TOP 5 skills, které jako CEO potřebujete, pokud chcete jít s dobou | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

TOP 5 skills, které jako CEO potřebujete, pokud chcete jít s dobou

V dnešní době plné automatizace se moderní CEO neobejde bez několika klíčových dovedností.

photo-2023-08-04-15-12-08-64ccf9693a5b8249168908.jpeg

Role CEO neboli výkonný ředitel je klíčová pozice v moderních podnikových strukturách. Vedoucí pracovník na této pozici se musí vypořádávat s mnoha výzvami a rozhodováními, které mají vliv na úspěch společnosti. 

Dnes, ve světě rychlých technologických inovací a proměnlivých podmínek na trhu, je nezbytné, aby moderní CEO ovládal určité dovednosti, které mu umožní efektivně řídit organizaci. Moderní CEO musí ovládat širokou škálu dovedností, aby úspěšně řídil organizaci v dnešním rychle se měnícím podnikatelském prostředí. 

Strategické myšlení, komunikační schopnost, inovace, finanční analýza a síťování jsou klíčové dovednosti, které by měl moderní CEO mít. Neustálé zdokonalování těchto dovedností a schopnost adaptovat se na nové výzvy jsou nezbytné pro úspěch v moderním podnikání.

Doporučujeme přečíst:

940x628-px-soft-skills-1-6454c36e88617961759286.png

Jak soft skills zlepší fungování vaší firmy

Číst

Manažerské dovednosti musí ovládat každý

Být CEO je náročná role, která vyžaduje širokou škálu dovedností a schopností. Takže když chcete být úspěšní, nestačí vám pouze jedna, ani dvě, tři nebo čtyři,  ale je to rovnou pět hlavních dovedností, které musíte ovládat. Potřebujete umět vést svůj tým, zvládat skvěle strategii a vědět, jak udělat vše pro to, aby podnik prosperoval.

1. Vedení týmu jako vůdce

CEO má mít silné vůdčí schopnosti a manažerské dovednosti v oblasti řízení týmu. Abyste toho dosáhli, musíte umět vést a motivovat svůj tým k dosažení cílů. To zahrnuje budování a udržování pozitivních vztahů se svými zaměstnanci, partnery a vytváření kultury spolupráce a důvěry. 

Musíte být také schopni efektivně delegovat pravomoci a umožnit svému týmu, aby převzal odpovědnost za svou práci. Společně tak dosáhnete nejlepších možných výsledků.

Je stále důležitější, abyste jako moderní CEO dokázali přesně vyhodnotit potenciál ostatních a sestavili tým, který pomůže firmě uspět. Nedávná studie společnosti Deloitte totiž naznačuje, že digitální změny na pracovišti změnily roli vedoucích pracovníků tím, že se více zaměřují na týmovou práci.

2. Excelentní komunikace a prezentace podniku

Osoba na této pozici musíte mít vynikající komunikační a prezentační dovednosti, musíte být schopni efektivně sdělovat své vize a cíle svým zaměstnancům, zúčastněným stranám a zákazníkům. 

Musíte umět jasně, stručně a přesvědčivě formulovat své myšlenky, plány a inspirovat ostatní k jejich podpoře a následování. Také je dobré umět naslouchat a reagovat na zpětnou vazbu a zajistit, aby se zaměstnanci a zúčastněné strany cítili vyslyšeni a oceněni.

Jak totiž prohlásil generální ředitel společnosti Google Larry Page: „Pokud měníte svět, pracujete na důležitých věcech. Ráno vstáváte s nadšením.“ CEO jsou veřejnou tváří společnosti a často přímo reprezentují „osobnost“ organizace. Následně to, jak se prezentují, může ovlivnit, jak společnost působí.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

3. Finance jsou základ pro manažerské dovednosti

Je dobré mít přehled ve všech financích, které podnikem tečou ven i dovnitř. Proto byste měli efektivně řídit rozpočet, zdroje společnosti a dělat důležitá rozhodnutí, která maximalizují výnosy a zároveň minimalizují rizika. Není to vždy jednoduché, ale je to základ, který vám nemůže za žádnou cenu chybět.

