Bez čeho se marketing neobejde | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Víte, bez čeho se marketing neobejde?

Obsah, strategie, práce s týmem a tipy z praxe marketingového ředitele.

cover-653274906573d994165129-min-659bee3e68bb9367378242.jpg

Lámete si hlavu s prodejem a spoléháte na marketing. Jenže co je vlastně marketing? 

Důležitost marketingu jsme si nastínili v článku 7 důvodů, proč je marketingový ředitel pro firmu klíčový. Také jsme si v něm shrnuli nejdůležitější úkoly a povinnosti, které marketingový ředitel ve firmě vykonává. 

Připomeňme si hlavní myšlenku – marketing se točí kolem zákazníka. Máte firmu a zjišťujete, jaké mají vaši zákazníci potřeby, jaké je trápí problémy, co potřebují vyřešit. Když dobře znáte svoje zákazníky, můžete pro ně tvořit hodnotný obsah, který je zajímá. Marketing vypadá jednoduše. 

Tak v čem je háček? Proč někomu prodej funguje lépe, někomu hůře a někomu nefunguje vůbec? V pozadí obvykle stojí marketing a jeho nepřesné pochopení

Obsah je král a strategie je královna

Říká se, že „content is the king“, neboli obsah je král. Radim Uher tvrdí, že kontext je král: „Tvořit obsah, který není zasazený do smysluplného kontextu nemá žádný význam.“ Často se jako ředitel marketingové agentury potýká s tím, že strategie ve firmách neexistují. Výsledkem jsou špatná zadání pro lidi z marketingu (ať už v rámci firmy, freelancery nebo agenturu), chaos a stres. 

Tvorba marketingové strategie firmy je právě jedním z důležitých úkolů marketingového ředitele. 

Marketingový ředitel, nebo také Chief Marketing Officer (CMO), však nese na svých bedrech zodpovědnost nejen za strategii. Jeho role spočívá v řízení, koordinaci a dohledu na veškeré marketingového úsilí firmy.

Vyzpovídali jsme Jaroslava Kauckého, CMO ve společnosti ZOOT, aby nám blíže představil, jak v praxi vypadá práce marketingového ředitele.

Co nejčastěji řešíte za problémy jako marketingový ředitel?

„Agenda marketingového ředitele se dá v úplném základu rozdělit na 3 pilíře. 

Dlouhodobá strategie, což je budování brandu a směřování značky za účelem dosažení nastavené vize a mise.

— Krátkodobá taktika k naplnění výkonnostní obchodních cílů.

Práce s týmem a interní marketing.

V každé z těchto oblastí je mnoho úkolů a projektů, které je prostřednictvím procesů, ale i konkrétní práce věnovat čas a úsilí tak, aby se v ideálním případě tyto jednotlivé oblasti propojily a vedly k naplnění firemních cílů (nebo alespoň k jejich přiblížení).“

Co je na práci marketingového ředitele nejzajímavějšího?

„Na práci marketingového ředitele jsem vždy oceňoval především možnost ovlivnit strategické, ale i denní směřování společnosti. Její vnímání nejen zákazníkem, ale i zaměstnanci a možnost formovat nejen brandovou a dlouhodobou, ale i přímou komunikaci. 

Díky možnostem dnešní doby je samozřejmostí detailní analytika, která nám umožňuje změřit veškeré dopady našich rozhodnutí a jednotlivých kroků. Úspěšnou aktivitu mohu dále rozvíjet, ale samozřejmě rovněž můžu opravit chyby (a že jich je) otočením kormidla úplně jinam.“

Jaká je každodenní náplň práce?

„Denní náplň práce se samozřejmě liší od typu firmy i typu manažera. Někdo musí více řešit people management, někdo se musí zapojovat více hands on do exekutivy a někdo má více času na strategické plánování. 

Osobně jsem zastáncem zdravé kombinace a mimo několika exekutivních agend bych rád vypíchnul práci s týmem a one2one meetingy (osobní setkání) s jednotlivými kolegy nad jejich agendou, ale i širší plánování a reporting nejen v rámci oddělení, ale i s klíčovým partnerem pro každého markeťáka, a to je oddělení obchodu nebo produktu.“

Doporučujeme přečíst:

940-650d42565a623025540031.jpg

Reklama na sociálních sítích: Co vám hrozí, když nevyužíváte potenciál sociálních platforem?

