Jak informovat svého nadřízeného o externích projektech a jak nevyhořet, když sedíte na dvou židlích | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Pracuji na plný úvazek, ale mám projekt, který je smyslem mého života. Jak to vybalancovat?

Jak informovat svého nadřízeného o externích projektech a jak nevyhořet, když sedíte na dvou židlích.

1-664330b75326f312567797.webp

67% zoomerů (narozených v letech 1997 až 2012) pracuje nebo plánuje pracovat na volné noze, přičemž každý pátý je nespokojen se svým hlavním zaměstnáním na plný úvazek. Ukázalo se, že práce od 9 do 18 hodin nepřináší vždy finanční stabilitu, kontrolu nad vlastním životem a smysluplnost. Generace Z, která je nejvíce motivována k ekonomické nezávislosti, rozvíjí další projekty známé jako side hustle (hustle – „bokovka“).

Zaměstnavatelé a HR jsou tímto trendem znepokojeni, protože si uvědomují výhody i rizika spolupráce se specialistou s dalšími projekty.

Pokud se v této statistice poznáváte sebe, zpozorněte: je důležité pamatovat na etiku pracovních vztahů a naučit se, jak sladit práci na plný úvazek s prací na vlastním projektu.

Jak mohou ambice a přesčasy poškodit vaši kariéru? Proč byste neměli spěchat s rozloučením se zaměstnavatelem a vrhnout se do osobního podnikání? Pojďme nahlédnout do materiálů společností Habr, Inc, SHRM, Startup Daily.

Zoomers: Práce by měla naplňovat váš život smyslem a přinášet vám dobrý příjem

Zoomers si uvědomují, že nemohou dělat jen jednu práci. Touha naplnit své osobní ambice je tak velká, že se příslušníci této generace dokonce rozhodnou opustit univerzitu a připojit se ke startupům, aby získali zkušenosti z reálného světa.

Jeden inovativní projekt však nestačí. Hrdina článku Business Insider, zoomer Sholly West, uvádí, že navzdory tomu, že ho práce ve startupu bavila, začal být rychle neklidný: chtěl mít další projekty.

Podle amerického Úřadu pro statistiku práce se počet lidí pracujících na více místech současně od roku 2018 dramaticky zvýšil a v roce 2022 dosáhl svého historického maxima:

Tento trend zkoumala i společnost Microsoft. Podle průzkumu tohoto IT giganta mělo 48 % respondentů v roce 2022 vedle své práce na plný úvazek několik vedlejších projektů. Co tento trend vysvětluje? 

Především se mění představa o hledání smyslu života u zoomerů a zástupců generace alfa (narozených po roce 2010). Mladí lidé odmítají tradiční představu, že zaměstnání na plný úvazek a oddanost vás uživí na celý život.

Zoomers nazývají rozpad tohoto vnímání „porušenou společenskou smlouvou“. Z práce pro stejnou firmu od 9 do 18 hodin mnoho lidí vystřízlivělo. Místo toho roste touha dělat vysněnou práci – práci, která naplňuje život smyslem. A takových smyslů může být několik, stejně jako projektů.

Kromě toho jsou lidé z generace Z nejvíce motivováni k vydělávání peněz ve srovnání s generacemi baby boomers (narozených v letech 1946–1964) a mileniálů (narozených v letech 1981–1996). Podle průzkumu společnosti Deloitte se třetina respondentů z generace Z nejvíce obává životních nákladů a cení si osobní ekonomické nezávislosti. Proto je hlavním mottem zoomerů, že vysněná práce a smysl života by měly přinášet dobré příjmy.

Tak vznikl termín side hustle, což jsou vedlejší projekty, na kterých zaměstnanci pracují souběžně se svým zaměstnáním na plný úvazek. Mohou být velmi různorodé: od prodeje fotografií z dronu, vytváření webových stránek, vedení podcastů, provozování handmade obchodu až po postupný rozvoj vlastního podnikání, které se může potenciálně stát velkým projektem s vysokými příjmy. Průměrný příjem side hustlerů je 2–3 tisíce dolarů měsíčně.