Třeba ve studii provedené časopisem Harvard Business Review dosáhli američtí vedoucí pracovníci v průměru pouze 38 % bodů v základní zkoušce finanční gramotnosti. 

Mnoho účastníků studie neznalo rozdíl mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou, zatímco neuvěřitelných 70 % nedokázalo vybrat správnou definici „volného peněžního toku“, který je klíčovým ukazatelem výkonnosti.

Doporučujeme přečíst:

940-6492c7cc44c05071366367.jpg

Zlepšení finančního zdraví podniku: 11 kroků

Číst

4. Musíte umět hasit problémy a správně se rozhodovat

V pozici CEO musíte mít schopnost rychle a efektivně identifikovat, analyzovat a řešit problémy. To znamená činit náročná rozhodnutí, podstupovat kalkulovaná rizika, vyvažovat potenciální odměny a rizika každého rozhodnutí. Musíte se umět rozhodovat rychle a hlavně včas.

Podle Jerryho W. Thomase, prezidenta a CEO společnosti Decision Analyst, „mají vedoucí pracovníci tendenci si myslet, že vědí více, než ve skutečnosti vědí; jsou přece příslušníky lidské rasy.“ 

Thomas vysvětluje, že skutečnou výzvou je hledání pravdy v neznámém, čehož lze dosáhnout tím, že se rozhodnutí opírají o fakta a důkazy. „Konečnou cenou je pochopení příčin a následků, aby vedoucí pracovníci věděli, která tlačítka zmáčknout a za které páky zatáhnout, aby změnili trajektorii svých společností a značek,“ dodává.

5. Strategie od začátku do konce

CEO musí umět vypracovat jasný a komplexní strategický plán společnosti, který zohledňuje krátkodobé i dlouhodobé cíle. Poté začnete tento plán efektivně realizovat společně s celým týmem jako jeden člověk. Je nutné, abyste byli všichni sladění do detailu a vyvarovali se co největších hrozeb a rizik. 

Jistě nějaké riziko na vaší cestě přijde, ale vy na něj musíte být připraveni a umět reagovat mrknutím oka, protože v ten moment si to situace vyžaduje. Vyhněte se zbytečnostem a soustřeďte se na to podstatné.

Slovy Michaela Portera: „Podstatou strategie je volba toho, co nedělat.“

Chcete znát tajemství špičkových CEO?

V podcastu Great leadership s Jacobem Morganem se 140 TOP CEO podělilo o nejdůležitější dovednosti vedoucích pracovníků a vám zabere pouze 19 minut, abyste je věděli. Není totiž nad to si nechat poradit od opravdových profesionálů, kteří vědí jak na to. V celém podcastu se můžete dozvědět zajímavá fakta jako to, že:

  • Výzkum společnosti DDI zjistil, že pouze 14 % organizací má „silnou střídačku“, tedy připravené lídry, kteří mohou nahradit ty, kteří odejdou do důchodu nebo odejdou ze společnosti sami. 
  • Polovina organizací oslovených v průzkumu DDI tvrdí, že jejich lídři nemají kvalifikaci pro efektivní vedení v současnosti, a 71 % tvrdí, že jejich lídři nejsou připraveni vést své organizace v budoucnosti.   

Ačkoli už na kariérní dráze nejste nováčci a zastáváte vyšší pozice, je pravděpodobné, že na začátcích budete dělat chyby tak jako všichni, můžete ale získat náskok a zazářit díky znalostem z praxe, které vám předá zkušený profesionál. K tomu vám pomůže kurz pod záštitou Laba, díky kterému budete na té nejlepší cestě stát se moderním CEO.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!