Influencer na LinkedInu – kým se můžete inspirovat? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Influencer na LinkedInu – kým se můžete inspirovat?

Přemýšlíte, jaké to je stát na druhé straně sítě?

cover-65422aaf8ffd7065308112-min-659beebfa1b09566359840.jpg

Jak byste se cítili jako influencer? Influencer na síti LinkedIn je někdo, koho sledujete, protože vás baví a dozvíte se od něj užitečné informace a rady, které vám pomohou v práci nebo v podnikání. Tentokrát se nepodíváme na ty úplně největší ryby, jak je většinou zvykem. Mohou totiž působit až příliš nedosažitelným dojmem. 

Pro každého se najde inspirativní a zkušenější influencer. Máme tipy na sledování, ať už jste rychlí a akční podnikatelé, hloubaví a přemýšliví spisovatelé nebo laskaví extroverti, kteří rádi udělají něco pro druhé. A nechybí ani praktické postřehy z marketingu, brandingu a copywritingu, díky kterým máte šanci dostat se sami jako influencer na výsluní.

Představujeme devět zajímavých lidí z LinkedInu, kterými jste se mohli inspirovat v roce 2023. 

Brand je celá vaše osobnost 

Spadá sem i váš parfém. Nechápete? Sledujte brandovou královnu. Margarita Fries se v postech na LinkedInu věnuje marketingu a budování brandu, probírá téma z různých úhlů, uvádí příklady a sdílí svoje zkušenosti. 

Má promyšlený osobní brand a je profesionální. Vždy a všude. Proč? „Protože značka je závazek. Protože značka je očekávání. Samozřejmě to platí zcela stejným způsobem pro komerční i pro osobní značku. Moje práce pro klienty začíná na práci pro sebe a u sebe.“ Když vytvoříte značku, nastavíte očekávání a zavážete se k němu.

Pavel Cahlík je na značky a zná spoustu praktických tipů. Jeden si připomeneme.Příběh o značce vyjadřuje její hodnoty, původ, osobnost a poslání. Je to vyprávění o tom, jak značka vznikla, jaké jsou její zkušenosti a co ji motivuje. … Cílem brandstory je vytvořit příběh, který zaujme a zapadne do života a hodnot zákazníků.“

Doporučujeme přečíst:

910-co-delaji-kreativni-reditele-vynasime-odpadky-preview-653b966be90f5373581705.jpg

Uznávaný reklamní expert Ari Halper cituje Roye Grace: Co dělají kreativní ředitelé? Vynášíme odpadky!

Číst

Marketing je jednoduchý 

Ano, v případě Jana Kočaře opravdu působí jakákoliv snaha zábavným a odlehčeným dojmem. V dnešní době, velmi náročné pro malou oděvní firmu, zvládá úspěšně prodávat legíny. Jak to dělá? Točí videa.

Pokud trpíte perfekcionismem, znepokojí vás způsob, jak je točí. Nevymýšlí obsah na LinkedIn předem, prostě jde do šicí dílny a točí 15 minut video. Jak vidíte, tvořit obsah je možné i rychle. 

Má odvahu a jeho postům rozumí lidé se smyslem pro humor. V každém případě je jeho GoldBee snadno zapamatovatelná, což je jeden z klíčových rysů značky. Dalšími jsou autenticita, konzistentnost a schopnost zaujmout. 

Propagace zabere čas

Digitální vypravěčku Michelle Losekoot se vyplatí sledovat, protože píše o tvorbě obsahu na sociální sítě. Jak vypadá její vlastní propagace? Strhujícím způsobem zachytila na svém LinkedIn profilu, co všechno obnáší, když sami vydáváte a prodáváte knihu. I když je na sociálních sítích známá, ani ona nemůže „jen“ vydat knihu a čekat, jestli se něco stane. 

Začala s příspěvky o knize 4 až 5 měsíců před spuštěním předprodeje. Svěřila se s úvahou, že posledních pár měsíců přemýšlí o samovydání knihy. Následovala série příspěvků, každý týden jeden, kterými vtáhla sledující do celého procesu. Psaní o knize prokládala příspěvky na jiná témata. 

