Co dělá moderní obchodní ředitel? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co dělá moderní obchodní ředitel?

Obchod je týmový sport a postavit dobrý tým chce čas, říká Gabriel Makki.

article-min-1021-65d5a4f8875c3384200412.jpg

Laba fandí vzdělaným a kompetentním lidem. V minulých rozhovorech nám Gabriel Makki, CEO dceřiné společnosti Rohlik Group, přiblížil řízení obchodního týmu a předpoklady pro práci experta na obchod.

Nyní nás zajímala jeho profesní cesta a filozofie obchodu. Zájemcům o know-how prostřednictvím kurzu pro (budoucí) obchodní ředitele předá potřebné know-how pro výkon této pracovní pozice.

Jak jste se dostal k obchodu jako takovému? Můžete nám popsat svou kariérní cestu?

Obchodem se zabývám již více než 20 let. začínal jsem s obchodem již za studií, kdy jsem se zabýval zprostředkováním mezinárodního obchodu a založil jsem s kolegou svou první obchodní firmu. Po ukončení studia jsem nastoupil na pozici obchodního manažera firmy Procter & Gamble, navštěvoval jsem prodejny našich zákazníků a učil se prodávat a podporovat prodej našich výrobků.

Během prvních let jsem vystřídal několik pozic v rámci České republiky a později širšího regionu a učil jsem se budovat obchod a obchodní týmy v různých zemích – naposledy jako viceprezident pro obchod pro střední Evropu v roce 2022.

Jaké jsou vaše klíčové zkušenosti v oblasti obchodu a jak jste je získal?

Obchod je jedna z nejstarších profesí na světě a největší generátor rozvoje a bohatství národů. Obchodováním a opakovanou směnou vždy vznikají nové hodnoty a naší prací jako obchodníků je tyto hodnoty vyhledávat a vytvářet. To vyžaduje kreativitu, systematické budování konkurenční výhody vyhledávání nových řešení a příležitostí.

Dobrý obchod je takový, po kterém mají obě strany dobrý pocit, že získaly, co potřebují, a budou ochotny společně obchodovat i příště. Nejlepší obchody a obchodní vztahy vznikají opakovanou iterací a propojováním firem, ne jednorázovým obchodem. Pokud má obchodní tým toto dlouhodobé nastavení a systémy hodnocení jsou zaměřené na budování obchodu, organizace bývají úspěšnější.

Které konkrétní projekty nebo úspěchy v obchodní oblasti považujete za ty největší?

Většina úspěšných projektů je spojena s lidmi a obchodními týmy. Největší úspěch a nejtěžší práce obchodního ředitele je postavit dobře fungující tým, který je zákaznicky orientovaný, má vliv na chod firmy a konzistentně a s lehkostí překonává cíle. Obchod je týmový sport a postavit dobrý tým chce čas, vysokou laťku při výběru každého člena týmu a jejich neustálé zlepšování jako jednotlivců a celého týmu.

Jaká byla vaše role v předchozích firmách před tím, než jste se stal obchodním ředitelem v Kifli.hu (Rohlik Group)?

Většinu své kariéry jsem působil na pozicích blízkých obchodu, ať už jako ředitel v různých zemích, kde náplní naší práce byl rozvoj obchodních aktivit, nebo ředitel produktových divizí, kde jsme vytvářeli obchodní strategii pro naše produkty a jejich uvedení na trh.

Poslední čistě obchodní pozice byla viceprezident pro obchod pro střední Evropu, kde jsem měl na starosti řízení našich aktivit v 10 zemích. V rámci Rohlíku mám na starosti naše aktivity v Maďarsku, kde vedu kifli.hu.

Jak se postupem času vyvíjel váš obchodní tým? S kolika lidmi jste začínal?

Můj první obchodní tým měl 6 lidí v roce 2005 a měli jsme na starosti retailovou část  kosmetické divize v České republice.

Doporučujeme přečíst:

1000-social-min-65baa8969b030659695114.jpg

Únava ze změn: Jak stabilizovat svůj tým

Číst

Jak přijímáte výzvy v oblasti obchodu a jak jste se v minulosti vyrovnával s obtížnými situacemi?

Obtížné situace patří ke každé práci a většina dobrých obchodů, inovací a výsledků není jednoduchá, jinak by to dělal každý. Osobně je pro mě důležitá v obchodě etika, integrita a transparentnost. Tím se buduje důvěra mezi partnery a řeší se podstatné věci pro uzavření dohody.

Potom je to o touze věci posouvat dále a tvrdě a konzistentní práci a hledání řešení, které umožní dobrý obchod uzavřít a špatnému se včas vyhnout.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jaký je váš přístup k inovacím a novým trendům v oblasti obchodu?

Inovace a nové technologie jsou naprosto klíčové pro rozvoj obchodu. Technologický rozvoj nám umožňuje vytvářet obchodní příležitosti a uzavírat partnerství neuvěřitelně efektivním způsobem.

Uvádění produktů na trh, vyhledávání zákazníků a podpora prodeje, což byly domény velkých a bohatých firem, jsou dnes naprosto otevřené všem a každý má možnosti nabídnout svůj produkt nebo službu neomezenému počtu potenciálních zákazníků na celém světě.

Transparentnost obchodů a přístupu k informacím nám umožňuje lépe pochopit potřeby zákazníků, ověřit si potenciál naší nabídky a hlavně rychleji vybudovat autentickou reputaci, pokud děláme dobrou práci, a tím získat nové zákazníky.

Jaké dovednosti považujete za klíčové pro úspěšného obchodního ředitele a jak jste je rozvíjel v průběhu své kariéry?

Charakter a důvěryhodnost, touha růst a učit se novým věcem, hluboká zákaznická orientace, vytrvalost a v neposlední řadě schopnost budování výkonných obchodních týmů.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Umění úspěšného obchodování»
Business a management
Vede Václav Pergler
7. května 13. června
Václav Pergler