Pravda o růstu ceny zlata, co potřebujete vědět o akciích a nové bitcoinové ETF | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Pravda o růstu ceny zlata, co potřebujete vědět o akciích a nové bitcoinové ETF

Pokračování článku o tom, jak nejlépe zhodnotit peníze dětem, aby jim je nezničila inflace

995-cover-blog-65b3a0e081e3a802616905.jpg

V prvním článku jsme si připomněli, jak se vyvíjí inflace, a přinesli jsme přehled změn, které v roce 2024 ovlivní stavební a penzijní spoření. Věnovali jsme pozornost spořicím účtům, investičnímu životnímu pojištění a podílovým fondům. Naťukli jsme aktuální témata, jakými jsou osobní finance a zhodnocení peněz.

V pokračování nejprve stručně probereme akcie a pak si povíme příběh zlata, protože právě o něm koluje spousta mýtů a málokdo má přehled, jakým způsobem a na co všechno cena zlata ve skutečnosti reaguje. Nakonec se podíváme na bitcoiny, které jsou mezi investory*kami stále oblíbené.

Láká vás investování? Ponořte se do čtení a vyberte si vhodný způsob, jak nejlépe zachránit peníze před inflací.

Akciové portfolio – zajímá vás, jak věci fungují, a sledujete trhy

Podrobnější studium se rozhodně vyplatí, pokud se chcete vrhnout na akcie. Omezíme se zde na 3 základní rady:

  • Myslete na diverzifikaci portfolia a nakupujte akcie více firem z různých odvětví, abyste snížili riziko, že problémy jedné firmy vážně poškodí vaše celkové investice. Jednoduše řečeno, když jeden akciový titul klesne, ztráta může být vyvážena zisky z jiných akcií ve vašem portfoliu.
  • Zajímejte se o dividendy, protože díky nim získáte pasivní příjem. Pokud vlastníte akcie firmy, která vyplácí dividendy, dostanete pravidelně (měsíčně, čtvrtletně, pololetně, nebo ročně) určitou částku za každou akcii, kterou vlastníte. Tyto peníze můžete buď utratit, nebo je reinvestovat zpět do akcií.   
  • Přečtěte si knihu Inteligentní investor od všestranně nadaného investičního poradce a investora Benjamina Grahama. Přestože poprvé vyšla v roce 1949, má pořád smysl ji číst. Podle amerického miliardáře a rovněž známého investora Warrena Buffetta se jedná o „nejlepší knihu o investování, která kdy byla napsána“. 

Jak rychle zjistíte situaci na trhu? Jedním z nejsledovanějších burzovních ukazatelů je akciový index S&P 500. Sleduje vývoj ceny akcií 500 nejvýznamnějších na burze obchodovaných podniků v USA.

Index S&P 500 je důležitým ukazatelem výkonnosti americké ekonomiky a stavu celého trhu. Nevýhodou je, že společnosti s nejvyšší tržní kapitalizací mají větší zastoupení a vliv na index, což může omezovat jeho potenciál jako přesného barometru trhu.

Historická výkonnost je již několik desetiletí, i přes krátkodobé poklesy, v průměru u indexu S&P 500 kolem 10 % ročně.

ETF – nechcete se o nic starat  

Pokud nechcete vlastnit fyzické zlato ani si sami vybírat akcie, přichází na řadu ETF (Exchange Traded Funds), tedy fondy obchodované na burze. Jedná se o investiční fondy s přesně daným složením (třeba akcie, komodity a nově také bitcoin).

Nemusíte se trápit výběrem jednotlivých akcií, protože kupujete rovnou celý index, například indexová ETF na S&P 500 kopírují vývoj ceny jednoho z nejsledovanějších indexů. V nabídce jsou jak distribuční ETF, které vyplácející dividendu, tak akumulační ETF, které dividendu reinvestují zpět do fondu.

Významným milníkem pro bitcoin je schválení dlouho očekávaných bitcoinových ETF americkou Komisí pro cenné papíry a burzu (SEC), ke kterému došlo začátkem letošního roku. Takže už můžete do nejznámější kryptoměny investovat, aniž byste ji museli kupovat a držet napřímo.

ETF jsou populárním a dostupným způsobem, jak snadno diverzifikovat investiční portfolio. Možnost investování do ETF nabízí řada online brokerů.

Vyplatí se investování do zlata?  