Pokud jste ambiciózní člověk, který chce vydělávat dobré peníze, má práci na plný úvazek a provozuje několik vedlejších projektů, měli byste se zaměřit nejen na osobní výhody, ale podívat se na situaci také očima svého zaměstnavatele. Firmy a personální oddělení již na nový trend reagují a chápou, že taková spolupráce přináší jak obchodní výhody, tak rizika.

Jak sladit vedlejší side hustle a práci na plný úvazek? Níže rozebíráme problematické situace, které mohou nastat u zaměstnance, který se věnuje další podnikatelské činnosti, a jak je překonat.

1. Mám personálnímu oddělení říct o hustle projektu? Výhody a nevýhody

Zaměstnávání zaměstnance na více projektech je trend, který vyžaduje hloubkovou analýzu a konkrétní postupný plán zaměstnavatele vzhledem k rizikům, která s sebou nese zaměstnávání takové osoby. 

Mějte to na paměti při pohovoru se zaměstnavatelem. Hlavním úkolem personalistů (jak na mezinárodním, tak na našem trhu) je přijmout člověka, který je nejen vysoce kvalifikovaný, ale také osobně motivovaný pracovat pro firmu, sdílí firemní hodnoty, je připraven dlouhodobě spolupracovat a zvyšovat dobré jméno firmy. Nabídka je důkazem, že vám důvěřují, a vaše jednání by na oplátku nemělo poškodit pověst firmy.

Během pohovoru můžete s personálním oddělením komunikovat dvěma způsoby. Buď můžete zaměstnavatele upřímně upozornit, že vedle svého zaměstnání na plný úvazek budete provozovat jeden nebo více vedlejších projektů, nebo můžete specifika svého dalšího zaměstnání zatajit. Podívejme se na výhody a nevýhody obou možností.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Možnost č. 1: Upozornění personálního oddělení na další projekty

Výhody:

➕ Prokážete upřímnost a zdůrazníte, že si vážíte vzájemné důvěry. Personální manažer bude takovou upřímnost hodnotit pozitivně, což posílí budoucí spolupráci.

➕ Pokud obdržíte nabídku, budete mít možnost spolupracovat se zaměstnavatelem na vytvoření smlouvy, která bude vyhovovat oběma stranám a bude obsahovat reálně dosažitelné klíčové ukazatele výkonnosti pro vaši budoucí pozici (pokud k vám bude společnost loajální).

➕ Možnost otevřeně a se souhlasem společnosti plánovat svůj rozvrh práce na plný úvazek a vedlejší projekty.

Nevýhody:

➖ Vysoké riziko odmítnutí ze strany zaměstnavatele vzhledem k tomu, že trend hustle projektů ještě nebyl přizpůsoben trhu.

➖ Váš plat může být nižší, stejně jako vaše potenciální pozice.

➖ Pracovní smlouva může být neflexibilní a společnost má právo stanovit výhodné podmínky spolupráce, což ztíží práci na hustle projektech (zejména pokud jsou ve stejném oboru jako zaměstnavatel).

➖ Zvýšená pozornost k vaší produktivitě ze strany vedoucího oddělení (například instalace sledování času na vašem počítači).

➖ Zaměstnavatel o vás může mít předem představu jako o někom, kdo nemá zájem o dlouhodobou spolupráci, a proto je nepravděpodobné, že budete povýšen*a.

Možnost č. 2. Nevarovat zaměstnavatele o vedlejších projektech

Výhody:

➕ Je to vaše absolutní právo: nejste povinni oznámit společnosti další zaměstnání. Budete se cítit jako pán své kariéry a (v případě úspěšného řízení času) se budete moci svobodně rozvíjet jak na své hlavní pozici, tak v rámci svých dalších projektů.

➕ Žádné předsudky vůči vám ze strany zaměstnavatele: společnost vás nebude v počáteční fázi odlišovat od ostatních zaměstnanců a budete mít více šancí získat nabídky.

