Jak vznikl koncept work-life balance a co s ním mají společného ženy | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Je rovnováha mezi pracovním a soukromým životem nemožná? Co říkají vědci

Jak vznikl koncept work-life balance a co s ním mají společného ženy.

cover-656f2817328c8946404691.jpg

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem (work-life balance) je v posledních letech skutečným trendem. Po rozmachu workoholismu si zaměstnanci v kancelářích (a nejen oni) najednou uvědomili, že při honbě za kariérou promarnili nejlepší část svého života. To se však neobešlo bez deformací – a tak unavení lidé přenesli veškerou energii workoholismu do vratkého soukolí rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

Někteří vědci a podnikatelé, jako například generální ředitel společnosti Reddit, však radí na dosažení tohoto zlatého cíle zapomenout. Psychologové například zjistili, že rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je „cyklus, nikoliv úspěch“. Jinými slovy, je téměř nemožné dosáhnout a udržet dokonalou rovnováhu.

Pojďme zjistit, proč myšlenka na hledání rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem může jen zvýšit únavu a vyhoření.

Odkud se vzala myšlenka rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem

Na konci 18. století zažily Spojené státy, Velká Británie a velká část Evropy revoluci, která se dotkla všech lidí pracujících v kancelářích. Oficiálně zavedly standardizovanou pracovní dobu a omezily počet hodin týdně, v rámci kterých mohli lidé pracovat.

O něco později, v průběhu dalších sta let, zákonodárci dokonce zavedli povinnou nemocenskou nebo rodičovskou dovolenou. Přibližně ve stejné době se objevil koncept work-life balance.

Tato teorie se stala populární zejména v 80. letech 20. století, kdy stále více žen začalo pracovat na plný úvazek. Stále však musely vykonávat téměř všechny domácí práce.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Proč byste měli opustit ideu rádoby rovnováhy

Co pro vás znamená rovnováha mezi pracovním a soukromým životem? Pokud je to něco, co se vám smutně vznáší v hlavě a dýchá vám na záda zmeškanými deadliny kvůli odpočinku s přáteli, pak je tento úkol neúspěšný. Pokud vás cíl rovnováhy neustále tlačí, znamená to, že pro vás nefunguje tak, jak se píšou v knihách a článcích.

Motivační řečník Dan Thermon ve své knize Off Balance on Purpose tvrdí, že work-life balance je proces neustálého přizpůsobování se okolnostem, nikoliv konečný stav zenu.

Pro podrobnější prozkoumání této problematiky provedl časopis Harvard Business Review studii, v rámci které vyzpovídal top a střední manažery ve věku 30 až 50 let.

Přibližně 30 % mužů a 50 % žen uvedlo, že mají problémy s přesčasy. Popsali různé způsoby, jak se jim daří udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Ostatní respondenti pracovali přesčas, protože se domnívali, že to dělají všichni úspěšní profesionálové.

Alexis Ohanian, generální ředitel společnosti Reddit, řekl:

„Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je fraška. Nikdy ničeho takového nedosáhnete.“

Podle podnikatele je klíčové vědět, kdy se chcete zaměřit na určitou oblast – a přijmout to jako změnu rovnováhy. Jsou chvíle, kdy musíte většinu času věnovat kariéře. A pak jsou chvíle, kdy se potřebujete zaměřit na osobní život – nového partnera, narození dítěte nebo prostě jen psychickou a fyzickou únavu.

Jde o to, že work-life balance nemá jednoznačně barevné spektrum. Jeho odstíny se neustále mění. Klíčem k úspěchu je zůstat věrný sám sobě, abyste věděli, kdy je třeba upravit své priority. A pokud máte partnera či rodinu, udržujte v tomto směru otevřený dialog.

Jak zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem – a vyhnout se vyhoření

1. Přijměte nepohodlné

Je nepříjemné být v nerovnováze – cítíme stres a vinu. Ale co kdybyste dokázali přijmout to, co vás znepokojuje, a našli v tom příležitost k růstu?

Když chcete růst a vytvářet něco nového, je všechno těžké a nepříjemné, říká Dan Thermon. Důležité je snažit se v nepohodlném vidět potenciál pro růst – a využít ho, místo abychom ho promarnili strachem nebo odporem.

Potřeba komfortu zabije vaše sny. Nepohodlný růst je nezbytnou součástí tohoto procesu a vyvolává vnitřní i vnější odpor vašich blízkých, kterých se změny dotknou.

2. Koncentrujte se

„Jediný skutečný způsob, jak situaci zvládnout, je soustředit se na jednu věc a plně se jí věnovat,“ říká Thermon. To znamená být přítomen a nemyslet na to, co musíte udělat, nenechat se rozptylovat telefonem, sociálními sítěmi nebo lidmi kolem sebe.

Anet Lechner, psycholožka z New York University, souhlasí s tím, že nalezení rovnováhy není jen o rozdělení hodin mezi práci, posilovnu, děti, domácí práce a meditaci. „Přijdeme domů, a přestože jsme fyzicky na místě, můžeme stále zpracovávat to, co se stalo v práci. Nejsme doma,“ říká.

Vytvořte si chvíle, kdy jste plně přítomni v práci nebo v jiných oblastech svého života, jako je rodina, volný čas, zdraví.

3. Věnujte pozornost k emocím a reflexi

Udělejte krok zpět a zeptejte se sami sebe: Co mi právě teď způsobuje stres, nerovnováhu nebo nespokojenost? Jak tyto okolnosti ovlivňují způsob, jakým vykonávám svou práci? Jak ovlivňují můj osobní život? Jak si stanovuji své priority? Co obětuji? O co přicházím?

Jen když se zastavíte, uvědomíte si tyto faktory a zamyslíte se nad nimi, můžete je začít překonávat.

Prozkoumejte, jak se v dané situaci cítíte. Zeptejte se sami sebe: Cítím se plný energie, spokojený, klidný? Nebo se cítím naštvaný, rozhořčený, smutný?

Uvědomění si svého emočního stavu je nezbytné pro určení změn, které chcete ve své práci a životě provést.

Doporučujeme přečíst:

preview-6538f2a64f535028156692.png

Jaké startupy vedou ženy?

Číst

 

4. Zkontrolujte své priority

Podívejte se na věci z perspektivy a zjistěte, jak upravit své priority. Zeptejte se sami sebe: Co dokážu obětovat a na jak dlouho? Pokud například upřednostňuji práci před rodinou, proč tomu tak je? Je to opravdu nutné? Čeho již lituji a čeho budu litovat, pokud budu pokračovat v dosavadní cestě?

Naše priority se často mění rychleji než naše každodenní návyky v hospodaření s časem. Abychom se necítili ztraceni, je důležité si včas vytvořit kontrolní seznam hodnot.

5. Zvažte alternativy a zvyšte flexibilitu

Buďte flexibilní. Jsou některé složky vaší práce, které byste chtěli změnit? Kolik času byste chtěli věnovat rodině nebo svým hobby?

Jeden výzkum ukázal, že lidé, kteří považují svou práci za flexibilní, hodnotí svou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem lépe než ti, kteří mají stále stejnou pracovní náplň bez možnosti plánovat si pracovní den.

6. Zavádějte změny

Až pochopíte své priority a pečlivě prozkoumáte možnosti, které vám mohou pomoci zlepšit současný stav, je čas jednat.

To může být externí transformace – něco, co hmatatelně změní očekávání vašich kolegů. Například delegování některých svých povinností nebo konečně přestat pracovat za dva.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!