Sledování akciových trhů se nevyhnete ani v případě, že se rozhodnete pro investování do zlata. Jedná se sice na první pohled o bezpečné úložiště pro vaše peníze, ale ve skutečnosti přináší specifické problémy, které je třeba brát v úvahu:

  • V krátkodobém horizontu je cena zlata málo předvídatelná. Počítejte proto s dlouhodobou investicí, kdy se ukazuje, že zlato si udržuje hodnotu velmi dobře.   
  • Vyhněte se nákupu zlata na základě emocí nebo obavy z promeškání příležitosti. Zlato by mělo být součástí dlouhodobé investiční strategie, ne krátkodobých spekulací.
  • Ceny zlata mohou rychle stoupat (či klesat) v reakci na světové politické a ekonomické události. Existuje strategie, která zahrnuje pravidelné nakupování malého množství zlata bez ohledu na jeho aktuální cenu. Tímto způsobem se snižuje riziko investice velkého množství peněz ve špatný čas a vyrovnávají se výkyvy cen.  
  • Uchovávání investičního zlata vyžaduje zabezpečení (domácí trezor, bankovní bezpečnostní schránka) a to znamená další náklady. 
  • Další nevýhodou je, že fyzické zlato, na rozdíl od dividend u akcií, nevytváří žádný pasivní příjem a může pouze růst nebo klesat jeho hodnota​

Investování do zlata je dnes populární pro diverzifikaci portfolia a jako ochrana proti inflaci. Jak je to se zlatem doopravdy?

Doporučujeme přečíst:

preview-656f281732d15075593310.png

Je rovnováha mezi pracovním a soukromým životem nemožná? Co říkají vědci

Číst

Příběh zlata 

V roce 2016 vyšel článek, který hledal odpověď na otázku, jestli se vyplatí investování do zlata. Ukazoval, že zlato nemusí být tak výnosná investice, jak se předpokládá. Titulek zněl jasně: Spoření do zlata se nevyplatí. Prověřeno 100 lety historie.

Článek analyzoval výnosnost spoření do zlata v průběhu posledních 100 let a upozorňoval na skutečnost, že v případě krátkodobé investice zlato často nepřekonalo inflaci. Závěr článku byl milosrdnější a připouštěl, že v případě držení zlata 40 let by se jednalo o výhodnou investici.

Investice do zlata je však stále tématem debat mezi investory*kami a ukazuje se, že i v případě zájmu o zlato se neobejdete bez znalosti fungování akciových trhů. Data ukazují, že zlato obvykle zaznamenává značné zisky během většiny krizí na akciových trzích.

Například během nejhoršího poklesu trhu v posledních 50 letech, od října 2007 do března 2009, zlato zaznamenalo zisk 28 %, zatímco S&P 500 index klesl o 57 %. Srovnání je pěkně vidět v grafu, který ukazuje vztah mezi vývojem akciových trhů (S&P 500 index) a cenou zlata za unci od roku 1970. 

Vývoj ceny zlata při výkyvech na akciových trzích podle gold-eagle.com.

Proč cena zlata reaguje na nestabilitu akciových trhů? Když padají akciové trhy, následuje panika, které žene ceny zlata vzhůru. Jedná se o psychologický efekt, který láká nezkušené investory*ky k nákupu zlata po skokovém nárůstu jeho ceny. Jev se opakuje při každé větší akciové krizi a investor*ka by s ním měl*a počítat (a naopak kupovat akcie, když jsou levné). 

Historicky má zlato tendenci růst, když ekonomika bojuje, akcie padají a inflace roste.

Globální finanční krize, která začala v polovině roku 2007, měla značný dopad na akciové trhy po celém světě. Její počátky souvisely s krizí na americkém trhu s hypotékami s vysokým rizikem. V září 2008 situace kulminovala kolapsem banky Lehman Brothers, což mělo značný dopad na důvěru investujících a jejich postoj k riziku. Objevila se vyšší poptávka po bezpečnějších investicích.

V roce 2008 se cena zlata pohybovala zhruba na úrovni 800 dolarů. Postupně se zvyšovala až v září 2011 dosáhla historického maxima 1 900 dolarů za unci.

Pokles cen zlata však začal krátce poté. Hlavním důvodem bylo zotavení akciových trhů a s ním spojený návrat důvěry v riskantnější aktiva, což snížilo poptávku po zlatu jako bezpečném úložišti majetku.

Nejnižší cena zlata pak byla zaznamenána koncem roku 2015, kdy klesla až na úroveň okolo 1 050 dolarů za unci.

Po období poklesu došlo již během roku 2016 k opětovnému vzestupu cen zlata, pro změnu z důvodů ekonomické a politické nejistoty, která začala americkými prezidentskými volbami a Brexitem. Následovala nečekaná událost v podobě epidemie COVID-19 v roce 2020 a další růst ceny zlata s mírnými výkyvy pokračoval až do konce roku 2023.

Nová nejvyšší cena zlata v historii byla zaznamenána v prosinci 2023, kdy překonala hodnotu 2 100 dolarů za unci. 

Pokud nakupujete zlato náhodně, pak byste měli vědět, že v době, kdy cena zlata strmě stoupá, stejně prudce přibývá rovněž prodejců zlata.