Přehledně popsala, jaké kroky vedou k úspěšnému vydání a prodeji knihy. Přiznala i přešlapy, problémy a úskalí. Řídila se svou vlastní radou pro tvorbu obsahu: „Lidi nechtějí vědět všechno. Chtějí vědět jenom to, co je pro ně důležité“ a u informací se zajímají o „jejich praktičnost, spolehlivost, kvalitu nebo originální podání“. 

Jak se dařilo předprodeji? Jen za první týden se prodalo 700 knih. Co si z toho můžete odnést? Pište konkrétní informace a vytvořte pro vaše sledující inspirativní návod, ale nezahlťe je. 

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Ještě k tomu marketingu …

Možná je jednoduchý, ale panují o něm zkreslené představy. Veškeré iluze o prodeji uvádí na pravou míru Lucie Zitterbartová. Rozumí obsahu i marketingu a řeší, proč tohle všechno vlastně děláte. Lucie se s ničím nemaže a s marketingem už vůbec ne. Ví, kde je zakopaný pes a jak posty na LinkedIn podpoří vaše podnikání. 

„Já vám radši řeknu pravdu, vyděsím vás a připravím vás na to, že cesta k cíli bude znamenat dřinu. Pro vás i pro mě. A taky vám po pravdě řeknu, kde vidím slabá místa a kde vidím příležitosti pro růst, výsledek a úspěch.“

Soustředí se při práci s LinkedInem na 3 klíčové oblasti:

  • Příspěvky posilují vztah ke značce a její známost a zapamatovatelnost.
  • Síť spojení je pečlivě budovaná na základě segmentace zákazníků a byznysových cílů.
  • Dobře vypracovaný systém oslovovacích a follow-up zpráv, které otevřou dveře k byznysu.

Pořádá také offline setkání – Neformálko. Od roku 2019 do 2023 se na akci objevilo už 287 lidí, kteří by se nejspíš jinak nepotkali. 

Pamatujte na formátování

Influencer je vidět, influencer se nebojí odlišit a influencer zná pravidla. Copywriterských tipů jsou na LinkedInu doslova mraky. Ale influencer s více než 10 000 sledujícími se mezi copywritery tak snadno nenajde. Zmiňme alespoň Radku Legerskou s dlouholetými zkušenostmi a přehlednými radami, jak by měl vypadat post, aby ho lidé četli.    

Vyplatí se také sledovat experty na LinkedIn Janu Bártíkovou, která radí, jak se dá vylepšit profil, a Miloše Křepelku se spoustou praktických vychytávek.

Tvořte pro lidi, ne pro dosah

Jedna klíčová věc, na kterou se občas zapomíná – lidi. Také na LinkedInu zabírá lidskost, laskavost a opravdovost

Více emotivně, osobně a otevřeně přistupuje ke svému profilu Lukáš Vyskočil. Jestli jste komunikativní extrovert, pak je Lukáš váš člověk a jeho sledováním získáte nepřekonatelný vzor, co všechno nepracovního můžete na profesní síti publikovat.  

Lukáš posouvá také introverty, zejména v oťukávání na offline srazech lidí z LinkedInu. Lukáš Vyskočil a Radka Legerská organizují společná setkání, která začala v Ostravě a rozšířila se do Brna a do Prahy. Každé setkání je kromě skvělého zážitku pro účastníky také inspirací k publikování příspěvku o akci, takže následuje smršť postů s mnoha lajky a komentáři. 

Podstatné při budování osobní značky je, že naživo působí Lukáš úplně stejným dojmem jako na LinkedInu.

Jaké Lukáše zajímají výsledky? Jeho odpověď je jiná: „Píšu pro lidi, mým hlavním motivem je vykouzlit úsměv na tváři, zlepšit den čtenáři a to u každého mého postu. Proto není podstatné, kolik lidí ten post vidělo, jak je jako úspěšný, ale kolik lidí se u něho usmálo. A když mi pak přijde zpráva, že můj obsah člověku dělá lepší den, vše do sebe zapadá.“ 

Influencer myslí na lidi, pro které tvoří obsah. Pro koho píšete vy? Znáte svoji cílovou skupinu? 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková