Jan Kudělka o budoucnosti datové analýzy a Excelu i o inovacích ve svém kurzu | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Excel zůstane klíčový pro základní analýzu dat

Jan Kudělka o budoucnosti datové analýzy a Excelu i o inovacích ve svém kurzu.

1223-cover-66cee3b9d8344544739556.webp

Naše kurzy jdou s dobou. Stejně jako další běh kurzu Pokročilý Excel, který se neustále vyvíjí a zdokonaluje, aby reflektoval nové trendy a technologie v oblasti datové analýzy,

Zeptali jsme se Jana Kudělky, datového analytika, lektora a experta na Excel, jaké změny přinesly předešlé běhy kurzu a co mohou účastníci očekávat. Jan nám také prozradil, jak překonat strach z Excelu a posunout své dovednosti na pokročilou úroveň.

Čeká vás čtvrtý běh kurzu. Co všechno se změnilo od doby, kdy jste spolu s Laba připravoval historicky první stream kurzu Pokročilý Excel?

Věřím že se podařilo kurz více vyladit, a to jak po obsahové stránce, tak po stránce technické (například nový systém). Sám jsem si u Laba udělal kurz na Sportovní marketing, takže jsem takto online kurz viděl i „z druhé strany“ a načerpal inspiraci pro vlastní kurz.

Excel samotný se také o něco málo zase posunul a v osobním životě mám druhého potomka, takže volného času je zase o něco méně. (smích)

Jako odborník na data a analýzu, zaznamenal jste u Excelu za poslední dobu nějaké významné změny?

Záleží na tom, jakou verzi Excelu má člověk k dispozici a o jaké platformě se bavíme, jestli je to Windows, Mac nebo třeba web. Nejlepší je mít Microsoft 365, kde jsou k dispozici nové aktualizace (pak se to ještě odvíjí od licence).

Většinou se dějí dva druhy změn. Menší, kterých je více. V posledním době to byly například Checkboxy, některé nové funkce a práce s nimi. Připravují se regulární výrazy, ty už například nějakou dobu najdete v Sheets od Google.

A potom jsou tady větší změny. Třeba integrace nástrojů (Copilot, Python), které mají reálný dopad na využívání programu různými způsoby, přímo do Excelu.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Když si představíme běžného uživatele Excelu, co mu přinese posun dovedností na pokročilou úroveň? 

Určitě je pak efektivnější v práci a umí se lépe rozhodovat, který postup použít. S tím pak může jít ruku v ruce lepší kvalita práce a třeba i lepší kariérní možnosti.

Co byste poradil lidem, kteří mají s Excelem špatnou zkušenost a bojí se ho používat?

Je to asi jako se vším. Tedy začít od malých kroků, když něco nevím, nebát se chybovat a potom použít Google nebo AI nástroje pro pomoc (nebo se zeptat zkušenějších kolegů). A pak už zkoušet zkoušet a zkoušet.

Musíte si i vy pravidelně doplňovat vzdělání v oblasti ovládání programu?

Určitě. Přímo Microsoft vydává blog, kde můžete sledovat nejnovější změny. Existují také různí tvůrci, co píšou články nebo točí videa na YouTube, kde jsou často popsány různé zajímavé situace a jejich řešení.

V životě jsem potkal několik lidí, dokonce i jednu bývalou lektorku, kteří třeba 10 let žádné nové znalosti v Excelu nedoplňovali, a proto neznali funkcionality jako Power Query a další., které jsou dnes z hlediska importu dat z většiny klíčové.

Doporučujeme přečíst:

preview-6526a250d64ae877875570.png

Poznejte práci expertky na reporting v MS Excel

Číst

Dokážete si představit svoji práci bez použití Excelu? Ve kterých fázích by Vám program nejvíc chyběl?

Pokud bych mohl Excel nahradit za Sheets od Google, pak už bych si to čistě pro svou analýzu dat dnes představit dokázal. Každopádně vždycky záleží na tom, jaké klient používá nástroje/programy (nejčastěji od Microsoftu nebo Google). Pokud využívají hlavně Excel, pak by to samozřejmě šlo těžko.

Jinak mně osobně Excel nejvíce pomohl v začátcích a následujících několika letech, kdy jsem jej hodně využíval pro práci a vytváření různých nástrojů. Dnes by mi právě nejvíce chyběl například v situaci, kdy dostanu .csv soubor a chci si čistě nad ním udělat rychlou analýzu + navazující kroky. V tom je pro mě Excel stále nejlepším nástrojem.

V kurzu se budete věnovat i práci s makry. Jaké nejčastější chyby lidé při práci s makry dělají? A jak se jim vyhnout?

Pokud bych měl vypíchnout tři chyby, se kterými se nejčastěji setkávám, tak to budou tyto. Zaprvé je to nepochopení toho, co přesně kód dělá. Zpravidla ho někdo zkopíroval z internetu, nebo ho vytvořil třeba před 10 lety člověk, který už ve firmě nepracuje. Nikdo vlastně ten kód nechápe, ale on funguje. A najednou fungovat přestane.