Zbystřit byste měli zejména v případě, kdy už si zlato jako „výhodnou investici, která pořád roste“ koupil i váš soused s nulovým zájmem o osobní finance, natož o investování. Pokud byste totiž koupili zlato v září 2011 za 1 900 dolarů za unci, čekali byste po dlouhém období poklesu na stejnou cenu zlata až do července 2020, tedy téměř 9 let

Tak dlouhé čekání na zhodnocení peněz může být pro nejednoho investora*ku nepříjemným překvapením. Pokud víte, že budete potřebovat peníze dříve, měli byste dobře zvážit, do čeho investujete.

Nárůst cen v dlouhodobém horizontu na druhou stranu ukazuje, že zlato stále hraje roli bezpečného úložiště v nejistých dobách. Zlato lze tedy považovat za důležitou část portfolia, ale není výhodné nakupovat ho v době, kdy jeho ceny strmě rostou.

Jak s tím souvisí bitcoin? 

Bitcoin a zlato jsou považovány za alternativní aktiva a útočiště v dobách nejistoty na akciových trzích. Bitcoin je často označován jako „digitální zlato“, nicméně jeho cenu ovlivňují i jiné faktory.

Bitcoin vstoupil do roku 2024 s pozitivními předpověďmi. Jeho cena se pohybovala kolem 45 000 USD, což byla nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Růst byl podpořen také schválením bitcoinových ETF, která zpřístupnila bitcoin širšímu okruhu investorů*rek, což vedlo k očekávání dalšího růstu ceny.

Zatím bitcoin v průběhu ledna klesl na 38 500 USD. Je důležité si uvědomit, že investice do bitcoinu přináší rizika, protože se jedná o vysoce spekulativní aktivum. V takovém případě je lepší investovat jen takové peníze, které si můžete dovolit ztratit. 

Vývoj ceny bitcoinu podle www.kurzy.cz.

Veďte k zájmu o investování vaše děti

Jak vidíte, všeobecný přehled je v případě investování naprosto zásadní. Finanční gramotnost se na školách pořád uspokojivě neučí, takže tento úkol je na vás. Naštěstí existují možnosti, jak můžete dětem v různém věku přiblížit investování prostřednictvím edukačních programů a her zaměřených na finanční gramotnost.

Forbes nabízí praktické tipy. Začít můžete se spořením a později přidat investování, když dětem ukážete, že si nemusí jen střádat úspory do prasátka, ale že peníze se dají také zhodnotit.

Kromě knih a článků o investování si děti mohou díky demo účtu vyzkoušet „skutečné“ obchodování bez opravdových peněz. Obchodování na demo účtu nabízí dnes celá řada brokerů. Děti se díky této aktivitě naučí základním principům investování a rozhodování​​.

Finance pro děti pak nebudou velkou neznámou, ale naopak dobře prozkoumanou oblastí. Peníze jsou součást života a starost a dobrá péče o ně se jim v budoucnu vrátí.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

Možností je spousta 

V případě rizikovějších investic, jako jsou třeba akcie, myslete zejména na diverzifikaci portfolia. Nekupujte proto akcie pouze jedné firmy a navíc k ještě lepší diverzifikaci využijte zlato.

Zlato je obecně považováno za ochranu proti inflaci, jelikož si dlouhodobě udržuje svou kupní sílu. Investice do zlata se doporučuje jako dlouhodobá, často na několik desetiletí, i u zlata je však třeba počítat s cenovými výkyvy, včetně poklesu ceny.

Kdy je nejlepší čas na nákup zlata? Určitě ne v okamžiku, kdy padá akciový trh a ceny zlaty letí strmě vzhůru. Vzápětí se vyrojí množství prodejců zlata a dalších drahých kovů, kteří si z neznalosti lidí v oblasti fungování akciových a komoditních trhů udělají doslova zlatý důl.

Zneužívají totiž emočního rozhodování v době, kdy lidé hledají větší jistotu než akcie. Situace na trhu se samozřejmě po čase srovná, ceny akcií se zvednou a ceny zlata poklesnou.

Vhodná doba na nákup zlata je proto naopak v dobách, kdy se nic vážného neděje a akcie si v klidu rostou. Lidský mozek v očekávání dalšího růstu pak vede investory*ky k nakupování akcií a ceny zlata díky tomu stagnují či dokonce klesají. Je to obvykle doba, kdy se o zlatu moc nemluví.

Jednodušším způsobem investování je nákup ETF, kde máte na výběr z velkého množství možností.

Lákají vás méně obvyklé způsoby investování? Kurz Současné umění si všímá investic do uměleckých děl.

Co nakoupíte za peníze dnes, už za ně nemusíte koupit za pár desítek let, až vám děti vyrostou. Myslete včas na finance pro děti a na zhodnocení majetku. Nenechávejte peníze ležet ladem a vytěžte z nich maximum.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Marketingový ředitel»
Marketing a PR
Vede Jaroslav Kaucký
30. dubna 6. června
Jaroslav Kaucký