➕ Nebudete se vůči zaměstnavateli cítit nijak zvlášť zodpovědní a budete moci práci na plný úvazek využít jako zdroj základního příjmu a financování vlastního projektu. A až se stane soběstačným, můžete své hlavní zaměstnání opustit.

Nevýhody:

➖ Riziko vyhoření: nebudete moci oficiálně upravit časový rozvrh svých projektů a skloubit je s prací na plný úvazek. Pokud jste na zodpovědné pozici, práce na plný úvazek může vytěsnit hustle projekty. V důsledku toho budete na svého zaměstnavatele podráždění a dojde ke konfliktům.

➖ Hrozí okamžité a potupné propuštění, pokud se zaměstnavatel dozví o skrytých projektech a vaše produktivita pravidelně klesá.

➖ Způsobení vážného poškození pověsti vlastní rukou, pokud se vaše cesty s firmou rozejdou kvůli vašim opomenutím, přestože pracujete ve stejném oboru.

➖ Pokud pracujete jako živnostník, nebudete moci převést správu svého živnostenského podnikání na finančníka, protože zisky z dalších projektů půjdou na stejný účet. To bude ve firmě vyvolávat podezření.

➖ Pokud jste porušili smlouvu (současně jste do svých projektů zapojili klienty společnosti, používali jste k podnikání firemní počítač apod.), zaměstnavatel vás nejen propustí, ale bude se snažit chránit i své podnikání. V nejhorším případě na vás podá žalobu.

💡 Nezapomeňte: je jen na vás, zda o svých vedlejších projektech budete mluvit, nebo je budete skrývat. Měli byste však mít na paměti hlavní poselství: pokud znehodnotíte svého zaměstnavatele, bude s vámi podle toho zacházeno i v práci na plný úvazek. Proto při volbě své možnosti vyvažujte své ambice pozitivním přínosem pro firmu, i kdyby to pro vás měl být jen odrazový můstek k rychlému zisku.

2. Jak mohu překonat dva extrémy: vyhoření kvůli práci na plný úvazek a touhu věnovat 100 % svého času vlastnímu projektu?

Máte tedy jasno v tom, co chcete od své kariéry, a chcete převzít kontrolu nad svým životem. Podle Daniela Gulatiho, autora knihy Passion and Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders, pocit nadšení pro svou práci je cennou a vzácnou vlastností, která vás odlišuje od davu. Podle Daniela je však taková inspirace pouze prvním krokem na cestě k sebepotvrzení a 99 % tvrdé práce je ještě před námi.

Silná motivace rozvíjet se ve své současné pozici a investovat čas do svého podnikání nás tlačí do dvou extrémů: každodenní přesčasy, abychom si udrželi plný úvazek – a zároveň ohromná touha věnovat se vlastnímu projektu na 100 % (i když to je v současné situaci nemožné). Výsledkem je, že po několika měsících beze spánku ztratíte energii na plný úvazek a nebudete mít sílu dělat svou práci.

Americká autorka Dori Clark ve své knize Reinventing You: Define Your Brand, Imagine Your Future: radí, jak si krok za krokem naplánovat vývoj vlastního projektu, aniž by vytvářel konflikt s prací na plný úvazek.

1. Strategie a načasování projektu jsou základem

Nejprve určete rozsah svého podnikání. Sníte o tom, že se váš projekt promění ve velkou společnost s globální misí? Nebo chcete vytvořit malou, útulnou agenturu (charitu, ekoobchod)?

Na základě cíle projektu vypracujte vhodný časový plán, který nebude konfliktní s vašimi úkoly na plný úvazek. Začněte pracovat na časovém plánu bez podráždění a úzkosti a v klidu si určete prioritní úkoly pro spuštění projektu a termíny. Nezapomeňte: rozvrh by měl být flexibilní, protože při práci na plný úvazek nebudete schopni předvídat naléhavé úkoly.

2. Vytvořte si finanční rezervu

Představte si, že přijde chvíle, kdy budete muset investovat většinu svého času do vlastního projektu a budete muset opustit své denní zaměstnání. Nebudete hned hledat investory, první klienty ani dostávat zakázky. Proto si v počáteční fázi vypracujte projektový a osobní rozpočet, abyste určili nezbytné výdaje. A začněte šetřit.

3. Využijte plný úvazek jako příležitost k rozvoji a učení

Například chcete začít podnikat v oblasti vývoje webových stránek a vaše současná společnost má ve zvyku nakupovat kurzy pro zaměstnance. Požádejte svého zaměstnavatele, aby vám zaplatil školení na tvorbu webových stránek. Společnost vám ráda vyhoví, pokud prokážete dobré výsledky.

4. Nespěchejte s rozloučením se zaměstnavatelem

Předpokládejme, že práce na plný úvazek má pro vás stejnou hodnotu jako osobní projekt. Pracujete již více než 2 roky, máte zodpovědnou pozici, váš šéf je s vaším výkonem spokojen a vždy existuje příležitost k dialogu. 

Pokud se vám podařilo dostat firmu do fáze zahájení činnosti, aniž byste ohrozili svou hlavní práci, a dokonce jste získali několik klientů, můžete začít jednat s vedením firmy. Prodiskutujte možnost zůstat na plný úvazek a přitom stále provozovat vlastní podnik – už jste prokázal*a, že to dokážete dobře sladit. 

Nikdy nevíte, co vám osud přichystá: třeba bude chtít zakladatel společnosti, pro kterou pracujete, investovat do vašeho projektu a stát se vaším partnerem nebo klientem.

Doporučujeme přečíst:

preview-6630beed1c854257660515.jpg

Na stejné pozici pracuji již více než 3 roky. Kdy to není OK?

Číst

3. Můj projekt je připraven k realizaci. Jak se mohu se svým zaměstnavatelem rozloučit a zachovat si dobrou pověst?

Váš projekt je tedy připraven ke startu, máte dostatek úspor na udržení osobní finanční nezávislosti a neplánujete pokračovat v práci na plný úvazek. Jak se můžete se svým zaměstnavatelem rozloučit, aniž byste poškodili svou vlastní i jeho pověst? Zde jsou tři klíčové tipy:

  • Nedovolte, aby vás ve finále přemohla přílišná sebedůvěra

    Řekněme, že jste byli důležitým zaměstnancem společnosti a uvědomujete si, že vaše propuštění by mohlo narušit obchodní procesy. 

    Neudělejte chybu a neukončete náhle spolupráci. Dejte svému nadřízenému dostatečně dopředu vědět a společně s ním mu vytyčte důležité úkoly, které je třeba dokončit nebo předat kolegům. 

    Může to vyžadovat dodatečné úsilí a čas, ale nezapomeňte, že vám firma dala příležitost zlepšit své zkušenosti a vy jste investovali svůj plat do osobního projektu.
  • Neodvádějte zaměstnance svého bývalého zaměstnavatele, kteří ve společnosti stále pracují

    Takové jednání bude vnímáno jako přímé ohrožení podniku a váš osobní projekt začne konflikty a schůzkami s právníky.
  • Podlost stranou – nepoužívejte obchodní tajemství pro vlastní zisk

    Pokud vy a váš zaměstnavatel pracujete ve stejném oboru a společnost o vašem ambiciózním projektu neví, hrozí oběma stranám velká rizika. 

    Ve svůj prospěch můžete využít znalosti obchodního modelu organizace a určitých ziskových strategií, využít vřelé zákaznické základny a zasvěcených informací o trhu. 

    A společnost poté, co se o tom dozví, podnikne obranné kroky: od špatných recenzí o vás až po žaloby. Proto je důležité důsledně dodržovat podmínky pracovní smlouvy a NDA, které jste podepsali na začátku spolupráce, a také se vyvarovat jakýchkoli konfliktů.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!