Číst

Špatný marketing je jako … 

V poslední otázce jsme se s Jaroslavem Kouckým vrátili k tématu významu marketingu pro úspěch firmy. 

Proč je marketing pro firmu důležitý a proč potřebuje marketingového ředitele?

„K zodpovězení této otázky si půjčím skvělé přirovnání. Mít skvělý produkt a špatný marketing je jako být atraktivní žena, která hledá partnera v místnosti, kde je absolutní tma.“

Trefná definice, co myslíte? A jakou klíčovou myšlenku byste si měli z rozhovoru odnést? Každá firma potřebuje nějakou formu marketingu. Další krok, který nejde vynechat, je strategie. Pokud má vaše marketingová komunikace dávat smysl, musí být zasazena v nějakém strategickém rámci. Marketing se bez strategie neobejde a vy se nepohnete z místa. Pak teprve vybíráte nástroje, které jsou vhodné k naplnění strategických cílů.

CMO tak není pouze tvůrce kreativních kampaní nebo analytik dat. Jeho*její klíčovou kompetencí je vypracování a implementace marketingové strategie firmy, což zahrnuje pečlivou analýzu trhu a konkurence, aby získal*a hluboký vhled do potřeb a očekávání zákazníků. 

Má také klíčovou roli při řízení a vedení marketingového týmu, je nezbytné, aby dokázal*a efektivně vést a motivovat tým a dosahoval*a díky tomu stále lepších výsledků v tak dynamickém oboru, jakým je marketing.

Dále spolupracuje s dalšími odděleními ve firmě, jako je prodej, vývoj produktů a finance, aby zajistil*a, že marketingové strategie jsou v souladu s celkovými cíli a vizí společnosti.

Nesmí zapomínat na brand, rozpočet a vyhodnocování výsledků. Sleduje reálné a měřitelné cíle a zjišťuje, jestli se je podařilo naplnit. 

Významnou součástí role CMO je reagování na rychlé změny v marketingovém prostředí a na nové trendy, což vyžaduje flexibilitu, zájem se neustále vzdělávat a odvahu zkoušet nové věci.

V minulém rozhovoru jsme se ptali Jaroslava Kauckého, jak vnímá současné marketingové trendy v českém byznysovém prostředí a kam nás nové trendy v marketingu zavedou. Probrali jsme AI, práci s daty a vývoj marketplaces jako jsou Amazon, Allegro a další a jejich marketing.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Jak jste na tom vy a vaše firma?

S klíčovými kompetencemi a rolí CMO ve struktuře společnosti se blíže seznámíte v online kurzu Marketingový ředitel. Praktické školení z oblasti marketingu se vám hodí, ať už jste začínající CMO, marketingový manažer nebo majitel menší firmy. 

Lektorem kurzu je Jaroslav Kaucký, který má za sebou více než 10 let zkušeností na marketingových pozicích a 5 let na vedoucích pozicích v marketingu. Poskytoval poradenství v oblasti marketingu pro společnosti jako IKEA, Tescoma a další. 

Několik let řídí z pozice CMO špičkové české projekty v oblasti módy, jako jsou UrbanStore.cz, Zoot a. s. nebo Bibloo. Nyní se věnuje i školení marketingu a jsme rádi, že je jedním z našich osvědčených zkušených lektorů. 

  • Co vás v kurzu čeká?

    Během šesti týdnů získáte ucelenou představu o fungování marketingu ve firmě, projdete si povinnosti marketingového ředitele a doplníte si praktické znalosti. Díky domácím úkolům se vám dostanou vědomosti pod kůži. Online kurz je živý, takže se můžete v průběhu každé lekce ptát na všechno, co vás zajímá. 
  • Jaké užitečné výsledky vám úspěšné zvládnutí kurzu přinese?

    Podrobně jsme rozebrali jednotlivé body v článku 3 největší chyby v marketingu a jak na ně z pozice marketingového ředitele.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Digitální marketing»
Marketing a PR
Vede Sýkora Tomáš
13. června 23. července
Sýkora Tomáš