Dnes tuhle chybu dobře řeší různé platformy, které jsou schopny kód popsat a vysvětlit, zvláště pokud k němu nejsou komentáře nebo dokumentace.

Druhou chybou je pak neznalost používání či naopak vypnutí relativní reference. Tj. jestli se v rámci makra odkazuji na konkrétní buňku B1, nebo na buňku, která je o jedno napravo oproti výchozí.

S tím také částečně souvisí třetí chyba. Tou je špatné nastavení si oblasti, na kterou se v rámci spuštění makra odkazuji. Mohou tam být například nové řádky, které ale nejsou zahrnuty.

Objevují se nějaká témata u studentů opakovaně? Jaké nejčastější otázky nebo problémy jim pomáháte řešit?

Napadá mě fungování principu kontingenčních tabulek v Excelu vs. Sheets od Google, pak právě výše zmíněné pochopení relativní reference v rámci práce s VBA a s tím související rozdíl mezi jazyky VBA, DAX či M, které v kurzu částečně probíráme.

Máte nějakou vtipnou „historku z natáčení“ minulých běhů Vašeho kurzu? Stalo se něco zajímavého?

Asi když si někdo z účastníků neztlumí mikrofon a dostaneme se tak do „vysílání“. (smích)

Studenti se na Vašich kurzech učí prakticky ovládat pokročilé funkce Excelu. Co ale naopak přináší lektorování Vám?

Ve zkratce možnost předat něco, co sám ovládám, ostatním, kterým to přinese dovednosti, které se hodí jim, což mě naplňuje (byť jen tím bych se živit nemohl).

V rámci přípravy mě to navíc nutí načíst si o věcech, co v lekcích probíráme, další podrobnosti, abych je mohl předat co nejlépe. Takže se kolikrát dozvím něco, co jsem předtím neznal. A v neposlední řadě se kolikrát i na hodinách samotných či při opravování domácích úkolů dozvím něco nového.

Kam podle Vás směřuje obor datová analýza? Bude v této oblasti i v budoucnu Excel stále hrát jednu z hlavních rolí?

Obecně jsou to pojmy jako automatizace, big data, real-time analýza, umělá inteligence, cloud computing, správa dat atd. (určitě jsem na něco zapomněl). Nerad předpovídám budoucnost, myslím, že bude záležet dost na tom, do jaké míry se bude obecně práce automatizovat, jak se samotný Excel bude vyvíjet a jak budou lidé přijímat ostatní nástroje.

Již dnes umíme díky nástrojům jako ChatGPT nebo dalším provést analýzu čistě na základě toho, že do nich data vložíme přímo a nástroj jako Excel k tomu už nepotřebujeme (byť i to přináší další výzvy).

Na druhou stranu si myslím, že všeobecné rozšíření nástoje mezi lidmi zaručí, že Excel zůstane klíčový pro základní analýzu dat. Odvíjí se to nicméně od toho, kolik dat k analýze máme, v jaké jsou podobě, jak dobře to s Excelem umíme atd. Takže předpokládám, že svou určitou roli hrát stále bude, byť určitě menší než v minulosti.

Doporučujeme přečíst:

frame-482639-66b4b5e2d0182028990198.webp

Metoda TEA: Odložte plánovač a zkuste to jinak

Číst

Připravujete své studenty na reálné situace? Můžete uvést příklad nějakého konkrétního cvičení?

Určitě. Například jedním z bloků, které probíráme, je vizualizace dat (která je jednou ze součástí datově analytického procesu). Na začátku hodiny dostanou studenti zadání pro vizualizaci určitých agregovaných dat. Následně probíráme, jak obecně i konkrétně v Excelu takové vizualizace dělat a na co si dát pozor.

Na konci hodiny si potom ověříme, jak studenti vylepšili svoje schopnosti. Zpracují stejné zadání a mohou si porovnat, jak by vypadalo jejich řešení oproti tomu, co měli na začátku.

Co považujete za největší výzvu lektorování?

Je jich hodně, od toho, že každý má jinou výchozí dovednost s Excelem/Sheets, přes dobrou správu času, aby se vše stihlo, po zajištění technických záležitostí.

Ovšem kdybych měl vypíchnout tu jednu největší, pak jde určitě o udržení pozornosti a zapojení a motivaci účastníků. Ze zpětné vazby a kvantity i kvality odevzdaných úkolů můžeme usuzovat, že se to z většiny daří, což i mně dává interní motivaci v dalších bězích kurzu pokračovat.

Jaké dovednosti nebo znalosti by měli mít studenti před zahájením Vašeho kurzu, aby z něj co nejvíce vytěžili?

Měli by znát v základech program jako takový – práce se samotným sešitem a listy, formátování a další funkcionality, stejně tak základní funkce jako SUMA (SUM), IF (KDYŽ) a další. Na tyto věci navazujeme, zabýváme se složitějšími příklady/situacemi a učíme se používat další moduly obsažené v aplikaci. Jako je třeba Power Query.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!