale známe pár odborníků, kteří by vám ho mohli pomoct rozlousknout:

  • Milan Vodička, vedoucí IT sekce Komory daňových poradců ČR
  • Martin Plachý, CEO rekap.online
  • Petr Pilín, CEO iPodnik cloud
  • Michal Kříž, CEO HandyBot
  • Robert Soudný, CEO wflow.com

Tito experti vědí, jak na to, a během 8 lekcí vám pomůžou, poradí, vysvětlí, a navíc dají i zpětnou vazbu na vaše cvičné úkoly, takže budete vědět, na čem jste. Zaregistrujte na online živý kurz Digitální účetnictví a učte se od mistrů z oboru.

Nepodceňte nic, protože digitální účetnictví je nová éra, která tady bude mrknutím oka, a každý ji za chvíli bude vyžadovat jako platbu kartou.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Sportovní management»
Business a management
Vede Filip Sakala
13. srpna 19. září
Filip Sakala